logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy listwa przeciwprzepięciowa ochroni wieżę audio przy starej instalacji?

TheNat 25 Cze 2006 15:20 1437 3
REKLAMA
  • #1 2762457
    TheNat
    Poziom 11  
    Witam. Wiem ze ten temat byl walkowany wiele razy ale w zadnym poscie nie znalazlem pelnej odpowiedzi na moje pytania.
    Mam problem z przepieciami w sieci. Zdazaja sie po zaniku napiecia zasilania, lub czasem tak poprostu. Bardzo cierpi na tym moja wieża.
    W domu posiadam stara instalacje elektryczna tzn. bolec uziemiajacy jest zerowany i dodatkowo N (wraz z PE) jest uziemione.
    Czy listwa zasilajaca (przeciwprzepieciowa) ma szanse dobrze dzilac w moim przypadku?
    Na ile skutecznie taka listwa chroni przed przepieciami?
    Jakiej firmy listwy polecilibysci mi?
    ( z tego co wyczytalem na forum urzytkownicy nie wypowiadaja sie zbyt pochwalnie o listwach )
    Z gory dziekuje.
  • REKLAMA
  • #2 3708891
    snozer
    Poziom 17  
    Ocena: 114
    Proponuję firmę APC jak do tej pory nie znalazłem lepszych narynku
  • REKLAMA
  • #3 3712192
    DarekBytom
    Poziom 18  
    Ocena: 69
    Listwa powinna zabezpieczyć sprzęt przed przepięciem pod warunkiem że posiada w sobie warystor. Dodatkową funkcją takiego przedłużacza jest także filtrowanie przed przedostawaniem się zakłóceń sieci energetycznej do urządzeń . Natomiast belka nie zabezpieczy cię przed zanikiem napięcia wtedy musisz zaopatrzyć się w UPS'a .
    A co odnośnie marek to dobre są APC , Ever, Acar, Lestar. Inne produkty raczej nie są godne polecenia , a zwłaszcza produkty marketowe.
  • #4 3712383
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1224
    Czy mógłbyś napisać co rozumiesz pod:

"Bardzo cierpi na tym moja wieża."?

Zwykle przepięcia komutacyjne docierające do instalacji w mieszkaniu nie są groźne. Wywołują dodatkowe (nieprzyjemne) efekty akustyczne.
    To zwykle stromo narastające, krótkie "szpilki" przepięć. Pojawiają się przy wyłączaniu urządzeń o charakterze indukcyjnym.
    Listwa wyposażona w warystor oczywiście je wycina ograniczając ich amplitudę do napięcia, wynikającego z parametrów użytego warystora.

Z moich doświadczeń wynika, że tzw "listwa" znakomicie usuwa niegroźne, krótkie zakłócenia tolerując zarazem ciągłe przepięcia rzędu 250 i wyżej woltów.
    Badana przeze mnie (niestety dość dawno) listwa spokojnie przenosiła 280V.
REKLAMA