logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz stabilizowany 0-30V 0-3A by Arkadius /poraz enty...

Arkadius3 04 Lut 2007 09:51 67854 154
  • Zasilacz stabilizowany 0-30V 0-3A by Arkadius /poraz enty...
    Witam. Mój zasilacz to oklepana konstrukcja z http://www.electronics-lab.com dlatego nie będe się rozpisywał co i jak działa tylko co zmieniłem:

2N2219 - zastąpiłem BD139-16 (2n2219 nie przeżył dłużej niż 10 minut u mnie)
    2N3055 - zastąpiłem 2x KD502
    jeszcze dolutuje na kanapke diody prostownicze w tym tygodniu albo wstawie większe bo te się troszke grzeją
    dodanie regulacji dokładnej napięcia (pot 1k)

miernik to konstrukcja z elfly.pl działa wyśmienicie LCD to 1x16 niebieskie podświetlenie białe znaki na w rzeczywistości ciemniej świeci niż na fotkach

W panelu przednim wyciołem okno na LCD potem zalaminowałem panel przez to mam osłonke na wyświetlacz

Niestety są i wady a mianowicie moich radiatorów nie dało się inaczej ustawić bo przeszkadza trafo i próbowalem na różne sposoby i zawsze brakowało pare milimetrów ale wentylator wymusza jakiś tam obieg powietrza także chłodzenie jest wystarczające bo wczoraj podpiołem zarówke H4 i przy 7V i 3A po godzinie zasilaczowi nic się nie stało dzisiaj dopiero może uda mi się skołować coś do mierzenia temp i sprawdze ile się grzeje ale na pewno tyle że ciężko palec utrzymać

Wentylatorem steruje miernik na podstawie mocy traconej na tranzystorach

Trafo 24V 4A

Fotki postaram się później jakieś lepsze zrobić bo te średnio trawie :)

I jeszcze jedno zasilacz montowałem w taki sposób ze wszystko bez użycia lutownicy idzie rozmontować w 5 minut :)
    Załączniki:
    • Zasilacz stabilizowany 0-30V 0-3A by Arkadius /poraz enty... IMG_1374.jpg (27.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zasilacz stabilizowany 0-30V 0-3A by Arkadius /poraz enty... zas.JPG (39.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zasilacz stabilizowany 0-30V 0-3A by Arkadius /poraz enty... IMG_1366.jpg (73.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Arkadius3
    Poziom 16  
    Arkadius3 napisał 274 postów o ocenie 8. Mieszka w mieście Sępólno Krajeńskie. Jest z nami od 2005 roku.
  • #2 3526014
    seta1
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    Witam
    Podoba się ten niebieski wyświetlacz, staranny montaż, wiązki poukładane.
    Podaj dokładny adres do schematu, jeśli to możliwe
  • #4 3526133
    ciapciok
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    Pokaż zdjęcie panelu tylniego, jestem ciekaw jak wyciąłeś otwór pod wentylator :D

Wydaje mi się, że obrócając radiator o 90 stopni, polepszy się chłodzenie.

Pozdrawiam
  • #5 3526168
    Miki_13
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Zasilacz bardzo ładny, ale ten wyłącznik sieciowy taki nie na miejscu. Możesz dać schemat tego woltomierza i amperomierza? No i dopisz koszty ile cię to wyniosło. Ja też zrobiłem sobie zasilacz, o podobnych parametrach ale mam problem z woltomierzem dlatego proszę o schemat.
  • #6 3526493
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3526568
    Nostradamus
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    ładnie wykonany, jakie masz trafo??. Ja ten zasilacz też zrobiłem i teraz tylko dokumentację składam i opublikuję w tym tygodniu mój projekt.
  • #8 3526621
    Arkadius3
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    ciapciok - otwór pod wentylator wyciąłem czymś do cięcia płytek nie wyszło idealnie ale jestem zadowolony / fotki zapodam później :)

wiem że radiator powinien być inaczej obrócony ale jak pisałem się nie mieści całość bo trafo przeszkadza 0,5cm mi brakowało jak nie tutaj to tutaj

miki_13 - schemat multimetru jest na www.elfly.pl
    co do kosztów w 150-180zł licząc z cześciami które musiałem ponownie kupić bo zasilacz uległ uszkodzeniu z mojej winy

transpacyfic93 - na sprzedaż nie jest :) gotowe konstrukcje na allegro chdza po 300zł

Nostradamus - trafo 24V 4A wszystko pisało u góry wystarczy poczytać :)

P.S. Aktualnie w budowie zegar na lampie VFD (myśle ze w lutym będzie 100% zrobiony) a potem na nixie :)
  • #9 3526655
    Gibon007er
    Poziom 22  
    Konstrukcja fajna... trzeba było radiator dać do tranzystora o innym kształcie ;)

a po za tym jak nie można palca utrzymać na radiatorze to wydaje mi się ze będzie to minimum ~50*C ;)

pozdrawiam
  • #10 3526714
    Arkadius3
    Poziom 16  
    Fotka tyłu :) Nie jest najpiękniejszy ale cóż moze sobie kiedyś z nudów go poprawie :)

No coś koło 50stopni moze miec :) ale i tak w sumie diody prostownicze próbują sie bardziej nagrzać niż te tranzystory

Diody oczywiście albo będą większe albo dodatkowe bo nie lubie jak coś mi się grzeje :)

I jeszcze dodam ze płytke od zasilacza też sobie z nudów w Eagle przerysowałem tak samo jak i multimetra :)
    Załączniki:
    • Zasilacz stabilizowany 0-30V 0-3A by Arkadius /poraz enty... IMG_1379.jpg (40.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 3527810
    c++
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    Witam,
    zasilacz naprawdę fajny. W czym robiłeś przedni i tylny panel?? W paincie...??, DesignPro 5 czy w innym??
    PZDR
  • #12 3527825
    bartek3579
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Mozna przypilowac radiator bo 0,5mm to nie tak duzo i wtedy wejdzie ladnie.
  • #13 3527848
    Madman07
    Poziom 19  
    Ocena: 52
    Skąd masz takie trafo?? Gdzie można je dostać i za ile??
  • #14 3527870
    Arkadius3
    Poziom 16  
    Panel robiłem w Eaglu a następnie w Photoshopie przyciemniłem sobie góre:)

Może opisze proces powstawania panelu bo już dostałem pare PW odnośnie tego:

1. Projekt w Eaglu
    2. Następnie przyciemnienie góry w Photoshopie
    3. Wydrukowanie
    4. Wycięcie nożykiem do tapet okienka na LCD
    5. Zalaminowanie
    6. Przeprojektowanie przedniego panelu w Eaglu tak aby mieć montażówke dla LCD'ka (czyli otwory do przykręcenia + obrys zewnętrzny tej czarnej osłony)
    7. Wydrukowanie
    8. Zalaminowanie
    9. Przyklejenie do przedniego panelu
    10. Powiercenie i wycinanie dziury od wyświetlacza oraz przymiarka jak wszystko ok to jeszcze wyciołem dziure pod przycisk
    11. Zerwanie panelu montażowego
    12. Montaż LCD a następnie przyklejenie panelu właściwego
    13. Powiercenie reszty otworków i mocowanie wszystkiego do kupy

bartek3579 - jakbym się uparł to moze i tak ale widze takiej potrzeby nie grzeje się tak mocno wszystko temp w środku utrzymuje się na właściwym poziomie :)

Madman07 - ceny trafa zależne czy nowe czy używka nowe 24V 4A toroid w sklepie kosztuje koło 80zł czyli nieopłacalne zbytnio dlatego lepiej poszukać używki od kogoś
  • #16 3527981
    regrom
    Poziom 16  
    Ocena: 57
    ceny ok tylko dolicz jeszcze do tego przesylke :/
  • #17 3528004
    arturkumiec
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Ceny jak najbardziej ok ostatnio zamawiałem 24V/200W i zapłaciłem ok 80zł. To chyba nie aż tak drogo.
  • #18 3528062
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 451
    Arkadius3 napisał:
    ceny trafa zależne czy nowe czy używka nowe 24V 4A toroid w sklepie kosztuje koło 80zł

Skąd taka kosmiczna cena ? W moim mieście chodzą w okolicach 50zł.

Co do konstrukcji to nieźle ci to wyszło, szczególnie ten lcd :D ehhh
    Ten kondensator 3300uf troszkę mi się nie podoba ;) Czy to jedyny kondensator filtrujący ? Dość mała pojemność.
  • #19 3528111
    Arkadius3
    Poziom 16  
    Andiv - narazie to jest jedyny kondek filtrujący ale ta pojemnośc będzie zwiększona do ponad 6000uF moze jak mi odbije to nawet dam 10000uF :) Ale to dopiero za jakiś czas i wtedy jeszcze diody przełoże na większe albo dodam na kanapke
  • #20 3528145
    daduszeryf
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Teoretycznie przyjmuje się 1000uf na 1A to wystarcza co prawda większy nie zaszkodzi.Bardzo ładne wykonanie.Przy przednim panelu musiałeś się trochę napracować.Jestem ciekaw ile Ci to czasu to robiłeś.
  • #21 3528349
    Arkadius3
    Poziom 16  
    co do czasu jaki mi to zajeło to częsci zaczołem kompletować na jesień pomału bo szukałem okazji głownie chodziło o trafo. A obudowa zeszła jeden dzień można powiedzieć 2-3 dni to jest robienie płytek + lutowanie jakbym miał wszystkie częsci od razu to w tydzień bym się uwinoł ale tutaj troszke zrobiłem i znowu czekanie na częsci i tak zeszło jakos

na elektrodzie w dziale download jest chyba z 18 stron o tym zasilaczu dowiesz się tam wszystkiego :)

Post był raportowany.

Pisanie postu pod postem.
    Należy używać przycisku ZMIEŃ.
    Scaliłem dwa posty. [hefid]
  • #23 3528397
    Arkadius3
    Poziom 16  
    super-glue , kropelka z tego typu :) w bardzo małych ilościach i punktowo po kropelce w sumie to jest tylko po to zeby przy robieniu panelu się nie przesuwało nic później elementy dociskają panel
  • #24 3529183
    djsimo
    Poziom 14  
    Jestem pod niesamowitym wrażeniem zasilacza :-) respect :P zainspirowałem się, i sądzę, iż w niedługim czasie w moje wyposażenie warsztatowe wzrośnie o ten właśnie zasilacz :D pozdrawiam.
  • #25 3529364
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Po pierwsze co mi się podoba - panel przedni po polsku ! Teraz wszyscy zachwycają się tymi angielskimi podpisami..... tylko po co ? Super :)
    Staranne wykonanie - też plus !
    A wentylatora nie mogłes umieścić w górnej pokrywie nad tranzystorem ?

Nie wiem czy dobrze widzę, ale dałeś podkładkę izolującą pod tr. mocy, tylko po co ? Obudowa plastykowa więc napięcie nigdzie nie wyjdzie poza zaciski ;) Pogarsza to tylko chłodzenie, a tranzystorów o różnych potencjałach na kolektorach tam raczej nie masz ?

Ogolnie 5+/6 :) Pozdrawiam :)
  • #26 3529959
    Arkadius3
    Poziom 16  
    tranzystory są równe :) a odizolowałem całość na wszelki wypadek różnie bywa przy testach co się może zdażyć a ten wentylator co mam pasował mi tam na górze zbytnio się nie mieścił tzn. zostawało jakies 3-4mm wolnego od góry obudowy dlatego zrobiłem go na tylniej ściance ważne ze spełnia jako tako swoja funkcje i zasilacz sie nie przegrzewa
  • #27 3531615
    belus_27
    Poziom 11  
    witam! jestem zachwycony tą konstrukcją. Daje 10/10. A mozsz powiedzieć jak robisz takie napisy w eaglu?

pozdrawiam
  • #28 3531637
    Arkadius3
    Poziom 16  
    Funkcja TEXT wpisuje tam napis jaki chce a potem u góry w pasku masz size, ratio, font i tam sobie ustawiasz wszystko według własnych upodobań :)
  • #29 3533329
    belus_27
    Poziom 11  
    Dzięki za info. Może mi się wreście uda zrobić napis.
  • #30 3534242
    redart
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Bardzo zgrabna konstrukcja. Szczególnie z zewnątrz - prezentuje się świetnie. 5/5. Chłodzenia radiatora się nie czepiam, bo już się z niego tłumaczyłeś :D.
    Zastanawiam się tylko nad jednym z wcześniejszych postów, gdzie ktoś chciał kupić taką konstrukcję. Jak się nie umie zbudować zasilacza regulowanego dla własnych potrzeb to i potem pojawiają się na diy konstrukcje złożone z dwóch led'ów i rezystora. To podstawowe narzędzie dla hobbysty i jak każde własnoręcznie zbudowane urządzenie - uczy czegoś w trakcie budowy. Od tego należy zacząć. Żeby się nie zdarzały próby ładowania akumulatora Lion z autotransformatora... (faktyczny przypadek).
    Pzdr.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modyfikacji i budowy zasilacza stabilizowanego 0-30V 0-3A opartego na projekcie z electronics-lab.com. Autor zastąpił tranzystory 2N2219 na BD139-16 oraz 2N3055 na podwójne KD502, co poprawiło niezawodność układu. Wprowadzono dokładną regulację napięcia przez dodanie potencjometru 1k szeregowo z 10k. Zasilacz wyposażono w miernik LCD 1x16 znaków z podświetleniem, oparty na konstrukcji z elfly.pl, montowany w wyciętym i zalaminowanym panelu przednim. Radiatory chłodzą tranzystory, choć ich ustawienie jest ograniczone przez transformator 24V 4A niemieckiej produkcji. Wentylator umieszczono na tylnej ściance obudowy, zapewniając wystarczające chłodzenie. Dyskutowano o doborze transformatora, kondensatorów filtrujących (3300uF planowane zwiększenie do 6000-10000uF), rezystorów emiterowych 0,1Ω 5W oraz diod prostowniczych, które mogą być wymienione na większe lub dołożone równolegle. Panel wykonano w Eagle i Photoshopie, a do klejenia laminatu użyto super-glue punktowo. Poruszono kwestie skalowania wydruków płytek PCB oraz montażu elementów SMD i przewlekanych. Zasilacz nie jest przeznaczony na sprzedaż, a jego koszt szacowany jest na około 130-180 zł, w zależności od źródła części i transformatora. W dyskusji pojawiły się pytania o zwiększenie prądu wyjściowego do 4-5A, gdzie zalecane jest użycie mocniejszego transformatora i modyfikacje układu. Omówiono także działanie ograniczenia prądowego, podłączenie potencjometrów regulacji napięcia (szeregowo), oraz kwestie zasilania miernika z tego samego transformatora. Wskazano na potrzebę stosowania metalowej obudowy dla lepszego chłodzenia i ekranowania zakłóceń. Projekt jest polecany jako wartościowy dla hobbystów, uczący podstaw elektroniki i konstrukcji zasilaczy regulowanych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA