Witam
Chciałem przedstawić swoją pierwszą konstrukcję czyli wzmacniacz/końcówke na TDA7294
Założenia:
Ogólnym założeniem tej konstrukcji było przede wszystkim to aby czegoś się nauczyć a przy okazji zrobić coś co mi się przyda, jakoś zagra i aby można to bez wstydu wstawić na półkę.
Budowa:
Jak chyba każdy początkujący miałem sporo problemów największym problemem były ceny w lokalnym sklepie elektronicznym który jest oddalony o 40 km, na początku chciałem wszystko zrobić sam kupić laminat i wytrawić płytkę ale tu pojawił się pierwszy problem, kiedy pojechałem do sklepu i podliczyłem sobie wszystko zakupy tam były co najmniej nieopłacalne laminat spory kawałek ale nie potrzebny mi 40zł TDA sztuka 16zł radiator taki jak w zestawie nord elektronika 40zł, wiec szybka kalkulacja przecież w nordzie to wszystko kosztuje ok. 100zł razem z kondensatorami wiec podziękowałem i doszedłem do wniosku że najlepszym(najtańszym) wyjściem będzie zakupu w nordzie ale przeglądając allegro znalazłem podobny zestaw za 85zł wiec kupiłem zadowolony że zaoszczędziłem kilka zł, ale jak to z zakupami na allegro po otwarciu paczki psikus kondy tylko 2200uf w mocowanie końcówek do radiatorów wołało o pomstę do nieba z uwagi na to ze radiatory były krzywe ktoś wstawił tam blaszki i zasmarkał pasta termoprzewodzącą , mało tego patrze na płytke a ona wogole nie jest zabezpieczona od spodu i już zaczęła się utleniać!! Z racji tego ze planowałem sam wykonać płytkę wiedziałem jak ją zabezpieczyć rozpuściłem kalafonie w spirytusie i pomalowałem, problem z radiatorami pomógł mi rozwiązać kolega trzygrosze , najpierw je poucinałem potem oszlifowałem i wyszło ok.. Przedni panel wykonałem sam z drewna, następnie wszystko spakowałem w obudowę( po drodze zrobiłem jeszcze mostek prostowniczy).
Zasilanie:
Trafo po wyprostowaniu 41V 4 kondy po 4700uF i dwa 2200uF kable zasilające chyba 1,5
Wrażenia:
Jak na pierwszą konstrukcje dla mnie bomba nic nie spaliłem gra jak TDA J W wielu postach natknąłem się na opinie iż TDA przy wyższych temp traci moc wiec chłodzenie było dla mnie sprawą najwyższej wagi i udało się, przy graniu na 100% możliwości TDA Radiator ledwo ciepły efekt ten udało mi się uzyskać dzięki zastosowaniu wentylatora(podpięty na 10v wogole go nie słychać)
Sprawy do poprawienia:
Jest ich kilka z uwagi na to iż padła mi wiertarka podczas kończenia wzmacniacz odwaliłem fuche z mocowaniem diody no właśnie nie dość ze przymocowałem aby było to jeszcze tylko jedna a świeci ona naprawdę słabo i wskaźniki wysterowania są za słabo podświetlone, Druga sprawa to mostek prostowniczy tak jak wcześniej pisałem spaliłem wiertarkę i musiałem kondensatory przylutować od strony druku . Musze jeszcze jakoś zabudować tył a narazie nie mam na to pomysłu bez wiertarki wiele nie nadziałam.....
Kosztorys:
Trafo 35zł
Moduł TDA 85zł
Kondy 30zł
I do tego sporo innych kosztów związanych z poprawą radiatora, mostka prostowniczego itp. ok. 70zł
Bardzo dziekuje koledze trzygrosze za poświecony czas i ciepliwość pomimo tego ze tak mu trułem na gg
PS. Nie wiem dla czego na fotkach wyszedł tragicznie jak by otwory były wycięte nie równo i wogole wszystko jakoś nierówno może kwestia oświetlenia jutro postaram się zrobić fotki przy innym oświetleniu a nie przy lampie....
Fajne? Ranking DIY