logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regeneracja głośników. Kolumny mildton 70 i membrany do wymiany.

liberda27 07 Maj 2006 09:50 3526 24
REKLAMA
  • #1 2600415
    liberda27
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Posiadam kolumny mildton 70 i membramy sa do wymiany
    i myslałem żeby założyć estradowe. i odnosnie tego jak by to wpłyneło na efektywność kolumny ? Czy była by wieksza czy mniejsza?
  • REKLAMA
  • #2 2600429
    mizgu
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Jeżeli efektywność miała by być większa to nowa membrana powina być lżejsza od orginału a to raczej trudne przy dostępnych membrankach gdzie 99% pochodzi z CHRL. Chyba że bys włożył membrane od tonsilowskiego gd ale w mildtonach są głośniki 25cm a gd z tonsila nie było chyba nigdy o tym rozmiarze produkowane
  • #3 2600432
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 361
    Tonsil ma tak dobre membrany, że nie ma co ich wymieniać. A jeśli są już do wymiany, to spróbuj załatwić membrany jak najbliższe oryginałowi I ZAWIESZENIE PIANKOWE!!!
  • #5 2600580
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    Mimo to, ja mam zwyczaj zlecać Tonsilowi regenerację głośników, która u nich polea na wymianie całego układu drgającego. Wiadomo, że po latach pracy głośnika parametry zawieszenia dolnego, górnego, samej mambrany ulegają zmianom. Czasem zdarza się przegrzana cewka. Wymiana kompletu zapewnia bezproblemową i długoletnią eksploatację głośnika, którego parametry po regeneracji są prawie identyczne jak nowego. Jest to trochę droższe rozwiązanie, ale ja wyznaję zasadę, że naprawiam raz solidnie, a nie kilka razy po jednym elemencie.
  • #6 2600701
    djbolo
    Poziom 31  
    Ocena: 33
    liberda27 napisał:
    i myslałem żeby założyć estradowe.

Już możesz zapomnieć o tym. Stracisz tą jakość, a co najwyżej zyskasz zapewne wyższy bas.

Po latach najbardziej po plecach dostają właśnie zawieszenia. Górne lubi się czasem pokruszyć.

:arrow: md - racja, to tak jakby kupić auto za 1000zł i sukcesywnie co pewien czas pompować dalsze pieniądze w serwis... Lepiej raz a porządnie.
  • REKLAMA
  • #7 2600806
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10264
    a tak btw - gdzie kupic membrane z resorem? Wiem ze allegro, ale od kogo, bo nie wiem kto handluje oryginalnymi (w miare) Tonsilami. Bo mi w sklepie w mieście u mnie zaśpiewali 30zł za membrane z resorkiem górnym, to ojeju...

A, zapomniałem dodać - szukam celuloza + pianka na 20cm, do GDN 20/40. Najfajnie by było, jakby ktos mi podał linka do aukcji bezpośrednio, bedzie najłatwiej :).
  • #8 2600853
    4064484
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 15
    ja mam dostęp do orginałów tonsila - 25cm wychodzi chyba 16-18 zł, zaleznie od dostawy, i w miarę możliwości składajcie zmówienia, to wystawie na allegro, co do ceny to się dogadamy

A co do lżejszej membrany, można zrobić dużo lżejszą dajac malutką kopółkę przeciwpyłową

Membrany estradowe od maxim88<www.allegro(kropka)pl> pochodzą z fabryki alpharda.

Sam się zastanawiam czy nie będę naprwiał na tych membranach głośników, więc jeżeli ktoś ma 6,50pln na testy to może spróbować.

Ja bym kupował kopółki przeciwpyłowe od fimy stx, nie celuozowe, tylko plastikowe!! są lżejsze, kilka gram na układzie drgającym mniej pewnie daje dużo!

poza tym pan którego wymieniłem wcześniej chyba nawet podaje wagę membran, te z czerwonym zawieszeniem są chyba najlżejsze (mogę się mylić)
  • REKLAMA
  • #9 2600865
    md
    Poziom 41  
    Poczytaj i zastanów się, czy warto się bawić samemu, ja w Tonsilu ostatnio zapłaciłem jak poniżej

Cennik regeneracji głośników:

Średnica Cena netto Brutto

10-15 15 18,30
    15-20 20 24,4
    20-25 25 30,50
    30- 30 36,60
  • #10 2601025
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    md - jesli piszesz to do mnie, to mimo wszystko, wole naprawiać sam i koniec (chodzi w duzej mierze o koszty, ale także o satysfakcje ;) ). Pozatym porównaj sobie koszty - membrana (z tego co widze na allegro) - koło 10zł + 5zł przesyłka - za 25zł mam naprawioną parke, a w Tonsilu 30zł + 10zł przesyłka - za 70zł mam parke - ponad dwa razy wiecej niestety. Wiem że pewnie lepiej, ale nie przesadzajmy... te głosniki tak czy inaczej nie zagrają jak jakis Hi-end ;).

Tak wiec kogo polecacie jesli chodzi o Tonsilowskie membrany? maxim88 czy Dspeaker (nie zauwazyłem zeby ktos miał jeszcze)
  • #11 2601080
    4064484
    Użytkownik obserwowany
    dspeaker to stx na allegro;) wiec nie ma co.
  • #12 2601172
    md
    Poziom 41  
    O to właśnie chodzi w całej tej zabawie. Pewność, że kupujemy oryginały daje nam tylko i wyłącznie dowód zakupu w postaci faktury od firmy np. Tonsil. Nie ma cudów i dobry towar musi kosztować, a wszelkie "okazje" to lepsze lub gorsze podróbki. Do tego dochodzi fakt, że Tonsil nie sprzedaje niektórych elementów, więc o kupnie oryginału poza firmą nie ma mowy.
    Wszystkim oszczędnym zwracam uwagę na fakt, że robocizna też kosztuje i jeżeli ktoś liczy koszt regeneracji głośnika jako koszt elementów, to nie ma pojęcia o oszczędzaniu. Ja zbieram swoje i klientów głośniki, pakuję w jedną paczkę i wysyłam do regeneracji. Czas, który musiałbym stracić na regenerację dalegą od fachowej, poświęcam na wykonywanie innych czynności zarobkowych w myśl zasady: czas to pieniądz.
    Jeszcze jedna drobna uwaga: można samemu naprawiać buty, ubrania, meble, sprzęt i samochód, można też zlecać te czynności fachowcom, a samemu wykonywać to, co umiemy najlepiej po to, by zarobić pieniądze na zapłatę dla fachowca. Nawet jeżeli robimy coś na zasadzie majsterkowania, to są pewne dziedziny, w których nie powinno się porywać z motyką na słońce. Nawet najzdolniejszy majsterklepka nie zregeneruje w warunkach domowych głośników tak, jak to zostanie zrobione w firmie posiadającej odpowiednie zaplecze w postaci maszyn i urządzeń.
  • #13 2601189
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    md, masz racje, z tymże Ty robisz to zawodowo, ja nie.

A co do własnych napraw innych rzeczy - nie mów mi ze z urwanym guzikiem idziesz do krawca? ;)

Wracając do membran - tak wiec u kogo najlepiej kupić? Skoro w sklepie moge kupic oryginalne Tonsile, to pewnie moge je kupić też na allegro, tym że taniej (bo tam zazwyczaj jest taniej).
  • #14 2601208
    md
    Poziom 41  
    Po membrany do STX dzwoń do STX-a, po tonsilowskie - do Tonsila, po Beymy - do Elmuz-a itd, itp. Na Allegro sprzedają również sklepy i firmy. Jeżeli coś jest taniej, to z całą pewnością utargujesz w sklepie - teraz są takie czasy. Jest jednak pewne, że sprzedawca z Allegro też musi zarobić i dokłada marżę handlową, może niższą niż salony i wielkie sklepy, ale zawsze coś.
  • #15 2601209
    4064484
    Użytkownik obserwowany
    regeneracja głośników za pomocą maszyn i urządzeń - urządzenia i maszyny to głównie suszarka do włosów, strzukawka z klejem żeby byłołatwiej zaaplikować, nożyczki żyletka i lutownica. Ewentualnie jakis zacisk plastykowy;)
  • #16 2601226
    md
    Poziom 41  
    Patrz Pan, a ja głupi myślałem, że w regeneracji np. głośników najważniejsze jest scentrowanie i odpowiednie usytuowanie poszczególnych elementów względem siebie i w szcelinie układu magnetycznego. Myślałem również, że bardzo ważny jest rodzaj używanego kleju i jego dawkowanie - ale ja idiota jestem!!! ;)
  • #17 2601256
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Hih... ;). No ale nie przesadzajmy, to też robią ludzi (fak faktem robią to od n lat, a nie raz na rok, od świeta).

A ja nadal sie nie dowiedziałem - jaką membrane najlepiej wstawić w ten głośnik? Najlepiej Tonsilowską, ale gdzie ją kupić? Napewno nie w sklepie u mnie na mieście, bo tam ostro zdzierają - nie wiem czy 30zł za membrane i kopułke 20cm to duzo, ale wiem ze np. 40..50zł za Teslowską ARZ6608 to dużo, aż sie pejsy kręcą ;).
  • #19 2601291
    djbolo
    Poziom 31  
    Ocena: 33
    Nie popadajmy w jakieś histerie, że niby nic nie umiemy. Przy odpowiedniej precyzji da się naprawdę bardzo wiele i solidnie zrobić. Drugim problemem jest to, że czasami producenci, że tak powiem - niższych lotów, też mają problemy z odpowienim wklejeniem układu drgającego. Nie będę wskazywał palcem firm, bo każdej może coś czasami nie wyjść. Poważniejsi producenci wiadomo wystrzegają się bubli. Czasami zdarza się przy jakimś tanim głośniku, że przy wciskaniu membrany idąc po obrzeżu, przy różnych głębokościach karkas zaczyna obcierać - i to ma się nazywać profesjonalny montaż producenta...? Uważam, że bardzo staranny montaż z niezwykłą precyzją nie ma się czego wstydzić.
  • #20 2601306
    4064484
    Użytkownik obserwowany
    no no no, www.akustyka.tk tam znajdź regeneracja głośnika, jest wszystko opisane, jak zrobić, mi wedłóg tej metody wszystko zawseze w 100% idealnie wychodzi. Nawet alphard na membranie pianka - papier gra ładnie (nudziło mi się kiedyś)
  • REKLAMA
  • #21 2602262
    liberda27
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    a w krakowie mozna gdzies dostac orginalne tonsila membramy??
  • #22 2602620
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    md napisał:
    Mam wrażenie, że wyżej napisałem, by o membrany do głośników Tonsila pytać w Tonsilu ;)
    Popatrz sobie tutaj: http://www.umifon.pl/cennik.html

No, ale to połowa szczęścia - wiesz może (i podzielisz sie tą wiedzą ;) ) co pasuje do GDN20/40? Wydaje mi sie że M 20 K DŁ ale nie wiem czy mam racje. Jaka kopułka to już chyba, z grubsza, obojetne? Byle nie za duża, bo ciężka, prawda?
  • #25 2742916
    janek144
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Wydaje mi sie ze ten pan zastosowal zbyt niska wysokosc membrany do tych glosnikow. W cenniku UMIFON-u http://www.umifon.pl/membrany.html
    M 20 K : 35 mm wysokosci a powinien zastosowac :
    M 20 K DŁ : 58 mm . Ale to tylko zdanie poczatkujacego ... pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy regeneracji głośników kolumn Mildton 70, ze szczególnym uwzględnieniem wymiany membran i wpływu zastosowania membran estradowych na efektywność kolumn. Wskazano, że zwiększenie efektywności wymagałoby lżejszej membrany niż oryginał, co jest trudne do osiągnięcia przy dostępnych membranach, głównie pochodzących z Chin. Zaleca się stosowanie oryginalnych membran Tonsila z piankowym zawieszeniem, gdyż najczęściej uszkadza się zawieszenie górne. Regeneracja w Tonsilu polega na wymianie całego układu drgającego, co zapewnia parametry zbliżone do nowych głośników, choć jest droższe. Alternatywnie można samodzielnie wymieniać membrany, jednak oryginalne membrany Tonsila najlepiej kupować bezpośrednio u producenta lub w sprawdzonych sklepach, gdyż na Allegro i w lokalnych sklepach często pojawiają się podróbki lub ceny są zawyżone. Wymieniono także dostępność membran o różnych rozmiarach i zawieszeniach, np. do głośników GDN 20/40, z podkreśleniem, że kopułka powinna być lekka, aby nie obciążać układu drgającego. Podano przykładowe ceny regeneracji i membran oraz linki do cenników i aukcji. Poruszono także kwestie techniczne montażu membran, klejenia i scentrowania, które mają wpływ na jakość regeneracji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA