Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kino domowe 6.1 czyli Tesla i STX razem

raveland 04 Dec 2006 20:57 17226 34
Renex
  • Witam

Po przeszlo 2 latach postanowilem zamiescic wkoncu konstrukcje kina domowego. Pewnie od razu rzuci się w oczy ze jest niewykonczone i owszem gdyz nie mogę się zdecydowac na kolor wykoncznia. Dlatego proszę o jakies rady, jaki rodziaj i kolor wykonczenia wy wyidzicie do mojego pokoju. Osobiscie widzi mi się ciemna wisnia lub jasny braz taki jak maja kolumny soniaka, myslalme również aby obkleic je takim samym wzorem i kolorem jak meble ale nie wiem czy to będzie trafne rozwiazanie gdyz może się zbyt wszystko zlewac w calosc i nie robic takiego wrazenia jak powinno.

Jako ze konstukcja powstala bardzo dawno temu wiec ceny będę niektore brane z pamieci i należy na nie patrzyc z „przymruzeniem oka”. Powiem ze same przody lewy i prawy wyszly mnie około 800zl razem z okleina(która lezy już 2 lata gdyz nie mogę się zdecydowac tak jak wczensiej pisalem na kolor i wzor).

Ceny:
    Przetworniki: 840
    Plyta wiorowa 250-300
    B-R 0
    Wytlumienie 0
    Okablowanie 100
    Wkrety 50
    Wikol 2szt
    Silikon 1szt
    Wzmak do suba 360
    Zwrotnice 450
    Czas bezcenny

Czyli w sumie wyjdzie około 2100-2400

Przetworniki:
    We wszystkich kolumnach zostaly uzyte takie same przetworniki czyli TESLA poza subem gdzie jest STX.
    Wysokotonowe: TVM ACOUSTICS ARV-104-04/4
    Sredniotonowe: TVM ACOUSTICS ARP-150-00/8
    Niskotonowe przod: TVM ACOUSTICS ARN-226-08/4
    Niskotonowe tyl: TVM ACOUSTICS ARN-226-07/8
    Nisko-serednotonowe centralny: TVM ACOUSTICS ARN-150-03/4
    Subwoofer: STX 32-150-8-SC

Zwrotnice firmy JANBO:
    Centralny J-2 podzial 4300Hz
    Reszta J-3A podzial 600/4500Hz

Wzmacniacz do suba zostal kupiony na allegro u sprzedawcy o ile dobrze pamietam MATRONIX lub tak się nazywaja jego produkty. Model o mocy 300rms.

Do napedzania pozostalych kolumn sluzy amplituner Yamaha RX-V557 plus TAPE, CD i DVD.

Opis:
    Wszystkie kolumny zostaly wykonane z plyty wiorowej 18mm, poskrecanej i posklejanej wikolem poza przodnimi sciankami sklejonymi silikonem. . Dlugosc kabli jaka zostala uzyta do polaczen jest wszedzie taka sama i nei ma roznicy czy kolumna stoi 1 m od ampli czy 10m zawsze przewod ma taka sama dlugosc.
    Przednie kolumny maja wysokosc 153,6cm i objetosc 90 l na same basy. Kolumy sa typu b-r niestety nie pamietam strojenia. Zostala zrobiona osobna komora dla wysokotonowych i srednitonowych. W celu nie zwiekszania pojemnosci dla basow od dolu ograniczylem je przegroda. Niskotonowe glosniki zostaly polaczone szeregowo. Pewnie sporo osob zapyta po co takie kolosy, odpowiedz jest prosta, żeby robily wrazenie i kazdemu kto przychodzi żeby szczeka opadala pozatym konstrukcja wyglada smuklej i bardziej ekegancko. Waga jednej przedniej kolumny o ile dobrze pamietam to 29kg.

Centralny: obudowa zamknieta, glosniki nisko-srednitonowe polaczone szeregowo, objetosc 18l.

Surround: obudowy zamkniete.

Subwoofer: obudowa b-r, dzielona, strojenie 26,6Hz(sprawdzone wzrokowo), objetosci 70l na glosnik.

I chyba najwazniejsze czyli odsluch.
    Po przejsciu się z mini wiezy na ten sprzet byłem wprost zauroczony dzwiekiem, kolumny graja naprawde slicznie czysto i klarownie choc przydalby się ampli stereo do muzy jednakze nie ma na co narzekac. Projektowalem caly zestaw z mysla o filmach i do tego go tworzylem choc chcialem żeby i w muzie tez się sprawdzil i tak tez się stalo. Jeżeli zapytacie po co taka duza obudowa do suba to wlasnie do ogladania filmow. Filmu akcji np. MATRIX oglada się niesamowicie zapiera dech w piersiach, subik naprawde zchodzi bardzo nisko, jak na ta cene glosnikow do suba( 56zl/szt) to graja fenomenalnie. Pomimo duzej obudowy i niskiego strojenia sub jest dosyc szybki nawet nie spodziewalem się ze będzie az tak szybki, jeżeli ktos slyszal pionieera 306 to ten stx w tej obudowie jest duzo szybszy.
    Gdybym miał cos poprawiac to powiem szczerze ze nic bym nie poprawil i zrobil jeszcze raz taki sam zestaw no moze dorzucil drugiego takiego samego suba :)
    Czekam teraz na wasze propozyje odnosnie wykonczenia zewnetrznego.

Fotki:
    zwrotnice tyl i centralny
    centralny
    prawy przod
    naped suba
    centrum dowodzenia

Cool? Ranking DIY
    About Author
    raveland
    Level 28  
    Has specialization in: informatyk
    raveland wrote 1357 posts with rating 44, helped 62 times. Been with us since 2005 year.
  • Renex
    maxrider
    Level 20  
    w sumie konstrukcje fajne ale ten brak oklejenia to dużo szpeci!! zrób coś z tym i się zdecyduj!!
    <SUB>
    Level 13  
    witam to co zrobiłes to dla mnie finezja i poezja poprostu super wszystko zaprojektowane, policzone, ładną kase wywaliłes, teraz tylko i wyłącznie fornir w kolorze ciemnej wisni zeby ci sie kontrastowały z meblami :D moja ocena 6+/6
    pozdrawiam
    pol102
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Ślicznie, pieknie, genialnie! Czym napędzasz ten komplecik? tą Yamahą?? Może powiesz jakie są wrażenia odsłuchowe przy normalnej muzyce? :D
    Pozdro
  • Renex
    Caleb_
    Level 33  
    po co wstawiac do DIY skoro niewykonczone? poza tym tak - mozesz kompletnie zatkac BR w subwooferze - tak naprawde niewiele on daje, a nawet jesli cos daje to pogarsza ;). Ogromna obudowa dla frontow. Duze odleglosci miedzy glosnikami potwornie szpeca zestaw (zarowno wizualnie jak i technicznie). Zwrotnice tez mi sie nie podobaja
    raveland
    Level 28  
    Caleb_ wrote:
    po co wstawiac do DIY skoro niewykonczone? poza tym tak - mozesz kompletnie zatkac BR w subwooferze - tak naprawde niewiele on daje, a nawet jesli cos daje to pogarsza ;). Ogromna obudowa dla frontow. Duze odleglosci miedzy glosnikami potwornie szpeca zestaw (zarowno wizualnie jak i technicznie). Zwrotnice tez mi sie nie podobaja

po co wstawiac a po to np. zeby ktos mi doradzil jaki kolorek na wykonczenie uzyc
    symulowalem suba i zatykalem b-r i powiedzmy ze roznicy nie ma zadnej(czasami jest przy niekotrych czestotliwosciach ale raz jest na plus a raz na minus)
    fronty sa duze i taki mialy byc poprostu maja robic wrazenie
    zwrotki kupilem bo niestety ale sam zaprojektowac i poskladac nie umialem
    co do odleglosci midzy przetwornikami z przodu to zrobilem tak specjalnie bo mi sie bardziej podobalo teraz juz zaczyna sie podobac coraz mnie i moze rzeczywiscie bym zrobil mniejsze
    oleczek1988
    Level 21  
    Fajnie ale gdzie wykończenie??

Czy kolumny zostały zrobione z głową czy liczone na oko ??
    Stanley121
    Level 16  
    LUDZIE!-czy wy umiecie czytać gość prośi o pomoc w doborze wykonczenia!

Jesłi o mnie chodzi to wykończyłbym to fornirem, jeśli chodzi jakim kolorem to juz musisz sie sam zdecydować żeby się Tobie podobało i pasowało do umeblowania.

Zestaw jak dla mnie bomba: Choć zmienił bym pare rzeczy jak np odstepy głośników, wys frontów na mniejszą i subwoofer na jednym stx'ie a nie dwóch.

Według mnie ten zestawik jeszcze nie raz Cie zaskoczy.

Masz tylko trzy a nie cztery "satelity"????
    AMD Wojtek
    Level 12  
    A może aż trzy ?

Trudno to kinem domowym nazwać. Większą sale do oglądania filmów również byś z powodzeniem nagłośnił :)
    maska87
    Level 10  
    Czuję się jak u siebie w domu,
    Mam te same meble w pokoju.

Bardzo ładny zestaw, planuję też coś takiego. Od wczoraj robię subwoofer podobny do twojego tylko, że z jednym gdn 32-150-8 czy możesz powiedzieć co w środek za urządzenie włożyłeś (wzmacniacz? zwrotnica?) prosiłbym o podanie całych nazw.

Co do koloru to zrób taki pod meble :)

Ocena 9/10 bo zawsze może być lepiej :)

PS: Jak dobrze pamiętam, pisałeś, że Subwoofer ma br. Gdn 32-150-8 nie powinien mieć br powinien być w obudowie zamkniętej. Czy po zakryciu br głośnik gra lepiej?
    gier85
    Level 13  
    Ładnie ładnie :) tylko chyba troszke za ciasno będziesz miał? No i z tymi frontami zaszalałeś :) szkoda tylko że te odstępy między głośnikami są takie duże, ale to przecież tylko duperele, pokaż wszystko jak już wykończysz, no i yamaszkę też masz ładną, pozazdrościć :)

Ten prawy front aby nie powoduje zakłuceń na TV? bo ja podobną kolumnę muszę odsówać min 50cm od TV żeby obraz nie był niebieski, a być może to mój TV jest kiepski GRUNDIG/21/flat.

Oby tlko ten ładny regalik niezagłuszał ci suba, ja ze swojego pokoju musiałem wynieść wszystko co zbędne, został dywan, TV i akwarium...teraz trzeszczą tylko szyby w oknie :] ale i na to są sposoby :D

Pozdrawiam
    Ash Ketchum
    Level 27  
    Naprawdę potężnie wygląda to wszystko razem. Moja sugestia jest taka: centralny jest zamały w stosunku do reszty kolumn - nawet satelit. Jemu by się przydał układ trzydrożny jak w wypadku reszty - w pionie dać wyżej arv niżej arp pośrodku czerokości i po arn226 po bokach. No i sub- lepiej byłoby dać dwie ARN312. Wtedy to można mała sale kinową nagłośnić.
    raveland
    Level 28  
    oleczek1988
    wykonczenie wkrotce
    wszystkie kolumny byly liczone w winisd i nie nie bylo robione na oko

Stanley121
    suba napewno bym nie dal na jednym stxie gdyz to by bylo zdecydowanie za malo(wczesniej mialem na jednym dopoki nie zrobilem obudowy na 2 sztuki), pozatym obudowa jest duza i nisko strojona przez co nie jest az taki glosny ale za to w filmach mruczy niesamowicie milo :)
    PS. szybciej bym zrobil drugiego takiego samego tylko ze juz nie mialbym gdzie go postawic :/
    niestety ale mam tylko 3 satelity, yamaha jest 6.1 a nie 7.1

maska87
    wzmacniacza nie montowalem w srodek(nie powinno sie montowac dla bezpieczenstwa samego wzmacniacza), jest on pokazany wyzej na fotkach i podpisany "naped suba" o mocy 300rms kupiony na allegro, oczywiscie sa dostepne tez slabsze wzmaki, ma on wbudopwany filtr jednak jest na tyle beznadziejny ze warto dorobic swoj wlasny, ja naszczescie mam puszczony sygnal z amplitunera i tam jest odpowiednio nisko ciety
    myslalem nad wykonczeniem pod meble(nawet w tle lezy okleina podobna troszke do mebli jezeli sie przyjrzycie)
    co do suba symulowalem go w winisd i nie powinnien miec br jednakze zrobilem z mysla jakbym kiedys wymienial przetworniki,latwiej jest zatkac dziure niz ja zrobic,powiem ze nie ma zadnej roznicy w jakosci basu,oczywisice wprawne ucho uslyszy ale napewno nie zwykly user(roznica w zaleznosci od muzyki raz jest na plus raz na minus)

gier85
    o dziwo potezna kolumna na 2 przetwornikach a nie ma zadnych zaklocen na TV, zadnych zmian koloru ani nic podobnego nawet jak wyciskalem prawie full moc ze wzmaka i co jeszcze bardziej dziwne to TV jest badziewnej marki a nawet mozna powiedziec bezfirmowy
    regalik tez mi zaglusza ale troche sie z tym uporalem i wygluszylem go jak tylko moglem wciskajac rozne szmaty tam gdzie powstawal rezonans
    PS. kup sobie TV Watson-a :)

battery
    moglem tak zrobic z centralem tylko juz bym raczej go w pokoju nie mial gdzie postawic, ale uwierz mi ten tez sobie niezle daje rade pozatym ampli ma funkcje ciecia od dolu wszystkich glosnikow poza frontami wiec centralny zawsze sie bedzie wyrabial bezproblemowo
    tak czy inaczje to tylko malutki pokoik a nie sala kinowa i mi wystarcza to co mam nie mam potrzeby robic nic wiekszego i mocniejszego
    Ash Ketchum
    Level 27  
    to było satelity dać małe jeśli już tak można - niebardzo mi się widzą 3 drożne tyły.
    raveland
    Level 28  
    battery wrote:
    to było satelity dać małe jeśli już tak można - niebardzo mi się widzą 3 drożne tyły.

tak jak wczesniej napisalem to ma byc tez zestaw do muzyki a nie tylko do filmow
    Marcin_126
    Level 16  
    raveland ale czy będziesz używał satelitów do słuchania muzyki, chyba raczej fronty są do tego celu?
    Szkoda że sam nie zaprojektowałeś zwrotnic pod takie głosniki jakie posiadasz.
    W zwrotnicach nawet kabli solidnie nie polutowałeś.
    Odległość miedzy głosnikami to też niestety tragedia.
    Fronty zdecydowanie za wysokie.
    Taka ilością przetworników moznaby nagłośnik sporą salę a nie pokój.
    satelity zrobiłbym na takich samych przetwornikach jak centralny, żeby chociaż jako to tworzyło zespół.
    Lepiej byś zainwestował w mniej przetworników ale lepszej jakości.
    Dla mnie zestaw jest na 3/6
    mr_nuke
    Level 17  
    Witam

Super sprawa - gratuluje :)
    Tylko okleić jakoś ładnie i wypas :)
    Tylko czy to nie za duże kolumny do tak małego pokoju?
    hmm... generalnie 4/6 - obklej, a będzie wyższa ocena :)

Pozdrawiam
    raveland
    Level 28  
    Marcin_126 uzywam nie tylko satelit do muzyki ale nawet i centralnego,odleglosci miedzy glosnikami sa jakie sa ale moge je zmienic w kazdym momencie gdyz przednie scianki sa na silikonie wiec nie ma zadnego problemu, robiac te kolumny poprostu tak mi sie podobalo takie duze odleglosci i napewno nie sa za wysokie takie mialy byc i mialy robic dobre wrazenie i sie z tego wywiazuja, satelit napewno nei zrobil bym na takich samych przetwornikach jak centralny gdyz moglaby bysc zbyt duza roznica w muzyce miedzy tylem a przodem, no coz lepszcze przetworniki mozna kupic w kazdym momencie jednazke to co mam mi wystarcza w zupelnosci

Dodano po 2 [minuty]:

http://rapidshare.com/files/6322545/MOV02390.MPG.html
    filmik z stx-ami
    10Hz przy 300rms
    crazy_88
    Level 42  
    raveland ja bym ci polecal je wykonczyc jakas okleina w kolorze mebelkow:)i bedzie cod miod malina:)
    oleczek1988
    Level 21  
    tylko co to był za modeł glosnika i jaki naped ze dales mu czyste 300RMS :P
    przemo-lukas
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Stanley121 wrote:
    LUDZIE!-czy wy umiecie czytać gość prośi o pomoc w doborze wykonczenia!

no, ja umiem. Pytanie czy Ty umiesz czytać i jednocześnie rozumieć tekst?
    tomaszo wrote:
    PROSZE nie pytac tutaj jak cos wykonac - od tego sa odpowiednie dzialy -"Audio", "Akustyka", "Monitory" itd. !

1. za daleko od siebie głosniki, tłumaczenie, że tak mi się podoba, swiadczy o braku wiedzy konstruktora
    2. zwroty nie od tych głośników / w necie można znaleźć gotowe i zamówić w polinku
    3. konstrukcja nie skończona / brak wykończenia
    4. głośniki nie ekranowane / kineskop w końcu da znać o sobie / nie chodzi o moc podawaną na przetworniki a o magnesy
    5. subiektywna opinia - z TVM podoba mi się tylko arp :D

Generalnie sporo kasy poszło w błoto, oj sporo, a fornir to dąb + lakier półmat domalux i będą identyczne jak mebelki.

oleczek1988 wrote:

raveland wrote:
    Subwoofer: STX 32-150-8-SC
    raveland
    Level 28  
    oleczek1988 wrote:

przetworniki to 2x stx
    naped to wzmak kupiony na allegro
    wszystko wyzej jest opisane
    ALTON
    Level 38  
    raveland na filmie słychać stukanie... cewka biła o nabiegunnik ? Niestety w moich GDN27-150 było to dość uciązliwe... nie jeden raz zamiast basu był "karabin" :)
    raveland
    Level 28  
    ALTON wrote:
    raveland na filmie słychać stukanie... cewka biła o nabiegunnik ? Niestety w moich GDN27-150 było to dość uciązliwe... nie jeden raz zamiast basu był "karabin" :)

to tylko takie zludzenie sluchowe spowodowane zlym mikrofonem w aparacie
    tak naprawde nic nie stukalo ani nie trzeszczalo glosniczki ladnie cichutko pracowaly

PS. filmik ogladajcie w WMP bo w innych moze nie isc caly i sie rwac po 9s
    _Gothic_
    Level 13  
    oglnie fajne, solidnie wykonane, pewnie super graja, tylko z subem jak dla mnie przesadzasz, jesli jeden gdn32 Ci malo to masz naprawde gloood basu, w pokoju tej wielkosci to chyba wypycha Ci okna i drzwi z futryny ;) wszystko fajnie tylko jakby nie patrzec to wydales na to ~2500zl + swoj czas i prace, za taka kase to nie wiem czy byl sens robic DIY
    Caleb_
    Level 33  
    teraz dodam troche wiecej spostrzezen - ostatnio zbyt czasu nie mialem. na jakiego grzyba 2x-32-150 skoro mozna bylo kupic 32-300? mniejsza buda, wyzsza sprawnosc, lepsze brzmienie, czyli wtopiles pieniadze. satelity trojdrozne to rowniez jakies nieporozumienie - trzeba bylo nadmiar gotowki spozytkowac w lepsze fronty, a tlumaczenie sie odsluchem muzyki jest po prostu smieszne - muzyka to zapis stereo i sluchanie jej z uzyciem tylnych glosnikow zaburza przestrzen i ogolnie pogarsza wrazenia sluchowe.

wielkie odleglosci miedzy glosnikami to sprawa bardziej techniczna. zalozmy, ze masz do wyboru zalozmy peerlessa i dibeisi. wybierzesz dibeisi, bo ci sie bardziej wizualnie podoba, mimo ze gra gorzej?

zwrotnica: tak trudno bylo pogooglowac, zeby znalezc jakis projekt? ot chocby to. nie wierze, ze polaczyc wg schematu elementow nie potrafisz na pajaku...

na koniec dodam tylko, ze za 1100zl zrobilbys fronty np na sph-165kep i xt19, subwoofer na bsw-124II za powiedzmy 800zl. tyly na arn-150+arv a central na arn-150-73 i arv gdzies - 400zl. cena suma sumarum wyszlaby podobna, a roznica w brzmieniu bylaby ogromna na plus tego zestawu jaki przedstawilem...

poza tym do dzialu DIY wstawia sie skonczone konstrukcje, a nie pyta o wybor wykonczenia - jak to slusznie zauwazyl przemo-lukas.

podsumowujac: nieprzemyslana konstrukcja i wtopione niemale pieniadze...
    Alton88
    Level 21  
    Wytłumaczcie mi poco są te diody prostownicze w zwrotnicy?
    kivlov
    Level 26  
    mi sie naprawdę bardzo podoba konstrukcja a ile kasy w nią poszło ulalalalla
    djpolb
    Level 16  
    Alton88 wrote:
    Wytłumaczcie mi poco są te diody prostownicze w zwrotnicy?

Zapewne chodzi ci o te biale diody. Sa to zabezpieczenia glosnika wysokotonowego przed spaleniem.
    Alton88
    Level 21  
    Wykończył kolega obudowy czy jeszcze niebardzo ??