logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Własnoręczne wykonanie płytki PCB w domu – potrzebne materiały i etapy pracy

MichałM 20 Wrz 2003 20:33 1531 9
REKLAMA
  • #1 333053
    MichałM
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Czy moglibyście mi powiedzieć co jest potrzebne i jak można zrobić płytkę drukowaną samemu w domu. :?: Z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 333119
    Poziom 36  
    Ocena: 415
    jak zrobić ? najpierw wydrukuj obraz płytki na kartce papieru , potem idz na xero i kaz sobie odbic ją na folie do rzótników :) potem przy pomocy zelazka nanosisz obwód na laminat :) THE END
    zauwazylem ze folia od rzutników niczymnie ruzni sie od ts2000 ..no mize wytzrymalosca temperatórowom
  • #4 333124
    kubaosika
    Poziom 11  
    jak zrobić ? najpierw wydrukuj obraz płytki na kartce papieru , potem idz na xero i kaz sobie odbic ją na folie do rzótników :) potem przy pomocy zelazka nanosisz obwód na laminat :) THE END
    zauwazylem ze folia od rzutników niczymnie ruzni sie od ts2000 ..no mize wytzrymalosca temperatórowom

po co drukować najpierw na kartkę jak można odrazu na folię :roll:
  • REKLAMA
  • #6 333155
    MichałM
    Poziom 13  
    Mam jeszcze jedno pytanie gdzie kupić i jaka płytkę oraz co po nałożebiu ścieżek, czy trzeba to włożyć do jakiegoś roztworu??? Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #7 333164
    Yoshi
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Proponuje zakup lub pojsc do biblioteki i przegladnac numery czasopisma Elektronika Praktyczna oraz Elektronika dla Wszystkich,poniewza zostaly tam bardzo szczegolowo opisane metody JAK WYKONAC PLYTKE PCB W WARUNKACH DOMOWYCH!!!!
  • #9 333236
    MichałM
    Poziom 13  
    Dzieuję bardzo za pomoc. Jestem bardzo wdzieczny, że poświęciliście mi swój czas i pomogliście mi. Jeszcze raz dziekuję.
  • #10 333268
    Luuki
    Poziom 12  
    Zobacz na www.ebl.prv.pl w dziale Teoria

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Do samodzielnego wykonania płytki PCB w domu potrzebne są: laminat miedziany, folia do rzutników (do przeniesienia wzoru ścieżek), drukarka (najlepiej atramentowa), żelazko do transferu wzoru oraz proszek do trawienia płytek dostępny w sklepach elektronicznych. Proces rozpoczyna się od wydrukowania wzoru płytki na folii (lub na papierze, a następnie kopiowania na folię), którą następnie za pomocą żelazka nanosi się na laminat. Po przeniesieniu wzoru płytkę zanurza się w roztworze trawiącym, który usuwa niepotrzebną miedź, pozostawiając ścieżki. Wskazane jest zapoznanie się z literaturą specjalistyczną, np. czasopismami "Elektronika Praktyczna" i "Elektronika dla Wszystkich", gdzie opisane są szczegółowe metody wykonania PCB w warunkach domowych. Dodatkowo można znaleźć materiały teoretyczne na stronach internetowych poświęconych elektronice.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA