logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Urządzenia BESTER i obecnie Bester&Lincoln Electric

jacekjohan 28 Maj 2006 21:14 8379 14
REKLAMA
  • #1 2673825
    jacekjohan
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Drodzy koledzy-dysponuje jakąś tam wiedzą na temat urządzeń w/w firm i "paroma" schematami. Jeżeli zatem macie jakieś pytania, prośby etc a tylko będę umiał podpowiedziedzieć i pomóc to piszcie prosze śmiało.
    Trudo wklejać COŚ czym już dysponujecie zatem proszę o konkretne pytania, schematy itd, itd,

Pozdrawiam Jacek vel jacekjohan
  • REKLAMA
  • #2 2673969
    darli
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 118
    Potrzebuję schematu płytki US48 do Sticker2500.
  • #3 2818935
    Marcin Stos
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 26
    oto schemat tej nieszczęsnej płytki, do której tak ciężko znaleźć schemat (US-37)...ja sobie już z nią poradziłem
    Załączniki:
    • us-37.pdf (249.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 3794363
    darli
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 118
    Schemat podajnika PDE-41, oraz płytki.
    Załączniki:
    • C8639279.pdf (81.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • pde41.pdf (34.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 15881354
    GREG-MET
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    kupilem POWERTECA 355C PRO,
    w zwiazku z tym mam pytanie. Uzwojenie wtorne ma aluminiowe. Jak wyglada sprawa z trwaloscia tego uzwojenia? zastanawiam sie nad zakupem kolejnych urzadzen ale nie wiem czy nie poszukac z trafo na pelnej miedzi ( TIGER takie ma w ofercie )
    jezeli wiesz cos na ten temat to pisz. Nie przeszkadza mi inny material w trafo ale sa rozne opinie. Wiem ,ze LINCOLN ELECTRIC nie moze zrobic urzadzen po "chinsku" bo straci renome i ma swoje labolatoria.
  • #6 15881438
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Ocena: 472
    Trwałość uzwojeń Al jest porównywalna z Cu.
    Istotne jest czy transformator (jako całość) został prawidłowo obliczony, czy też ,,oszczędnie'' jak to zazwyczaj bywa. Należy sprawdzić jakość połączeń wyprowadzeń trafa z zaciskami prostownika (oba Al) w razie czego rozkręcić, doczyścić, pokryć smarem bezsiarkowym i zakręcić do oporu. Jeżeli inne połączenia i dławik również wykonano z Al - postępować podobnie.
    Wiele urządzeń spawalniczych firmowanych .Llincoln Bester'' pochodzi z Chin. Amerykanie od lat masowo stosują druty nawojowe Al. Dla przykładu:
    Transformatory spawalnicze Besterka 1400; 1800; 2200. Producent Lincoln Bester. Wykonawca ChRL. Produkcja - jak najtańsza, wykonanie ,,marketowe''.
  • #7 15881454
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6404
    Al. ma istotną przewagę masę i to co lekkie robi się z aluminium.

Ale bester stary i dzisiejszy to niebo a ziemia niestety.
  • REKLAMA
  • #8 15882581
    GREG-MET
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    dzieki za odp.
    Mam na stanie kilka migow i prawie kazdy ma mieszane uzwojenia. Nic sie z nimi nie dzieje. Ale powertec 355c pro kosztuje sporo i dlatego pytam o jego trafo, bo zamierzam kupic kilka kolejnych. Beda pracowaly na pradach rzedu 250-300A.
    355C PRO jest zbudowany wyraznie lepiej od czeskich TIGERow. Mam MIGA 3000 TIGERa i oprocz kiepskiego gniazda euro,ktore wymienilem bo oryginalne sie wylamalo od szarpania uchwytem nic sie nie dzieje. Mig pracuje od 4 lat codziennie po kilka godz. Uzwojenia ma rowniez mieszane CU/AL
    Kolego a co mozesz powiedziec na temat POWERTECA 355C PRO ?
    Na razie kupilem 1szt i nawet nie mialem czasu na testowanie. Zastanawialem sie jeszcze nad ESABEM C340 ale 355C PRO wydaje sie byc solidniej zudowana i ma porzadny podajnik drutu. Z doswiadczenia wiem, ze to pomaga przy pracy.
    Migomat ma zarabiac wiec nie bede sie nad nim specjalnie rozwodzil. Grunt to to,zeby po kilku latach nie trzeba bylo wymieniac je na nowe.

