logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sb Live - jak wyeliminować buczenie i trzaski przy podłączeniu wzmacniacza?

trebol1 14 Lip 2003 20:41 1927 11
REKLAMA
  • #1 288677
    trebol1
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Przy podłączeniu wzmacniacza do sb live (do gniazda 2 rozdzielaczem) zaczyna buczeć i trzeszczeć w głośnikach .Po odłączeniu przestaje . Co to może być?
  • REKLAMA
  • #2 288803
    oldking
    Poziom 33  
    Ocena: 522
    Witam

Powiem szczerze, kilka razy czytałem i nie wiem o co Ci chodzi, opisz problem dokładniej.
    A jest połaczenie bez buczenia.
  • REKLAMA
  • #3 288826
    edziu
    Poziom 29  
    Ocena: 180
    trebol1 napisał:
    Przy podłączeniu wzmacniacza do sb live (do gniazda 2 rozdzielaczem) zaczyna buczeć i trzeszczeć w głośnikach .Po odłączeniu przestaje . Co to może być?

prawdo podobnie bedie to wina kabla podłaczajaceco sprawż kabel i wtyczki zapewne masa (ekran) nie ma przejścia zapewne gdzieś naderwane prawdopobonie we wtycze
  • #4 288834
    Mateusz86
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam !

Jak podlaczam moja karte dzwiekowa do wzmacniacza 12M kablem to jest potezne buczenie - kabel jest za długi i wytwarza zakłucenia - jedyna rada to wzmocnic sygnal po drodze - ja rozwiazałem to w ten sposob ze podlaczam wzmacniacz do kolumienek komputerowych w których mam 2.5W wzmacniacz :) i buczenie sie zmniejsza i jest ok :)
  • REKLAMA
  • #5 288935
    trebol1
    Poziom 12  
    Faktycznie mam ponad 10 m kabla i to najniższej jakości sprawdzę czy jest ok a jeśli tak to może faktycznie wypróbuję ten sposób ze wzmocnieniem sygnału. Dzięki
  • #6 289069
    wojtas
    Poziom 15  
    ja mialem 12m kabla nedznej jakosci i dziwek we wzmacniaczu byl ok. Wiec poszukalbym tak jak sugerowano problemu z masa... albo wykonaniem wtyczek...
    z dlugosci kabla wnioskuje, ze kolumny sa dosc daleko od kompa inaczej jesli mialbys mikrofon dosc wyczulony i w poblizu kolumny, to sam rozumiesz... :) ale to odpada... wiec polecam dobre przyjrzenie sie i ew. pomiar kabla...
  • REKLAMA
  • #7 289145
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 51
    a ja bym stawial ze to petla masowa. kabel moze byc marnej jakosci, ale to nie jego wina - piszesz ze kiedy wyjmiesz wtyczke z karty dzwiekowej problem ustaje. zrobi experyment: podlacz na koncu tego kabla (tam gdzie by byla karta) co nie podlaczonego do sieci np walkmana, przydzwieku nie powinno byc.
    temat petli masowaj byl juz poruszany nawet chyba niedawno, poszukaj sobie
  • #8 290168
    NimnuL
    Poziom 15  
    Pętla masy - miałęm coś takiego u siebie na Herculesie Muse XL po podłączeniu do wiezy . . .

sposoby są różne - ja zlikwidowałem to przez wlutowanie mocnego rezystora (2kOhm) w masę przewodu łączącego . . . podobno zmiana gniazdka zasilającego kompa lub wiezy tez by pomogla . . .
  • #9 290219
    gmp
    Poziom 19  
    Ocena: 28
    Najwazniesza sprawa w takich wypadkach: UZIEMIENIE KOMPA!!!!, spotaklem sie z tym kilkukrotnie, jesli masz stara instalcje 2-przewodowa, to nie podlaczaj uziemienia do N'a, lepiej poprowadz przewod od jakies instalacji np CO albo wody. Zeszliwfuj farbe z rury i owin przewod na tym, a nastepnie opaska metalowa docisnij to.
  • #10 290249
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    zastanów się nad innym rozdzielaczem, często toto się rozlatuje we wnetrzu, i być może powstaje jakieś zwarcie
  • #11 290476
    R.A.F.
    Poziom 11  
    na 100% masz dwuprzewodowa siec zasilajaca i stad te buczenie. zamiast na ekranie miec uziemienie masz kabel 0. sprobuj pokombinowac z uziemieniem tak zeby nie byl podlaczony na ekran kabla, wtedy bedzie dobrze. Moj brat mial podobny problem
  • #12 290548
    NimnuL
    Poziom 15  
    Uziemienie mozna wpiąc do kabla "-" - ja tak mam ... oczywiscie nalezy wczensiej sprawdzic czy pod dobry sie wpinasz , bo sprzet zaaswieci jak supernowa ;>

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie wzmacniacza do karty dźwiękowej Sound Blaster Live za pomocą rozdzielacza do gniazda 2 powoduje buczenie i trzaski w głośnikach, które ustają po odłączeniu wzmacniacza. Przyczyną najczęściej jest pętla masowa (ground loop), niewłaściwe uziemienie lub uszkodzony kabel sygnałowy, zwłaszcza gdy kabel jest długi i niskiej jakości. Zalecane jest sprawdzenie ciągłości masy (ekranu kabla) oraz jakości wtyczek. Rozwiązania obejmują: zastosowanie wzmacniacza sygnału pośredniego, poprawę uziemienia komputera (np. poprzez uziemienie do instalacji CO lub rury wodnej), wymianę rozdzielacza na lepszy, wlutowanie rezystora 2kΩ w masę przewodu lub eksperyment z podłączeniem nieuziemionych urządzeń na końcu kabla. Długość kabla i jakość instalacji elektrycznej mają istotny wpływ na powstawanie zakłóceń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA