logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tanie głośniki do paczki 4x12 do gitary, budżet 50 zł za sztukę

ginjal 08 Lis 2006 18:43 2666 15
REKLAMA
  • #1 3202305
    ginjal
    Poziom 10  
    jakie głośniki dać do paczki 4 x 12" do gitarki i nie za drogie były i gdzie je kupić tzn 1 głośnik 50 zł...
  • REKLAMA
  • #2 3202360
    petersz
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Chyba nie ma tak tanich, a dobrych głośników. Są takie "gitarowe" Tonsil'e 12", ale jeden kosztuje ponad stówkę, a w dodatku nie są jakieś super fajne. Sam poszukuję głośników do paczki i wybrałem 2 x Eminence V12 ;-)

Pozdr.
  • #3 3202519
    veteran5
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    hmmm... Paczka do gitary tak? no to ja bym Ci polecił jednak tonsila GDS 30/30, ma on 30W znamionowej, ale wytrzymiać powinien trochę więcej, ale ma te swoje 97dB i da się znaleźć za 50zł/sztuka. Czyli tani, dobry i polski produkt :D A podobno jeszcze ludzie uważają, że mogą dać za jednego takiego i nawet 100zł!
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #4 3203790
    ginjal
    Poziom 10  
    A tesla? Podobno niezłe i za 30 zł.... Gdzie moge je kupić prosze o konkretny link...
  • #5 3203975
    fortynski
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam! Dawna Tesla dziś nazywa się TVM, a głośnik nadający się do gitary (ARZ 6608 lub ARZ 6604) w najniższej cenie znajdziesz tu: http://www.empire.com.pl/glosnik.htm
  • REKLAMA
  • #6 3204030
    radocha
    Poziom 28  
    Ocena: 32
    tyle że ARZ-ty to 8 cali
    Tanie 12 calówki niedawno miał DSpeaker, na allegro go łatwo znajdziesz, te głośniczki miały ok 60 W rms, oczywiście to nie gitarowe ale szerokopasmówki, można im lejki amputować, miały ok 93 dB/W/m, za takie pieniądze gitarowego nie kupisz
  • #7 3204175
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10261
    Najtaniej i najprościej napewno bedzie uzyć GDS 30/30, nie tylko dlatego że mam takie do sprzedania ;) (detale na PW). W tej cenie czyli do ~50zł nie ma chyba lepszej opcji, szczególnie na teraz. Wszystkie głośniki dedykowane di gitary to spooro wiekszy wydatek niestety...
  • #8 3204699
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 98
    te 12 calówki od DSpeekara co niby na zamienniki do 12 calowych tonsili . to totalny szajs.

co do GDSow i tesli ARZ to moim zdaniem bez ruszenia lejka ani rusz, inaczej gitara na przesterze bedzie brzmiała jak wiertarka - totalnie do kitu.

tesle ARZ sa 8 calowe, a nie 12...

Uzywane tonsile GD 30/50 moglyby sie niezle nadac. cena uzywki zazwyczaj troche wieksza niz 50 zl ale roznie bywa.

nie rozumiem po co sie upierac przy 4x12 za ta cene, lepiej kupic jeden jednego eminence czy celestion nawet uzywanego i miec spokoj, nie bedzie na pewno cichszy niz pare zamiennikow, bo efektywnosc ma na dobrym poziomie, za to brzmienie zawodowe i wielkosc paczki rowniez.

oczywiscie pod warunkiem ze uzywasz do tego gitarowej glowy, a nie wzmacniacza unitra i przesteru exar turbo fuzz...
  • #9 3207179
    demanufacture
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    kurde co zescie sie tego lejka czepili??? u mnie w zespole gitarzysta gra na 4x10" z lejkami i nie ma zastrzezen. poza tym przywaliliscie sie do tego alby zamiast 4 GDS lub ARZ KONIECZNIE kupic eminenca. ja nienawidze tych glosnikow (cena nie przeklada sie na jakosc) zdecydowanie lepiej brzmi Celestion. jezeli ktos chce robic pake przedstawiajac od razu jakie chce glosniki to znaczy ze KOSZT MA BYC NISKI. gdyby mnie bylo stac na 4 celestiony to bym poprostu kupil pake a nie bawil sie w jej robienie.
  • #10 3207295
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 385
    No i tu padnie nielubiana firma Alphard :)
    Niestety mozna wiele zarzucic tej firmie ale jako jedyna robi podruby gitarowych celestionow. Moc oczywiscie nie taka i efektywnosc tez nizsza ale dzwiek bardzo podobny a cena jak to u nich atrakcyjna. Robia tez wersje 16omowe.
    Mam nadzieje ze chodzi Ci o gitare solowa a nie basowa?
    Jakie symbole maja dokladnie glosniki Alpharda to juz bede mogl sprawdzic w poniedzialek jak je wezme do reki.
  • #11 3207728
    radocha
    Poziom 28  
    Ocena: 32
    Irek, a coś dokładniej wiesz na temat rzeczywistych parametrów (choćby szacunkowo - RMS i SPL) na temat tych gitarowych alpierdów ?

SzokalML - te 12 calówki od DSpeakera (i nie tylko od niego, od jakiegoś czasu się pojawiają, w Hamburgu parę kontenerów tego wyładowali z Chińskiego statku) jako zamienniki Tonsila są rzeczywiście do bani, podbarwiają jak cholera ale jako tanie gitarówki - po amputacji - to od biedy...
    A gdzie widziałeś 60-70W rms / 93 dB za 30-40 zł ???? To taniej nawet od ARZ tów , a charakterystyczne podbarwianie tego głośnika akurat do gitary nawet ujdzie - sprawdzałem
  • REKLAMA
  • #12 3214555
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 385
    Testowalem porownawczo alphardy podruby chyba wintage 30 celestiona. Mam gdzies zdjecia oryginalow i podrub. Jesli chodzi o brzmienie to podobne choc gitarczysta nie jestem. Jesli chodzi o SPL to dwa alpiardy zagraly podobnie do jednego oryginalu. A co do mocy to 12calowki nawet niezle katowalismy na gitarce i jakos zyly. Potem podlaczylismy niby mocniejszego gitarowca alpharda ale 15calowego i zaczal smierdziec.
    Generalnie do taniego grania dla poczatkujacych te alphardy nie sa takie zle.
    Najwieksze problemy byly z 12MA300 alpharda czyli podruba ticoona. Wszystkie sie spalily a glosnik niby polecany do gitary. Wg mnie nie bardzo, moze do klasycznej.
  • #13 3214822
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 495
    podróby bo podrabiać. To po pierwsze. Po drugie. niedawno jakiś facet miał oryginalne 16-omowe Celestiony 10" za 90złotych - czyli taniocha.

na pierwszy ogień kupiłbym jeden glośnik. Dostanie czterech GDS w dobrym stanie to nielada wyczyn. Po za tym trzeba je przerobić. Wywaliłem ten lejek z GDS 30/30 dalem przewiewną "kopułkę" oslonę przeciwpyłową (choć bez tego tez nieźle grał. Przykleilem to klejem w sztyfcie. na początek kupiłbym jednak jeden dobry glośnik zamiast czterech dziadostw. nie dość że ciężkie, to gra ciszej niż jeden gitarowy z prawdziwego zdarzenia.

Widziałem na allegro uzywane glosniki z Combo Yamahy, Cradley Heath Invader z Comb Laneya (jakieś brytyjskie) - te drugie nawet miałem w domu i powiem że w porównaniu do GD 30/50 to GD wogule nie slychać. ARZ6604 x 4 też ledwo wydala.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 3215008
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 746
    Kolega ginjal nie napisał niestety do jakiego to ma być wzmacniacza. Tranzystor czy lampa? Róznica jest zasadnicza. Tanie głosniki nawet szerokopasmowe lepiej sprawdzają się ze wzmacniaczami tranzystorowymi. Lampowe przestery, szczególnie crunche na tanich głosnikach wychodzą strasznie i bardziej przypominają zarżnięty wzmacniacz tranzystorowy niż lampę. Mój kolega podpinał kiedyś starą enerdowską Vermonę pod kolumny eltrona na GD 30/30 (nie GDS) i uzywając przesteru DS2 Bossa i gitary Ibanez RG550 osiagał jakie takie brzmienie - do zaakceptowania na próbach. nawet bardziej mi się podobało niż brzmienie Labogi RAD1, która jest niby lampowa (niby bo układy wejściowe są tranzystorowe). Niestety do lampy takie głosniki się nie nadają. Dynamika lampy jest tak duża, że bardzo często dochodzi do zcharczenia takiego taniego głośnika. A te 10" celestiony nie maja podobno ładnego brzmienia (mój znajomy to kupił) z tym, że są jeszcze nie dotarte, a głosnik gitarowy nawet Celestiona czy Eminence'a trzeba dotrzeć.
  • #15 3215207
    demanufacture
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    powiedzmy sobie szczerze: w kolumnach gitarowych znanych firm tez nie znajdziecie niewieadomo jakich dlosnikow jezeli kolumna kosztuje ok 1500zl. Wiadmo ze jakas gitarowka Behrengera czy tanszy basowy GK Backline nie zawieraja w sobie jakichs cudow techniki. ich cena to w wiekszosci marza narzucona przez producenta, dystrybutora oraz sklep. wiec jezeli ktos chce nasladowac tego typu sprzet i taki mu wystarcza niech nie laduje kasy w glosniki kosztujace za sztuke tyle co jeden polonez.
  • #16 3216819
    ginjal
    Poziom 10  
    wmaczniacz jest tranzystorowy a glośniki potrzebne mi są taki żeby na próby wystarczały bo w paczce były alfardy i pszły z dymem
    mo głośników do 75w jeden oczywiście rms

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru tanich głośników do gitarowej paczki 4x12" przy budżecie około 50 zł za sztukę. Najczęściej polecanym modelem jest Tonsil GDS 30/30, który oferuje 30W RMS i efektywność około 97 dB, dostępny w cenie około 50 zł, jednak wymaga modyfikacji lejka, aby uniknąć niepożądanego brzmienia przy przesterze. Alternatywnie wspomniano używane Tonsile GD 30/50, które są droższe, ale lepsze jakościowo. Głośniki Tesla (obecnie TVM) ARZ 6604 i ARZ 6608 są 8-calowe i tańsze (około 30 zł), lecz nie spełniają wymagań 12-calowych. Głośniki DSpeaker 12" to szerokopasmowe zamienniki o mocy około 60W RMS i efektywności 93 dB, ale nie są dedykowane gitarze i mają charakterystyczne podbarwienia. Alphard oferuje tanie podróbki Celestionów, które są akceptowalne dla początkujących, choć ich trwałość i parametry są niższe. Zaleca się stosowanie głośników gitarowych z wzmacniaczami tranzystorowymi, gdyż tanie głośniki słabo współpracują z lampowymi przesterami. Wskazano, że lepiej kupić jeden dobry głośnik niż cztery tanie, gdyż efektywność i jakość dźwięku będą lepsze. Ogólnie, za 50 zł trudno znaleźć wysokiej klasy gitarowe 12-calowe głośniki, a tanie modele wymagają kompromisów i modyfikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA