logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pierwsza konstrukcja - kolejne 2*TDA 7294

dolar666 27 Sty 2007 23:13 7151 20
REKLAMA
  • Pierwsza konstrukcja - kolejne 2*TDA 7294
    Witam
    Chciałem przedstawić swoją pierwszą konstrukcję czyli wzmacniacz/końcówke na TDA7294

Założenia:
    Ogólnym założeniem tej konstrukcji było przede wszystkim to aby czegoś się nauczyć a przy okazji zrobić coś co mi się przyda, jakoś zagra i aby można to bez wstydu wstawić na półkę.

Budowa:
    Jak chyba każdy początkujący miałem sporo problemów największym problemem były ceny w lokalnym sklepie elektronicznym który jest oddalony o 40 km, na początku chciałem wszystko zrobić sam kupić laminat i wytrawić płytkę ale tu pojawił się pierwszy problem, kiedy pojechałem do sklepu i podliczyłem sobie wszystko zakupy tam były co najmniej nieopłacalne laminat spory kawałek ale nie potrzebny mi 40zł TDA sztuka 16zł radiator taki jak w zestawie nord elektronika 40zł, wiec szybka kalkulacja przecież w nordzie to wszystko kosztuje ok. 100zł razem z kondensatorami wiec podziękowałem i doszedłem do wniosku że najlepszym(najtańszym) wyjściem będzie zakupu w nordzie ale przeglądając allegro znalazłem podobny zestaw za 85zł wiec kupiłem zadowolony że zaoszczędziłem kilka zł, ale jak to z zakupami na allegro po otwarciu paczki psikus kondy tylko 2200uf w mocowanie końcówek do radiatorów wołało o pomstę do nieba z uwagi na to ze radiatory były krzywe ktoś wstawił tam blaszki i zasmarkał pasta termoprzewodzącą , mało tego patrze na płytke a ona wogole nie jest zabezpieczona od spodu i już zaczęła się utleniać!! Z racji tego ze planowałem sam wykonać płytkę wiedziałem jak ją zabezpieczyć rozpuściłem kalafonie w spirytusie i pomalowałem, problem z radiatorami pomógł mi rozwiązać kolega trzygrosze , najpierw je poucinałem potem oszlifowałem i wyszło ok.. Przedni panel wykonałem sam z drewna, następnie wszystko spakowałem w obudowę( po drodze zrobiłem jeszcze mostek prostowniczy).

Zasilanie:
    Trafo po wyprostowaniu 41V 4 kondy po 4700uF i dwa 2200uF kable zasilające chyba 1,5

Wrażenia:
    Jak na pierwszą konstrukcje dla mnie bomba nic nie spaliłem gra jak TDA J W wielu postach natknąłem się na opinie iż TDA przy wyższych temp traci moc wiec chłodzenie było dla mnie sprawą najwyższej wagi i udało się, przy graniu na 100% możliwości TDA Radiator ledwo ciepły efekt ten udało mi się uzyskać dzięki zastosowaniu wentylatora(podpięty na 10v wogole go nie słychać)

Sprawy do poprawienia:
    Jest ich kilka z uwagi na to iż padła mi wiertarka podczas kończenia wzmacniacz odwaliłem fuche z mocowaniem diody no właśnie nie dość ze przymocowałem aby było to jeszcze tylko jedna a świeci ona naprawdę słabo i wskaźniki wysterowania są za słabo podświetlone, Druga sprawa to mostek prostowniczy tak jak wcześniej pisałem spaliłem wiertarkę i musiałem kondensatory przylutować od strony druku . Musze jeszcze jakoś zabudować tył a narazie nie mam na to pomysłu bez wiertarki wiele nie nadziałam.....

Kosztorys:
    Trafo 35zł
    Moduł TDA 85zł
    Kondy 30zł
    I do tego sporo innych kosztów związanych z poprawą radiatora, mostka prostowniczego itp. ok. 70zł

Bardzo dziekuje koledze trzygrosze za poświecony czas i ciepliwość pomimo tego ze tak mu trułem na gg :)

PS. Nie wiem dla czego na fotkach wyszedł tragicznie jak by otwory były wycięte nie równo i wogole wszystko jakoś nierówno może kwestia oświetlenia jutro postaram się zrobić fotki przy innym oświetleniu a nie przy lampie....
    Załączniki:
    • Pierwsza konstrukcja - kolejne 2*TDA 7294 wzmacniacz środek.JPG (91.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pierwsza konstrukcja - kolejne 2*TDA 7294 wzmacniacz przód.JPG (25.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    dolar666
    Poziom 20  
    dolar666 napisał 446 postów o ocenie 28, pomógł 19 razy. Mieszka w mieście Sandomierz. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3496611
    KanekS
    Poziom 29  
    Ocena: 40
    No właśnie wyszło to troszkę nierówno. :)
    I w ogóle to drugie zdjęcie bardzo poruszone i nic na nim nie widać. Daj jakieś lepsze.
    Sam wzmacniacz bardzo mi się podoba, dobry pomysł z tym wentylatorem.
  • #3 3496674
    Cinek_as
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Mało widać :) najważniejsze że jesteś zadowolony :) I podaj ile wat ma trafo :)
  • REKLAMA
  • #4 3496808
    dolar666
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Trafo ma niecałe 200W, wiem juz dlaczego to zdjecie wyszło jakby nierówne przy wskaźnikach, mianowicie wskaźniki mają na środku takie czrne "wyciecia" czy nie wiem jak to nazwać wzmacniacz jest tez czarny i na zdjeciu to sie zlało, ale i tak wrzuce fotki troche później, Pozdrawiam i czekam na dalsze opinie/pytania....
  • #5 3496993
    dolar666
    Poziom 20  
    Kolejna porcja zdjęć wiecej juz nie bede robił bo fotografa to ze mnie nei bedzie albo nic nie widać albo razmazane
    Wzmacniacz pracuje dopiero tydzien ale juz widac pierwsze wady zastosowania wentylatora radiator juz brudny .....
    Załączniki:
    • Pierwsza konstrukcja - kolejne 2*TDA 7294 przód 2.JPG (35.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Pierwsza konstrukcja - kolejne 2*TDA 7294 koncówki.JPG (35.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 3497023
    Autsajder83
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Fajna konstrukcja. Niedługo zrobię coś podobnego tylko mono.
    Potrzeby mi piec gitarowy na próby. Jako końcówkę użyję właśnie TDA (mam juz trafo i zasilacz).
    Zastanawiam się tylko jaki przedwzmacniacz. Mam 2 opcje albo jeden z projektów z elektrody lube też sansamp GT2:). Najprawdopodobniej skończy się że wstawię 2.
  • REKLAMA
  • #7 3497161
    kaaasienka
    Poziom 1  
    Mi sie baaardzo podoba...tak widac tylko na zdjeciu ze jest nierowno, ale ja widzialam go wczoraj i jest ok, i malo co ze widzialam to slyszalam :D i suuuper gra :D podziwiam w ogole, za takie zainteresowania heh...:D co prawda ja wcale nie znam sie na tej calej elektronice i niezbyt mnie to interesuje, ale lubie czasem poogladac i popodziwiac te rozne fajne elektroniczne rzeczy...pozdroweczka :D
  • #8 3497687
    Morg
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Też zabieram się do montażu wzmaka na TDA - to będzie mój pierwszy projekt wzmacniacza o mocy większej niż 1 wat - zrobiłem dwa słuchawkowce... Mam pytanie jakie napięcie masz na trafie. Ja chciałbym zrobić wzmacniacz dość uniwersalny, podobno ten TDA potrzebuje 24V dla 4 ohm i 28V dla 8 ohm... A może przy 26V napędzałbym w miarę dobrze i takie i takie kolumny ??
  • REKLAMA
  • #9 3497741
    dolar666
    Poziom 20  
    Trafo ma po obciązeniu troche ponad 29V i wzmacniacz stabilnie pracuje przy 4ohmach a grał juz kilka razy ponad godzine z pełna mocą, ale tak jak mówiłem mam bardzo dobre chłodzenie i moze dlatego TDA wytrzymuje napięcie troche wyższe od maxymalnego
  • #10 3497976
    Chyllus
    Poziom 17  
    A jak te dwie końcówki pracują z trafem 200W? Wydaje mi się że to troche za mało mocy. Dla jednej w sam raz ale dwie to już zbyt mało. Szczególnie kiedy pracują przy maksymalnym napięciu 40V więc oddają maksymalną moc. Czy przy głośniejszym graniu wszystko zachowuje się jak powinno? Sprawność wzmacniacza to około 66% więc łatwo obliczyć że może być mało.
    Czekam na odpowiedź.

Pozdrawiam

PS. Jak na pierwszą konstrukcję gratuluję sukcesu :)
  • #11 3498083
    dolar666
    Poziom 20  
    Już odpowiadam wzmacniacz pracuje w domu wiec naprawde rzadko kiedy gra z pełną mocą ale pomijając to na elektrodzie jest wiele sporów dotyczących stosunku mocy transformatora do mocy wzmacniacza po pierwsze trafo moze dac w impulsie podobno 50% mocy wiecej od mocy znamionowej po drugie nawet przygłośnym słuchaniu koncówki nie oddają przez cały czas maxymalnej mocy..... Jeżeli chodzi o moje trafo uważam że jest w 100% wystarczające po graniu na maxa przez godzine miało może 35- 40stopni wiec znaczy to iz nie jest przeciążone
  • #12 3498187
    Chyllus
    Poziom 17  
    Pytam bo kiedyś miałem właśnie taki problem. Budowałem wzmacniacz do subwoofera na jednej końcówce TDA7294 i dysponowałem dwoma identycznymi trafami po 110W każdy (wyciągnięte ze starych sprzętów Unitry) I nie wiedziałem czy jedno wystarczy. A jeszcze wtedy nie miałem pojęcia że można oba transformatory połączyć z sobą za zasilaczem aby uzyskać większą moc.
    Hmm..umotywowałeś mnie do sprawdzenia czy mój wzmacniacz bedzie poprawnie grał na jednym trafie. Szkoda że wcześniej tego nie zrobiłem :D
  • #13 3498305
    dolar666
    Poziom 20  
    Pojedyncze TDA na trafie 110W bez problemu bedzie działać....
  • #14 3498743
    ojciec10
    Poziom 20  
    Ocena: 113
    Kolega napisał:
    jak te dwie końcówki pracują z trafem 200W? Wydaje mi się że to troche za mało mocy. Dla jednej w sam raz ale dwie to już zbyt mało. Szczególnie kiedy pracują przy maksymalnym napięciu 40V więc oddają maksymalną moc. Czy przy głośniejszym graniu wszystko zachowuje się jak powinno? Sprawność wzmacniacza to około 66% więc łatwo obliczyć że może być mało.
    Czekam na odpowiedź.

Pozdrawiam

PS. Jak na pierwszą konstrukcję gratuluję sukcesu

Autro postu napisał że zastosował 4 kondensatorki 4700uF i jeszcze do tego 2 kondensatorki po 2200uF, co razem daje ok 10.000uF na kanał...trafo 200W jest wystarczające... Sam wzmacniacz nie pobiera non stop mocy 100W, pobiera ową moc (a nawet i większa) tylko w krótkich momentach... Wynika to ze względu na impulsowy chcrakter sygnału muzycznego:) A możecie mi poledzy podać linka lub wysłać na gg schemat: ideowy, montażowy takowego wzmacniacza ponieważ mam równieź zamiar wypróbować takową konstrukcję?
    Pozdrawiam:)
  • #15 3498840
    dolar666
    Poziom 20  
    Wzmacniacz jest zbudowany w zwykłej konfiguracji podanej przez producenta(wg wielu osob ta aplikacja jest najlepsza nie trzeba powolnego załączania głośników ponieważ nie ma charkterystycznego "pierdnięcia" przy włączniu), schemat ideowy będzie w specyfikacji końcówki na www.elenota.pl schemat montażowy chyba tez tam jest a jak nie to na elektrodzie jest bardzo aplikacji TDA jest nawet cały temat poswięcony temu scalakowi
  • #17 3519145
    Łizi
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam
    ja z kolei mam pytanie jaki zastosowałeś przedwzmacniacz :?: do tego wzmacniacza :D
  • #19 3645817
    zenek213
    Poziom 13  
    to jak cCi dziala bez przedwzmacniacza bo mi gra bardzo cicho?
  • #20 3645831
    dolar666
    Poziom 20  
    Gra bardzo dobrze wręcz powiedziałbym ze ma za mocne wzmocnienie :)
  • #21 3647593
    zenek213
    Poziom 13  
    Ja podłaczyłem pod wejscie discmana i gra cicho. Podłaczenie musi byc dobre bo konsultowałem sie z gosciem który naprawia zawodowo. Podobno bez przedwzmacniacz nieda rady.
    PS: Lepsze zdjecia bys zrobił bo na tych nic niewidac.

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono konstrukcję wzmacniacza mocy opartego na dwóch układach TDA7294 zasilanych transformatorem o mocy około 200W i napięciu po obciążeniu około 29V. Projekt miał na celu naukę i uzyskanie urządzenia o dobrej jakości dźwięku, które można postawić na półce bez wstydu. Zastosowano standardową konfigurację według aplikacji producenta, co eliminuje potrzebę wolnego załączania głośników i charakterystycznego trzasku przy włączaniu. Wzmacniacz wyposażono w wentylator chłodzący radiator, choć pojawiły się problemy z zabrudzeniem radiatora. Dyskutowano o odpowiedniości transformatora 200W dla dwóch końcówek TDA7294, podkreślając, że moc transformatora jest wystarczająca ze względu na impulsowy charakter sygnału muzycznego i fakt, że wzmacniacz rzadko pracuje na pełnej mocy przez dłuższy czas. Łączna pojemność filtrów elektrolitycznych wynosi około 10 000 µF na kanał (4 kondensatory 4700 µF i 2 kondensatory 2200 µF). Poruszono temat napięć zasilania dla obciążenia 4 Ω i 8 Ω (24V i 28V odpowiednio), a także możliwości pracy przy napięciu około 26-29V. W dyskusji pojawiły się pytania o przedwzmacniacz – TDA7294 nie wymaga dedykowanego przedwzmacniacza, choć niektórzy użytkownicy zgłaszali cichą pracę bez niego, co może wynikać z jakości podłączenia sygnału. Udostępniono linki do schematów ideowych i montażowych wzmacniacza, m.in. na stronach elenota.pl oraz elektroda.pl, a także do projektu AVT2153. Wzmacniacz jest polecany jako dobry projekt dla początkujących, z możliwością zastosowania jako końcówka gitarowa lub uniwersalny wzmacniacz audio.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA