logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować regulator obrotów wiatraka 12V sterowany napięciem 0-4V?

magi23 21 Gru 2006 14:17 5106 16
REKLAMA
  • #1 3355545
    magi23
    Poziom 21  
    Ocena: 72
    Witam.
    Mam bardzo nietypową prośbę.
    Mianowicie chodzi mi o schemat a może nawet projekt urządzenia jak w temacie.
    Tylko nie szukał bym go gdyby nie jeden problem.
    Chodzi mi o regulator obrotów wiatraka 12V, z tym ze potrzebne mi coś takiego co regulowane było napięciem od 0 do 4V
    Czyli żeby na wyjściu regulatora było 12V gdy dostanie on te 4V na wejściu.
    Chce podłączyć to pod potencjometr elektroniczny w samochodzie i tam na wyjściu przy minimum jest 0V i a przy max jest 4V.
    Potrzebuje wprost mówiąc urządzenia które będzie poprzez zmianę napięcia na wejściu zmieniało napięcie na wyjściu
    Na rysunku jest pokazane o co mi chodzi.
    Mam nadzieje że ktoś mnie rozumie.
    Bardzo bym prosił o szybką pomoc.
    Z góry dziękuje i pozdrawiam
    Załączniki:
    • Jak zbudować regulator obrotów wiatraka 12V sterowany napięciem 0-4V? Regulator.JPG (14.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3355624
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6157
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji …
  • REKLAMA
  • #4 3355669
    magi23
    Poziom 21  
    mati505824 wielkie dzieki za szybką odpowiedz ale mi potrzebny taki który bedzie strowany dodatnim biegunem i mało tego (zapomniałem dodac) musi wytrzymacprąd ok.15A
    Dodam że to niejest do komputera a do samochodu
  • #6 3355730
    magi23
    Poziom 21  
    Bede ci bardzo wdzięczny. Myślałem że moze bedzie gdzieś jakiś schemat takiego regulatora na jakiś mocnych tranzystorach lub triakach
  • #7 3355833
    mati505824
    Poziom 20  
    Ocena: 84
    Chyba do takie prądu potrzebny będzie regulator od alternatora z malucha lub innego samochodu,znalazłem taki artykół:

Przeróbka jest możliwa raczej tylko przez osoby znające podstawy elektroniki, cierpliwe i mające doświadczenie w lutowaniu elementów montowanych powierzchniowo. Do przeróbki najlepiej użyć regulatora uszkodzonego który przy okazji można naprawić. RNc12 jest nierozbieralny więc jego demontaż należy rozpocząć od delikatnego wydłubania gumy którą jest zalana elektronika. Należy robić to bardzo ostrożnie aby nie uszkodzić ceramicznej płytki na której zamocowane lub naniesione są elementy regulatora. Patrząc do wnętrza po wydłubaniu gumy i ustawiając go tak by przewody były skierowane w lewo na wysokości zielonego przewodu około 1 cm od lewej strony znajduje się największy element czyli tranzystor sterujący uzwojeniem wzbudzenia. Jest to albo BDX53C albo 2N6481. Uwaga bo blisko lewej krawędzi obudowy między obudową a tym tranzystorem jest kondensator i rezystor. Drugi tranzystor BCE107 znajduje się w lewym dolnym narożniku kilka milimetrów od dołu (kolektor z lewej, a z prawej baza-wyżej, emiter-niżej). Dioda zenera 7,5V znajduje się na dole w około 2/3 odległości od lewej. Uwaga bo z obu stron diody znajdują się rezystory albo montowane na powierzchni albo napylane. Dioda znajduje się na drugiej ścieżce od dołu. Za napięcie regulatora odpowiadają rezystory umieszczone z lewej i prawej strony diody zenera czyli dołączone do drugiej ścieżki od dołu. Wartości rezystorów to: lewego- 2,5-4,0k prawego- 1,7-2,1k (wartości najczęściej spotykane). Rezystor lewy włączony jest pomiędzy masę regulatora a ścieżkę drugą od dołu płytki.Na lewym końcu tej ścieżki jest pole ulatwiające dolutowanie przewodu który będzie pełnił rolę środka mostka oporowego . Rezystor prawy dołączony jest też do tej ścieżki a drugi koniec to przewód żółty. I teraz regulację można przeprowadzić dolutowując potencjometr pomiędzy przewód który wcześniej został dolutowany do drugiej od dołu ścieżki a masę. Najlepiej jeśli przewód z regulatora będzie miał większą długość aby można go wyprowadzić w jakieś wygodniejsze do regulacji miejsce. Przewód należy zabezpieczyć przed wkręceniem się w przekładnię pasową. Regulacja napięcia polega na dobraniu rezystancji między tym przewodem a masą tak aby uzyskać oczekiwane napięciwe ładowania. Potencjometr należy dobrać doświadczalnie np.100k dołączając szeregowo rezystor 47k. Regulację należy rozpocząć od najwyższych rezystancji stopniowo zmniejszając. Nie podaję konkretnych wartości ponieważ są duże odchyłki wartości elementów w oryginalnych regulatorach i rezystancję należy w każdym przypadku indywidualnie dopasowywać. Jeśli zakres będzie za mały to napięcie można podnieść przez zmniejszenie oporu między nowoprzylutowanym przewodem a masą. Układ elektroniczny należy ponownie uszczelnić przez zalanie silikonem, a potencjometr na wyprowadzonym przewodzie można albo zastąpić rezystorem ( kilkoma precyzyjnie dobranymi ), lub umieścić potencjometr w jakimś hermetycznie zamykanym pojemniku izolującym go od wilgoci i zanieczyszczeń.
    Załączniki:
    • Jak zbudować regulator obrotów wiatraka 12V sterowany napięciem 0-4V? 13.jpg (49.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zbudować regulator obrotów wiatraka 12V sterowany napięciem 0-4V? 12.gif (11.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 3355926
    magi23
    Poziom 21  
    Naprawde bardzo ci dziekuje lecz to nadal nie jest to czego szukam. ten układ też jest sterowany masą.
    A ja musze miec sterowanie dodatnim biegunem.
    No nic może coś sie jeszcze znajdzie albo ktoś może coś takiego mi zymyśli.
    Dodam tylko napięcie sterowania to od 0 do 4V
    Takie wychodzi z komputera
    Przy 4V wentylator powinien miec pełną predkość
  • #9 3357586
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    Nie piszesz jak chcesz sterować ten wentylator. Czy liniowo czy impulsowo. Jeśli liniowo to po prostu: Twoje regulowane 4V podaj na diodę transoptora przez 1k żeby separować wyjście komputera/o którym coś piszesz/. Fototranzystor transoptora włącz od +,przez rezystor 470R w bazę darlingtona npn, w którego kolektorze będzie silnik zbocznikowany diodą gaszącą. Prąd darlingtona ma być większy od pradu silnika. Jesli chcesz mieć silnik od strony masy to włącz go w emiter darlingtona, a kolektor do+.
  • #10 3358320
    magi23
    Poziom 21  
    elek555 napisał:
    Nie piszesz jak chcesz sterować ten wentylator. Czy liniowo czy impulsowo. Jeśli liniowo to po prostu: Twoje regulowane 4V podaj na diodę transoptora przez 1k żeby separować wyjście komputera/o którym coś piszesz/. Fototranzystor transoptora włącz od +,przez rezystor 470R w bazę darlingtona npn, w którego kolektorze będzie silnik zbocznikowany diodą gaszącą. Prąd darlingtona ma być większy od pradu silnika. Jesli chcesz mieć silnik od strony masy to włącz go w emiter darlingtona, a kolektor do+.

Liniowo. to nie jest do komputera. pisałem wczesniej o tym.
    Jak byś mógł to narysował byś jakiś schemat. Było by prościej.
    Nie jestem aż takim super elektronikem, wiec potrzebny mi schemat
  • REKLAMA
  • #11 3358433
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    Jeśli sterowanie liniowo to najprościej zbudować prosty dwu tranzystorowy wzmacniacz prądu stałego klasy A z końcówką najlepiej z tranzystorem polowym (bo sterowanie napięciem) mocy np: BUK436-100A/Ph. Jest wiele publikacji wzmacniaczy dlatego nie załączam schematu. Nie zapominaj o sporym radiatorze. Przy sterowaniu liniowym tranzystor jest regulowanym rezystorem więc wyzwli się spora moc strat w postaci ciepła. Osobiście zalecałbym regulator impulsowy z PWM (jako końcówka może być wyżej wspomniany BUK436 lub jakiś IGBT) sprawność układu znacznie wzrośnie. Są też regulowane stabilizatory napięcia z przetwarzaniem (np: 52kHz dla LM2575T-ADJ) ale nie znalazłem o tak dużej 15A wydajności prądowej.
  • #12 3358582
    magi23
    Poziom 21  
    A mógł byś jakieś linki zapodać?
    Bardzo mi zależy na czasie.
  • #13 3359343
    elek555
    Poziom 37  
    Zapodaję paskudny rysunek ale chyba dojdziesz. Diodka gasząca to np. BY255 a rezystor w szereg z fototranzystorem to 470R
    Załączniki:
    • Jak zbudować regulator obrotów wiatraka 12V sterowany napięciem 0-4V? zb06 001.jpg (54.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 3361253
    magi23
    Poziom 21  
    Podoba mi sie ten układ.
    tylko jedna sprawa. Czy wutrzyma 15A i czy możesz podać dokładne wartości i oznaczenia elementów które wchodza w sklad tego regulatora.
  • #15 3361989
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 388
    magi23 napisał:
    Podoba mi sie ten układ.
    tylko jedna sprawa. Czy wutrzyma 15A i czy możesz podać dokładne wartości i oznaczenia elementów które wchodza w sklad tego regulatora.

Tak, ale tranzystor T2 musi być 2N3771.
  • #16 3362154
    elek555
    Poziom 37  
    BDW83 jest darlingtonem 15A-więc trochę na styku, a zastępczy BD135+BD249 wytrzyma 25A. Sam 2N3771 nie będzie sie otwierał do końca bo nie starczy mu wzmocnienia ale właczony tak jak BD249 - może być. Wszystkie wartości masz w poście i na schemacie. Jesli coś Cię niepokoi dodatkowo- to pytaj.
  • #17 3366290
    magi23
    Poziom 21  
    Śliczne wam dziękuje za wszystkie odpowiedzi i pomoc. lecz teraz nic juz nie bede robił ze wzgledu na święta

Ale wszystkim życze wesołych, pogodnych, szcześliwych i w gronie rodzinnym świąt

ps. odezwe sie po swietach i zobaczymy co z tego wyjdzie

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy regulatora obrotów wentylatora 12V sterowanego napięciem 0-4V, gdzie przy 4V na wejściu regulator ma dostarczać pełne 12V na wyjściu. Autor potrzebuje układu liniowego, sterowanego dodatnim biegunem, zdolnego wytrzymać prąd około 15A, do zastosowania w samochodzie, z sygnałem sterującym pochodzącym z potencjometru elektronicznego. Proponowano różne rozwiązania, m.in. regulator oparty na wzmacniaczu prądu stałego klasy A z tranzystorem polowym mocy (np. BUK436-100A/Ph) jako końcówką mocy, z uwagi na sterowanie napięciem. Zwrócono uwagę, że liniowe sterowanie tranzystorem powoduje duże straty mocy i zalecane jest stosowanie regulatora impulsowego PWM dla lepszej sprawności. Podano schemat z użyciem fototranzystora transoptora, darlingtona i diody gaszącej (np. BY255), z rezystorem 470Ω w szereg z fototranzystorem. Wskazano, że tranzystor T2 powinien być 2N3771, a jako alternatywę dla darlingtona 15A wymieniono BDW83 (na granicy wytrzymałości) oraz zestaw BD135+BD249 wytrzymujący do 25A. Dyskusja zawierała także sugestie wykorzystania regulatorów z alternatorów samochodowych, jednak te były sterowane masą, co nie odpowiadało wymaganiom autora. Ostatecznie zaproponowano rozwiązanie z tranzystorowym wzmacniaczem liniowym sterowanym napięciem 0-4V, zdolnym do pracy przy prądzie 15A, z uwzględnieniem konieczności chłodzenia radiatorami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA