logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konflikt z kurierem DPD - niedostarczenie paczki, status: odmowa. Jakie mogą być konsekwencje?

Michael101 28 Lis 2023 17:50 7059 50
REKLAMA
  • #1 20837416
    Michael101
    Poziom 4  
    Witajcie, dziś miał dostarczyć mi paczkę kurier. Dzwonił do mnie, że nie może trafić do mnie. Ja mu wytłumaczyłem, gdzie mieszkam. Za jakieś 2 godziny dzwonie do niego znowu, żeby zapytać, gdzie jest paczka. A on znowu mówi, że nie może trafić. Trochę się wkurzyłem, no i kurier powiedział mi, że nie dostarczy mi paczki i się rozłączył. Wszedłem na stronę śledzenia paczki i pisze "Przesyłka niedoręczona - odmowa". Co teraz? Paczka wróci z powrotem do sprzedającego. Zgłosiłem to do DPD, a oni napisali mi: "Szanowni Państwo, w poniższej sprawie została przekazana interwencja do Oddziału celem wyjaśnienia. Oczekujemy na wiadomość zwrotną". Co teraz będzie, jak paczka wróci do sprzedającego? Pewnie już mi jej drugi raz nie wyśle. Normalnie dramat.
  • REKLAMA
  • #2 20837433
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1379
    Jak kurier miał takie problemy z trafieniem pod adres, (swoją drogą to gdzie Ty mieszkasz?) to mogłeś mu wysłać swoją lokalizację i po sprawie. To tak na przyszłość, gdyby sytuacja się powtórzyła.
  • #3 20837440
    Michael101
    Poziom 4  
    Mieszkam 500 m od głównej trasy, jeszcze słyszałem przez telefon nawet jak pytał się kogoś jak do mnie trafić po prostu jakiś cymbał
  • REKLAMA
  • #4 20837448
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1379
    Czasem tacy też bywają i trzeba to łyknąć, nie ma rady. Jeżeli o mnie chodzi to bym nawet podjechał to pół kilometra ale paczkę bym miał. Dzwoń do firmy i umów się na jutro.
  • #5 20837467
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 376
    Spadł śnieg i "Wszyscy wiedzą że tu mieszkam" nie zadziałało,
    wjazd stał się niewidoczny bo nawet nie pytam o tabliczkę z nr domu ustawioną przy głównej drodze.
  • REKLAMA
  • #6 20837475
    Michael101
    Poziom 4  
    Pierwszy raz mam taką sytuację, inni kurierzy do mnie bez problemu trafiają, dziś do mnie przyjechał z paczką kurier od inpostu i nie miał problemu do mnie trafić.
  • #7 20837490
    Mastertech
    Poziom 30  
    Z paczkami dostarczanymi przez kuriera trzeba uważać, czasami nie ma innej opcji jak odbiór osobisty pod wskazanym adresem,
    kurier jak nikogo nie zastanie to paczka wraca do nadawcy.
  • #8 20837550
    piotr_go
    Konstruktor DIY elektronika
    Ocena: 3337
    U mnie takie same ............ w DPD.
    Podjeżdża, trąbi, jak nikt nie usłyszy to przykleja awizo do furtki. Klamki nawet nie dotknie.
    Drzwi wejściowe do domu i dzwonek jakieś 2-3 metry od furtki. Furtka nie zamknięta, psów brak.
    Taki cyrk mam tylko z DPD.
    Reklamowałem, wysłałem nawet video, nie pomogło.
    Omijam ich jak tylko się da.
  • #9 20837602
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    Kiedyś jak jeszcze telefonów komórkowych nie było byliśmy z ojcem w okolicach Limanowej odebrać pewien produkt bo tam akurat był jego producent. No ale się okazało że adres i numer domu jest dość orientacyjny a o tym nazwisku to co drugi w okolicy. W końcu znaleźliśmy człowieka, najpierw ojciec z limanowej dzwonił do domu (zamawiana) potem matka zadzwoniła do gościa no i gość do drogi wyjechał.
    Zajechaliśmy na miejsce no i ojciec do gościa. Ja mam jedno pytanie jak Pan tu w zimie żyje? W zimie jeżdżę tylko terenówką a sąsiad ma DeTa do odśnieżania. Tak że mogę kuriera zrozumieć.

Ostatnio zamawiałem coś dla ciotki na jej adres podobna sytuacja. Może popieprzyłem adres ale jeszcze bym nr tel musiał. No w każdym razie tel ze sklepu że wróciło u mnie zrobili zwrot kasy i kupiłem jeszcze raz na swój adres. Tylko że u mnie to w ramach SMART z pewnego portalu.
  • #10 20838079
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7747
    Michael101 napisał:
    Wszedłem na stronę śledzenia paczki i pisze "Przesyłka niedoręczona - odmowa".

Miałem kilka lat temu podobną historię z GLS. Siedzę kilka metrów od domu w warsztacie i czekam na pilną przesyłkę (części z TME, przesyłka pobraniowa). Widzę podjazd i ulicę a co jakiś czas sprawdzam tracking. W pewnym momencie, pokazuje się; Klient odmówił odebrania przesyłki. Wq...m się i dzwonię do najbliższego oddziału GLS. Podałem nr przesyłki (musiałem potwierdzić również e-mail), wytłumaczyłem że nawet nie było kuriera pod domem. Pani sprawdziła w systemie i okazało się że paczka jest już przeładowywana do zwrotu, poszła na magazyn i ją zabrała. Wieczorem inny kurier mi ją dostarczył. Tłumaczenie było takie, że zatrudnili dużo świeżych kurierów i większość z nich ma w głębokim poważaniu robotę. Gdyby nie to, że pilna naprawa i klient nad głową to pewnie bym nie interweniował.
  • #11 20838091
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3296
    Po pierwsze są nawigacje. Na przykład darmowy Yanosik ma 99% adresów domów z drogą dojazdową, gorzej, ale dom wskaże. Mamy też darmowe Targeo, tutaj nawet lepsza mapa, ale aplikacja to porażka. A najlepsza według mnie jest Automapa. Gdy miałem epizod jazdy taksówką za kolegę, to po prostu oprowadziła mnie jak za rączkę, łącznie z polnymi drogami dojazdowymi. Nawet domy w trakcie budowy wskazywała, wystarczyło, że od 3-6 miesięcy miały nadany numer adresowy. No ale jeśli ktoś ma telefon do TikToka i YouTube Shorts, czy oglądania patostreamu, no cóż, nie poradzisz.
  • #12 20838168
    Michael101
    Poziom 4  
    Piszę teraz przyjęcie przesyłki w oddziale DPD, ona chyba wraca do sprzedającego.
  • #13 20838170
    sigwa18
    Poziom 43  
    Nie jest jeszcze druga próba dostarczenia.
  • #14 20838191
    Michael101
    Poziom 4  
    Może tak ale powinno pisać w wydanie przesyłki do doręczenia i zawsze tak pisze o 8 rano Zrzut ekranu z historią przesyłki pokazujący różne etapy doręczenia i nadania paczki przez kuriera.

Dodano po 1 [godziny] 31 [minuty]:

Piszę Zwrot przesyłki Numer paczki zwrotnej masakra

Dodano po 23 [minuty]:

Kto teraz poniesie za koszt przesyłki bo na pewno nie ja

Dodano po 21 [minuty]:

Najgorsze jest to że kurierzy są bezkarni, mogę robić co chcą a teraz kupujący albo sprzedający ponosi koszty za przesyłkę normalnie dramat.
  • #15 20838530
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #16 20838572
    Mastertech
    Poziom 30  
    Tu winni są konkretni ludzie, dzisiaj w DPD a jutro pójdzie do GLS.
    Kierowców brakuje bardziej niż ludzi do fizycznej roboty bo tu trzeba znać język polski.
    Jaka płaca taka praca, a jeszcze jak mandat za parkowanie dojdzie albo druga najdrobniejsza stłuczka i masz zaporowe OC na prywatny samochód.
  • #17 20838586
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 20838603
    karwo
    Poziom 31  
    Ocena: 359
    Nie wiem jak to teraz wygląda, ale kilka lat temu za nie doręczoną paczkę nie mieli płacone więc bardziej się starali.
    Korzystam z różnych firm kurierskich, ale rzeczywiście DPD mają najwięcej problemów. Jak był u nich tego typu "problem" z doręczeniem to po telefonie można było w oddziale odebrać.
  • #19 20838623
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1098
    Akurat z kurierami DPD nie mam problemu, bo są u mnie w zakładzie rano, w porównaniu do innych firm, które nie mogą zdążyć do 16:00, czyli wszystko zależy od ludzi.
    Problem z DPD jest natomiast w oddziałach, które przetrzymują paczki i przychodzą z opóźnieniem.
    Dwa lata temu miałem problem z InPostem, dostarczali mi paczkę od poniedziałku do czwartku, rano sms o dostarczeniu paczki z numerem do kuriera, nie ma kuriera więc przed zamknięciem zakładu próba dodzwonienia się do niego, ale nie odbiera, wieczorem na śledzeniu informacja, że nie było mnie o20:00 w zakładzie i tak się powtarzało do czwartku, w końcu odebrał i o 17:00 zostawił paczkę u sąsiadów, telefony do centrali nic nie dawały.
    Dziś czekam też na przesyłkę dostarczaną przez nich od 10:42 kurier ją wiezie, ale nie dostałem smsa, więc czekam.
    Dotarła o 15:10.
  • #20 20838993
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    Dziś mnie też coś podobnego spotkało. Tylko mi do punktu przekierowali.
  • #21 20839140
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6634
    Było wyjechać np. na stacje benzynową i tam sie umówić. Cymbałowi pomóc. Co zrobisz jak nic nie zrobisz.Jak mam pilne to tak robie.
  • #22 20839263
    kazikszach
    Poziom 39  
    andrzej20001 napisał:
    Było wyjechać np. na stacje benzynową i tam sie umówić. Cymbałowi pomóc. Co zrobisz jak nic nie zrobisz.Jak mam pilne to tak robie.

Też czasami odbieram po pracy gdzieś na mieście, ale tylko wtedy gdy mam z kurierem kontakt telefoniczny, kurier dzwoni, że nie zdąży i mówi gdzie jest i się spotykamy, ale w opisanym wcześniej przypadku kurier nie odbierał telefonu.
    Kiedyś też odbierałem na mieście po pracy, gdy kurier miał awarię samochodu, też się może zdarzyć, ale zadzwonił i prosił o odbiór i to było uczciwe z jego strony.
  • #23 20839308
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6634
    Tu dzwonił 2x .....
  • #24 20839437
    Michael101
    Poziom 4  
    Czyli co ponowne dostarczenie paczki bo pisze że kurier odebrał paczkę. Zrzut ekranu śledzenia paczki z numerem 0000027802399L z danymi przesyłki i historią.
  • #25 20839699
    kazikszach
    Poziom 39  
    Michael101 napisał:
    Czyli co ponowne dostarczenie paczki bo pisze że kurier odebrał paczkę. Zrzut ekranu śledzenia paczki z numerem 0000027802399L z danymi przesyłki i historią.

Ten oddział w Kielcach to porażka, przetrzymuje, gubi.
  • #26 20839738
    Michael101
    Poziom 4  
    Sprzedający złożył reklamacje, da radę od DPD lub od kuriera dostać kasę, czy może będą tacy że zgodzą się na dostarczenie paczki za free jak myślicie będzie coś z tego czy to już po ptokach, mi DPD odpisało tylko tyle że z kurierem zostanie przeprowadzona rozmowa dyscyplinująca.
  • #27 20839743
    sigwa18
    Poziom 43  
    Na zasadzie.

Szef: Machał jest na ciebie skarga.
    Kurier: No i?
    Szef: No nic miałem z tobą porozmawiać?
  • #28 20839911
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 20840040
    AT PRO
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    Nie wiem czy potwierdzicie ale moim zdaniem im dalej się mieszka od oddziału tym gorsza obsługa kurierska , szczególnie w terenach wiejskich.
    W moim przypadku GLS ma dwa razy dalej do mnie niż inne firmy i zawsze jest problem, nie zdążę, może jutro, może pan podjedzie do miasta itp.
    Pozostałe DPD, InPost, DHL nie robią takich problemów.
    Z drugiej strony trzeba ich zrozumieć bo czasami może się różnie zdarzyć o ile nie jest to nagminne.
  • #30 20840123
    sigwa18
    Poziom 43  
    Dlatego albo nadaje paczki do punktu odbioru albo do paczkomatu. Kurierów unikam jak ognia. W puckie jak widzę że paczka sturlana dość mocno nie odbieram tak samo w paczkomacie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem niedostarczenia paczki przez kuriera DPD, który mimo prób kontaktu i wyjaśnień nie zdołał trafić pod wskazany adres, co skutkowało statusem "Przesyłka niedoręczona - odmowa" i zwrotem przesyłki do sprzedającego. Uczestnicy wskazują na częste problemy z dostawami DPD, takie jak brak kontaktu z kurierem, nieodebrane telefony, błędne informacje w systemie śledzenia oraz konieczność osobistego odbioru paczek w punktach. Wskazano, że problemy nasilają się w sezonie przedświątecznym oraz na terenach oddalonych od oddziałów kurierskich. Jako rozwiązania proponowano przesyłanie lokalizacji GPS kurierowi, korzystanie z nawigacji (Yanosik, Targeo, Automapa), przekierowanie paczek do punktów odbioru lub paczkomatów, a także kontakt telefoniczny z kurierem w celu ustalenia szczegółów dostawy. Dyskutowano również o niskiej motywacji kurierów wynikającej z systemu wynagrodzeń i braku kar za niedostarczenie przesyłek. Sprzedający mogą składać reklamacje, jednak często jedyną reakcją firmy kurierskiej jest rozmowa dyscyplinująca z kurierem. Wspomniano także o problemach z innymi firmami kurierskimi, takimi jak InPost, GLS, DHL oraz Poczta Polska, choć DPD jest najczęściej krytykowany. W jednym z wpisów opisano również uszkodzenia sprzętu komputerowego podczas transportu przez FedEx.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA