Witam Serdecznie.
Pozwolę sobie podłączyć do tematu i poprosić o ile jest ktoś w posiadaniu schematu do Bester 200i-st (serwis twierdzi, że nie ma bo w chinach zamówili

serio!). Ma dość dziwne objawy po załączeniu przełącznikiem działa chwilę (około 5-7s), napięcie na wyjściu około 81V (troszkę za wysokie), jeśli w tym momencie (zanim się wyłączy) zacznie się spawać to działa do końca elektrody lub do przerwy w spawaniu. Po tym czasie koniec wyłącza się przetwornica zasilająca sterownik, wentylator itd. Po przełączeniu przełącznika na off po około 2-5 sekundach włącza się (działa na energii z kondów) i działa około 1s. Później można ten proces powtórzyć. Jeśli jednak się nie przełączy przełącznika i nie odczeka tej chwili w pozycji off to nic więcej nie da się zrobić - dziwne. jakby działało jakieś zabezpieczenie nadnapięciowe ale w przetwornicy. Dodam, że jest to TOP244, elementy posprawdzane - pojemności wymienione oprócz głównych. Może jakieś pomysły? A schemat byłby szczytem marzeń
Zdjęcia tego modelu (może po inną marką występuje)
P.S.
Chyba znalazłem przyczynę, ale jeszcze nie jestem na 100% pewien. Mianowicie obok TOP-a zalanego z resztą czerwoną masą coś jak silikon jest dioda zabezpieczająca (coś tam xx200A trudno odczytać zapaprana tym czymś - duży zener) i przeciwnie do niej FR107 - szybka przełączająca. Owy FR jest przebity ale okazało się to już po eksplozji TOP-a

, w końcu wystrzelił i demontując go znalazłem też diodę, trochę późno

. Jak zamienię top i diodę to dam znać.