logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitea ZRk AT9100 końcówka mocy, wskaźniki syganłu.

batorystefan 19 Sty 2007 17:16 10553 44
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy da się przerobić wskaźniki w Unitra AT9100 na wskaźnik wysterowania i jednocześnie trochę poprawić bas bez dużej ingerencji w wzmacniacz?

Tak — da się zrobić z tych wskaźników prosty wskaźnik wysterowania, ale trzeba dołożyć osobny układ prostujący/sterujący i najlepiej zasilać go sygnałem z przedwzmacniacza albo małym układem na wzmacniaczu operacyjnym przed przedwzmacniaczem; podłączenie bezpośrednio do wyjścia głośnikowego przez samą diodę może spalić wskaźnik [#3523315][#3551671][#3618933][#3547570] Najpraktyczniej użyć dwóch identycznych wskaźników i dobrać czułość tak, żeby wskazówka dochodziła do końca skali tuż przed przesterowaniem [#3518362][#3540628] Jeśli chcesz tylko trochę poprawić dół bez przebudowy, najprostsza ingerencja to wymiana kondensatorów filtrujących z 4700 uF na 6800 uF, o ile się zmieszczą [#3462063] Trzeba jednak pamiętać, że AT9100 ma małą moc i praktycznie brak zabezpieczeń, więc do nagłaśniania imprez nie będzie to duży krok naprzód [#3462432] Na większą poprawę basu bardziej pomoże mocniejszy wzmacniacz, aktywny sub albo kolumny lepiej przenoszące niskie częstotliwości niż rozbudowa samego AT [#3462432][#3514670]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 3461939
    batorystefan
    Poziom 14  
    Witam!
    Posiadam oryginalna Unitre At910, jedyne co bylo w niej wymieniane to oświetlenie skali na niebieskie LED-y i spalone tranzystory końcówki+wszystkie bezpieczniki. Na przednim panelu znajduja sie 2 wskaźniki(wskazowkowe) kotre chcialbym wykorzystac jako wskaźnik wysterowania, z tego co czytalem na innych postach nikt tego jeszcze nie opisywal, ale dowiedzialem sie ze ten model jest podatny na przesterowanie, przez co moglyby ulec zniszczeniu glosniki a ja chcialbym je jakos przed tym uchronic... czy jest możliwosc wykorzystania tych wskaźników do w/w celu?
    Poza tym mam jeszcze jedno male pytanko, wzmacniasz jest dla mnie dość ważny(pamiatka po ojcu) i nie chcialbym za bardzo ingerowac w jego prace, nie chce go generalnie przebudowywac czy tez prowizorycznie wzmacniac ale zalezaloby mi na wzmocnieniu jego mozliwosci jesli chodzi o niskie czestotliwosci, sprzet jest wykorzystywany do nagłaśniania imprezek okolicznościowych;]
    Posiadam
    2xAt+
    2xspace86+
    2xmildton 80
    Jeżeli można by wersje dla początkującego to bardzo bym prosil, podstawy znam, ale skrotowe opisy dzialan nie dokonca rozumiem...

Moderowany przez McRancor:

Przeczytaj opisy działów i regulamin, dubla usunąłem a ten temat przeniosłem

• REKLAMA
  • #2 3462063
    4064484
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 15
    przedewszystkim - wymienić kondensatory filtrujace, - bedzie to jeden lub dwa najwieksze kondensatory w wzmacniaczu, zamist 4700uF można dać 6800uF, byle by tylko sie zmieściły do obudowy. co do przesteru - poprostu rozsądnie operować potencjometrem głosności. GTdy dźwięk jest przesterowany, to znak że jest przesterowany (mydło mydlane) i należy przyciszyć.
  • #3 3462432
    DrobnyCiulacz
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    batorystefan napisał:
    ...... zalezaloby mi na wzmocnieniu jego mozliwosci jesli chodzi o niskie czestotliwosci.........Posiadam 2xspace86+2xmildton 80

Odpowiedz jest prosta zmienić kolumny na takie które przenoszą niskie częstotliwości (pasmo przenoszenia od 28-35 Hz). Jeśli kolega ma sentyment do Tonsila to polecam Maestro ll 180. Jakiś czas temu miałem okazję testować je na AT-eku ,efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania . W porównaniu do altusów 75 to jakby przygłuchy człowiek odzyskał słuch...I nic dziwnego Maestro ll 180 to prawdziwe domowe kolumny-do kompletnego odsłuchu. Przy okazji mają na tyle sporą efektywność że zagrają tak samo głośno jak altusy 140. Więc na małe parapetówy od biedy się nadają....

batorystefan :arrow: Jeśli się na nie skusisz to usłyszysz potężny,monumentalny bas -prawdziwe "earthquake" a nie "pukanie"( jak w space86 i mildton 80 - miałem z tymi konstrukcjami do czynienia) .

Jak zasoby finansowe pozwolą niedługo sprawię sobie takie :D

Jeśli chodzi o imprezowanie, AT9100 się do tego nie nadaje . Zbyt mała moc i praktycznie brak zabezpieczeń. Przeróbkami które w małym stopniu ingerują w oryginalną konstrukcję niewiele w tym względzie zmienisz. Bardziej ekonomicznym rozwiązaniem będzie wymiana AT na wzmacniacz o większej mocy,ewentualnie budowa takiego(jeśli na imprezki i z mildton 80,space 86 - nawet coś na TDA7294 się nada).Wtedy wykorzystasz pełne możliwości posiadanych kolumn.
    Pozdrawiam :popcorn:
  • #4 3470276
    batorystefan
    Poziom 14  
    a dziekuje
    co panowie by polecali? jaki wzmak do tego? nie czuje sie na tyle dobry w temacie aby budowac wzmacniacz od podstaw! myslalem jakis czas temu na zakupem technixa SU-a600, ale różne opinie na jego temat zebralem wiec sie wstrzymalem...
    Czekam na wasze propozycje! za baze funduszow na ten cel moge uznac 200/300 zl wiec nie da rady i chcialbym aby zostaly kolumny(tak jak zauwazono sentyment do firmy jest i to spory;] )... No nic czekam na odp
  • #5 3471355
    DrobnyCiulacz
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Z polskich konstrukcji:
    WS 504/704 ( mimo fatalnego transformatora)
    Elektronika W 400 ( obsłuży 2-e pary : 2xspace86+
    2xmildton 80 jak mnie skleroza nie myli...)

Pozdrawiam :popcorn:
  • #6 3471988
    batorystefan
    Poziom 14  
    Zainteresował mnie ten wzmacniacz WS-504, czy można by sie dowiedzieć coś wiecej na jego temat? jak wygląda jego moc(w sinusie) w chwili podłączenia 4 kolumn 8om, czy na wszystkie 4 jest taka sama moc? jakie sa parametry i czy czesto sie psuje?

Dodano po 14 [minuty]:

a i jeszcze cos o co chodzi z fatalnym zasilaniem, co jest nie tak, czy da sie cos z tym zrobic? a i jeszcze jakie sa ogonie opinie na temat w/w kolumn? Mildtony maja wytłumione ścianki gąbką 4 cm(oprrócz tyłu) i założone średnie zamienniki oryginału STX a niskie alphard EW100, w mildtonach średnie zamienniki STX i niskie niepamietam firmy ale mniej znana Twardsze z zawieszeniem gumowym 200Wmax?
    I mam jeszcze taka sprawe jakis czas temu zrodzil sie w mojej głowie pomysł dokupienia do tego zestawu suba aktywnego gdyz całośc na obecnych wzmacniaczach daje duużo średnich i wysokich a ma malo basu wiec moze to tez byla by jakas alternatywa? raczej nie organizuje niczego w pomieszczeniach wiekszych iż 40m^2 więc moze dożucenie dawki basu by wystarczylo...?
    nie jestem do końca przekonany ze danie mocniejszego wzmacniacza poprawi systuacje, wtedy bedzie trzeba zająć sie też kolumnami! różnica miedzy 40W a 80W nie spowoduje znaczącej zmiany w głośnoći odczuwalnej przez człowieka, bynajmniej z tego co ja wiem, ale moge sie mylic!
    Może rozwiązanie z aktywnym subem było by rozsądniejsze???
  • #7 3472065
    Q-mac
    Poziom 27  
    Ocena: 220
    WS 504 ma 2x80W mocy sinusoidalnej dla f=1kHz, THD=0,04% i R=8Ω. Dla dwóch zestawów głośnikowych 8r (wypadowa impedancja wyniesie wtedy 16Ω) moc wyniesie 2x60W mocy sinusoidalnej dla f=1kHz, THD=0,04% i R=16Ω . Ale można użyć kolumn 4Ω, tylko w wypadku szeregowego łączenie zestawów (WS 504). Na 16Ω odpada problem z trafem, i wzmacniacz i tak potrafi głośno zagrać. Zwłaszcza że muzyczna wynosi 150W
  • REKLAMA
  • #8 3472091
    batorystefan
    Poziom 14  
    mhm a jak z rozwiązaniem z subem i czy dobrze przerobilem moje kolumny? czy rozwiązania z ktorych skorzystalem sa poprawne, czy moze pogorszylem sprawe?
  • #9 3484333
    batorystefan
    Poziom 14  
    chyba sie nie dowiem, temat szybko sie skonczyl...
    Czy moze ktoś z was korzystal z takiego,podobnego sprzetu jak ja?? jak wy go wzmocniliscie??
    JA instensywnie mysle nad tym subem aktywnym i chyba tak walsnie sprawa sie skonczy
  • REKLAMA
  • #10 3487681
    batorystefan
    Poziom 14  
    Dobra panowie widze ze zatrzymalismy sie w martwym punkcie naszych rozważań... co wy na to zeby podpiac to do mocniejszego sprzetu(?wzmaka) typu technixa su a-xxx?? wzmacniacze takie kosztuja na allegro, czy tez w komisach w okolicach 360zł...
    Według mnie rozsadniejsze jest dołozenie do tego zestawu suba, bo mimo iz napede mocniejszy wzmacniacz, sytuacja z basem nie ulegnie gróntownej poprawie! Wzmocnie wydolność ale nie podbije drastycznie basu, a o to mi chodzi! Duża dawka niskich...
  • #11 3513237
    4064484
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 15
    panie, kolumny to Ty popsułeś!! one z tymi basami napewno nie najlepiej grają... Dlaczego wymieniałeś głosńiki basowe?
  • #12 3514511
    batorystefan
    Poziom 14  
    bo w chwili kiedy je otrzymałem miały zajechane niskie i nie znałem sie za dobrze wiec kupiłem to co mi polecili, ale jak chodzi o odsluch to nie narzekam.... ale wiem ze przydaloby sie do nich cos lepszego(tonsil tesla), chyba?? bas teraz usprawnilem subem aktywnym Mc Voice as-10 na glosniku 10" 200Wrms
  • #13 3514670
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Przekombinowales sprawe troche...
    Jesli bys mial w Space86 i Mildtonach oryginalne Tonsile ewentualnie regenerowane to poczulbys spora roznice. Zaden Alphard czy inny wynalazek nie zagra jak oryginalny GDN pod ktorego te paczki sa zaprojektowane. Wymieniles glosniki a zmieniles strojenie Bass Reflexu? Stroiles zwrotnice? To nie dziw sie ze masz dziadowsko ustawione pasmo. Masz duzo wysokich bo pewnie masz oryginalne wysokie Tonsila ktore maja skutecznosc 93dB a srednie i niskie masz wynalazki STX i Alpharda ktore maja 86-87dB wiec nie ma sie co dziwic ze slyszysz tylko wysokie. Ten sub to tez taki jakis nijaki na moje oko.
    Ogolnie widze tylko takie rozwiazanie: zaopatrz te kolumny w Tonsile (nowe lub regenerowane) podlacz je do WS-504 odepnij suba i poczujesz roznice. Pozniej zapnij suba i stwierdzisz ze go nie slyszysz bo go Mildtony zaglusza. Znam Mildtony80 bardzo dobrze i wiem ze potrafia zrobic niezlego lomotu. Tego doradce co ci polecil te glosniki to wez zwolnij ;).
  • #14 3516557
    batorystefan
    Poziom 14  
    wiem ze rozwiazanie nie wyszlo najlepiej ale niestety jak narazie brak funduszu jak tylko bedzie kasa to wymienie glosniki na oryginalne! sub tak czy inaczej jest potrzebny bo nagłaśniam pomieszczenie w okolicach( 60-80m2 w ktorych w/w kolumienki nie daja rady pociagnąć basu(bynajmniej pod tymi wzmancniaczami)! p.s. zwrotnice byly robione pod aktualny zestaw w tych paczkach, spora roznica jezeli chodzi o porownanie z oryginalnymi zwrotnicami przy tej konfiguraci...
    A co do glosnikow to wiem ze zaden alpierd(chociarz akurat ten model wedlug mnie nie jest najgorszy)ani TYM BARDZIE STX nie zastapi oryginalnych tonsilow ale niestety jak narazie musi tak byc, z czasem sie to zmieni..
    A co do suba to zgodze sie firma bez rewelacjii ale dżwięk i jakość wykonania nie najgorsza...
    Moze dowiem sie w koncu od kogos jak zamontowac w unitrach AT9100 wskaźnik wysterowania bo by mi sie naprawde przydal! rozumiem ze najlepiej podgłaśniać z rozsądkiem ale czasem tak sie nie da...
  • REKLAMA
  • #16 3518620
    batorystefan
    Poziom 14  
    dokładnie tak to wyglada, chcialbym wstawic 2 dowe wskaźniki na miejsce stary, z tym ze potrzeba by do tego chyba jakiegos układu elektronicznego?;] nie znam sie perfekcyjnie na elektronice dlatego prosze o porade...
  • #17 3519623
    Mery84
    Witam dolaczam sie do tematu z wskaznikami VU.
    Mam takie z decka ZRK M-9108
    i chcialbym je wepchnac do AT.
  • #18 3521695
    batorystefan
    Poziom 14  
    a i jeszcze co do tematu mam dwa deki ktore byly razem w zestawie z AT9100, model dekow to:M9108 i 9115, w jednym jest wskaźnik na diodach a wdrugim na wskazowkach. moze daloby rade je wykorzystac??
  • #19 3523315
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    Wiecie .. ja tylko poddałem pomysł skąd wziąść wskaźniki. Idealnie byłoby zorganizować drugi taki sam wskaźnik taki jak ten po lewej stronie w AT, ale prościej będzie wymontować z jakiegoś starego decka pare, bo tyle sie tego wala za bezcen po aukcjach. Jedyny problem kwestii raczej manualnej to dopasowanie tego w miesjce istniejących VU w AT. Czyli rozmiar !!. Samo sterowanie jest w zasadzie proste. Zakładając, że VU sa o czułości ok 250µA ... jakiś schemat na szybko wyglądałby mniej wiecej tak:
    Unitea ZRk AT9100 końcówka mocy, wskaźniki syganłu.

Wystarczy to zmontować na szybko i podłączyć sobie takie coś na wyjście przedwzmacniacza .. ewnetulanie wy słuchawkowego. Oczywiście w takiej konfiguracji wychyły zalężą od podawanej mocy. Żeby zrobić wychył niezależnie od mocy czyli zależny od sygnału wejściowego, to by wyglądało jeszcze inaczej.
    Jeszcze jakieś pytanka
  • #20 3524828
    batorystefan
    Poziom 14  
    roczej byloby potrzebne cos co by umozilwialo jak daleko wzm. brakuje do przesteru... czyli przydaloby sie cos co nie wskazuje moce wyjsciowe... ale ogolnie rozwiazanie dobre
  • #21 3526665
    Mery84
    Wymontowałem wskaźniki z M9108 i są one dość spore byłoby mnóstwo zachodu żeby je wkomponować do AT9100. Lepiej będzie chyba zdobyć drugi wskaźnik z AT i po prostu jeden z nich podmienić.
  • #22 3527001
    batorystefan
    Poziom 14  
    czyli np: przemontowac wskaźniki tak zeby w kazdeym z AT byly takie same wskaźniki. W jednej zamontowal bym 2 takie jak sa po lewej. Tylko teraz czy zastosowac wyzej wymieniony schemat czy moze cos innego?

Dodano po 3 [minuty]:

czyli np: przemontowac wskaźniki tak zeby w kazdeym z AT byly takie same wskaźniki. W jednej zamontowal bym 2 takie jak sa po lewej. Tylko teraz czy zastosowac wyzej wymieniony schemat czy moze cos innego?

Dodano po 1 [godziny] 21 [minuty]:

Panowie moze jeszcze bedzie w stanie mi pomoc w innej sprawie:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic685508.html

tylko prosze bez nerwow;]:D
  • #23 3537134
    batorystefan
    Poziom 14  
    Mam pytanie czy nikt nie wie jak to wykonac czy nikomu nie chce sie odpisywac??
  • #24 3538984
    Pytong
    Poziom 32  
    Najpierw przed zastosowaniem tego ... wykonaj sobie układzik na sucho i zobacz czy cie to zadowala :) obserwuje postęp tematu .. cierpliwości
  • #25 3539001
    Mery84
    Oceniałem sytuację pod kątem zamontowania wskaźników VU z decka M9108 i trzebaby usunąć płytkę z podziałem na metry zakresów fal długich (nie wiem jak ona się fachowo nazywa ;)) bo inaczej nie ma szans ich tam wepchnąć. Wybudowując tą płytkę wyjdzie nieciekawy efekt wizualny zapadających się z przodu przycisków trzeba by je od tyłu front panelu podkleić. Zostanę przy oryginalnych wskaźnikach tylko podmienię je na dwa identyczne i zastosuję jako VU. Pytanie tylko które zostawić fm/am signal czy fm tuning.
  • #26 3539028
    Pytong
    Poziom 32  
    Oczywiście najlepiej gdyby były dwa wskaź. am/fm. Ale deck 9108 to początek poszukiwań skali ... jest jeszcze wiele możliwości
  • #27 3539046
    Mery84
    Ale czy warto się aż tak zagłębiać? Tak się składa że akurat posiadam drugi taki wskaźnik (choć nie mam pojęcia skąd go mam) więc dla mnie problem przestaje istnieć pozostaje tylko zmontować układ i testować. Pytanie tylko o P1 10k to potencjometr montażowy? Jakie jest jego zadanie w tym układzie?? Czułość ?
  • #28 3539068
    Pytong
    Poziom 32  
    Zaraz to zmontuje ... i powiem co i jak .. bo to wiesz. Schemat szczeliłem z głowy :) więc może być coś nie tak
  • #29 3539090
    Mery84
    Co do prawidłowego działania schematu to dojdę (wartości elementów itd) potrzeba tylko podstawowy schemacik resztę się dopracuje w Electronic Workbenchu. Próbami przecież wskaźnika nie zamorduję.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wzmacniacza Unitra AT9100, w szczególności możliwości wykorzystania oryginalnych wskaźników analogowych z przedniego panelu jako wskaźników wysterowania w celu ochrony głośników przed przesterowaniem. Zalecane jest rozsądne operowanie potencjometrem głośności oraz wymiana kondensatorów filtrujących na większe (np. 6800µF zamiast 4700µF) dla poprawy stabilności pracy końcówki mocy. Wskaźniki z oryginalnego AT9100 są trudne do zastąpienia, a próby użycia wskaźników z deków ZRK M9108 wymagają modyfikacji i usunięcia płytek, co komplikuje montaż. Proponowany jest układ elektroniczny z pojedynczym wzmacniaczem operacyjnym do sterowania wskaźnikami, podłączany do wyjścia przedwzmacniacza, co pozwala na lepszą kontrolę sygnału i uniknięcie nadmiernej czułości na bas. Wskazówki powinny osiągać maksymalny wychył przy zbliżaniu się do przesterowania, co wymaga regulacji układu.

W kwestii poprawy brzmienia i wzmocnienia niskich częstotliwości, dyskutowano o doborze kolumn o szerokim paśmie przenoszenia (np. Tonsil Maestro II 180) oraz o zastosowaniu aktywnego subwoofera (np. Mc Voice AS-10 10" 200W RMS) jako uzupełnienia zestawu. Wymiana głośników w kolumnach Space86+ i Mildton 80 na oryginalne lub regenerowane Tonsile jest rekomendowana dla uzyskania lepszej jakości dźwięku i właściwego strojenia zwrotnic. Wzmacniacz WS-504/704 i Elektronika W-400 zostały wskazane jako alternatywy do obsługi kilku par kolumn, z mocą około 2x80W sinus dla 8Ω.

Podsumowując, do ochrony głośników przed przesterowaniem w AT9100 najlepiej zastosować oryginalne wskaźniki z odpowiednim układem elektronicznym podłączonym do wyjścia przedwzmacniacza. Poprawa basu wymaga doboru odpowiednich kolumn lub dodania aktywnego subwoofera, a wymiana głośników na oryginalne Tonsile znacząco poprawi jakość dźwięku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA