logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć LED, by świeciła tylko przy braku napięcia 12V na wyjściu układu?

domelek202020 11 Lip 2006 14:51 1346 14
  • #1 2810511
    domelek202020
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Witam. Mam takie pytanie. Chce zrobic nastepujaca rzecz. Uklad zasilany napieciem 12V. Podczas pracy na wysciu ukladu podawane jest 12V. Jak zrobic zeby podczas pracy gasla dioda led a gdy nie pracuje to dioda swiecila. Np cos na jakims inwerterze. Jak macie jakies sugestie to piszcie.

Pozdrawiam
  • #2 2811662
    christo
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    Chodzi o takie coś jak w schemacie (zakładając, że wiesz jak to działa w ogóle ;])?

Jakby co to układ można łatwo przerobić.

Dorbna pomyłka w wartościach, oczywiście zamiast 5k powinno być 5,1k ;).
    Załączniki:
    • Jak podłączyć LED, by świeciła tylko przy braku napięcia 12V na wyjściu układu? inwerter.JPG (6.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 2812207
    domelek202020
    Poziom 12  
    Ok. Ale moze byc tak? Nie moge dac wlacznika w tym ukladzie i ma dioda dzialac jesli moje urzadzenie nie dziala i odwrotnie. Czy ten uklad moze jakos wplynac na dzialanie mojego urzadzenia - na koncu ma tyrystor bt151.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć LED, by świeciła tylko przy braku napięcia 12V na wyjściu układu? wlacznik.jpg (10.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 2813124
    christo
    Poziom 26  
    Tak może być. Nie wpłynie to w żaden sposób na układ.

Mam nadzieje, że wiesz że równolego do cewki przekaźnika trzeba dać diodę anodą do masy?
  • #5 2813138
    domelek202020
    Poziom 12  
    Aha. Dobrze ze mi przypomniales do diode ma na wyjsciu mojego urzadzenia. czyli musze ja przelutowac bezposradnio przed przekaznik?
  • #6 2813189
    christo
    Poziom 26  
    Nie przed przekaźnik tylko równolegle do niego, zobacz na schemacie.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć LED, by świeciła tylko przy braku napięcia 12V na wyjściu układu? wlacznik.jpg (10.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2813196
    domelek202020
    Poziom 12  
    Tzn tak:P Wiem ze rownolegle ale jak bys mi nie przypomnial to bym zostawil ja wlutowana tam gdzie wczesniej czyli zaraz za urzadzeniem. A tak wlasciwie to co by sie stalo bez diody? Jakias indujcja z cewki? Cos sie by spalilo
  • #8 2813591
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 394
    domelek202020 napisał:
    Tak własciwie to co by się stało bez diody? Jakaś indukcja z cewki? Coś się by spaliło

Bez diody przy wyłączaniu przekaźnika powstaje impuls napięcia o wartości dochodzącej do klikuset woltów, który może zniszczyć półprzewodniki w tym układzie.
  • #9 2814742
    christo
    Poziom 26  
    Cewka nie lubi jak się jej prąd zabiera. Więc jak się rozłączy przekaźnik to ona nadal będzie chciała, żeby płynął przez nią prąd. Wytworzy na wyjściu takie napięcie aż czegoś nie przebije i nie popłynie prąd, albo nie osiągnie maksimum (kilka kV). Jak się podłączy diode to wystarczy jej 0,5-0,8V.

Poprzebijać się mogą półprzewodniki i izolacja na cewce.
  • #10 2820285
    domelek202020
    Poziom 12  
    No nie chce mi dzialac.Tzn po wlaczeniu pierwszego tranzystora 557 tyrystor sie zamyka i wszystko jest ok. Ale dioda swieci sie nadal. Wydaje mi sie ze zle mam dobrane parametry. Dolna czesc rysunku chodzi bez zarzutu. Ale co zrobic zeby ta dioda gasla?

dodalem uklad christo rownolegle za tranzystorem. moze dac go rownolegle za tyrystorem?
    Załączniki:
    • Jak podłączyć LED, by świeciła tylko przy braku napięcia 12V na wyjściu układu? bez nazwy.jpg (20.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 2834240
    domelek202020
    Poziom 12  
    Dogra. A jak ja mam tyrystorem zalaczana mase a plus jest na stale podlaczony?
  • #14 2835165
    domelek202020
    Poziom 12  
    Dokladnie. Tylko tyrystor zalacza mase a nie plus. Po zalaczeniu tej masy diooda ma zgasnac. Nie chce zadnego przerzutnika tylko najprostrze rozwiazanie. A przy okazji to jak jesli chodzi o przerzutnik d 4013. To jaki zastosowac rezystor dolaczony do zegara (12v) zeby mikroswichem zmieniac jego stan.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć LED, by świeciła tylko przy braku napięcia 12V na wyjściu układu? d.jpg (6.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 2847128
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4263
    Właśnie jak użyjesz w układzie tranzystora NPN (pamiętaj, że plu ma być na kolektorze), to LED zgaśnie,
    kiedy wejście zostanie połączone z masą. A z tym rezystorem: nie wiem, jaki masz układ, i zasilanie 4013.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy sposobu podłączenia diody LED tak, aby świeciła tylko wtedy, gdy na wyjściu układu zasilanego 12V nie ma napięcia, a gasła podczas pracy układu, gdy obecne jest napięcie 12V. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie inwertera lub tranzystora NPN, który po załączeniu masy (sterowanej tyrystorem BT151) powoduje zgaszenie LED. Podkreślono konieczność stosowania diody zabezpieczającej równolegle do cewki przekaźnika, aby zapobiec powstawaniu wysokich impulsów napięciowych przy wyłączaniu, które mogą uszkodzić półprzewodniki. Omówiono również kwestie prawidłowego doboru rezystorów i lokalizacji elementów w układzie, zwłaszcza w kontekście sterowania tyrystorem i tranzystorem. Wspomniano o układzie cyfrowym D4013 i problemie doboru rezystora do wejścia zegarowego przy zasilaniu 12V, jednak bez jednoznacznej odpowiedzi. Całość skupia się na prostych, praktycznych rozwiązaniach eliminujących konieczność stosowania przełączników i przerzutników, z naciskiem na poprawne połączenia i zabezpieczenia elementów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA