logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odczytać kod z pliku .bin radia samochodowego? Potrzebne narzędzia i instrukcje

eMCe2 20 Cze 2003 00:44 15440 38
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak odczytać kod z pliku .bin z radia samochodowego i jakich narzędzi oraz instrukcji do tego użyć?

Nie ma jednej uniwersalnej metody odczytu kodu z pliku .bin z radia — trzeba korzystać z opisów dla konkretnego modelu, a na start najlepiej sięgnąć po materiały z płyty Elektrody „Kody Carradio” [#256703][#256850] Na tej płycie są sposoby rozkodowania oraz schematy czytania zawartości pamięci, co według jednego z użytkowników wystarcza na początek [#256703] Do dłuższej pracy z radiami sam Pony Pro nie wystarczy; trzeba kupić fabryczny programator [#256844] Rozpoznawanie, gdzie szukać kodu w pamięci, opiera się na próbach i błędach oraz na zdobywaniu doświadczenia na oryginalnych urządzeniach, żeby nie robić dodatkowych problemów [#256850][#257703] Warto też czytać forum i działy download, bo są tam gotowe opisy i przykłady, a do nauki polecano nawet grupy typu car-radio na Yahoo [#256703][#258244]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 256243
    eMCe2
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Witam!
    Ostatnio bawię się troszke z telefonami i stwierdziłem że może pobawię się także z radiami samochodowymi :) konkretnie to może jakieś drobne przeróbki i rozkodowywanie :) no ale niestety nie mam o tym zielonego pojęcia :( widziałem z starszych postach że można kod odczytać z pliku .bin zczytanego z radia :) ale jak i czym mozna to odczytać? jaki kabelek jest do takiego czegos potrzebny i jaki program? jesli ktoś ma schemat kabla no i program to bardzo bym prosił na maila z małą instrukcją obsługi :) czy można jeszcze w jakis inny sposób odczytac kod radia niż zczytywanie z niego zawartości pamięci? opiszcie jak możecie co i jak ( opis dla początkujacych prosze bo jestem w tym zielony :) ) ciekawe ile sprzętu zepsuje zanim coś zrobie :D proszę o pomoc :)
  • REKLAMA
  • #2 256256
    Kuba_25
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Ładnie wkopałeś się z tym postem.Zaraz napewno dostaniesz wyczerpujące odpowiedzi od kolegów którzy siedzą w tym już trochę. :D :D

Ten post nie wnosi nic do tematu pytania!
  • #3 256478
    aceton
    Poziom 26  
    Ocena: 94
    Na elektrodzie mozna zakupic plyte CD z opisami z tamtad dowiesz sie wszystkiego
  • REKLAMA
  • #4 256518
    ddduron
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    i co na ty cd jest wszystko co mozna za free sciagnac z nety
  • #5 256551
    jano2300
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    To czego Ty szukasz kolego ? Gotowców do wszystkiego ? Te płyty pokupowali nawet ludzie ,którzy są autorami większośći zawartych na nich danych i programów.
  • #6 256581
    aceton
    Poziom 26  
    ale widze ze na tym forum jest coraz wiecej ludzi ktozy tylko chca cos wyciagnac za free a nic nie daja od siebie !!!!!
  • #7 256587
    brombal
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    najlepiej zrob za niego a on ci poda nr konta na ktore przelejesz zaplate :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
  • #8 256703
    asy37
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Kupiłem płytę cd Kody Carradio z sklepu Elektrody i zawarte w niej sposoby rozkodowania i schematy czytania zawartosci pamięci ,na początek jest wystarczające.Ja zacząłem od prostszych i dalej się uczę,a logiczne myślenie daje w tym temacie pozytywne efekty.Jeszcze można poczytać na forum ni i do roboty :D
  • #9 256831
    ddduron
    Poziom 13  
    tak ale na tych płytach sa praktycznie same gotowce i opisy co z czym jak koń z klapkami na oczach zrobić a jak człowiek chce wejść w ten temat i czegoś sie nauczyć to go wszyscy stopują, bo jeśli chodzi tu o co to o KASE i tlatego tu każdy sie wscieka
  • REKLAMA
  • #10 256844
    aceton
    Poziom 26  
    w szkole tego nie ucza kazy musi do tego dojsc sam a jeszcze jak ma sie plytke to wszystko w sumie wiadomo o co chodzi a zainwestowac niestety w to trzeba i nie malo jesli ktos sie decyduje na rozkodowywanie radyjek na dluzsza mete to na pony progu dlugo nie pociagnie tzeba kupic jakis fabryczny programator
  • #11 256847
    ddduron
    Poziom 13  
    masz kolego co do pony racje ale forum jest do pomocy a nie do robienia na nim kasy chyba ze z takiego załozenia wychodzisz
  • #12 256850
    kss213
    Poziom 20  
    Ocena: 27
    nie ma uniwersalnej metody to gdzie szukac jest opisane wlasnie na plytach
    a jak rozpoznac to juz metody prob i bledow a pozniej bedziesz to widzial sam bez sleczenia nad hex

a plyte polecamy dlatego ze dzieki temu rozwija sie elektroda i w przyszlosci bedzie tego tu jeszcze wiecej
  • #13 256853
    ddduron
    Poziom 13  
    rozwija sie chyba komus w jego kieszeni
    widze ze szkoda gadac
  • #14 257000
    aceton
    Poziom 26  
    kolego zastanow sie ile kosztuje lacze ile czasu traci Gulson i moderatorzy to nie jest taka prosta sprawa

acha ja promuje plyte ale zaznaczam ze to nie ja ja sprzedaje za takie pieniazki naprawde warto ja kupic
  • REKLAMA
  • #15 257103
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Kupi plytę i wyrośnie z niego giełdowy fachowiec " za dychę"'....
    A jak trudniejsze się trafi albo coś powali to będzie skamlał że dla kolegi za darmo robi.

SławeK
  • #16 257229
    ddduron
    Poziom 13  
    koleszko ten chłam co niby jest na cd jest ogólnie dostepny na necie i tzw.gotowce z których z regóły kazdy z was korzysta ewetualnie jesli jest bin jawny to w nim miesza i podaje sie za fachowca ale jeszcze znajduja sie zieleni którzy by chcieli sie pobawic z radiami to ich mozna uzuc na pare marek
  • #17 257241
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 257342
    wiki
    Poziom 15  
    Ocena: 33
    Witam
    -Nikt nie poprosił o gotowce
    - uczciwie przyznał sie o swojej wiedzy
    ile jest postow typu mam radio np ford gdzie kod nawet nie wie gdzie szukać uwazam że młody człowiek sprawe postawił uczciwie i z czym sie spotkał ??
    Panowie boimy się konkurencji ?? Za chwilę będzie bystrzejszy od niektórych kwestia czasu rozumu i kasy .
    wszystko zależy jak mocno się pragnie coś osiagnąć i dązy do wiedzy
    wyciąga wnioskii i prubuje swoich sił ale to trzeba odrobinę zrozumienia
    odezwij się na priv Emce2 zobaczymy co da się zrobic ja za stacją lutowniczą spędziłem 25 lat i terz mi pomagal ktoś kogo już nie ma
    jestem mu za to wdzięczny może będzie z Ciebie dobry fachowiec ??
    -Wiktor-
  • #19 257351
    zasoby
    Poziom 23  
    Ocena: 448
    ddduron napisał:
    koleszko ten chłam co niby jest na cd jest ogólnie dostepny na necie i tzw.gotowce z których z regóły kazdy z was korzysta ewetualnie jesli jest bin jawny to w nim miesza i podaje sie za fachowca ale jeszcze znajduja sie zieleni którzy by chcieli sie pobawic z radiami to ich mozna uzuc na pare marek

hej cfaniaku adresik http poprosze gdzie to wszystko znajde, moze zaoszczedze pare zl
  • #20 257429
    aceton
    Poziom 26  
    do Wiki przeciez ja mu odpisalem uczciwie nikt nie przekaze tylu informacji co jest zawarte na plycie CD Elektrody i jak na poczatek to w zupelnosci wystarczy zeby nie zadawac glupich pytan na forum od biedy jesli gosc bedzie sprytny to poradzi sobie nawet z najnowszym radiem jakie jest na rynku bo to tylko bedzie kwestia czasu i zaciecia w sumie mozna by juz zakonczyc ten drazliwy temat

Pozdrawiam wszystkich
  • #21 257689
    wroona
    Poziom 23  
    Ocena: 65
    Nikt nie jest geniuszem i nawet jeśli co nieco wie to i tak pomoc ludzi jest bardzo cenna. Gdyby nikt nie chciał sie podzielić wiedzą to gości robiących kody można by policzyć na palcach . A jak ktoś jest cienki i nieumie myśleć to nawet łopatologiczne opisy mu nie pomogą. Najwyżej ugotuje radyjko.
  • #22 257703
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1329
    Mimo sporego doświadczenia są takie sztuki, że nawet doświadczeni się poddają. Sam już uruchomiłem kilkaset radyjek ale są takie, że nie mam pojęcia co ruszyć (Koln IQR47). Ostrożnie działając nie zrobimy spustoszeń ale jak będziemy działać na hura to będą zostawać zgliszcza. Zaczynałem dawno, kiedy jeszcze kody mało kto robił i zacząłem od dokładnego rozpoznania terenu (co jak, dlaczego i w jaki sposób). Gotowe opisy dostałem potem, wiele poprawiłem, uzupełniłem, posortowałem (straszny jest na tych gotowcach bałagan). I najważniejsza zasada, jeżeli tylko to jest możliwe robić na oryginałach. Odpadnie potem szukanie problemów.
  • #23 257705
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    bawić się a robić to są dwie różne rzeczy , spróbuj sam do czegoś dojść , ja uczyłem się tego ponad 5 lat i nie sądzę że inni podadzą Ci wszystko na dloni , można pomóc gdy juz w tym siedzisz ale od zera , ja się nie piszę , sorki że tak wprost , ale wiedza kosztuje a Ty chcesz zdobyć coś co kosztuje dużo więcej :wink:

tak jak kiedys pisałem niedługo wszyscy będą się tym zajmowali dorywczo i dorabiali sobie na boku , a my płacili podatki :!: , troche mnie to wk.... , a co :!:
  • #24 257838
    eMCe2
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    mi nie chodzi o to żeby mi ktoś krok po kroku napisał co mam zrobić z radyjkiem tylko może na początek niech mi ktoś napisze jaki sprzęt mi się do tego przyda (kable, programatory itp) no i jakie są ogólne zasady rozkodowywania! reszte co i jak w jakich radiach to mogę znaleźć nawet tu na forum w DOWNLOAD :) no ale chciałbym wiedzieć jakie programatory, programy, i inny sprzęt jest waszym zdaniem do tego najlepszy :) A aż taki ciemny nie jestem i reszte to sobie sam poszukam i dojdę sam metodą prób i błędów! komuś nie mam jeszcze zamiaru rozkodowywac radyjek więc jak coś zepsuje to tylko moje pieniądze strace! no ale jesli się czegoś nie usadzi to można się czasami nie wszystkiego nauczyć :) człowiek zawsze uczył się na błędach!

P.S.
    Czytając wasze posty widzę że jest tu duuuużo materialistów którzy myślą tylko o zarobku na innych, młodych, którzy chcą się czegoś nauczyć! A myślałem że forum jest po to żeby sobie pomagać!
  • #25 258018
    un_black
    Poziom 15  
    eMCe2 napisał:

P.S.
    Czytając wasze posty widzę że jest tu duuuużo materialistów którzy myślą tylko o zarobku na innych, młodych, którzy chcą się czegoś nauczyć! A myślałem że forum jest po to żeby sobie pomagać!

eh... tak to juz widocznie jest, sa ludzie serdeczni ktorzy w kazdej sytuacji pomoga jesli tylko moga ( tak jest na forum GSM gdzie zawsze dostaje dobre rady i dzieki Wam za to chlopaki ).
    dzisiaj pierwszy raz wszedlem na ten dzial i sie lekko zdziwilem - materializm ponad wszystko

najbardziej mnie boli jedna rzecz - jestem mlodym człekiem, w sumie od wrzesnia rozpoczynam 5 rok w technikum łącznosci - teleinformatyka. Szkola nic mnie nie nauczy jesli chodzi o umiejetnosc wykorzystywania teorii, ktora odnosi sie tylko do ogolnych zasad. Jestem osoba ktora lubi chłonąć wiedze, lubie nowe wyzwania - od marca bawie sie telefonami GSM, troche naprawiam jesli sie da, handluje... wiem ze to boli serwis ktory mam niedaleko w moim miasteczku, ale jednak kazdy chce zyc - ja tez place podatki !
    od jakiegos czasu szukam na wakacje serwisu ktory by mnie przygarnal, w ktorym moglbym popracowac - nawet za friko, po to tylko zeby sie czegos nowego nauczyc i co - i nic, nikt nie chce ucznia, bo... nie chce konkurenji.
    a szkoda...
    i podobne zachowania widze tutaj na danym forum - z tym ze ludzie, picador - obawiacie sie konkurencji przez internet?
    eh...
    serwisy istnialy i beda istniec - to jest pewne,
    a to co mlodzi sobie zarobia na naprawach, to sa grosze w porownaniu z Waszymi zarobkami i... dzieki temu beda mogli sobie spelniac swoje... mysle ze nie przesadze jak powiem marzenia

...

no nic...
    lece dalej i szukam nowego sposobu na zabicie wolnego czasu w wakacje - bo remont ( na ktory mam pieniadze miedzy innymi dzieki elektrodzie ) moich wlasnych 4kątow ostatnio zajmuje mi coraz mniej czasu...
  • #26 258164
    pio17soft
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    A co - godziny męcznia tematu zarwane noce i pare innyvh ma być oddane za free. Na forum i tak jest dużo ludzi pomagających w wpewnym stopniu, jeżeli ktoś jest w temacie to naprowadzi go to nadobrą drogę.

dziale download są gotowce i to początek wystarczy.

Pozdrawiam
  • #27 258167
    un_black
    Poziom 15  
    ktos tu zaporzyczyl logo DZIURa - nie ladnie ;)
  • #28 258233
    oldking
    Poziom 33  
    Ocena: 524
    Witam

Oczywiście macie rację, że do wiedzy dochodziliście ciężką wielogodzinną pracą.
    Ale przypuszczam że (jestem pewien) ktoś na początku podał wam przyjazną dłoń, sama szkoła to zdecydowanie za mało. Pomysł z płytą zapewne dobry, od czegoś trzeba zacząć.
    A trochę się dziwię że osoby zajmujące się serwisem zawodowo boją się takich osób jak "eMCe2", ktoś i tak będzie musiał w przyszłości naprawiać tę elektronikę, a gdzieś musi się tego nauczyć, a prawdopodobnie narazie przyczyni się do tego że będziecie mieć trochę więcej pracy.
  • #29 258244
    pio17soft
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    oldking napisał:
    Witam

Ale przypuszczam że (jestem pewien) ktoś na początku podał wam przyjazną dłoń.

przyjazną dłoń przysłała cennik za soft, a pużniej trzeba było trochę uwalic odbiorników.Szkoła tu nic szczególnego nie wnosi.

Proponuje poszukać grup dyskujnych typu car-radio na yahoo i czytać myśleć byle nie psuć
  • #30 258278
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    logiem też można iść na łatwiznę ...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy odczytywania kodów zabezpieczających z plików .bin radii samochodowych oraz niezbędnych narzędzi i metod. Użytkownicy podkreślają, że zdobycie wiedzy wymaga czasu, doświadczenia i inwestycji w sprzęt, w tym programatory i odpowiednie kable do zczytywania pamięci. Zalecane jest korzystanie z płyt CD dostępnych na forum Elektroda, które zawierają schematy, opisy i gotowe rozwiązania, choć wiele informacji można znaleźć również w internecie. Wskazuje się, że nie ma uniwersalnej metody odczytu kodów, a proces wymaga analizy plików binarnych i znajomości elektroniki. Ważne jest ostrożne podejście, aby nie uszkodzić sprzętu, oraz praca na oryginalnych komponentach. Dyskusja porusza także kwestie etyczne i ekonomiczne związane z udostępnianiem wiedzy i ryzykiem pseudonapraw. Wskazano, że początkujący powinni najpierw zdobyć podstawową wiedzę teoretyczną i praktyczną, a następnie samodzielnie rozwijać umiejętności metodą prób i błędów. Forum oferuje wsparcie, ale nie zastąpi to samodzielnej nauki i inwestycji w sprzęt.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA