logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Migomat – zwijanie drutu spawalniczego w kłębek za rolkami, możliwe przyczyny

k64 30 Wrz 2006 21:15 10759 7
REKLAMA
  • #1 3072919
    k64
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Co może być powodem że ciągle zwija mi w kłębek drut spawalniczy za rolkami?
  • REKLAMA
  • #2 3073033
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 740
    Wadliwy uchwyt - posprawdzaj, wyczyść ew wymień wkład :)
  • REKLAMA
  • #3 3073134
    bestler
    Ocena: 893
    Ew może wtapia Ci sie drut w końcówke...

P.S Smarowałeś może ... :))
  • Pomocny post
    #4 3073168
    Nstan
    Poziom 31  
    Ocena: 157
    Przyczyn może być wiele:
    1. Zatkana końcówka prądowa lub pancerz(wyczyść lub wymień)
    2. Za duży docisk na rolkach(przy każdym zatkaniu końcówki zwija drut)
    3. Ale najbardziej prawdopodobne jest że masz za dużą wolną przestrzeń między rolkami a gniazdem uchwytu
  • #5 3073183
    k64
    Poziom 11  
    Końcówki wymieniałem nowe i zmieniłem nawet nowy pancerz i dalej zwijało drut. Teraz kupiłem nowy uchwyt spawalniczy i dalej bez zmian. Spróbuje popuścić rolki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3073212
    Nstan
    Poziom 31  
    Ocena: 157
    Możesz zmniejszyć docisk ale sprawdź odległość o której wcześniej pisałem. Z gniazda uchwytu powinna wystawać rurka lub pancerz aż pod same rolki. Jeśli rurkę lub pancerz wyciągnąłeś lub rolki podajnika są zbyt daleko oddalone to będzie Ci zwijało drut przy każdym oporze na jaki natrafi drut. Pamiętaj aby uchwyt spawalniczy był prowadzony bez ostrych załamań a z łagodnymi łukami
  • #7 3073266
    bestler
    Ocena: 893
    Z tego starego pancerza utnij kawalem i włóz w gniazdo tak, żeby dochodzilo do samej rolki (do 1 cm) i powinno być już ok.

Paweł
  • REKLAMA
  • #8 3078624
    k64
    Poziom 11  
    Jak ztego wygląda sam byłem tego powodem. W maju po tym jak od dłuższego czasu blokowało i zrywało mi drutem wyciąnąłem pancerz z uchwytu i przeczyściłem go, przedmuchałem sprężonym powietrzem. Rurka o której pisał Nstan także była zatkana i włożyłem nową ale o 3 cm krótszą. Sprawdziłem i drut był podawany płynnie, więc odstawiłem migomat. Gdy po jakimś czasie zacząłem spawać zaczęło mi zwijać w kłębek drut i nawet nie pomyślałem, że przyczyną może być ta nowa rurka.

Podsumowanie tematu

✨ Problem zwijania drutu spawalniczego w kłębek za rolkami w migomacie może mieć kilka przyczyn. Najczęściej wskazuje się na zatkaną końcówkę prądową lub pancerz, zbyt duży docisk rolek, a przede wszystkim na zbyt dużą wolną przestrzeń między rolkami a gniazdem uchwytu spawalniczego. Zaleca się, aby rurka lub pancerz wystawały z gniazda uchwytu aż pod same rolki, co zapobiega zwijaniu drutu przy napotkaniu oporu. Należy również unikać ostrych załamań w prowadzeniu uchwytu, stosując łagodne łuki. Czyszczenie i ewentualna wymiana końcówek, pancerza oraz regulacja docisku rolek to podstawowe czynności serwisowe. Przykładowo, skrócenie rurki pancerza o kilka centymetrów i jej prawidłowe umieszczenie w gnieździe może rozwiązać problem. Nawet nowy uchwyt spawalniczy nie eliminuje problemu, jeśli przestrzeń między rolkami a gniazdem jest nieprawidłowa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA