logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujnik wiatru bez elementów ruchomych

.:KoSik:. 16 Mar 2024 08:44 4755 57

TL;DR

• Powstał czujnik prędkości i kierunku wiatru bez części ruchomych, zbudowany z dwóch belek tensometrycznych ustawionych pod kątem 90°.
  • Układ mierzy siłę nacisku na osie x,y, a program sortuje serię odczytów i uśrednia kolejne minima oraz maksima, aby wygładzić drgania.
  • Baza czujnika to STM32F103C8T6 zasilany jednym ogniwem 18650 z transceiverem NRF24L01; wysłanie danych zajmuje około 1200 ms.
  • Pierwszy problem z nierównym naciskiem między belkami nie wystąpił, bo odczyty obu osi okazały się proporcjonalne bez dodatkowych przeliczeń.
  • Największym ograniczeniem pozostają sporadyczne silne drgania od wiatru, które nadal powodują duży błąd; planowany jest tłumik z małą kulką na rurce.
REKLAMA
📢 Słuchaj (AI):
  • Zewnętrzny czujnik pogodowy z białymi obudowami i anteną na tle brązowej podłogi.

Już jakiś czas temu wpadłem na pomysł aby spróbować wykonać czujnik prędkości i kierunku wiatru bez części ruchomych. Trochę poszukałem w internecie ale nie znalazłem nic co spełniałoby moje oczekiwania. Pewnego dnia wpadł mi do głowy pomysł na wykorzystanie belki tensometrycznej. Przeszukałem internet i nie znalazłem podobnego rozwiązania. Gdzieś na forum wyczytałem, że ponoć podobnej konstrukcji czujnik wykorzystany został w jakimś łaziku marsjańskim ale nie udało mi się tego zweryfikować. Ponieważ nigdy nie miałem do czynienia z tymi czujnikami postanowiłem zamówić jedną sztukę na próbę. Największą niewiadomą było to czy belka może mierzyć siły w dwie strony czy tylko w jedną. Okazało się, że bez problemu można zmusić HX711 aby wykonał poprawny pomiar bez względu na to z której strony zostanie przyłożona siła.
    Tak więc po domówieniu kolejnej belki mogłem złożyć układ testowy. Koncepcja była dość prosta. Dwa bloczki tensometryczne skręcone razem ale obrócone względem siebie o 90 stopni tak aby odczyt można było przedstawić jako współrzędne x,y.

Prototyp czujnika prędkości i kierunku wiatru z belkami tensometrycznymi zamontowanymi na metalowej konstrukcji. Prototyp czujnika prędkości i kierunku wiatru bez ruchomych części z wykorzystaniem belek tensometrycznych.

Przystąpiłem do pisania programu ale pierwsze odczyty nie napawały optymizmem. Owiewające powietrze wprowadzało czujnik w drgania więc wyniki pomiarów były mocno rozrzucone. Próbowałem różnych algorytmów, nawet mocno skomplikowanych ale nie było znaczącej poprawy. W końcu postanowiłem poeksperymentować i tak udało mi się stworzyć algorytm który mnie usatysfakcjonował. Działa on w ten sposób, że sortuje tablicę pomiarów, wylicza średnią dla każdego kolejnego minimum i maksimum. W ten sposób otrzymujemy tablicę wyników o rozmiarze połowy tablicy pomiarów i z tego możemy obliczyć średni wiatr. Nie będę się wdawał w szczegóły. Każdy zainteresowany może zagłębić się w kod.

Ale sam algorytm pomiarowy nie czyni czujnika zdatnym do użytku. Z góry założyłem, że problemem mogą być trzy rzeczy:
    1: problem z nierównością nacisku na każdą z belek gdyż siła przenoszona jest z jednej belki na drugą
    2. problem z kalibracją w trakcie pracy czujnika gdyż różne temperatury będą powodowały przestawienie punktu zerowego układu
    3. wibracje wywoływane przez wiatr

Pierwszy problem okazał się nie trafiony. Odczyt w obydwu osiach jest proporcjonalny więc nie trzeba było wykonywać żadnych przeliczeń.

Drugi z problemów rozwiązałem w taki sposób, że czujnik sprawdza czy wiatr wieje i jeśli nie to przeprowadza kalibrację układu. To rozwiązanie nie jest idealne ale na warunki w jakich czujnik jest zamontowany jest w zupełności wystarczające. Niestety w warunkach ciągłego wiatru nie byłoby możliwości wykonać kalibracji. Można by pokusić się o zamontowanie jeszcze jednej samej belki i kalibrować układ według wskazań belki porównawczej (na którą nie działają żadne siły).

Trzeci problem jest najgorszy i nie został w pełni rozwiązany. Udało mi się dostosować algorytm filtrowania pomiarów tak aby drgania nie powodowały żadnych zakłóceń w odczycie ale zauważyłem, że sporadycznie układ potrafi wpaść w tak duże drgania, że pomiar obarczony jest dużym błędem. Mam pomysł aby zastosować jeszcze tłumik drgań w postaci małej kulki zamontowanej na rurce z kulą pomiarową.

Zaimplementowałem ten czujnik do mojej stacji pogodowej i jest on częścią czujnika zewnętrznego który mierzy również temperaturę, wilgotność, ciśnienie i natężenie światła. Bazą tego czujnika jest STM32F103C8T6 zasilany jednym ogniwem 18650 wyposażony w transciever NRF24L01. Układ wykonuje pomiary, wysyła dwie paczki danych do serwera co zajmuje mu ok 1200 ms, wykonuje kalibrację czujnika wiatru gdy jest potrzebna (kosztem kolejnych 600ms) i wyłącza się na kolejne 5 minut.

Pomiary można odczytać poprzez stronę internetową:

Wyświetlacz zewnętrznej stacji pogodowej z aktualnymi odczytami atmosferycznymi.

GitHub: https://github.com/KoSik-prog/STM32F103_WindSensor.git
    CAD F360: https://a360.co/3vDTyaC

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    .:KoSik:.
    Poziom 18  
    .:KoSik:. napisał 622 postów o ocenie 308, pomógł 19 razy. Mieszka w mieście Frankfurt nad Menem. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21006049
    Slawek K.
    Poziom 35  
    Ocena: 1302
    Czego używasz do pomiaru natężenia światła ?
    A co do drgań, wygląda na to, że nie jest to referencja powodowana bezpośrednio przez wiatr i belki, lecz przez ramię (uchwyt) do którego jest przymocowana belka - tu musi być bardzo statycznie wiec krótkie i sztywne ramię jest konieczne.
  • #3 21006073
    Poziom 18  
    Ocena: 308
    Do pomiaru natężenia oświetlenia używam TSL2561

Co do drgań to oczywiście chodzi o cały układ. Niestety na tą chwilę nie mam zbyt chęci na przerabianie całego układu. Sama idea pomiaru wiatru na czujniku zamontowanym do balkonu jest nieco nietrafiona. Oczywiście przekłamania są dość duże bo budynek zasłania i powoduje zawirowania powietrza. Ja bardziej skupiam się na zabawie i samorozwoju niż na analizie warunków pogodowych więc spróbuję jeszcze nieco usunąć wibracje ale nawet bez tego jestem zadowolony z efektu i wyników pomiarów.
  • #4 21006087
    Slawek K.
    Poziom 35  
    Ocena: 1302
    Mnie się podoba, jest git :)
  • #5 21006173
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1960
    Dobry pomysł. Bez elementów ruchomych są też czujniki wiatru ultradźwiękowe.
  • REKLAMA
  • #7 21006232
    Cezary_
    Poziom 18  
    Ocena: 60
    Filtrowanie pomiaru da się rozwiązać. Istotne jest, by częstotliwość pomiarów była większa od dwukrotnej najwyższej częstotliwości drgań (warunek Nyquista–Shannona), a potem zastosować można filtr cyfrowy (programowy). Do tego pomiaru nawet wystarczyłby jakiś bardzo prosty algorytm. Polecam książkę "Cyfrowe przetwarzanie sygnałów. Praktyczny poradnik dla inżynierów i naukowców", autor Steven W. Smith. Książka świetnie wprowadza czytelnika w te zagadnienia, prosto je tłumaczy i podaje przykłady programowe.
  • REKLAMA
  • #8 21006293
    DJ_KLIMA
    Poziom 25  
    Ocena: 220
    Jaka jest czułość? I jaki zakres pomiaru? Element pomiarowy to kulka od "ping-ponga"? Co będzie, jak to się oblodzi? Nie widzę tej mechaniki, co z czym jest połączone, bardzo proszę o więcej informacji.
  • #9 21006515
    bambus94
    Poziom 34  
    Ocena: 712
    Do tłumienia drgań można by napełnić kulkę np olejem lub gliceryną z dodatkową stalową kulką wewnątrz.
  • #10 21006708
    Poziom 18  
    Slawek K. napisał:
    Mnie się podoba, jest git

dzięki :)

stomat napisał:
    Dobry pomysł. Bez elementów ruchomych są też czujniki wiatru ultradźwiękowe.

tak ale jakoś nie czułem tego.

acctr napisał:
    Drgania można zmniejszyć stosując belki tensometryczne na dwóch końcach pręta pomiarowego.

nie rozumiem za bardzo. Tutaj pręt pomiarowy montowany jest jednostronnie. Chyba, że masz na myśli całość. Tak czy inaczej to znacznie komplikowałoby układ, a pamiętajmy, że czujnik zasilany jest z baterii.

Cezary_ napisał:
    Istotne jest, by częstotliwość pomiarów była większa od dwukrotnej najwyższej częstotliwości drgań

hx711 może wyciągnąć 80Hz, a to nie wystarczy

Cezary_ napisał:
    Polecam książkę "Cyfrowe przetwarzanie sygnałów. Praktyczny poradnik dla inżynierów i naukowców"

dzięki. Próbowałem znaleźć coś sensownego na temat drgań, nawet próbowałem uruchomić jakąś symulację. Niestety aby otrzymać jakieś sensowne wyniki trzeba najpierw zrobić doktorat ;)

DJ_KLIMA napisał:
    Jaka jest czułość?

hx711 to 24 bitowy ADC. Belka tensometryczna nie pracuje oczywiście w pełnym zakresie pomiarowym ale czułość jest bardzo duża. Na filmie doskonale widać o ile odchyla się czerwona kropka przy małym wietrze.

DJ_KLIMA napisał:
    I jaki zakres pomiaru?

nie wiem. Nie mam czym tego poprawnie zmierzyć. Kalibrację przeprowadziłem 5 do 40kmh

DJ_KLIMA napisał:
    Element pomiarowy to kulka od "ping-ponga"?

nie. To drukowana kula

DJ_KLIMA napisał:
    Co będzie, jak to się oblodzi?

nic. Dzięki temu, że nie ma tu elementów ruchomych po prostu nic się nie stanie. Oczywiście opad śniegu czy deszczu będzie wpływał na pomiar w moim przypadku bo nie zastosowałem żadnej osłony.

DJ_KLIMA napisał:
    Nie widzę tej mechaniki, co z czym jest połączone, bardzo proszę o więcej informacji

kliknij w ostatni link (CAD F360) w pierwszej wiadomości. Myślę, że to sporo wyjaśni.
  • REKLAMA
  • #12 21006827
    DJ_KLIMA
    Poziom 25  
    Ocena: 220
    Dzięki, jakoś nie zauważyłem tego linku do CAD`a, wszystko jest jasne, moja samoróbka na 4 łyżeczkach i łożysku igusa z czujnikiem hall`a (2 imp na obrót) potrafi od 0.3 km/h kręcić :) ale od czasu do czasu lubi mi ptaszysko stanąć na tym i po prostu odłamuje mi łopatkę, a taki niewyważony inwalida przy mocnym wietrze może łatwo się rozpaść, czujnik kierunku za to zrobiłem tradycyjnie a przetwornik to czujnik kąta / enkoder AS5600 po i2c, robiłem przymiarki do czujnika ultradźwiękowego ale niestety dość, że poziom skomplikowana jest znaczny, to to strasznie duże koromysło wyszło i temat porzuciłem. Twoje rozwiązanie jest idealne, myślę że można by jeszcze bardziej uczulić belki, odpowiednio frezując krawędzie, i tak to potem kalibrujemy, ciekawe jaki jest nacisk na twoją kulę przy 100 - 120 km/h.
  • #13 21006955
    Poziom 18  
    acctr napisał:
    I dlatego są wibracje. Obustronny montaż zmniejszyłby wibracje. Poza tym wszystko byloby tak samo.

Nadal nie rozumiem

Dodano po 1 [minuty]:

bambus94 napisał:
    Do tłumienia drgań można by napełnić kulkę np olejem lub gliceryną z dodatkową stalową kulką wewnątrz

Wydaje mi się, że na drgania tak dużej częstotliwości, nie pomogłoby to zbytnio
  • #14 21007084
    bambus94
    Poziom 34  
    Ocena: 712
    Myślałem o takim systemie jak tu:

Najpierw bym spróbował z samą kulką.
    Potem z jakimś płynem. Najlepiej gdyby zachowywał stałą lepkość w szerokim zakresie temperatur.

EIDT:
    Ewentualnie kulkę zrobić z małymi piórkami jak się robi na kominach żeby wyeliminować wiry von Karmana.
  • #15 21007764
    max-bit
    Poziom 34  
    Ocena: 851
    Jest jeszcze coś takiego jak przysłowiowa "przepływka" która jest np stosowana w samochodach (ale i nie tylko) jesli znamy temp powietrza i dany X element grzejemy i przedmuchujemy go powietrzem o znanej temp a zarazem mierzymy jego temp możemy ocenić poziom szybkości przepływu powietrza.
    Oczywiście jest to pomiar mniej dokłada ale jest ...
  • #16 21008907
    Poziom 18  
    DJ_KLIMA napisał:
    można by jeszcze bardziej uczulić belki, odpowiednio frezując krawędzie, i tak to potem kalibrujemy

można lekko wyfrezować, zastosować inny bloczek lub zrobić go samemu. To mogłoby pomóc na bardzo mały wiatr. W tej chwili czujnik pokazuje również mniejsze wartości. Może źle się wcześnie wyraziłem ale chodziło mi o to, że kalibracja zaczyna się od 5kmh co może powodować, że odczyty poniżej tej wartości mogą być mniej dokładne. Mimo to są one nadal wyliczane.

DJ_KLIMA napisał:
    ciekawe jaki jest nacisk na twoją kulę przy 100 - 120 km/h

tak jak pisałem, nie sprawdzałem tego ale w razie obaw o zakres, można oczywiście dostosować wielkość kuli i ramienia.

bambus94 napisał:
    Najpierw bym spróbował z samą kulką.
    Potem z jakimś płynem. Najlepiej gdyby zachowywał stałą lepkość w szerokim zakresie temperatur.

Świetnie to wygląda na tym filmie. Na razie czujnik jest zmontowany więc nie mam ochoty go przerabiać, bo to wiąże się z mnóstwem pracy ale jak będę robił jakieś poprawki to przetestuję. Może ktoś będzie robił taki czujnik to sprawdzi tą metodę.

max-bit napisał:
    Jest jeszcze coś takiego jak przysłowiowa "przepływka..."

jest ale do tego projektu się nie nadaje z dwóch powodów. Pierwszym jest to, że to czujnik bez ruchomych elementów, a przepływomierz powietrza trzeba ustawiać pod wiatr. Drugim problemem jest to, że czujnik zasilany jest z małego ogniwa li-ion, a przepływomierz potrzebuje sporo prądu.
  • #17 21008969
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6066
    Dzięki za podzielenie się rozwiązaniem! Jak mi wyślesz paczkomat, to wyślę mały upominek.
  • #18 21008990
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    Bardzo pomysłowe rozwiązanie.
    Czy nie myślałeś o zastosowaniu filtru dolnoprzepustowego do eliminacji drgań, już po wyjściu z HX711?
    Nie dowidzę czy nie napisałeś jakie belki (zakres pomiarowy) zastosowałeś?
  • #19 21009088
    Poziom 18  
    wzagra napisał:
    Czy nie myślałeś o zastosowaniu filtru dolnoprzepustowego do eliminacji drgań, już po wyjściu z HX711?

nawet próbowałem, ale niska częstotliwość próbkowania i założony maksymalny czas pomiaru powodowały, że rezultaty nie były zadowalające.

wzagra napisał:
    Nie dowidzę czy nie napisałeś jakie belki (zakres pomiarowy) zastosowałeś?

tutaj zapomniałem dopisać ale jest w opisie filmu. Zastosowałem 1kg bloczki.
  • #20 21013032
    Phaeton
    Poziom 19  
    Ocena: 165
    A pomiar temperatury czujnika i jakaś kompensacja w zależności od tego by się nie sprawdziła? Jak przeliczany jest sygnał z czujnika na prędkość wiatru?
  • #21 21013059
    Poziom 18  
    Phaeton napisał:
    A pomiar temperatury czujnika i jakaś kompensacja w zależności od tego by się nie sprawdziła?

prawdopodobnie tak ale jak przeprowadzić kalibrację przy tak szerokim zakresie temperatur. Trzeba by zorganizować jakąś komorę klimatyczną

Phaeton napisał:
    Jak przeliczany jest sygnał z czujnika na prędkość wiatru?

w tej chwili liniowo wprost z odczytu adc. Na pewno czujnik nie ma charakterystyki liniowej ale nie mam zbytnio warunków ani czasu żeby to kalibrować. Właściwie pierwsze założenie było takie żeby czujnik był w stanie zwrócić kilka wartości typu "brak wiatru", "wiatr słaby", "średni", "mocny" ale okazało się, że uda się wycisnąć z niego dużo więcej
  • #22 21013077
    Phaeton
    Poziom 19  
    Ocena: 165
    Można by robic kalibrację jak teraz i zapamiętywać wynik dla danej temperatury do wykorzystania gdy jest ciągły wiatr. Zastanawiam się czy przy bezwietrznej pogodzie nie dałoby się też skalibrować prędkości wiatru umieszczając czujnik na samochodzie.
  • #23 21013094
    Poziom 18  
    Phaeton napisał:
    Można by robic kalibrację jak teraz i zapamiętywać wynik dla danej temperatury do wykorzystania gdy jest ciągły wiatr

to dobry pomysł

Phaeton napisał:
    Zastanawiam się czy przy bezwietrznej pogodzie nie dałoby się też skalibrować prędkości wiatru umieszczając czujnik na samochodzie.

to się raczej nie uda. Trzeba by zamontować czujnik na jakimś wysięgniku, żeby czujnik znalazł się poza strugami powietrza zniekształconymi karoserią. To spowodowałoby że czujnik chwiałby się i wpadał w wibracje. Poza tym sam samochód jadąc po nierównościach mógłby wprowadzać przekłamania. Oczywiście można by napisać jakieś oprogramowanie które przeanalizowało by miliony próbek i na tej podstawie pewnie dało by się wyciągnąć dokładniejsze pomiary niż teraz.
  • #24 21015624
    Jacek Rutkowski
    Poziom 28  
    Ocena: 274
    >>21006040
    Niestety nie zgodzę siez autorem że ten czujnik jest bez elementów ruchomych. Czujniki w autach w kolektorze dolotowym są nieruchome a tutaj ruch jest znacznie ograniczony ale belki się wyginają i to jest wykrywane.
    Jak podeprzesz kulkę od dołu nadal układ będzie działał?
    Nieruchome to są termiczne czujniki przepływu...
  • #25 21015656
    Poziom 18  
    Jacek Rutkowski napisał:
    Niestety nie zgodzę siez autorem że ten czujnik jest bez elementów ruchomych

definicja elementu ruchomego:
    Cytat:

Element ruchomy to część maszyny lub urządzenia, która wykonuje ruch względem innej części tej samej konstrukcji. Może to być dowolny komponent, od prostego mechanizmu po skomplikowane urządzenie, który zmienia swoje położenie lub orientację w przestrzeni.

Jak widzisz odkształcenie to nie ruch. Żaden z elementów tego czujnika nie wykonuje ruchu względem innego elementu.

Jacek Rutkowski napisał:
    Czujniki w autach w kolektorze dolotowym są nieruchome a tutaj ruch jest znacznie ograniczony ale belki się wyginają i to jest wykrywane.
    Jacek Rutkowski napisał:
    Nieruchome to są termiczne czujniki przepływu...

Jeśli już chciałbyś być tak dokładny to płytka pomiarowa w przepływomierzu termicznym również ulega odkształceniom na wskutek przepływającej strugi powietrza. To nie przekłada się na pomiar ale ruch jest więc to nie trafione.
  • #26 21015779
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 2021
    .:KoSik:. napisał:
    Jacek Rutkowski napisał:
    Niestety nie zgodzę siez autorem że ten czujnik jest bez elementów ruchomych

definicja elementu ruchomego:
    Cytat:
    Element ruchomy to część maszyny lub urządzenia, która wykonuje ruch względem innej części tej samej konstrukcji. Może to być dowolny komponent, od prostego mechanizmu po skomplikowane urządzenie, który zmienia swoje położenie lub orientację w przestrzeni.

Jak widzisz odkształcenie to nie ruch. Żaden z elementów tego czujnika nie wykonuje ruchu względem innego elementu.

Nie chcę się spierać czy coś się tutaj rusza czy nie, bo to bez znaczenia ale jest coś takiego jak ruch drgający, który jak sam zakomunikowałeś stanowi problem.

Cytat:
    Ruchem drgającym nazywamy ruch, który powtarza się periodycznie w trakcie jego trwania w czasie i zachodzi wokół położenia równowagi. Zespół obiektów fizycznych zapewniający wytworzenie ruchu drgającego nazywamy układem drgającym.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #27 21015807
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 570
    Jest wiele sposobów pomiaru bez ruchu stosowanych w przepływkach.Dzisiejsze nie mają już żadnych elementów ruchomych.
    Jeden ze sposobów to element oporowy podłączony pod zasilanie .Układ mierzy jego opór zależny od stopnia wystudzenia przez przepływające powietrze.Oczywiście we współpracy z termometrem.Taką tabelę bardzo łatwo stworzyć.Za "nie" stoi fakt że zużycie energii będzie spore.
    Kolejny przykład to jonizacja przepływającego powietrza i pomiar tej jonizacji.Niestety ten układ już potrzebuje kierunkowości przepływu, więc bez ruchomych elementów się nie da chyba.
    Belka to ruchomy element,jak ktoś chce się czepić to przecież się wygina,ale mnie osobiście zaimponował pomysł jej wykorzystania w takim celu.
  • #28 21015845
    Poziom 18  
    acctr napisał:
    Nie chcę się spierać czy coś się tutaj rusza czy nie, bo to bez znaczenia ale jest coś takiego jak ruch drgający, który jak sam zakomunikowałeś stanowi problem.

Mam wrażenie, że nie masz nic konkretnego do dodania w temacie tak jak kolega @Jacek Rutkowski i silisz się na udowadnianie czegoś co nie ma żadnego znaczenia w tym temacie.
    Nazwę tematu wymyśliłem w 3 minuty na potrzeby tego artykułu i nawet przez głowę mi nie przeszło żeby analizować złożoność słowa "ruch". Chodziło tylko o odróżnienie tego rozwiązania od standardowych wiatraczków.
    Co do Twojej definicji ruchu drgającego to nadal nie potwierdza on tej tezy, że odkształcanie elementu jest ruchem.

m2606 napisał:
    Jest wiele sposobów pomiaru bez ruchu stosowanych w przepływkach.Dzisiejsze nie mają już żadnych elementów ruchomych.

według definicji kolegów właśnie mają, bo przepływomierz np. samochodowy porusza się w rurze dolotowej jako cały element i element ceramiczny (czyli ta grzałka) też się porusza bo również ulega odkształceniom. Idąc dalej budynki też są elementami ruchomymi, bo przecież też się odkształcają. Ba, nawet góry są elementami ruchomymi bo również się odkształcają.

Jak widzicie odeszliśmy od tematu projektu do jakiejś durnej analizy słów. Ja nie będę tego tematu więcej rozwijał.

m2606 napisał:
    mnie osobiście zaimponował pomysł jej wykorzystania w takim celu.

dziękuję :)
  • #29 21015895
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 2021
    Mam wrażenie, że nie masz nic konkretnego do dodania w temacie tak jak kolega @Jacek Rutkowski i silisz się

Napisałem już, że nie chce się spierać czy to jest ruch czy nie i wcale się nie silę na to, żeby czegoś wyszukiwać, błędów czy czyjejś niewiedzy.
    Jako projektant i konstruktor "innowacyjnej" metody pomiaru wiatru powinieneś jednak widzieć pozytywne aspekty merytorycznej dyskusji w temacie Twojego dzieła zamiast wyszukiwać się złośliwości czy bezpodstawnej krytyki.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #30 21015906
    Poziom 18  
    acctr napisał:
    Mam wrażenie, że nie masz nic konkretnego do dodania w temacie tak jak kolega @Jacek Rutkowski i silisz się

Napisałem już, że nie chce się spierać czy to jest ruch czy nie i wcale się nie silę na to, żeby czegoś wyszukiwać, błędów czy czyjejś niewiedzy.
    Jako projektant i konstruktor "innowacyjnej" metody pomiaru wiatru powinieneś jednak widzieć pozytywne aspekty merytorycznej dyskusji w temacie Twojego dzieła zamiast wyszukiwać się złośliwości czy bezpodstawnej krytyki.

Nie chcesz się spierać ale...
    Ta dyskusja nie jest merytoryczna. To dyskusja o pierdołach
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zaproponował stworzenie czujnika prędkości i kierunku wiatru bez elementów ruchomych, wykorzystując belkę tensometryczną. W trakcie dyskusji poruszono kwestie dotyczące drgań, które mogą wpływać na pomiary, oraz metody ich redukcji, takie jak zastosowanie filtrów cyfrowych i odpowiedniego montażu. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z pomiarami, kalibracją oraz różnymi technikami, w tym wykorzystaniem czujników ultradźwiękowych. Wskazano również na problemy związane z zakłóceniami pomiarów spowodowanymi przez otoczenie, takie jak budynki zasłaniające wiatr. Dyskusja obejmowała także różne pomysły na konstrukcję czujnika oraz jego zastosowanie w praktyce.
REKLAMA