logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przekaźnik bistabilny z jedną cewką bez zmiany polaryzacji - jak to osiągnąć?

sneerr 13 Lut 2007 00:37 4677 13
  • #1 3562653
    sneerr
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Koledzy - widział ktoś z Was przekaźnik bistabiny z jedną cewką, na której nie trzeba by było zmieniać polaryzacji aby zmieniać stany przekaźnika?
    Wszystkie rozwiązania jakie widziałem wymagają zmiany polaryzacji, albo mają dwie cewki.
    A ja mam do dyspozycji impuls 12 V który trwa 10 sek. i nie wiem jak podać na przekaźnik raz +12V a raz - 12V żeby go załączył a później wyłączył.
    Z góry dzięki za odpowiedź.
  • #2 3562700
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    mostkiem h mozesz przelaczyc biegunowosc cewki , w szereg z cewka mozesz podlaczyc kondensator bezbiegunowy- 2 elektrolity to praktycznie nie obciazysz tranzystorow mostka i mozesz uzyc malej mocy
  • #3 3562744
    sneerr
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedź, ale ja nie jestem zbyt biegły w tym temacie i nie bardzo wiem co to ten mostek h. Będę wdzięczny za jakieś wyjaśnienie lub schemacik.
    Pozdrawiam
  • #4 3567769
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 3569066
    submariner
    Poziom 32  
    Ja uzylem takiego rozwiazania: dodatkowo w szereg z cewka podpiolem zarowke ze wzgledy na kondensatory rzedu 1000uf (ew uszkodzenie kondensatora nie spowoduje uszkodzenia mostka) tranzystory moga byc malej mocy byle wytrzymaly max prad cewki i przepiecia ; bez radiatorownic sie nie grzeje a samo przelaczanie trwa bardzo krotko i zalezy od pojemnosci kondensatorow w moim przypadku byla to cewka 8A.
    Załączniki:
    • Przekaźnik bistabilny z jedną cewką bez zmiany polaryzacji - jak to osiągnąć? H mostek-cewka.gif (4.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #6 3580296
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1161
    Jeżeli to ma być układ załącz/wyłącz, polecam to; https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic179573-120.html , sprawdzone, i napewno będzie działało.
  • #7 3580773
    submariner
    Poziom 32  
    tyle ze przekaznik bistabilny po przelaczeniu nie pobiera pradu wiec chyba nie o to koledze chodzilo te z zalacznikow bazuja na tradycyjnych przekaznikach , ktore po przelaczeniu aby trymac stan musza caly czas pobierac prad.
  • #8 3581476
    histeria
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Są dostępne w sprzedaży takie przekażniki-posiadają różne nazwy-np przekażnik z pamięcią.Jest to rozwiązane przy pomocy mechanizmu
    zapadkowego.Dany stan pamiętany jest bez względu czy jest napięcie czy też nie.
  • #9 3585071
    sneerr
    Poziom 10  
    Dzięki submariner za schemat h-mostka.
    Rozumiem, że ten układzik ma za zadanie przy każdym podaniu 12V na zasilanie raz podać +12 V a raz -12V i te napięcia będą się pojawiać za rezystorami 100k - czy tak?
    Napiszę jeszcze dokładnie na czym mi zależy:
    Sterowaniem jest u mnie napięcie DC 12V. Pojawia się ono na ok. 10-15 sek. i zanika. Tym napięciem chcę zasilić przekaźnik bistabiny z dwoma cewkami lub z jedną na której trzeba za każdym razem zmienić polaryzację aby przekaźnik załączył a później wyłączył (bo niestety nie spotkałem przek. bistabilnego z jedną cewką którą można by zasilać tą samą polaryzacją a przek. raz by załączył a raz wyłączył).

Innymi słowy potrzebuję aby w co drugim impulsie mojego napięcia uzyskać -12V.
    1 impuls nap. +12V - załącza przekaźnik i zanika a przekaźnik pozostaje załączony
    2 impuls nap. -12V - wyłącza przekaźnik i zanika a przekaźnik pozostaje wyłączony

Czy jak przepuszczę te moje 12V przez Twój H-mostek to uzyskam raz +12V a raz -12V?
  • #10 3585611
    submariner
    Poziom 32  
    to za rezystorami 100k to sterowanie ale w tej wersji sterujesz zawsze napieciem +V(i mozesz sterowac z mikrokontrolera) jak podasz na jedno z wejsc + to przelaczasz przekaznik bistabilny (ten wezyk to nieudolnie narysowana cewka przekaznika bistabilnego) jesli potrzebujesz sterowac napieciem -12V to trzeba troszke zmodyfikowac mostek jeden z tranzystorow (ten z rezystorem 100k na bazie) musi byc innej polaryzacji pnp trzeba bedzie tez zamienic miejscami tranzystory gorne z dolnymi w tej galezi mostka w ktorej uzyjesz sterujacego tranzystora pnp.

nie bardzo zrozumialem czy potrzebujesz te -12 i +12 wlasnie do sterowania cewka?
    Jesli tak to nie potrzebujesz tego robic bo zadaniem mostka jest wlasnie zamieniac bieguny i odpowiednio sterowac cewka.
  • #11 3588255
    sneerr
    Poziom 10  
    Dokładnie tak! potrzebuję raz podać na przekaźnik +12V a raz -12V.
    Przekaźnik bistabilny z jedną cewką potrzebuje +12V żeby się załączył, a następnie -12V na tą samą cewkę aby się wyłączył.
    Ja mam tylko impulsy +12V jeden po drugim, a potrzebuję żeby co drugi był o odwrotnej polaryzacji czyli -12V aby wyłączyć przekaźnik.
    Sterowaniem u mnie są tylko te kolejne impulsy i wprowadzenie jakiegoś dodatkowego parametru z zewnątrz nie wchodzi w grę.

Potrzebuję coś przed przekaźnikiem co by zamieniało w co drugim impulsie polaryzację na odwrotną i podawało na tą samą cewkę jeden impuls dodatni, jeden ujemny, jeden dodatni, jeden ujemny itd.

O Twoim h-mostku piszesz że: "jak podasz na jedno z wejsc + to przelaczasz przekaznik bistabilny" a żeby wyłączyć przekaźnik to co trzeba zrobić? - podać znowu + na to samo wejście czy na to drugie? Jeśli na to drugie to dalej nie wiem jak mógłbym go u siebie wykorzystać (jak to podłączyć żeby jeden impuls przychodził na 1 wejście a następny na 2 wejście).
    Napisz jak ten układzik działa i gdzie się co podaje.
    Z góry dzięki

Pozdrawiam
  • #12 3589098
    submariner
    Poziom 32  
    czyli powinienes uzyc tej wersji co narysowalem ale dodatkowo musisz uzyc przerzutnika T , mozesz uzyc taniego scalaka w wersji c mos ktory mozna zasilac z 12V jak podasz impuls to bedzie naprzemiennie zalaczal wyjscia przerzutnika q i _q ktore podepniesz do rezystorow 100k a swoje impulsy podaj na wejscie zegarowe. Jak sobie nie poradzisz ze schematem to narysuje.
  • #13 3634451
    sneerr
    Poziom 10  
    Dzięki koledzy za pomoc! Pokombinowałem trochę i wykorzystałem sobie układzik kolegi @neostrada.plbDyEvzL tylko musiałem podnieść zasilanie do 15V bo mi dwa przekaźniki w szeregu nie chciały się trzymać przy 12V, i teraz wszystko świetnie hula.
    Jeszcze raz dzięki
  • #14 3635316
    sebek1111
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Przekaznik od swiatel od starych VW golfow i garbusow jest przekaznikiem bistabilnym , w ktorym nie trzeba zmieniac polaryzacjii.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu sterowania przekaźnikiem bistabilnym z jedną cewką, który wymaga zmiany polaryzacji napięcia do przełączania stanów (załączenia i wyłączenia). Autor posiada impuls 12 V DC trwający około 10 sekund i potrzebuje rozwiązania umożliwiającego podawanie na cewkę raz +12 V, a raz -12 V bez konieczności stosowania dwóch cewek lub zmiany polaryzacji zewnętrznie. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie mostka H do przełączania biegunowości napięcia na cewce, co pozwala na sterowanie przekaźnikiem za pomocą impulsów o zmiennej polaryzacji. Wskazano, że do uzyskania naprzemiennego podawania +12 V i -12 V na cewkę można użyć przerzutnika typu T (np. układu CMOS zasilanego 12 V), który będzie przełączał wyjścia sterujące mostkiem H. W dyskusji pojawiła się także sugestia użycia dwóch przekaźników 12 V DC w układzie bistabilnym oraz zastosowanie kondensatorów i żarówek w szereg z cewką dla ochrony tranzystorów mostka. Na koniec autor potwierdził, że zastosował układ z mostkiem H i podniósł napięcie zasilania do 15 V, co pozwoliło na stabilne działanie dwóch przekaźników w szeregu. Wspomniano również o przekaźnikach bistabilnych z mechanizmem zapadkowym, które nie wymagają ciągłego zasilania ani zmiany polaryzacji, oraz o przekaźnikach bistabilnych stosowanych w starych samochodach VW Golf i Garbus, które działają bez zmiany polaryzacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA