logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować zapłon na kod w BMW 735 z 1999 roku?

devi5 13 Maj 2006 09:15 7450 19
  • #1 2620298
    devi5
    Poziom 11  
    Pewni kojarzycie film transporter. Głowny bohater w swoim przeslicznym BMW 735 z 1999 r miał taki bajer ktorego ja szukam juz od stuleci :) moze ktos ma pomysl jak takie cos wykonac? A dokładniej chodzi mi o to że jak wpisze kod to samochod sie właczy i bedzie gotowy do jazdy :)
  • #2 2621568
    koanta
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Takie urządzenie możesz wykonać na mikrokontrolerze.
    Niektóre samochody maja fabrycznie wbudowane elektroniczne klucze uruchamiajace samochód zamiast tradycyjnej stacyjki
    wykorzystujace np. RFID - wtym wypadku nie potrzeba "wklepywać kodu"
    kod jest w "RFID-zie"
  • #3 2621582
    devi5
    Poziom 11  
    wiem wiem ale niestety ja nie mam takiego :) a pozatym ten kod ma byc dodatkowo zabezpieczeniem (zamiast immobilajzera czy innych podobnych sprzetow) slucham dlaszych propozycji
  • #4 2622326
    koanta
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Układ Rfid ma zaszyty unikalny 64bitowy numer. Nie wiem czy sie orjentujesz ale Rfid może mieć wielkość pastylki około 7mm.
    Piszę o tym ponieważ takie systemy montowałem w samochodach dostawczych , TIRach które z były powiązane z systemem GPS i stanowią doskonałe zabezpieczenie samochodu oraz jego ładunku.
  • #5 2630344
    devi5
    Poziom 11  
    Chyba dalej mijamy sie z celem... http://pl.wikipedia.org/wiki/RFID

Nie chce sie powtarzac o co mi chodzi ale chyba musze: a wiec... kazdy wie jak wyglada klawiatura numeryczna i dzieki wpisaniu kilku cyfer (minimum 4) zostanie wylaczony immobilajzer i wlaczony zaplon (bez kluczka i bez karty) dobrze by bylo jakby alarm sie uzbrajał po dwóch lub trzech beldnie wpisanych kombinacjach :) (wiem ze to troche z kosmosu ale taka zabwke warto miec :) )
  • #6 2630354
    sMaD
    Poziom 22  
    Ocena: 19
    na allegro kiedyś widziałem ten bajerek gotowy do montażu za 75zł, klawiatura identyko jak w filmie,

ps. w filmie była stara bunia 735 model 1991-1997,
  • #7 2630450
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    Tyko, że takiukłąd w obecnych czasach nieco bez sensu i nikt takich nie tworzy. Po pierwsze bardzo łatwo taką zabawkę obejść, bowiem na wyjściu raczej jest sygnał analogowy. Po drugie jak sobie wyobrażasz uruchomienie samochodu z włączonym biegiem?
  • #8 3313323
    jerzy94
    Poziom 11  
    sprawdz sobie układ do samodzielnego montażu z Nowego Elektronika o numerze NE048
  • #9 3568172
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1161
    Klawiatura jest bardzo nie wygodna w codziennej eksploatacji. Jeżeli chcesz cóś wygodnego dobrego i nie typowego, polecam przycisk "start/stop". https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic586635.html
    Naprawdę bardzo dobre urządzenie.
  • #10 3706207
    wwmajor
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Proponuję wykorzystać elektronikę z zamków elektronicznych. Możesz wybrać sobie model na hasło, pastylkę Dallas lub RFID. one sa na 12V wyciągasz bebechy wkładasz do samochodu już działa.
    http://radbit.pl/kontrola.html
  • #11 3861530
    devi5
    Poziom 11  
    A może ktoś jeszcze ma jakieś pomysły na zapłon w samochodzie? bo chyba każdy się zgodzi że kluczyki wydają sie "pospolite" :))
  • #12 3861792
    panda86
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    mi osobiście podobają się urządzenia na linie papilarne :D tylko tak jak wcześniej ktoś napisał używanie na co dzień takiego autka może być z czasem uciążliwe ;) no ale bajer jest przedni ;)
  • #13 3861851
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3622
    Możesz sobie wykorzystać elektroniczny zamek szyfrowy, który będzie ci robił za blokadę zapłonu. A jak chcesz, by ci to odpalało autko, to możesz tym zamkiem sterować moduł typu starter.
    A jak chcesz mieć bajer, to zrób sterowanie głosem: silnik start, silnik stop, światła włącz...
  • #14 3861863
    panda86
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    sterowanie głosem..... fajne ale: czy to sterowanie nie będize reagowało na głos pasażerów?? jeżeli będzie to możę to mieć fatalne skutki :D
  • #15 3861898
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3622
    No przecież najpierw taki moduł trzeba nauczyć, czyli podać mu komendy do zapamiętania na podstawie których będzie potem rozpoznawał, co ma robić. Jak w komórce z głosowym wybieraniem.
  • #16 3862751
    Mad Max
    Poziom 23  
    Ocena: 156
    Citroeny/Peugeoty miały taki patent, który mozna by do tego wykorzystać-po wprowadzeniu kodu zapala się zielona dioda, można by to wykorzystać do wysterowania przekaźnika włączającego rozrusznik, bo jako immo odcina tylko zapłon...
  • #17 3863477
    darzur
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Zastanów się lepiej nad tym. Mam coś takiego w Xantii i jest to niestety dość wkurzające. Za każdym razem przed uruchomieniem muszę ten kod wklepać, ale u mnie to tylko immobilizer. :)
  • #18 3945770
    rakoczy42
    Poziom 18  
    Ocena: 36
    bajer fajny ale tyko przez aki cza milem takie cos w pegocie 406 -tyle ze tez tylko immobilaiser-za kazdym razem trzeba bylo sie scylac i stukac kod ,w koncu odlaczylem i zrobilem immo wraz z alarmem
  • #19 4128233
    devi5
    Poziom 11  
    W sumie racja szybciej i bezpieczniej jest odpalac samochod tradycyjnie :) no ale musze cos wymyslic do mojego autka bo juz mi sie nudzi :)
    Toyota Corolla 1.6 l 16 V '92 zadnych czesci tuningowych nie znalazlem na allegro wiec trzeba by bylo wszystko robic na zamowienie ale to juz nie jest temat na to forum :))

PoZdRoo
  • #20 4128571
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    devi5 napisał:
    Toyota Corolla 1.6 l 16 V '92 zadnych czesci tuningowych nie znalazlem na allegro wiec trzeba by bylo wszystko robic na zamowienie ale to juz nie jest temat na to forum Smile)

No jak ktos podchodzi do tuningu i liczy na czesci z Alledrogo to nie wroze mu
    swietlanej przyszlosci, no chyba ze nazywamy tutningiem robienie choinki z auta... Ale to i tak podpada bardziej pod styling...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy instalacji zapłonu na kod w BMW 735 z 1999 roku, inspirowanego systemem z filmu "Transporter", gdzie samochód uruchamia się po wpisaniu kodu na klawiaturze numerycznej. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie mikrokontrolera do sterowania zapłonem oraz elektronicznych zamków szyfrowych jako blokady zapłonu, które mogą współpracować z modułami startera. Wspomniano o systemach RFID i pastylkach Dallas, jednak autor preferuje kod numeryczny jako dodatkowe zabezpieczenie zamiast immobilizera. Dyskutowano także o gotowych układach do samodzielnego montażu, np. NE048 z "Nowego Elektronika", oraz o wadach klawiatur numerycznych, takich jak niewygoda i możliwość łatwego obejścia zabezpieczeń. Alternatywnie sugerowano przycisk start/stop, sterowanie głosem (z uwagami na temat fałszywych reakcji) oraz wykorzystanie patentów z innych marek (Citroen, Peugeot) do sterowania zapłonem po wprowadzeniu kodu. Wskazano, że takie systemy mogą być uciążliwe w codziennym użytkowaniu, a tradycyjne kluczyki pozostają najbezpieczniejsze i najwygodniejsze. Poruszono również temat alarmów i immobilizerów jako standardowych zabezpieczeń pojazdów.
REKLAMA