logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lampa plazmowa by Arkadius

Arkadius3 28 Sie 2006 10:14 6125 23
REKLAMA
  • Lampa plazmowa by Arkadius
    LAMPA PLAZMOWA by Arkadius

OPIS:

Lampa Plazmowa - pomysł zrodził się niedawno z myślą poprawienia sobie oceny z
    fizyki w nadchodzącym roku szkolnym. Przy budowie sugerowałem się opisem ze
    strony http://mylab.pwii.pl/ . Początkowo
    wszystko miało się znajdować w jednej obudowie ale że znalazłem obudowę
    mniejszego kalibru umieściłem w niej tylko trafo sieciowe, włącznik, kontrolkę
    oraz bezpiecznik. Resztę "osprzętu" umieściłem na płycie wiórowej znalezionej w
    garażu. Wszyscy piszą o strasznie grzejącym się IRF'ie ja z tym nie mam
    najmniejszego problemu po ok 5-6 minutach pracy lampy mogę spokojnie dotknąć
    obudowy IRF'a może dlatego że zastosowałem w miarę duży radiator z wentylatorem,
    który kiedyś używałem do podkręconego procesora PIII seria 700MHz. Jako
    transformator zasilający użyłem trafa 12V/50W w przyszłości planuje zmienić na
    mocniejsze. Trafo WN dostałem z serwisu RTV za free. Fotki z pracy lampy nie
    wyglądają najlepiej... na realu wygląda lepiej<br>
    P.S. W niedalekiej przyszłości planuje rozbudowę Lampy od drabinkę Jacoba

KOSZTA:

Trafo WN - 0zł

Trafo sieciowe - 10zł

Kondensatory 4700uF/50V - 7zł/szt.

IRF 840 - 6zł

reszta - 0zł miałem

jeżeli miałbym wszystko kupować pewnie z 40zł by wyszło

FOTO:
    Załączniki:
    • Lampa plazmowa by Arkadius IMG_1263.jpg (17.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lampa plazmowa by Arkadius IMG_1264.jpg (18.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lampa plazmowa by Arkadius IMG_1266.jpg (46.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lampa plazmowa by Arkadius IMG_1268.jpg (48.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lampa plazmowa by Arkadius IMG_1265.jpg (47.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Arkadius3
    Poziom 16  
    Arkadius3 napisał 274 postów o ocenie 8. Mieszka w mieście Sępólno Krajeńskie. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #2 2961352
    wow
    Poziom 27  
    Ocena: 182
    No bardzo fajna kula. Ładny panel. Może lepiej te inne duperelki też wsadzić w jakieś opakowanie?
  • REKLAMA
  • #3 2961368
    kloose
    Uczeń
    Mi się bardzo podoba.. daje 4/6 za te duperele na widoku...
  • #4 2961560
    Arkadius3
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    początkowo miało być wszystko w jednej skrzynce ale że trafiła się taka obudowa to jest jak jest. Bynajmniej IRF ma dostęp do świerzego powietrza bez problemu
  • #5 2961686
    PiotrMikler
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Wygląda super!!! Gratuluje!
    Mógłbyś wrzucić schemat tego cacka???

Dodano po 2 [minuty]:

Przepraszam, jest w opisie!!!! Nie zauważyłem! Jeszcze raz sorki!! :)
  • #6 2961828
    Krokus22
    Poziom 19  
    Ocena: 103
    Lepsze efekty mógłbyś osiągnąć dostając większe trafo wn. Z doświadczenia wiem, że te w izolacji ceratowo-żywicznej nie są najlepsze, a poza tym mają mały rdzeń. Lepsze są z cewką zalaną w ceramice, kształt spodkowaty. Z nich można naprawdę sporo wycisnąć. Poza tym te trafo co masz jest bardzo wrażliwe na niepodłączanie uziemienia, pali się niemalże momentalnie, ale u mnie na transformatorze 70W. Pozdrawiam, Łukasz.
  • REKLAMA
  • #7 2961852
    Arkadius3
    Poziom 16  
    co do trafa akurat takie się trafiło to brałęm. Poszukuje takiego jak Ty mówisz... Może jak mi się będzie kiedyś chciało to zmienie trafo zasilające z 50W na coś koło 100W
  • #8 2961862
    Seweryn01
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Witam Panów. mam nadzieje że nie pogniewacie że wrzócę swoje zdjęcie. Ja robiłem też takie cos kiedyś. Na fotce widać jak działa. Fajnie Ci temn panel wyszedł. Gratulacje.
    Załączniki:
    • Lampa plazmowa by Arkadius DSC05646.JPG (45.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 2961960
    michal4329
    Poziom 12  
    he no teraz juz jakos wyglada :) pamietam to jeszcze jak bylo w trakcie budowy... wszystko osobno hehehe...... teraz wyglada nawet niezle, tylko reszte bys musial walnac tez w obudowe. Ode mnie masz 5/6. Pozdrawiam.
  • #10 2962033
    wow
    Poziom 27  
    Jak robiłeś ten panel na cyzm drukowales??
  • #11 2962072
    mr.box
    Poziom 15  
    Ocena: 72
    Fajna lampka moja ocenka to +4/6 a to dlatego że to jest na jakiejś płycie. Wsadz to do jakiejś obudowy.
  • #12 2962130
    Arkadius3
    Poziom 16  
    wow - panel robiłem ekhmm... w Eaglu :D drukowałem na Canonie IP1000 i zalaminowałem
  • #13 2962775
    wow
    Poziom 27  
    Ze tak zapytam jak się laminuje?? (WIEM WIEM DEBIL ZE MNIE)!
  • #14 2962891
    Arkadius3
    Poziom 16  
    ja poszedłem z tym do poligrafii :) i bardzo miła pani (pozdrawiam p. Jowitę :D ) za grosze to zrobiła ale z tego co wiem to jest taka sztywna folia wkłada sie w nią to co ma być zalaminowane i się podgrzewa a potem docina ewentualnie
  • #15 2963306
    Krokus22
    Poziom 19  
    Wiecie, dlaczego tranzystor się grzeje? Otóż brak układu rozładowującego pojemność bramki tranzystora skutkuje w tego typu objawy. Można wstawić tranzystor pnp i npn przed bramką, był schemat w temacie "tranzystor kluczujący do lampy plazmowej". Efekt niesamowity. Poza tym warto zastosować mosfeta z małą rezystandcą RdsON. Irf840 ma rezystancję około 0,85Ohma, zaś irfp450 0,4Ω. Moc strat będzie dwukrotnie mniejsza, a jeszcze przy zastosowaniu układu w.w. znikną problemy z przegrzewaniem, Polecam gorąco eksperymentować!
  • #16 2965485
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 2972790
    Krokus22
    Poziom 19  
    Pastuch elektryczny z mikrofali - powodzenia, możesz powiedzieć "Goodbye
    World". A co do tesli, to dotykanie iskier nie ma takiego wypływu na ciało, jak 50Hz. Poczytaj sobie o efekcie naskórkowości. Pozdrawiam, Łukasz.
  • REKLAMA
  • #18 2972983
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 2977564
    Arkadius3
    Poziom 16  
    moze każdy by chciał to widzieć ale jakby nie patrzeć oprócz nauczyciela :P
  • #20 2982242
    luksze
    Poziom 2  
    nono całkiem udana konstrukcja, moja ocena to 4/5
    pozdro
  • #21 2982381
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Duża moc w amatorskiej lampie plazmowej to zła droga do uzyskania dobrych efektów. Żarówki wypełnione są azotem pod względnie dużym ciśnieniem, a to niestety nie zapewna ładnych efektów. Fabryczne chińskie kule napełniane są mieszanką gazów szlachetnych (argon, neon, ksenon) pod ciśnieniem około 1Pa, dzięki czemu ładnie świecą przy mocy kilku W.
  • #22 2986816
    Arkadius3
    Poziom 16  
    lechoo napisał:
    Duża moc w amatorskiej lampie plazmowej to zła droga do uzyskania dobrych efektów.

I do tego bardzo niebezpieczna znalazłem jakaś mniejszą żarówke i na niej efekty są lepsze patrząć na góre inny producent możliwe ze gaz też jest pod innym ciśnieniem albo coś :)

Porobie fotki to zapodam :)

EDIT:

to i są jakieś fotki z inna żarówką :) jak znajde jakiś stosowny drut to będzie i drabinka jakoba :) I tak efektów nie widać tak dobrze na tych fotkach w porównianiu do realu ale ja jestem bardzo z efektów zadowolony :)
    Załączniki:
    • Lampa plazmowa by Arkadius IMG_1273.jpg (18.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lampa plazmowa by Arkadius IMG_1270.jpg (19.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 3587971
    szpiq
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Seweryn01 napisał:
    Witam Panów. mam nadzieje że nie pogniewacie że wrzócę swoje zdjęcie. Ja robiłem też takie cos kiedyś. Na fotce widać jak działa. Fajnie Ci temn panel wyszedł. Gratulacje.

bardzo ładny efekt, może podasz jakieś parametry?
  • #24 3588676
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Człowieku zwariowałeś? Zamierzasz odgrzebywać wszystkie stare wątki na ten temat?

Podsumowanie tematu

✨ Projekt lampy plazmowej oparty na opisie ze strony mylab.pwii.pl, zasilany transformatorem 12V/50W oraz transformatorem wysokiego napięcia (WN) pozyskanym z serwisu RTV. Konstrukcja rozdziela elementy na dwie obudowy: mniejszą na trafo sieciowe, włącznik, kontrolkę i bezpiecznik oraz płytę wiórową z pozostałymi komponentami. Zastosowano tranzystor IRF z dużym radiatorem i wentylatorem, co skutkuje niską temperaturą pracy. Dyskutowano o poprawie efektywności przez zastosowanie mocniejszego transformatora WN, najlepiej z cewką zalaną w ceramice o kształcie spodkowatym, zamiast izolacji ceratowo-żywicznej. Wskazano na problem przegrzewania tranzystora IRF840 z rezystancją RdsON około 0,85 Ω i zalecano użycie mosfeta o niższej rezystancji, np. IRFP450 (0,4 Ω), oraz układu rozładowującego pojemność bramki tranzystora (np. tranzystory PNP i NPN przed bramką) dla zmniejszenia strat mocy i przegrzewania. Panel sterujący wykonano w programie Eagle, drukując na drukarce Canon IP1000 i laminując w poligrafii. Dyskusja poruszała także kwestie bezpieczeństwa i efektywności gazów w lampach plazmowych, wskazując, że fabryczne kule napełniane są gazami szlachetnymi pod niskim ciśnieniem (~1 Pa), co daje lepsze efekty świetlne niż azot pod wysokim ciśnieniem stosowany w żarówkach. Autor planuje wymianę transformatora zasilającego na mocniejszy (około 100W) oraz dalsze eksperymenty z różnymi żarówkami i drutami do uzyskania efektu drabinki Jakoba.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA