logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Megane Classic 1.9 TD - brak mocy, świst turbiny, możliwe błędy komputera?

scoobex21 08 Cze 2006 10:33 1334 3
REKLAMA
  • #1 2709464
    scoobex21
    Poziom 2  
    Witam,

mam mały (duży) problem z moim autkiem, a mianowice auto jest strasznie mułowate. Zauważyłem, że kiedy w zimie przejechałem kilka kilometrów, zgasiłem autko a po kilku minutach ponownie go odpaliłem autko dostawało niesamowitego przyspieszenia (w porównaniu z tym co było przed tym). Teraz już wogóle nie ma przyspieszenia i przy jeździe z 4 osobami na pokładzie toczy się jak żółw. Słychać świst, więc wydaje mi się, że turbina działa. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy???

Autko zsoatło zakupione w zeszłym roku i od tamtej pory nie byłem z nim jeszcze na "badaniu" komputerowym. Czy możliwe jest, że są w nim (komputerze) jakieś błędy które powodują taki stan rzeczy??? A może macie jakieś podobne doświadczenia i może być to związane z czymś innym???

Z góry bardzo dziękuję za szybką odpowiedźm gdyż chcę ten problem rozwiązać jak najszybciej - za 2 tyg. wyjezdzam na wakacje i nie chciał bym, aby auto przy pełnym bagażniku nie hciało mi wjechać pod jakąś większa górke.

Jeszcze raz z góry dziękuje i pozdrawiam wszystkich użytkowników forum.

Dodano po 2 [godziny] 59 [minuty]:

Nikt mi nic nie doradzi??? :cry:
  • REKLAMA
  • #2 2710955
    trabicek
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    Ja jednak proponowałbym jechać na odczyt błędów (możesz dużo czasu zaoszczędzić). Jeśli nie to sprawdż podstawowe rzeczy typu: filtr powietrza, paliwa, czy gdzieś jakieś kable nie są oberwane.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2711258
    .:KoSik:.
    Poziom 18  
    Ocena: 308
    Proponuję podjechać na diagnozę bo bez tego to szukanie igły w stogu siana.

Może to turbina, zawór strujący, nieszczelność w kolektorach, ciśnienie paliwa, a najprawdopodobniej przepływka.

Dodano po 5 [minuty]:

Proponuję podjechać na diagnozę bo bez tego to szukanie igły w stogu siana.

Może to turbina, zawór sterujący, nieszczelność w kolektorach, ciśnienie paliwa, a najprawdopodobniej przepływka.
  • #4 2723852
    scoobex21
    Poziom 2  
    Witam ponownie,

dzis byłem na komputerze, zostały usunięte jakieś błędy ale...

okazało się, że potencjometr gazu chyba jest zepsuty, bo nie da się na komputerze ustalić maxymalnej i minimalnej wartości (powinna podobno mieścićsie w przedziale ok. 10-90%) gdyż po wcisniejciu pedału gazu na maxa komputer nie chce tego zapamietac.

Dowiedziałem się także, że turbosprężarka w moim samochodzie też jest w jakiś sposób zepsuta, a mianowice, że cały czas podaje taką samą ilość powietrza (niezleżnie od obrotów). Pan który mi to sprawdzał próbował coś tam ciągnąć i mówił, że się nie da a powinno. Sprężarka jest z zewnątrz troche pordzewiała.. przynajmniej ta tylna jej część.

Czy mechanik miał racje i ile kosztuje ten potencjometr gazu??? No i czy da się coś zrobić z tąturbosprężarką... nie wydając astronomicznych sum??? A może tam coś tylko pryrdzewiało i dlatego nie chce działać??? Co Wy na to Panowie???:|
REKLAMA