logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tuner Technics ST-G460 brak sygnału z anteny po włożeniu jej

bodek111 04 Lip 2006 10:57 1910 3
REKLAMA
  • #1 2789140
    bodek111
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Bez anteny w tunerze w/w występuje naturalny szum jak w prawidłowo działającym , natomast po włożeniu jej do gniazda antenowego lub po dołączeniu tam jakiegoś kawałka druta wszystko wycisza się do zera, tak jakby ktoś masę zwarł do wtyku antenowego.
    Wylutowałem pierwszy tranzystor 2SK241 i stwierdziłem że między nóżkami S-D ma przejście około 1kiloom ale być może że ten typ tak ma bo gdy dołączłem antenę w miejsce lutowania tego tranzystora gdy on jest wyjęty to objaw jest taki sam , sygnał całkowicie się wycisza. Generatorkiem sprawdziłem i za głowicą jest jakieś przejście sygnału do wyjścia, natomiest przez głowicę nie chce przejść ten sygnał , jest wyciszony całkowicie . Pozostałe tranzystory w głowicy wydają się być dobre, a poza tranzystorami nic aktywnego tam nie ma co by mogło się uszkodzić.

Gdzie można szukać usterki , czy jednak jest coś z głowicą nie tak , czy może uszkodzenie tkwi w doprowadzeniu napięcia sterującego z potencjometru do szukania stacji. Nie mam schematu więc ciężko tak na wyczucie coś znaleźć.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2789411
    bodek111
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Nic nie daje kręcenie nadal cisza.

Dodam że jak dotykam nóżki kwarca CF102 z masy poprzez kondensator 1u, która idzie do układu AN7274, to pojawiają się stacje i szukanie działa tyle że sygnał jest słaby i jest dużo szumu. Jest również reakcja gdy wyciągam i wkładam wtyk antenowy czyli głowica chyba jest dobra.
  • #4 15637868
    klaiatura
    Poziom 8  
    Witam mysle ze dobrze trafiłem ja mam podobnie lecz mi działa jak sie ręcznie ustawi a kontrolki Quartz lock sie nie swieci a występowanie jest cały czas na środku
    Pozdrawiam
REKLAMA