logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.
REKLAMA
  • Witam.Jakiś czas temu postanowiłem zrobić kolumienke.
    Głośniki niskotonowe PROSONIC 250W 4 OMY 30 cm Cena za szt-80 zł
    Głośnik wysokotonowy piezoelektryczny,
    pasmo: 5kHz-20kHz,
    śr.98mm,
    MOC RMS: 75W
    Głośnik wyposażony w diodę LED, która mryga w rytm muzyki i nie wymaga zasilania.
    cała konumna została starannie skrecona z desek paździerzowych
    obita czarnym materiałem.
    Co myslicie o tej kolumience.
    Załączniki:
    • kolumna.JPG (23.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    norbi135
    Poziom 11  
    norbi135 napisał 9 postów. Mieszka w mieście Staszów. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3475875
    norbi135
    Poziom 11  
    paździerzowych czyli ala sklejki
  • REKLAMA
  • #4 3483707
    dayv
    Poziom 24  
    Ocena: 39
    i tyle? zadnej zwrotki ? tego prosonica to ja nie slyszalem... obijales materialem bo bendzie czesto przenoszona czy cos? piezoelektryczny to taki emmm... sredni przetwornik. Pazdzierze do dwoch 30 cm niskotonowcow...wytlumiles to czyms? obudowa robiona na oko czy liczona? Jak wrażenia w czasie sluchania muzyki ? Czym to napędzasz ? To ze cos tam mruga ze jakas zaroweczka... no coment....
  • #5 3483961
    bados1990
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    na pewno bym nie kupił pisków piezoelektrycznych;/ ale ogólnie wygląda ok. obicie bardziej pasuje do skrzyni żeby wrzucić do autka, ja bym to oklejał. tylko brak średniego,a te basowe też się wybijają za bardzo... z dźwiękiem pewnie samo łupanie jeśli jest robione to na oko.
  • REKLAMA
  • #6 3483968
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 46
    kaszana... wystawiles to DIY zeby to uslyszec? gdzie druga kolumna? gdzie sredniotonowy do takiego badziewnego niskotonowego? jeszcze piezo... porazka
  • #7 3484133
    norbi135
    Poziom 11  
    No to tak AKTYWNA 4 DROŻNA ZWROTNICA BOSCHMANN CRV X4
    Materiałem jest obita bo przeważnie jest w autku
    wysokotonówki musze dokupic bo w sumie te nie graja za pięknie
    Wytumiona jest MATERIAŁ WYTŁUMIAJĄCY DO KOLUMN GRUBOŚĆ 3cm
    Rozmiary liczone programikiem.
    Gra spoko prawie bagol wyrywa.
    Wzmak KENWOOD KAC-816
    A co do zaroweczki to i tak sie spaliła .
    A i po co mi średniaki w niej.
  • #8 3484146
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 46
    zeby bylo srodkowe pasmo?
  • #10 3484338
    dayv
    Poziom 24  
    przeciez to nie jest basowka sokoro ma wysokie piezo... wiec pasowaloby miec te sredniaki tam...
  • #11 3485125
    m-Q
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Hm, z jednej strony racja że powinien być 'średniak', ale o ile przewiduję zamyślenia twórcy to wozi on tą skrzynkę w bagażniku (vel sub ?) więc nie potrzebne mu średnie, chociaż z kolejnej strony to po grzyba tam wysokie? :? Koncepcje i zastosowanie zna tylko norbi i Bóg. :?
  • #12 3486024
    norbi135
    Poziom 11  
    wysokie po to zeby ładniej wyglądała
  • #13 3486206
    kpot
    Poziom 14  
    norbi135 napisał:
    wysokie po to zeby ładniej wyglądała

Nie no, jak tak to w porządku. Wygląda to może i przyzwoicie, ale tylko wygląda. Zero średnich, wysokie wyjątkowo marne, a bas... Jaki by nie był nie samym basem żyje człowiek.
  • #14 3486319
    dayv
    Poziom 24  
    yhym tak wyglada rewelacyjnie..... te wysokie bardzo go upiekrzja
  • #15 3486490
    kpot
    Poziom 14  
    no w zamyśle to była ironia :D. A tak na serio to mógłby tam jakiś b-r wstawić (chociaż głośnik jest jakiś podejrzany i trzeba by było go pomierzyć). Wyglądało by to znacznie ładniej. Heh, a ja myślałem, że nikt już dzisiaj piezaków nie używa :D.
  • #16 3487564
    kivlov
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    no naprawdę upiększają kurcze mówisz obudowa licozna więc na ile hz strojona? masz może jakiś wykresik?
    a mówisz bagażnik wyrywa dlaczego takie określenia mnie wręcz wkurwiają, kurcze ludzie kupują sobie głośniki za 80zl i mówią ze huczy i nieziemsko wali bassem boże ludzie co wy piszecie za bzdury głośnik za 150zł nawet nie gra tak jak piszecie! prawie żaden! no to co byś powiedział na głośnik np EQ MAGMA 15?, albo rockford POWER T112 itd????? ze co ze wybija szyby samochodom jadącym w odległości dwóch kilometrów od Ciebie?
  • #17 3487746
    dayv
    Poziom 24  
    Cytat:
    no w zamyśle to była ironia Very Happy

no dokladnie mi o co innego nie chodzilo.....

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy samodzielnie wykonanej kolumny głośnikowej z niskotonowymi głośnikami PROSONIC 250W 4 Ω o średnicy 30 cm oraz wysokotonowym piezoelektrycznym głośnikiem o paśmie 5kHz-20kHz i mocy RMS 75W, wyposażonym w migającą diodę LED. Obudowa została wykonana z desek paździerzowych (podobnych do sklejki) i obita czarnym materiałem tłumiącym o grubości 3 cm, a rozmiary obudowy zostały zaprojektowane przy pomocy programu. Wzmacniacz użyty do napędzania to KENWOOD KAC-816, a zwrotnica aktywna 4-drożna BOSCHMANN CRV X4. W dyskusji pojawiły się uwagi dotyczące braku głośnika średniotonowego, co może wpływać na jakość dźwięku, oraz krytyka zastosowania piezoelektrycznego wysokotonowego, który jest oceniany jako słaby przetwornik. Obicie materiałem jest typowe dla kolumn samochodowych, jednak niektórzy uczestnicy sugerują, że lepsze byłoby oklejenie. Autor przyznaje, że wysokotonowe głośniki wymagają wymiany, a obecność diody LED jest raczej elementem wizualnym. Wątpliwości budzi również charakterystyka basu i ogólna jakość dźwięku, zwłaszcza przy braku średnich tonów. Dyskusja porusza także kwestie strojenia obudowy i realnych możliwości głośników w kontekście ceny i jakości.
REKLAMA