Stację używałem do lutowania (włączona lutownica) nadmuch gorącego powietrza był wyłączony,przy stacji stał telewizor włączony do tego samego przedłużacza,kiedy go załączyłem wyłącznikiem sieciowym nagle w stacji włączył się nadmuch gorącego powietrza (przy wyłączonym wyłączniku "SMD REWORK"),próba resetowania i wyłączania wyłącznikiem nic nie dawała.
Dopiero odłączenie stacji od sieci i ponowne włączenie do prądu spowodowało wyłączenie nadmuchu,jednak teraz włączenie nadmuchu
bez względu na stan wyłącznika "SMD REWORK" nic nie dawało,cały czas wyświetlacz pokazywał OFF.
Gwarancja na stację się skończyła,zdjąłem obudowę i okazało się że
HOT AIR wykonany jest na sterowniku Atmela AT90xxx(reszta jest
zeszlifowana) 40 pin w podstawce może "AT 90S8515" lub coś podobnego.
Pompka i grzałka zasilane są z sieci bez separacji,sterowanie nimi odbywa się z procesora poprzez transoptory sterujące bezpośrednio triaki.
Po przeanalizowaniu układu stwierdziłem że na wejściu procesora wtyczka J9/1 pin 3 do włączania nadmuchu cały czas jest 0V bez względu na stan wyłącznika "SMD REWORK".
Podciągnięcie wejścia pin 3 do 5V pin 7 poprzez rezystor 10kΩ powoduje przywrócenie normalnej pracy HOTA.
Opis wtyczki J9/1: (na górnej części płytki)
1.Masa
2.Regulacja nadmuchu (potencjometr)
3.Włączanie HOTA "SMD REWORK",5V włączony,0V masa wyłączony
4.Down 5V zwieranie wejścia do masy powoduje regulację
5.Up 5V zwieranie wejścia do masy powoduje regulację
6.Reset
7.5V
Wejścia procesora podłączone do pinów 3,4,5 wtyczki J9/1 są podłączone
do 5V wewnętrznymi rezystorami podciągającymi procesora.
Zastanawiam się czy usterka powstała na wskutek oddziaływania cewek
rozmagnesujących kineskopu (obudowa metalowa ekranuje),czy impulsy zakłócające powstałe na wskutek włączenia TV.
Druga sprawa czy w procesorze uszkodził się rezystor podciągający wejście do 5V czy w pamięci procesora uległa zmianie informacja
o stanie tego rezystora (z włączonego na wyłączony).
Próbowałem odczytać zawartość procesora jednak bez powodzenia,
prawdopodobnie zabezpieczony.
Z moich doświadczeń wynika że nie należy stacji HOT AIR używać
w pobliżu telewizorów jak i urządzeń pobierających dużo prądu,włączonych do tych samych listw zasilających.
Moja prośba o dalsze kontynuowanie tematu dotyczącego usterek,modyfikacji stacji AOYUE 968 ponieważ
jest używana przez wielu uczestników forum i informacje
tu zamieszczone mogą okazać się pomocne w naprawie.
Osobiście jestem zainteresowany jaki jest procesor i programem do niego.
Pozdrawiam
Dopiero odłączenie stacji od sieci i ponowne włączenie do prądu spowodowało wyłączenie nadmuchu,jednak teraz włączenie nadmuchu
bez względu na stan wyłącznika "SMD REWORK" nic nie dawało,cały czas wyświetlacz pokazywał OFF.
Gwarancja na stację się skończyła,zdjąłem obudowę i okazało się że
HOT AIR wykonany jest na sterowniku Atmela AT90xxx(reszta jest
zeszlifowana) 40 pin w podstawce może "AT 90S8515" lub coś podobnego.
Pompka i grzałka zasilane są z sieci bez separacji,sterowanie nimi odbywa się z procesora poprzez transoptory sterujące bezpośrednio triaki.
Po przeanalizowaniu układu stwierdziłem że na wejściu procesora wtyczka J9/1 pin 3 do włączania nadmuchu cały czas jest 0V bez względu na stan wyłącznika "SMD REWORK".
Podciągnięcie wejścia pin 3 do 5V pin 7 poprzez rezystor 10kΩ powoduje przywrócenie normalnej pracy HOTA.
Opis wtyczki J9/1: (na górnej części płytki)
1.Masa
2.Regulacja nadmuchu (potencjometr)
3.Włączanie HOTA "SMD REWORK",5V włączony,0V masa wyłączony
4.Down 5V zwieranie wejścia do masy powoduje regulację
5.Up 5V zwieranie wejścia do masy powoduje regulację
6.Reset
7.5V
Wejścia procesora podłączone do pinów 3,4,5 wtyczki J9/1 są podłączone
do 5V wewnętrznymi rezystorami podciągającymi procesora.
Zastanawiam się czy usterka powstała na wskutek oddziaływania cewek
rozmagnesujących kineskopu (obudowa metalowa ekranuje),czy impulsy zakłócające powstałe na wskutek włączenia TV.
Druga sprawa czy w procesorze uszkodził się rezystor podciągający wejście do 5V czy w pamięci procesora uległa zmianie informacja
o stanie tego rezystora (z włączonego na wyłączony).
Próbowałem odczytać zawartość procesora jednak bez powodzenia,
prawdopodobnie zabezpieczony.
Z moich doświadczeń wynika że nie należy stacji HOT AIR używać
w pobliżu telewizorów jak i urządzeń pobierających dużo prądu,włączonych do tych samych listw zasilających.
Moja prośba o dalsze kontynuowanie tematu dotyczącego usterek,modyfikacji stacji AOYUE 968 ponieważ
jest używana przez wielu uczestników forum i informacje
tu zamieszczone mogą okazać się pomocne w naprawie.
Osobiście jestem zainteresowany jaki jest procesor i programem do niego.
Pozdrawiam