logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lampa Plazmowa / Pierwsza konstrukcja WN

Dj_Milek 01 Mar 2007 00:44 9515 41
REKLAMA
  • Lampa Plazmowa / Pierwsza konstrukcja WN

Witam

Chciałbym pochwalić się moją pierwszą konstrukcją WN w postaci Lampy Plazmowej.
    Sterownik do lampy jest zbudowany na podstawie znanego projektu http://mylab.pwii.pl/
    Lampa powstała w kilka dni i raczej nie sprawiła mi (na szczęście) większych problemów.

Kosztorys:
    •Żarówka 500W - 13zł (sklep elektryczny)
    •Obudowa - 7zł (internetowy sklep elektroniczny)
    •Transformator WN - 0zł (zaprzyjaźniony serwis elektroniczny)
    •Transformator 230V/12V - 0zł (wylutowany ze wzmacniacza o mocy ok. 65W)
    •Radiator + wiatraczek - 0zł (miałem)
    •Elektronika (w sumie) - 24zł (internetowy sklep elektroniczny)
    •Przewody łączeniowe - 5zł (sklep elektryczny)

Razem = ok. 49zł

Odczucia wizualne:
    Lampa daje niesamowity efekt. Na samym początku próbowałem na małych żarówkach 75W i 100W ale na żarówce efekt jest nieporównywalnie lepszy (zdjęcia w pełni tego nie oddają).

Pozdrawiam i czekam na oceny :D

Dj_Milek

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Dj_Milek
    Poziom 17  
    Dj_Milek napisał 298 postów o ocenie 18, pomógł 3 razy. Mieszka w mieście Pruszków. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #3 3630316
    kchmielu
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Lampka super - GRATULUJE!!

Jakie trafa WN mozna zastosowac? - generalnie najlepsze by byly od jakiegos lampowego telewizora np. AMETYST, RUBIN, albo jakis stary NEPTUN.

Kiedy ja budowalem swoja lampe kierowalem sie tym opisem http://mylab.pwii.pl/

Dziala rewelacyjnie.

Powodzenia przy dalszych projektach. Oby ich bylo jak najwiecej.

PS Widze, ze ktos mnie wyprzedzil :)
  • REKLAMA
  • #4 3630396
    bigrob
    Poziom 12  
    Bardzo udany układ obudwa swietnie zrobiona estetyka tez 6/6 ile pobiera z sieci taki układ?
  • #5 3630588
    Dj_Milek
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    A więc tak, trafo WN pochodzi z telewizorka chyba RUBIN, ale nie jestem pewny ponieważ wybrałem go ze sterty różnych traf wiec wiec mogę sie tylko domyślać po kształcie.

bigrob napisał:
    Bardzo udany układ obudwa swietnie zrobiona estetyka tez 6/6 ile pobiera z sieci taki układ?

Pobiera z tego co mi wiadomo tyle ile ma transformator sieciowy 230V/12V czyli w moim przypadku będzie to około 60W

Załączam jeszcze zdjęcie ze świecącą żarówką energooszczędną.

• #6 3630639
    _Carl_
    Poziom 13  
    Ocena: 25
    Fajna ta lampa. Ale mam pytanie, bo widze ze chłodzenia jest wymuszone wiatraczkiem ale nie zauwazyłem otworów wentylacyjnych w obudowie. Czy nie jest za wysoka temp. wewnątrz obudowy po długim czasie pracy?
  • #7 3630710
    Dj_Milek
    Poziom 17  
    _Carl_ napisał:
    Fajna ta lampa. Ale mam pytanie, bo widze ze chłodzenia jest wymuszone wiatraczkiem ale nie zauwazyłem otworów wentylacyjnych w obudowie. Czy nie jest za wysoka temp. wewnątrz obudowy po długim czasie pracy?

Aaaa właśnie, zapomniałem napisać, w najbliższym czasie wywiercę otwory z przodu pomiędzy potencjometrami a włącznikiem i przykręcę grill od wiatraczka i taki sam otwór wykonam z tyłu tyle że z wiatraczkiem wydmuchującym powietrze.

Pewnie dzisiaj albo jutro zamieszczę fotki z otworami wentylacyjnymi
  • #8 3630984
    wwekol
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Mam pytanie czy przy takiej konstrukcji jest możliwe zastosowanie trawo z auta?? czy zaniskie napiecie ma??

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 3631258
    elektronik000
    Poziom 19  
    Ocena: 52
    zastosuj lepiej żarówkę 60W BUGLEZZ (większa od 500W) :) jest lepszy efekt.

Ile masz zwoji na trafie? Nie grzeje ci się trafo? Nie katuj za bardzo trafa bo ja miałem dokładnie takie samo z tym że się zepsuło (choć ciągłość na uzwojeniu wtórnym jest i rezystancja się nie zmieniła). I nie przesadzaj z ilościa zwoji, aby uzyskać lepszy efekt możesz podłączyć odwrotnie uzwojenie cewki pierwotnej, zwiększyć pojemność kondensatorów wejściowych bądź zwiększyć moc trafo także za pomocą potencjometrów można dostroić do uzyskania żądanych efektów.
  • REKLAMA
  • #11 3631433
    c++
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    Witam,
    ladna starannie wykonana konstrukcja. Koniecznie wywierc te otwory bo dlugo sie praca tej lamy nie nacieszysz.
    ZPDR
  • #12 3631968
    Dj_Milek
    Poziom 17  
    elektronik000 napisał:
    zastosuj lepiej żarówkę 60W BUGLEZZ (większa od 500W) :) jest lepszy efekt.

Ile masz zwoi na trafie? Nie grzeje ci się trafo? Nie katuj za bardzo trafa bo ja miałem dokładnie takie samo z tym że się zepsuło (choć ciągłość na uzwojeniu wtórnym jest i rezystancja się nie zmieniła). I nie przesadzaj z ilością zwoi, aby uzyskać lepszy efekt możesz podłączyć odwrotnie uzwojenie cewki pierwotnej, zwiększyć pojemność kondensatorów wejściowych bądź zwiększyć moc trafo także za pomocą potencjometrów można dostroić do uzyskania żądanych efektów.

Na trafie mam 10 zwoi. Trafo się nie grzeje (jeśli nawet to bardzo mało), sprawdziłem to włączają lampę na 10 minut przez górnej obudowy (ponieważ nie mam jeszcze otworów) i praktycznie jedyną rzeczą która się grzała był tranzystor.

Pozdrawiam
    Dzięki wszystkim za komentarze
    Dj_Milek
  • #13 3632186
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 3632233
    pawel_elo
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Właśnie robię takie cacko, mam już prawie wszystkie części ale czy ktoś wie jak obliczyć moc transformatora z zasilacza 230/22V /100mA/600mA???????????????? Bo ja nie ;((( prosze o pomoc!! ocena za lampe 6/6
    Pozdro
    Pawel_ELO
  • #15 3632482
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    pawel_elo napisał:
    Właśnie robię takie cacko, mam już prawie wszystkie części ale czy ktoś wie jak obliczyć moc transformatora z zasilacza 230/22V /100mA/600mA???????????????? Bo ja nie ;((( prosze o pomoc!! ocena za lampe 6/6
    Pozdrawiam
    Pawel_ELO

Podales juz sam swoje parametry moc trafa to 0,6A czyli troche za malo jak na lampe plazmowa :( a napiecie z tego trafa bez mostka i kondensatora to okolo 18V
  • #17 3632611
    AwoniX
    Poziom 14  
    Witam
    Projekty WN zawsze mi sie podobaly(taka slabosc). Ten jest ladnie wykonany a dzieki odpowiednio duzej lampie i efekt ciekawy:) Koniecznie zrob otwory wentylacyjne! Sadze ze 9+/10(oceniam jakby otwory juz byly w obudowie) bedzie OK
    Pozdrawiam AwoniX
  • #18 3632670
    Dj_Milek
    Poziom 17  
    pawel_elo napisał:
    a ile trzeba mieć najmniej?? i ile Watt

Dodano po 3 [minuty]:

mógłbyś odpisać na moje gg: 5561640 bo mam jeszcze kilka pytań

Na trafie 230/12 2A efekt był bardzo słaby teraz posiadam trafo ok 60W i efekt mnie zadowala.

Moc trafa oblicza się ze wzoru
    P=I*U

P= moc wyrażana w W'atach
    I= natężenie prądu wyrażane w A'mperach
    U= Napięcie prądu wyrażane w V'oltach

Wiec twoje trafo posiada 0,6A * 22V = 13,2W czyli stanowczo za mało.
  • #19 3634909
    elektronik000
    Poziom 19  
    Napisz jescze jaki masz tranzystor w tej konstrukcji.

Jeśli chcesz ulepszyć jeszce konstrukcję to proponuje zastosować tranzystor
    IRFP460 (500V 20A), będzie się on mniej grzał i będzie wytrzymalszy na przebicia.

Aby zmiejszyć grzanie możesz zrobić także układ kluczujący MOSFET na tranzystorach bipolarnych.

Schemat nie mojego autorstwa, znaleziony na Elektrodzie, w jednym z tematów o kulach plazmowych.
  • #20 3635099
    Dj_Milek
    Poziom 17  
    Używam tranzystora IRF540 i wydaje mi się że jego zamiennikiem jest tranzystor BUZ21.

Poniżej IRF540

Pozdrawiam Dj_Milek
    Czekam na opinie.
  • #21 3635133
    elektronik000
    Poziom 19  
    uważaj na szpilki napięcia, ja tak załatwiłem jednego IRF'a :| bo był właśnie tylko na 100V (IRF520 chyba).

Możesz otrzymać taki efekt że łuk przechodzi za bańkę szklaną i że czuć takie jak gdyby napięcie elektrostatyczne na powierzchi?

A i uziemienie podłączone pod kaloryfer czy jakieś bardziej wymyślne metody (N,PE?)
  • #22 3635146
    Dj_Milek
    Poziom 17  
    elektronik000 napisał:
    uważaj na szpilki napięcia, ja tak załatwiłem jednego IRF'a :| bo był właśnie tylko na 100V (IRF520 chyba).

Możesz otrzymać taki efekt że łuk przechodzi za bańkę szklaną i że czuć takie jak gdyby napięcie elektrostatyczne na powierzchi?

Jak dobrze wyreguluje potencjometry to nic nie czuć przy dotykaniu. A jak wezme je na maxa to normalnie po łapach kopie. Ale jak już powiedziałem gdy sie je dobrze wyreguluje to jest idealnie (nic nie czuć)
  • #23 3635861
    Jakub P.
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Jaki ma być ten trafo powielacz jakie ma mieć napiecie na wyjściu i ile jest na wejściu i ilu watowe powinno być
  • #24 3635920
    Dj_Milek
    Poziom 17  
    Jakub P. napisał:
    Jaki ma być ten trafo powielacz jakie ma mieć napiecie na wyjściu i ile jest na wejściu i ilu watowe powinno być

Wejdz sobie na stronke którą podałem w opisie tam jest wszystko wyjaśnione.

Cytat:
    TRAFO WN Z TELEWIZORA PODWYŻSZAĆ NAM BĘDZIE NAPIĘCIE DO KILKUNASTU kV. NAJLEPSZYM DO NASZYCH CELÓW BĘDZIE TAKIE Z JAK NAJSTARSZEGO TV.

Reszta na stronce

Pozdrawiam
    Dj_Milek
  • #25 3636416
    PiotrWitk
    Poziom 12  
    Witam.
    Bardzo estetyczny i udany układ. Sam mam zamiar wziąć się za taki. Czy stosowałeś do niego inne żarówki
    np. 1000 W.
  • #26 3636445
    Dj_Milek
    Poziom 17  
    Mr.Rezystor napisał:
    Witam.
    Bardzo estetyczny i udany układ. Sam mam zamiar wziąć się za taki. Czy stosowałeś do niego inne żarówki
    np. 1000 W.

Próbowałem tylko z mniejszymi, jak na razie w sklepie największą mieli 500W. Tak wiec jak na razie wraz ze zwiększaniem bańki (żarówki) efekt sie polepszał.
  • #27 3636542
    Dawid90u
    Poziom 23  
    Ocena: 86
    Witam!
    Chciałbym się spytać, bo złożyłem se też taką lampę i kilka dni pochodziła i jakiegoś tam dnia chciałem włończyć a tu nic, trafo nie piszczy, wentylator chce ledwo się obkręcić ale nie może, a tranzystor się grzeje, jak wykręce na maxa potencjomery to jakis tam pisk słychać ale póżniej nic nie było słychac, po odłonczeniu trafa, wentylator się normalnie kręci a na wyjściach do trafa jest napięcie takie jakie powinno być, poprawiłem wszystkie sciezki ale nadal to samo. co może być powodem takiego zjawiska??
  • #28 3636572
    Dj_Milek
    Poziom 17  
    Ja na Twoim miejscu sprawdził bym trafo WN Być może z jakiegoś powodu sie przegrzało i zwoje na wtórnym sie połączyły.
  • #29 3639895
    Dawid90u
    Poziom 23  
    Ocena: 86
    jeszcze raz nawijałem zwoje ale nadal to samo, kabel jest napewno dobry i dobrze jest zailozowany
  • #30 3640194
    Dj_Milek
    Poziom 17  
    szczurek_1990 napisał:
    jeszcze raz nawijałem zwoje ale nadal to samo, kabel jest napewno dobry i dobrze jest zailozowany

Ale ja nie mówiłem o uzwojeniu pierwotnym tylko o wtórnym. Sprawdź wtórne (czyt. załóż nowe)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konstrukcji lampy plazmowej opartej na projekcie z mylab.pwii.pl, wykorzystującej transformator wysokiego napięcia (WN) pochodzący prawdopodobnie z telewizora Rubin oraz transformator 230V/12V o mocy około 60W. Autor zastosował żarówkę 500W, co zapewnia efekt wizualny lepszy niż przy mniejszych mocach. W układzie użyto tranzystora IRF540, który jest zamiennikiem BUZ21, jednak zalecane są również mocniejsze mosfety, takie jak IRFP460, IRFP240, IRFP250, IRF840 lub IRF740, aby zmniejszyć grzanie i zwiększyć trwałość. Wskazano konieczność zastosowania diody tłumiącej (dioda dampera) między płytką elektroniczną a transformatorem WN, aby chronić tranzystor przed napięciami zwrotnymi. Układ wymaga otworów wentylacyjnych dla wymuszonego chłodzenia wiatraczkiem, co poprawi żywotność elementów. Moc transformatora oblicza się ze wzoru P=I*U, a dla lampy plazmowej zalecane są transformatory o mocy powyżej 13W, najlepiej około 60W. Dyskutowano także o problemach z przegrzewaniem się tranzystora i transformatora oraz o metodach diagnostyki uszkodzeń, takich jak sprawdzenie uzwojenia wtórnego transformatora. Poruszono temat kluczowania tranzystora MOSFET za pomocą drivera z tranzystorów bipolarnych BC338/BC328 lub zastosowania zespołu IGBT. Wspomniano o alternatywnych rozwiązaniach z cewkami zapłonowymi i wyższych napięciach do uzyskania efektów wizualnych. W dyskusji pojawiły się także pytania o możliwość użycia transformatorów samochodowych, które jednak mają zbyt niskie parametry do tego zastosowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA