logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra kombi - który silnik diesla wybrać? Najmniej awaryjny model?

gkrz 17 Maj 2006 22:01 3994 9
REKLAMA
  • #1 2636206
    gkrz
    Poziom 21  
    Ocena: 93
    Chciałem sobie kupi opelka astre kombi disel,ale tam są różne disle,jaki jest powszechnie uważany za najfajniejszy??najmniej awaryjny i na co zwróci uwagę?? Pozdrawiam i prosze o podpowiedzi.gk.
  • REKLAMA
  • #2 2636274
    asterix17td
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Ja mam astre ('95) z silnikiem 1,7 TD Oplowskim tak zwanym DTL (nr silnika rozpoczyna się od DTL), w porównaniu z 1,7 TD Isuzu jest może troche głośniejszy, ale napewno dużo trwalszy, po 400 tyś km nie ma znim żadnych problemów, zero przedmuchów. Oplowski ma 68 KM, a Isuzu 82 KM. Zwróć uwagę na turbine, jeżeli będziesz kupował wersję doładowana.
    Pozdr
  • REKLAMA
  • #4 2680763
    lewy456
    Poziom 14  
    Ocena: 32
    Witam! Mam astrę II 2.0 z silnikiem DTL (2.0 -turbo, intercooler) 100KM silniczek moge polecić z czystym sumieniem. Spisuje sie dobrze. Mój brat ma astrę 1 kombi z silnikiem 1,7 Isuzu też nie narzeka, części faktycznie są dośc drogie ( droższe niz do oplowskiego diesla) ale niezawodnośc i kultura pracy jest :D Odnośnie asterek II były silniki DTL i DTH- DTH nie maiał intercoolera i był ciut inaczej ustawiony komputer sterujący ( chyba 85 KM )

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2681241
    mf18
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Czesc, mam Astre II 2.0 DTL, 82PS - dobrze sie sprawuje, mało pali, sredni 5-7 litrów na setke, zależy od nogi ;-) Pomimo małej mocy,jak na tą pojemność, jest dynamiczna. Pozdrawiam.
  • #7 2692813
    gr86
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Ja posiadam Opla Astre F z 1997/98 Caravan w X17DTL sprawuje sie świetnie, tyle co sie oczytałem to wskazuje, że silniki oplowskie są trwalsze, ale ich słabą stroną jest turbina Garett T15, jak kupiłem go to po 2 miechch siadła ponieważ sie okazało że miała słabe smarowanie, a regeneracja wyniosła 900zł ponieważ wałek sie zatarł, ale dostałem na nią 12 misięcy gwarancji.
    pozdro dla posiadaczy asterki
  • #8 2709010
    Mc'Cart
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    WItam...

Moja Atra G z silniczkiem 1.7 DTI jest japońskiej porodukcji. Nie mogę powiedzieć złego słowa o tym motoże. Przejechane niewiele (110k km) ale nie miałem ŻADNYCH problemów. Silniczek chodzi kuturalnie, równo. Nawet przy -30 na dworze palił za dotknięciem... POLECAM
  • #9 2755539
    gkrz
    Poziom 21  
    Ocena: 93
    Kupilem w koncu astre 1 1.7TD z silnikiem isuzu.Dla kupujacych dam info.takie: silnik sie dobrze zbiera dopiero przy obrotach 2500.Ponizej jest mulowaty,ale mozna sie przyzwyczaic.Na trasie jest OK,jak sie chce dynamicznie jezdzic to trzeba czymac obroty min 2500.Poza tym jak na razie spawuje sie OK,silnik pali od kopa.Materialy wewnatrz,zwlaszcza tapicerka bardzo delikatna,komfort jazdy przecietny(samochod jest wazki i na naszych koleinach zuca).Na wolnych obrotach telepoce kierownica i cala buda.
    Tak wiec mysle ze troche nia pojezdze(poki sie nie wzbogace) i przesiadam sie zpowrotem na audi,ale disla.Mam ochote na c4 z 2500td.Na taka mialem caly czas ochote ale braklo kasy.Puki co zona zadowolona bo jej na wolnych obrotach nie gasnie i zawsze zapala.samochodzik moge polecic tym co sie przesiadaja na niego z mniejszego,ale jak ktos zasmakowal komfortu w wiekszym aucie to nie radze.Pozdrawiam wszystkich i w dowod wdziecznosci wstawiam fajna stronke: http://autokacik.pl/ Pozdrawiam GK.
  • REKLAMA
  • #10 3100897
    lewy456
    Poziom 14  
    Ocena: 32
    To prawda jak sie chce jeździć dynamicznie ( czyt. szaleć) to 2500obr/min trzeba trzymać. Wynika to w duzęj mierze z zastosowania turbospreżarki, ale nic nie zastąpi tego pięknie mruczącego na 5 biegu silniczka ( przy 80km/h nawet mojej dziewczynie sie podoba:-) oraz tej bestii wyjącej jak odkurzacz przy 4500 na pierwszym i drugim biegu...
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru najmniej awaryjnego silnika diesla do Opla Astra kombi. Użytkownicy polecają silniki Opla z oznaczeniem DTL (1.7 TD i 2.0 DTL) jako trwałe i niezawodne, choć 1.7 TD Oplowski jest głośniejszy od wersji Isuzu, ale ta ostatnia ma droższe części. Silnik 2.0 DTL z turbodoładowaniem i intercoolerem oferuje około 100 KM i dobrą dynamikę przy umiarkowanym zużyciu paliwa (5-7 l/100 km). Silnik Isuzu 1.7 TD charakteryzuje się kulturą pracy i niezawodnością, ale wymaga utrzymywania obrotów powyżej 2500, by uniknąć mulenia. W silnikach Opla słabym punktem jest turbina Garrett T15, która może mieć problemy z smarowaniem i wymaga kosztownej regeneracji. Ogólnie silniki Opla są uważane za trwalsze, natomiast Isuzu cechuje się lepszą kulturą pracy. Komfort jazdy w Astrze kombi jest przeciętny, a materiały wykończeniowe delikatne. Zaleca się zwrócenie uwagi na stan turbiny przy wersjach doładowanych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA