Pewnego dnia postanowiłem nie zbierać na nową kolumnę, która i tak wychodziła za drogo tylko zrobić własną. Miała być łamana, aby był dobry odsłuch nawet przy staniu na ziemi, musiała być zbliżona do marszałkowskich wielkości. Co wyszło?
Typ: ścięta
Głośniki: układ 4x12": 2x tonsil gds 30/30 (góra), 2x tonsil gd 30/50
Materiały: skaj, maskownica zrobiona z materiału do tego przeznaczonego, kółeczka, narożniki, płyta wiórowa, uchwyty, internal + rzeczy drobne typu zszywki
Wymiary: 750x750x360
Ceny:
*głośniki: gdsy po 30zł za sztukę, gd po 50zł za sztukę
*płyta wiórowa: ok. 70zł
*skaj: 40zł
*materiał na maskownicę: 15zł
*kółeczka: 4zł za szukę
*narożniki: 1,50 za sztukę
*uczwyty: 6zł za sztukę
*internal: 8zł + 2x1,5zł (jacki) = 11zł
W sumie: ok 330zł
Brzmienie? Tak jak na tonsila przystało! Cieplutki nie charczący bass (jak ja to lubię!!!), średnie niczego sobie i wysokie nie bijące po uszach! Dodatkowo polepszyło brzmienie ustawienie głośników! Gd odpowiadają bardzo basowo ze względu na trochę niższe pasmo i większą komorę (dzielone są po dwie komory). Gdsy grają dobrze średnie i wysokie!
Szczerze mówiąc sam byłem zdziwiony brzmieniem wydobywającym się z tej kolumny! Mślałem, że te prastare gdsy rozpadną się przy pierwszym uderzeniu w strune, tymczasem nie oddam ich za żadne skarby.
Projekt - ja
Luty i okablowanie - ja
Kupno większości elementów - ja
Konstrukcja - ojciec basisty
Naciąganie skaju - ja i basista
Wkręcanie śrub - basista i jego ojciec
Piszcie! Interesuje mnie Wasze zdanie!
PS. Ja mam 16 lat, basista 15 lat, a jego ojciec hmmm... nie pytałem
Typ: ścięta
Głośniki: układ 4x12": 2x tonsil gds 30/30 (góra), 2x tonsil gd 30/50
Materiały: skaj, maskownica zrobiona z materiału do tego przeznaczonego, kółeczka, narożniki, płyta wiórowa, uchwyty, internal + rzeczy drobne typu zszywki
Wymiary: 750x750x360
Ceny:
*głośniki: gdsy po 30zł za sztukę, gd po 50zł za sztukę
*płyta wiórowa: ok. 70zł
*skaj: 40zł
*materiał na maskownicę: 15zł
*kółeczka: 4zł za szukę
*narożniki: 1,50 za sztukę
*uczwyty: 6zł za sztukę
*internal: 8zł + 2x1,5zł (jacki) = 11zł
W sumie: ok 330zł
Brzmienie? Tak jak na tonsila przystało! Cieplutki nie charczący bass (jak ja to lubię!!!), średnie niczego sobie i wysokie nie bijące po uszach! Dodatkowo polepszyło brzmienie ustawienie głośników! Gd odpowiadają bardzo basowo ze względu na trochę niższe pasmo i większą komorę (dzielone są po dwie komory). Gdsy grają dobrze średnie i wysokie!
Szczerze mówiąc sam byłem zdziwiony brzmieniem wydobywającym się z tej kolumny! Mślałem, że te prastare gdsy rozpadną się przy pierwszym uderzeniu w strune, tymczasem nie oddam ich za żadne skarby.
Projekt - ja
Luty i okablowanie - ja
Kupno większości elementów - ja
Konstrukcja - ojciec basisty
Naciąganie skaju - ja i basista
Wkręcanie śrub - basista i jego ojciec
Piszcie! Interesuje mnie Wasze zdanie!
PS. Ja mam 16 lat, basista 15 lat, a jego ojciec hmmm... nie pytałem
Fajne? Ranking DIY