Witam chciałbym przedstawić mój pierwszy poważniejszy projekt oświetlenia dyskotekowego.
Światła miały służyć do oświetlania dyskotek w szkole... itp. Nie miały być to jakieś drogie światła... proste lecz fajne...
Światełka budowałem od zimy ale z braku czasu (i chęci) ukończyłem je właśnie teraz.
Na początku miałem zrobić to wszystko w jednej paczce żeby nie było problemów z kablami...
Ale kolega stwierdził że lepiej będzie dołożyć kasy i zrobić każdy reflektor osobno... i miał racje
Na początku myślałem nad żarówkami typu PAR32 ale koszty...koszty i jeszcze raz koszty... (żarówka w promocji 10zł, filtr i trafo ... jak dla mnie to za dużo).
Znalazłem stare odbłyski od mojego kolorofonu. Kupiłem na allegro żarówki 50w 230v i oprawki...
Żarówki są bardzo dobre z względu na małą bezwładność czyli gasną bardzo szybko...
Od kolegi załatwiłem kawał sklejki 5mm następnie kolega powycinał mi to wszystko i pozbijał... ja tylko powycinałem otwory na odblaski gniazdo i wentylacje
Po poskładaniu tego wszystko zostało mniej więcej doczyszczone papierem ściernym.
Następnie wyszpachlowałem doczyściłem i pomalowałem każdy reflektor farbą olejną
Największy problem jak dla mnie to było mocowanie filtrów PAR32 nie miałem żadnego pomysłu . Ale wpadłem na pomysł żeby doszlifować blaszki do mocowania kontaktów 230v domowych. Okazało się to dobre rozwiązanie
Cała konstrukcja wykonana jest z sklejki 5mm zbita gwoździami i zalana klejem wikol
Odblask jest przykręcony śrubkami tak aby w razie awarii (spalenia żarówki) można było ściągnąć filtr i zmienić żarówkę.
W planach mam zamiar jeszcze dorobić uchwyt do mocowania
Kupiłem 100m kabla i pociąłem go na różne długości 2x15m 2x12m i 4x10m razem 96m resztę kabla wykorzystałem do połączeń w sterowniku...
Koszty:
Żarówka – 3,50 (allegro)
Oprawka – 1 (allegro)
Filtr – 3,50 (allegro)
Kratka wentylacyjna – 2 (allegro)
12m kabla – 7zł
Do kompletu należy doliczyć jeszcze koszty przesyłek z allegro, farbę, kleje, śrubki i nakrętki
Myślę że można się zmieścić w 20zł za szt.
Reszta co miałem
Sklejka, gniazda zasilające (od zasilaczy AT ATX), wtyczki, odbłysk, wkręty.
Łącznie zapłaciłem około 180zł (nie licząc: sklejki, odbłysków, gniazd, wtyczek ”bo to miałem”
Efekt jest super
Do sterowania używam DiscoLitez pro 32 delux’e
Sterownik mam na 12 kanałów (triaki i moc)
Proszę o opinie
na wszystkie pytanie odpowiem w miarę możliwości
Pozdrawiam Uszol (MareK)
FOTKI
Fajne? Ranking DIY
można zastąpić triaka 4A 400V triakiem 4A 600V jak tak to czy coś trzeba będzie zmienić.