Witam. Mój zasilacz to oklepana konstrukcja z http://www.electronics-lab.com dlatego nie będe się rozpisywał co i jak działa tylko co zmieniłem:
2N2219 - zastąpiłem BD139-16 (2n2219 nie przeżył dłużej niż 10 minut u mnie)
2N3055 - zastąpiłem 2x KD502
jeszcze dolutuje na kanapke diody prostownicze w tym tygodniu albo wstawie większe bo te się troszke grzeją
dodanie regulacji dokładnej napięcia (pot 1k)
miernik to konstrukcja z elfly.pl działa wyśmienicie LCD to 1x16 niebieskie podświetlenie białe znaki na w rzeczywistości ciemniej świeci niż na fotkach
W panelu przednim wyciołem okno na LCD potem zalaminowałem panel przez to mam osłonke na wyświetlacz
Niestety są i wady a mianowicie moich radiatorów nie dało się inaczej ustawić bo przeszkadza trafo i próbowalem na różne sposoby i zawsze brakowało pare milimetrów ale wentylator wymusza jakiś tam obieg powietrza także chłodzenie jest wystarczające bo wczoraj podpiołem zarówke H4 i przy 7V i 3A po godzinie zasilaczowi nic się nie stało dzisiaj dopiero może uda mi się skołować coś do mierzenia temp i sprawdze ile się grzeje ale na pewno tyle że ciężko palec utrzymać
Wentylatorem steruje miernik na podstawie mocy traconej na tranzystorach
Trafo 24V 4A
Fotki postaram się później jakieś lepsze zrobić bo te średnio trawie
I jeszcze jedno zasilacz montowałem w taki sposób ze wszystko bez użycia lutownicy idzie rozmontować w 5 minut
Fajne? Ranking DIY