Dodano po 12 [minuty]:

wyszedlem z zalozenia,ze dobrze jest miec zapas mocy w migu. Sprzedawcy usilnie namawiali mnie na invertery ale ze wzgledu na to,ze migomaty beda na stanowiskach bez czestego przemieszczania wolalem kupic transformatorowke. Budowa jest prostsza i mam nadzieje,ze posluza dlugo.
    Mialem wczesniej ( na samym poczatku dzialanosci ) shermana leadermiga 210 ,ktory cale trafo mial z alu. Zarobil na siebie n razy i sprzedalem go.
    Jezdzil na wieksze montaze. Pojawila sie jedna usterka. Podczas transportu pekaly odczepy aluminiowe miedzy trafo a dlawikiem ( byly naprezone , bez zapasu )
  • #9 15883643
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    POWERTEC 355C PRO to spawarka o prądzie maksymalnym 350A. Trafo jest duże (a co za tym idzie - drogie) zresztą masa urządzenia mówi sama za siebie - 147 kg. Z informacji jakie trafiają do serwisu wiem, że sprawdzają się nieźle, a awaryjność jest niska, porównywalna z najlepszymi inwertetrowymi ESAB czy Kemppi, pracuje nie gorzej niż starsze modele Kemppi ze źródłami transformatorowymi (np Kempomat 320).
    Myślę, że nie jest bez znaczenia gwarancja producenta na 36 miesięcy.
  • REKLAMA
  • #10 15942827
    nojeks
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam Serdecznie.
    Pozwolę sobie podłączyć do tematu i poprosić o ile jest ktoś w posiadaniu schematu do Bester 200i-st (serwis twierdzi, że nie ma bo w chinach zamówili :) serio!). Ma dość dziwne objawy po załączeniu przełącznikiem działa chwilę (około 5-7s), napięcie na wyjściu około 81V (troszkę za wysokie), jeśli w tym momencie (zanim się wyłączy) zacznie się spawać to działa do końca elektrody lub do przerwy w spawaniu. Po tym czasie koniec wyłącza się przetwornica zasilająca sterownik, wentylator itd. Po przełączeniu przełącznika na off po około 2-5 sekundach włącza się (działa na energii z kondów) i działa około 1s. Później można ten proces powtórzyć. Jeśli jednak się nie przełączy przełącznika i nie odczeka tej chwili w pozycji off to nic więcej nie da się zrobić - dziwne. jakby działało jakieś zabezpieczenie nadnapięciowe ale w przetwornicy. Dodam, że jest to TOP244, elementy posprawdzane - pojemności wymienione oprócz głównych. Może jakieś pomysły? A schemat byłby szczytem marzeń :)
    Zdjęcia tego modelu (może po inną marką występuje)

P.S.
    Chyba znalazłem przyczynę, ale jeszcze nie jestem na 100% pewien. Mianowicie obok TOP-a zalanego z resztą czerwoną masą coś jak silikon jest dioda zabezpieczająca (coś tam xx200A trudno odczytać zapaprana tym czymś - duży zener) i przeciwnie do niej FR107 - szybka przełączająca. Owy FR jest przebity ale okazało się to już po eksplozji TOP-a :), w końcu wystrzelił i demontując go znalazłem też diodę, trochę późno :(. Jak zamienię top i diodę to dam znać.
  • #11 15947419
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    jacekjohan napisał:
    Drodzy koledzy-dysponuje jakąś tam wiedzą na temat urządzeń w/w firm i "paroma" schematami. Jeżeli zatem macie jakieś pytania, prośby etc a tylko będę umiał podpowiedziedzieć i pomóc to piszcie prosze śmiało.
    Trudo wklejać COŚ czym już dysponujecie zatem proszę o konkretne pytania, schematy itd, itd,

Pozdrawiam Jacek vel jacekjohan

Witaj Jacku!
    Poszukuję dokumentacji (schematów) od takiego ustrojstwa prod Lincoln Electric (z lat 90 ub wieku) INWERTEC STT II z podajnikiem LN742
    Z góry dzięki
    Janek :D
  • #12 16005501
    nojeks
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam.
    Nawiązując do poprzedniej wypowiedzi, po wymianie Top244 i diody FR107, zasilanie 24V wróciło, jednak sterownik "zgłupiał", prawdopodobnie przepięcie podczas "wybuchu" top-a uszkodziło sterownik (SG3525 smd) oraz dwa drivery TC4420 (sterujące trafem bramkowym IGBT). Po wymianie sterownika i TC4420 spawarka działa. Przypuszczam, że gdybym od razu dokładnie sprawdził blok zasilania pomocniczego w owej silikonowej masie oraz te dwa TC4420 (też zalane, że trudno było odczytać co tam siedzi), koszt byłby niższy o 230 netto i szybszy o 2 tygodnie. No ale w końcu działa i ma nowszy sterownik (ponoć łatwiej na nim zajarzyć łuk).

P.S.
    Może komuś się przyda rozwiązanie.
    A faktycznie spawa super, łatwo zapala i prawie nie klei, powiem tak, trudno jest skleić el., nawet na małym prądzie.

Pozdrawiam
    Sławek
  • #13 19170962
    filoner1
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam wszystkich. Posiadam w naprawie Bester 160i-st do której brak schematu w sieci. Uszkodzone były tranzystory IGBT. Po wymianie spawarka wystartowała ale brak mocy- na wyjściu tylko 13,5V. Doszedłem do tego że nie ma sterowania na bramkach IGBT. Na TC 4420 nóżka 2 brak sygnału ze sterownika. I tu mam pytanie który to jest ten sterownik bo układy śa tak zalane lakierem że nie widzę który, a może ktoś się orientuje. Urządzenia BESTER i obecnie Bester&Lincoln Electric Urządzenia BESTER i obecnie Bester&Lincoln Electric Urządzenia BESTER i obecnie Bester&Lincoln Electric
    Ok. Znalazłem ten SG3525, wymienić tylko ten sterownik czy Tc4420 też wydają się na sprawne, zwarć nie ma.
  • #14 19171683
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6404
    Sg steruje igbt za pomoca dodatkowegi stopnia.
  • #15 19207355
    filoner1
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Po wymianie SG3525, TC4420 spawareczka śmiga jak nowa.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy urządzeń spawalniczych firm Bester oraz Bester&Lincoln Electric, ze szczególnym uwzględnieniem schematów i problemów serwisowych. Użytkownicy poszukują i wymieniają się schematami płytek takich jak US48 do Sticker2500, US-37 oraz podajnika PDE-41. Poruszono temat trwałości uzwojeń transformatorów spawalniczych wykonanych z aluminium w modelu POWERTEC 355C PRO, gdzie podkreślono, że trwałość uzwojeń Al jest porównywalna z miedzią, o ile transformator jest prawidłowo zaprojektowany i wykonany. Wspomniano, że wiele urządzeń Lincoln Bester pochodzi z Chin i jest produkowanych ekonomicznie. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z modelami POWERTEC 355C PRO, TIGER MIGA 3000 oraz ESAB C340, oceniając ich jakość, trwałość i konstrukcję podajników drutu. Wątek techniczny obejmuje naprawy i diagnozy uszkodzeń w spawarkach Bester 200i-st i Bester 160i-st, w tym wymianę elementów takich jak tranzystory IGBT, układy sterujące SG3525 i drivery TC4420. Opisano objawy awarii, takie jak brak sterowania bramkami IGBT, wysokie napięcie na wyjściu oraz problemy z zasilaniem przetwornicy. Wymiana uszkodzonych komponentów przywraca sprawność urządzeń, a użytkownicy dzielą się wskazówkami dotyczącymi konserwacji i diagnozy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA