logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy grot minifala zapobiega zwarciom podczas lutowania?

kiler129 28 Sie 2006 12:07 26381 22
  • #1 2961618
    kiler129
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    Czy faktycznie z grotem minifala można tak lutować i nie zrobi się żadne zwarcie?
    Tutaj filmik: http://www.matapa.no-limit.pl/allegro/minifala.avi
  • #2 2961811
    crazy_phisic
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 131
    Widzałem pare lat temu na targach w Poznaniu jak koleś na pokazie zasuwał taką lutownicą ;) po prostu bajka
  • #3 2961836
    kiler129
    Poziom 27  
    crazy_phisic napisał:
    Widzałem pare lat temu na targach w Poznaniu jak koleś na pokazie zasuwał taką lutownicą ;) po prostu bajka

ykhmmm, to nie lutownica !
    To jest zwykła grzałkowa albo stacja do której jest chyb a właśnie taki grot ale do tanich nie należy :cry:
  • #4 2961952
    kuba989898
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Grot typu minifala do lutownicy grzałkowej można zrobić samemu.

Smiga sie pięknie - testowałem na starej płycie głównej.

Odpowiednia ilość topnika i jest zero zwarć.
  • #5 2961979
    kiler129
    Poziom 27  
    kuba989898 napisał:
    Grot typu minifala do lutownicy grzałkowej można zrobić samemu.

Szkoda że nie mam grzałkowej tylko trafo ale mógłbyś powiedzieć jak zrobić ten grot :D
  • #6 2962019
    włuczykij
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    w przybliżeniu jak zwykły grot, tylko, że wypalony, czyli nie z 'czubkiem' tylko wklęsły troche;]
  • #7 2962024
    majster_15
    Poziom 23  
    Ocena: 51
    Bardzo ciekawe, widziałem w TV na Discovery, pokazywali jak robi się karty graficzne. Pierw robot wkładał i układał wszystkie elementy na miejsce, a potem wszystko było moczone w pojemniku z roztopioną cyną. Pomyśleć, że nic się nie zwiera. Może do tego celu używa się jakiegoś innego lutowia?

Napiszcie co wiecie, bo bardzo zaciekawiłem się tym tematem.

Pozdrawiam, Mat.
  • Pomocny post
    #8 2962054
    kuba989898
    Poziom 19  
    Zacząłem od tego że przerobiłem swoją standartową lutownice grzałkową tak , że dałem zamiast grota rurke o śr wewn około 3mm, w tą rurke wkładam odpowiednio ukształtowane groty z drutu 3mm.

A co do grota to bierzesz kawałek drutu/ pręta obrabiasz go tak aby końcówka miała odpowiednią średnice.
    Ścinasz go pod kątem około 45 stopni.
    Na ściętej płaszczyżnie grota wykonujesz wgłębienie na cyne. (Np. frezem dentystycznym)
    Potem obróbka drobnym pilnikiem żeby pousuwać zadziory i niedokładności.

wymiary grota znalezionego w internecie w milimetrach
    Czy grot minifala zapobiega zwarciom podczas lutowania?

Pozatym polecam lekturę artykułu "Monataż elementów SMD" w EP od 04/2005 do 10/2005
  • #9 2962067
    kiler129
    Poziom 27  
    Co do zanużania w cynie to też mnie to ciekawi a apropo to nie były karty grtaficzne to była jakaś karta rozszeżeń, widziałem tren odcinek 3 razy i sie przyglądałem dokładnie :P
    Co do wymiartów to jest w calach ?
  • #10 2962266
    kuba989898
    Poziom 19  
    Fotografie samoróbek

1
    2
  • #11 2962369
    kiler129
    Poziom 27  
    Nawrt nawet :D
  • #12 2965539
    danlancher
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Mam takie glupie pytanie: Czy ten 'marker' :P czy w nim to byla kalafonia?
  • #13 2966349
    kiler129
    Poziom 27  
    Też się zastanawiam :P
  • #14 2966389
    kuba989898
    Poziom 19  
    O jakim markerze piszecie ?

Te groty są niepocynowane. Zaraz po wykonaniu. Jeśli o to wam chodzi.
  • #15 2966518
    danlancher
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Chodzi o ten 'marker' ktorym pan smaruje na poczatku nozki ukladu scalonego. :D
  • #16 2970460
    tomahawk_
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    jakiś topnik, ale raczej nie kalafonia, może flux ...
  • #17 2971260
    remzibi
    Poziom 24  
    Ocena: 889
    Obawiam sie , ze caly bajer tego grota nie polega na tym grocie ale wlasnie na topniku - sam bym sie naprawde dowiedzial czym ten pan przesmarowal tego scalaczka przed lutowaniem , i potem to juz mozna normalnym grotem go pojechac z dobrym skutkiem .
  • #20 3083462
    królrolfek
    Poziom 12  
    Powiem tak od paru tyg. używam minifali w pracy powiem tak rewelacją jak lutuje się scalaki smd to za jednym pociągnięciem mini fali zlutowane bez połączeń między ścieżkami, oczywiście z wykorzystaniem kalafoni :)
  • #21 3083516
    DXM
    Poziom 11  
    Ja akurat lutuję SMD zwykłym grotem ETB Wellera (taki śrubokrętowy, dość szeroki) i nie mam większych problemów. Obudowy typu SSOP albo np TQFP44 lutuje się bez jakichkolwiek trudności. Odrobina wprawy i da się to zrobić bez zostawiania mostka nawet na dwóch ostatnich nóżkach. Moim skromnym zdaniem, minifala, to w większej mierze chwyt marketingowy. Przede wszystkim należy pamiętać o dużych ilościach topnika (bardzo gęsty roztwór kalafonii w spirytusie) i pewnej ręce - ale o tym już więcej we wspomianych kursach lutowania. Dla mnie taki grot to raczej zbędny wydatek, chociaż niewątpię, że może nieznacznie ułatwić pracę osobom o mniejszej wprawie.
  • #22 3088504
    maz9
    Poziom 19  
    Ocena: 67
    panowie

przeciez szybciej użyc w takim celu zwykłego gorącego powietrza i topnika.
    po co kombinować z grotem

owszem minifala była potrzebna w czasach kiedy hot air kosztował sporą sume . teraz mjąc gorące powioetrze grzejemy wszystko z góry i sprawa załatwiona

szybciej a i wszystki nożki załatwimy za jednym razem .

owszem minifala kosztuje z 10 zl ale teraz już kazdy ma hota :D

po co eskimosom lodówka
    od całe moje zdanie na ten temat :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Grot typu minifala stosowany w lutownicach grzałkowych jest specjalnie ukształtowany – zamiast standardowego czubka ma lekko wklęsłą powierzchnię z wgłębieniem na cynę, co pozwala na precyzyjne nanoszenie topnika i ogranicza ryzyko zwarć podczas lutowania elementów SMD. Można go wykonać samodzielnie, obrabiając drut o średnicy około 3 mm, ścinając go pod kątem 45 stopni i tworząc wgłębienie na cynę. Kluczową rolę odgrywa odpowiedni topnik, często kalafonia lub flux, który zapobiega powstawaniu mostków lutowniczych. Minifala jest szczególnie przydatna przy lutowaniu scalaków SMD, umożliwiając szybkie i czyste połączenia bez zwarć. Jednak niektórzy użytkownicy uważają, że przy odpowiedniej technice i dużej ilości topnika zwykły grot, np. śrubokrętowy ETB Wellera, jest wystarczający. Współcześnie popularną alternatywą dla minifali jest lutowanie gorącym powietrzem (hot air), które pozwala na jednoczesne podgrzanie wszystkich nóżek elementu, co jest szybsze i wygodniejsze, zwłaszcza przy bardzo drobnych elementach. W dyskusji pojawiły się także linki do zdjęć samoróbek grotu minifala oraz artykuły dotyczące montażu elementów SMD, które mogą pomóc w samodzielnym wykonaniu i zastosowaniu tego typu grotu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA