Witam, chciałem przedstawić Wam moją konstrukcje oświetlenia dyskotekowego o łącznej mocy ponad 1300 wat. Moc niezbyt wielka, ale na mniejsze imprezy wystarcza, robi efekt nawet na sali 10 na 20 metrów.
Konstrukcja ta powstała w dużej części z wykorzystaniem popularnych kitów.
Sterownik główny zasilany jest z sieci 230V na wejściu jest przekaźnik 10A który załącza zasilanie. Dawcą obudowy było video. Sterownik ten zawiera:
•3 sterowane gniazda 230V, do których można podłączyć zewnętrzne urządzenia
•2 ściemniacze o mocy 400 Wat na kanał
•sterowanie dwoma stroboskopami a mianowicie zmodyfikowane J-23 oraz J-111.
•sterowanie do wirujących świateł
•dwa sterowniki czysto elektroniczne:
- Komputer świetlny MAX, (który można programować według własnego uznania do programowania służą 4 przyciski, 8 ledów oraz wyświetlacz LED)
- Sterownik 8 kanałowy z 15 zaprogramowanymi efektami i 7 stopniową regulacja prędkości.

Iluminofonia 3-kanałowa J-50 zamontowany do specjalnie wykonanej obudowy

Która steruje lampami:

Są to obudowy od jakiegoś kolorofonu, który dostałem od znajomego. Wyremontowałem, zmieniłem żarówki na 3x60W z odblaskiem, oraz wykonałem nowe osłony na żarówki.
Następnie posiadam trzy stroboskopy:
J-111 który dostałem od kolegi jako uszkodzony jednak po wymianie triaka na nowy i mocniejszy stroboskop działa bez zarzutu. Stroboskop zamontowałem w lampie halogenowej.
J-23 odpowiednio zmodyfikowany poprzez wymianę rezystora na mocniejszy i dodatkowo wyposażony w radiator, oraz wymianę kondensatorów na większe 22uF i też włożone radiatorki, co umożliwia ciągłą prace bez przerw.
I stroboskop, który powstał z palnikowej lampy sygnalizacyjnej. W układzie tym została jedynie zwiększona częstotliwość błysków

Wirujące światła jest to kit J-11. Do tego efektu zostały użyte żarówki 6x50W/230V oraz specjalnie wykonana obudowa metalowa.

Dimer z 8 reflektorami. Dimer ten został wykonany na optotriakach, które sterują triakami, myślę, że schemat nie jest potrzebny, ponieważ jest ich dużo na elektrodzie. W reflektorach zostały zastosowane żarówki 40W/230V z odblaskiem o różnych kolorach

Oraz dwie lampy halogenowe 150W, które współpracują ze ściemniaczami,

Standardowy kogut zasilanie: 12V

Co do kosztorysu to ciężko jest ustalić dokładny koszt tej konstrukcji:
Żarówki
8*4,50zł
6*7zł
6*5zł
Lampy halogenowe
4*10zł
Kogut:
25zł
Obudowy: ok. 40zł
Układy:
Max 77zł
Sterownik 15 efektów 22zł
Wirujące światła 22zł
Iluminofonia 43zł
Elementy drobne ok. 180zł
Kable i przewody: 30zł
W sumie to ok. 600zł, plus elementy, które miałem.
Aktualne nie mam żadnego filmiku ze sprzętem w akcji.
W razie jakichkolwiek pytań chętnie odpowiem
w przyszłości postaram się zamieścić fotki wnętrz
Pozdro Max
Cool? Ranking DIY