Witam wszystkich
Chciałbym przedstawic zbudowany przeze mnie wzmacniacz. Jako dawca obudowy posłużył wysłużony już DAP Palladium 400.
Wzmacniacz posiada moc ok 2x450W 4R ,2 x 900W 2R i w mostku ok 1700W dla 4R i 1 x 900W dla 8R.
Budowa zasilacza:
po otwarciu wzmacniacza na oczy rzuca sie ogromny transformator o mocy ok 2,7KVA z modyfikacją do audio zalewnym srodkiem żywicą ( www.toroidy.pl ) ,kazdy kanał posiada osobną sekcjie z transormatora 2 x55V mostek prostowniczy i 4 kondensatory 10000uF/100V troszke mała pojemność w zasilaczu ale niedługo planuje podwoić pojemnośc (pomysł z przyszłą płytką zasilacza podsuneło mi zdjecie jednego z wzmacniaczy ADS ) dzieki czemu łatwo sie da upchnąć zasilacz w tak wąskim miejscu.
Ukłądy zabezpieczen oraz softstartu zasilane są z napiecia 22V z osobnej sekcji z transormatora zasilającego.
Budowa wzmacniacza :
w wzmacniaczu zastosowano 8 par tranzystorów 2sa1943/2sc5200 zamontowanych na radiatorze o wadze ok 3,5kg
na płytce wzmacniacza (www.drukowane.pl) udało mi sie zmiescic cały wzmacniacz oraz w tylnej czesci układ zabezpieczeń wzmacniacza oraz mały układzic sterowania wentylatorem.
Wzmacniacz został zbudowany z podzespołów dobrej klasy (rezystory metalizowane 1% ,płytka z solder maską i grubością miedzi ok.100um,kondensatory FM panasonic)
wzmacniacz posiada zabezpieczenie przeciwkozwarciowe ,przeciązeniowe ,zabezpieczenie DC ,opóznione i przyśpieszone odłaczanie głośnika oraz nowy wskaźnik wysterowania, na płytce jest tez układ limitera ale ze względu na różne wartości obciążenia pominołem go w dalszej budowie
Brzmienie : dzwięk z wzmacniacza jest bardzo zblizony do LM3886 (tylko moc nieta
Wzmacniacz słuzy głównie do napędzania subwoofera na 2 x JBL i znakomicie sie wywiązuje z swojego zadania .
Waga wzmacniacz ok 42kg (waga łazienkowa
chiał bym przytoczyć anegdote do tego:
na ostatniej impezie w czesciowo wyremontowanym pomieszczeniu nagłasniałem z swoim kolegą impreze i podczas grania z sufitu zaczął sypć drobniutko stropian z docieplenia
natęzenie dziwięku z takiego zestawienia jest ogromne i nieodczuwa sie zmeczenia słuchając muzyki po całej nocy grania
Koszt budowy ok 2000zł za wszystko ,zdobyte doświadczenie bezcenne
przepraszam wszystkich na niską jakość zdjęć ,zdjecia pochodzą z etapu uruchamiania wzmacniacza
Fajne? Ranking DIY