logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować regulator napięcia 6V do motocykla MZ250 – schemat i podzespoły

MZ TROPHY 08 Paź 2006 20:04 4246 13
REKLAMA
  • #1 3098099
    MZ TROPHY
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Potrzebuje zrobic regulator napiecia 6V do motocykla mz 250. Licze na wasza poomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3098145
    alien139
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Wystarczy wpiąć tam mostek prostowniczy i to wszytsko.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3100150
    MZ TROPHY
    Poziom 11  
    hmmm.dobrze sie znam na mechanice ale elektrykat....zielony jestem z tego tematu. wiec prosze o jakis dokladny opis.No i zeby to dzialalo
  • #4 3100764
    alien139
    Poziom 15  
    Idz do sklepu elektronicznego i poproś o mostek prostowniczy... około 10A (amperow) zapłacisz za niego śmieszne pieniadze(około3zł). NA mostku bedzie zaznaczone gdzie podpinasz zmienne napicie i gdzie wychodzi + i - które podłaczysz do akumulatora. Nic wiecej nie trzeba robić tylko podpiąc to wg opisu na mostku.
    Zycze powodzenia.
    Pozdrawiam
  • #5 3100783
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3618
    Alien co ty za rady dajesz??? Tam jest prądnica prądu stałego 6V/60W jeśli dobrze pamiętam. Mostek stosuje się do alternatora z mz etz. A i tu, i tam regulator jest niezbędny.
    I trzeba tam coś jeszcze robić...
    W sklepie z częściami do motocykli kupisz gotowy elektroniczny regulator do danego motocykla. I będzie do niego opis podłączeń. Tak więc nie jest to jakaś wielka filozofia. Taki regulator kosztuje około 30 zł (jeśli mnie pamięć nie myli).
    Odsyłam cie do schematów. Sciągnij sobie. Tam jest dokładnie rozrysowane, co jest co.
  • #6 3101086
    alien139
    Poziom 15  
    Wiem ale to jest najprostszy i najtańszy sposob , a sprawdza sie (przynajmniej w mojej MZ był jakiś czas awaryjnie zastosowany i spisywał sie niezle) =)
  • REKLAMA
  • #7 3101862
    Błażej
    Przecież prądnica daje już prąd stały (o zmiennej amplitudzie, zależnej od obrotów silnika, ale o jednym zwrocie i rolą regulatora jest wyrównać je). Jedyne, co zrobiłeś tym mostkiem, to zrobiłeś sobie wyłącznik zwrotny prądu. Bo prądnica może też działać jako silnik i dopóki sama nie zacznie produkować prądu, to jest jego konsumentem. Dlatego też stosuje się wyłączniki zwrotne (elektromechaniczne w klasycznych regulatorach) lub diodę większej mocy, która też przepuści prąd tylko z prądnicy na aku, a nie w drugą stronę.
    Ale bez regulatora nie można jeździć, bo można sobie niezłe "kuku" zrobić.
  • #8 3107538
    MZ TROPHY
    Poziom 11  
    ale ja chcialbym zrobic samemu taki regulator.A mam takie pytanko.jezeli mam wszystko podlaczone ok(regulator itp) to jak sprawdzam woltomierzem na szcotkach to ile powinien pokazywac??Bo ja juz troche powoli sie gubie w tym.Jak odlacze przewody od szcotek to woltomierz pkazuje ok 7V a jak zaloze i zmierze to spada do 1.5V Czemu to tak jest??tak pownno byc??raczej nie chyba.I czego to jest wina boo mi sie wydaje ze regulatora.

Dodano po 2 [minuty]:

A na razie za regulator mi sluzy dioda ale nie wydaje mi sie zeby to byl dobry sposob wiec czekam na rady
  • #9 3107923
    alien139
    Poziom 15  
    Wydaje mi sie ze jest gdzieś zwarcie , np w regulatorze.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 3107945
    Błażej
    W tych prądnicach często padały wirniki. I mimo, że wyglądały na zdrowe, nie chciały działać. Oczywiście, że nie powinno tak spadać. Przy poprawnej pracy prądnicy napięcie powinoo wynosić około 7,5V.
    Na odległość ciężko wróżyć co może być przyczyną takiego zachowania. Niekoniecznie regulator. Najlepiej go podmienić na sprawny i wtedy sprawdzić jeszcze raz.
  • #11 3110391
    MZ TROPHY
    Poziom 11  
    mi sie wydaje ze najlepsze sa regulatory stare i te tradycyjne:D

Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:

Blazej czy mozesz mi opisac jak powinna byc podlaczona kontrolka ladowania??

Dodano po 39 [sekundy]:

a tak poza tym to ma ktos do sprzedania regulator napiecia>>sprawny
  • #12 3110780
    Błażej
    Tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic42978.html
    znajdziesz schematy do kilku typów mztek.
    Mogę ci załatwić elektroniczny regulator. Mechanicznych już dzisiaj nikt nie robi, a samemu, bez stołu pomiarowego trochę trudno ustawić by dobrze pracował.
  • #13 3119179
    MZ TROPHY
    Poziom 11  
    mozesz zalatwic wiec pytam o cene

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy i działania regulatora napięcia 6V do motocykla MZ 250. Podkreślono, że prądnica w tym motocyklu generuje prąd stały o zmiennej amplitudzie, wymagający stabilizacji przez regulator napięcia. Propozycja najprostszej metody to zastosowanie mostka prostowniczego 10A, który pełni funkcję wyłącznika zwrotnego prądu, jednak nie zastępuje on regulatora. Regulator jest niezbędny, aby zapobiec uszkodzeniom instalacji elektrycznej i akumulatora. Wskazano, że gotowe elektroniczne regulatory do MZ 250 są dostępne w sklepach motocyklowych w cenie około 30 zł. Omówiono problemy z pomiarami napięcia na szczotkach prądnicy, gdzie spadek napięcia może wskazywać na zwarcie lub uszkodzenie wirnika. Zalecane jest sprawdzenie regulatora i prądnicy, a także korzystanie z tradycyjnych regulatorów mechanicznych, które są łatwiejsze do samodzielnego ustawienia. Podano link do schematów elektrycznych MZ oraz ofertę na zakup regulatora elektronicznego. W końcowej części pojawiła się oferta regulatora od modelu MZ Trophy 6V 60W.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA