logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Altusy 110 - wymiana zawieszeń czy zakup nowych głośników?

seba29 17 Lip 2006 19:16 2060 17
REKLAMA
  • #1 2828515
    seba29
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam stare głośniki Altus 110. Basy w nich mają zawieszenia do wymiany. Czy lepiej kupić na allegro zawieszenia za pare złotych, czy nowe basy. Jak basy to orginały z tonsila czy jakieś inne tańsze ale nie wiadomej jakości? Czy wymiana samych zawieszeń nie wpłynie negatywnie na jakość dżwięku? Czy tanie głośniki z allegro będą grały porównywalnie do orginałów?
  • REKLAMA
  • #2 2828677
    bucowski
    Poziom 21  
    Ocena: 11
    Albo oryginaly tonsila, albo poszukaj www.stx.pl
    Całkiem dobre i tanie polskie głośniki !
    Wymiana zawieszenia nie jest łatwa, bo jest milion rzeczy które możesz spiepszyć podczas wymiany.
    Do tego trzeba miec sprzęt i doświadczenie.

Pozatym całkiem możliwe, że nawet, jeśli uda ci się to zrobić, to nie bedziesz wierzył w ich poprawną pracę. Wystarczy o pół milimetra krzywo przykleić membrane i głośnik pochodzi miesiąc, a pozniej poleci w kosmos, bo cewka bedzie ocierać o szczeline.

Jak sobie kupisz nowe głośniki, to poczujesz moc w kolumnach.
    Jeszcze raz polecam firmę STX.
    p z d r
  • #3 2828714
    PiotrMikler
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Witaj
    Ja niedawno naprawiałem swoje altusy 110. To sa naprwde dobre kolumny. Wymień basowce na oryginalne Tonsile albo Visatony 250. STXy to w ostateczności, jak nie masz za dużo kasy. Ja wlożyłem Tonsile, ale mocniejsze (80 W) bo chciałem trochę więcej mocy (Oryginalne miały 40 W). Zrobiłem porządne wytłumienie, zmieniłem kable na beztlenowce, wymieniłem zwrotnice, a wysokotonowe na GDWT 9/80/5F. Efekt: nie te kolumny!!!! Grają super i jestem bardzo zadowolony! Rewelacyjnie podobno gra ten VISATON, ale nie miałem tyle kasy żeby go kupić, a Tonsile trafiły mi się w promocji (fabrycznie nowe, zapakowane oczywiście).
    Pozdrawiam
  • #4 2828789
    Zibi187
    Poziom 24  
    Ocena: 63
    No to Piotr jest szczęściarzem !!! Nowe tonsile kosztują ok. 120zł za sztukę. Jak Ciebie stać to kupuj i wymieniaj ale jak nie to pozostaje Ci regeneracja przynajmniej czasowa. Nie jest trudna uwierz mi bo regenerowałem różne głośniki. Od 16cm po 30cm. Musisz zwracać uwagę na wycentrowanie. Nie twierdzę, że grają identycznie jak oryginalne bo zawieszenia mają mimo wszystko twardsze. Te, które zregenerowałem grają dobrze i czekają na swój czas. Będzie kasa będą tonsile. A głośniki STX mogą Ci nie pasować pod otwory. Mają trochę inne kosze nie mówiąc już że nie można przykręcić pierścieni dekoracyjnych. Ale możesz próbować może coś dopasujesz idealnie do obudowy. Pozdrawiam.
  • #5 2828985
    wibi
    Poziom 21  
    Ocena: 80
    Nawet nie zadawaj takich pytań,regeneracja głośników jest banalnie prosta i tania a kolumny i zwrotnice są własnie obliczone na te głośniki.Kup zamienniki zawieszenia Altusów w firmie Pablin adres:pabel.pl i wymień wg wskazówek jakie znajdziesz tu na elektrodzie.Efekt murowany a centrowanie jest banalne,wystarczy 6 paskow z np.puszki po piwie o szer.ok 4mm i tubka butaprenu i po sprawie
  • #6 2829077
    PiotrMikler
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Do Zibi187: no można powiedzieć żę miałem farta, w Bielsku-Białej jest przedstawiciel Tonsila no i miał właśnie GDN 25/80 po 95,00 zł za sztuke, więc kupiłem. A jeśli chodzi o regeneracje to też słyszałem że to nie takie trudne. Jeśli zaś chodzi o STX to podobno kompletnie (nie tylko kształtem) nie pasują do Altusów i nie grają za dobrze! Też o nich myślałem, ale mi odradzono - i dobrze. Jeśli nie tonsile (które są naprawdę dobre) to te Visatony. Nie miałem okazji posłuchać, ale ponoć są zaj.... tzn. super!!
    A ja jak wcześniej wspomniałem z moich "nowych" Altusów jestem naprawde bardzo zadowolony.
    Bałem się że GDWT 9/80/5F będzie grał za głośno (ma efektywność 100 dB), ale gra idealnie. Wysokie tony czyściutkie, delikatne, nie piszczą tak po uszach jak oryginały (ale to pewnie też zasługa nowych zwrotnic).
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 2831498
    bucowski
    Poziom 21  
    Ocena: 11
    A może rzeczywiście nie jest to takie trudne..
    Mi jednak nie wyszło, spieprzyłem swojego tonsila GDN25..
    Trudno się mówi.
    Faktycznie, jak ma się nową memreme i cewkę razem z zawieszeniem, to wystrczy dobrze wyczyścić kosz ze starego kleju i równo przykeić nowy sprzęt.

p z d r
  • #9 2831548
    liseczq
    Poziom 21  
    Ocena: 193
    W Krakowie na giełdzie jest fachowiec który chyba nawet pracowal w Tonsilu dawniej, i świetnie regenruje głośniki, sam u Niego naprawiałem i naprawde jest bardzo dobrym fachowcem w tej dziedzinie... Posiada orginalne membrany ,cewki i inne części Tonsila...
  • #10 2831608
    inkognito09
    Poziom 29  
    Ocena: 155
    Zdarzało mi się regenerować głośniki. Mówię szczerze, to nie jest w cale takie trudne. Wymaga jedynie troszkę cierpliwości o pewnej ręki. I troszkę papieru :P. Ja centrowałem cewkę rulonem papieru. Zdejmowałem osłonkę na środku membrany, zwijałem kartkę/kartki w rulon tak, że ciasno weszły pomiędzy karkas cewki a bolec w magnesie. Jak się boisz, wymiana cewki kosztuje około 20-30zł a zawieszenia, to już zależy od samego zawieszenia, ale za "robocizne" (przynajmniej u mnie w tonsilu) brali bodajże 15zł.
    Jeżeli się zdecydujesz na robienie własnoręcznie, polecam dokładne przestudiowanie http://www.diyaudio.pl/articles.php?id=14
  • REKLAMA
  • #11 2832621
    arusza11
    Poziom 11  
    ja na twoim miejscu kupiłbym nowe głośniki tonsila. Bo po naprawie jest róznie z jakością odtwarzaego dźwięku.... jak chcesz żeby dobrze grały to kup fabrycznie nowe głośniki
  • #12 2832637
    ige
    Poziom 35  
    Ocena: 42
    zeby nie kupowac nowych mozesz wyslac do samego tonsila glosniki oni ci je zrobia profesjonalnie od podstawy ze bede jak nowe a zaplacisz owiel mniej
  • #13 2833045
    inkognito09
    Poziom 29  
    Ocena: 155
    Cytat:
    a na twoim miejscu kupiłbym nowe głośniki tonsila. Bo po naprawie jest róznie z jakością odtwarzaego dźwięku.... jak chcesz żeby dobrze grały to kup fabrycznie nowe głośniki

To zależy tylko i wyłącznie od jakości nowych elementów. Zawieszenie musi stawiać taki sam "opór" jak oryginał, a cewka z karkasem musi ważyć dokładnie tyle co oryginalna. W tedy jakość nie powinna ulec zmianie, no chyba że się źle cewkę wycentruje...
  • #14 2835065
    alnus
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    ige, Tonsil już nie istnieje, nawet się tam dodzwonić nie można(próbowałem z miesiąc temu), a co dopiero wysłać głosniki. jest tylko banda cwaniaków, którzy pod Tonsil się podszywają i mają dostęp do zasobów magazynowych. nowych rzeczy, to się już tam nie robi.
  • #15 2835131
    Zibi187
    Poziom 24  
    Ocena: 63
    Jak cewki ma w porządku to tylko wkleja membrany z górnym zawieszeniem i po kłopocie. A tak jak pisał alnus oryginalne części do tonsila trudno dostać. Chociaż czarny rynek cwaniaków pracujących wcześniaj w tym Zakładzie napewno istnieje
  • #16 2835262
    barthezzz81
    Poziom 2  
    ja kupiłem do tych głośniczków basy stx 150 W napewno nie to samo co orginałki, ale nawet niezłe brzmienie. troszke za miękki bas ale nadal nie potrzebuje suberka ;)
    koszt 3 lata temu takiego głośniczka to ok. 70 zł więc tyle co nic.
  • #17 2835578
    ige
    Poziom 35  
    Ocena: 42
    alnus napisał:
    ige, Tonsil już nie istnieje, nawet się tam dodzwonić nie można(próbowałem z miesiąc temu), a co dopiero wysłać głosniki. jest tylko banda cwaniaków, którzy pod Tonsil się podszywają i mają dostęp do zasobów magazynowych. nowych rzeczy, to się już tam nie robi.

z tego co wiem protonsil nadal chodzi
  • #18 2835712
    alnus
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    właśnie o protonsil mi chodziło - chciałem kupić wzbudniki do syren

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji dotyczącej naprawy głośników Altus 110 poruszono kwestie wymiany zawieszeń basów versus zakup nowych głośników. Regeneracja zawieszeń jest możliwa i stosunkowo tania, jednak wymaga precyzji, odpowiedniego sprzętu i doświadczenia, zwłaszcza w centrowaniu membrany, aby uniknąć uszkodzenia cewki i pogorszenia jakości dźwięku. Dostępne są zamienniki zawieszeń, np. w firmie Pablin, a także fachowcy oferujący regenerację z oryginalnych części Tonsila. Nowe głośniki oryginalne Tonsila są droższe (około 120 zł za sztukę), ale gwarantują lepszą jakość dźwięku i moc. Alternatywą są tańsze polskie głośniki STX, które jednak mogą nie pasować mechanicznie do obudowy Altusów i mają inne parametry brzmieniowe. Visaton to kolejna marka polecana jako zamiennik o dobrej jakości. Wymiana samych zawieszeń, jeśli wykonana prawidłowo, nie powinna negatywnie wpłynąć na dźwięk, ale oryginalne części są trudne do zdobycia, gdyż Tonsil już nie istnieje jako producent. Możliwe jest też wysłanie głośników do profesjonalnej regeneracji, choć obecnie dostępność oryginalnych części jest ograniczona i często opiera się na rynku wtórnym. Wymiana zwrotnic i kabli również może poprawić brzmienie kolumn.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA