Witam. Nie podaje nazw firm alby nie stosować anty reklamy Naprawiałem wczoraj dwa zasilacze DR-400ATX, jeden z nich ma napisane max moc 350W, a drugi max 400W. W środku zasilacze niczym się od siebie nie różnią, a co ciekawsze są identyczne jak model innej znanej firmy o symbolu MGB-350ATXP4:). Nurtujący mnie problem jest taki. Producent montuje w tych zasilaczach diody 1040, sporadycznie 1540, czyli 10 lub 15 A, które długo nie wytrzymują w tych zasilaczach. Ja wkładam 3040 bo sumienie nie pozwala mi włożyć mniejszej mocy diody do zasilacza 350W, czy co gorsza 400W. Jak producenci testują taki zasilacz, podając że mam moc max 350W, czy też nawet 400W, czy może układ sterujący pracuje z inną częstotliwością, co pozwala stosować diody 10A i osiągać parametry takie aby można się pochwalić że to zasilacz 350W? Scalak to nie jest TL494 tylko jakiś inny ale nie pamiętam symbolu, pdf'a nie udało mi się znaleźć, a zresztą nie był mi specjalnie potrzebny, bo te scalaki w zasadzie się nie psują. Interesuje mnie opinia na ten temat innych serwisantów zasilaczy komputerowych. Pozdrawiam