marbal89 napisał: masz może możliwość zrobić jakieś zdjęcia swojego układu. NA zdjęciach można znaleźć błędy.
*Zmierz napięcie za IRF840 (takiego właśnie użyłeś, ja używam IRF740 dużo lepszy efekt i wytrzymalszy) czyli w miejscu gdzie podłączasz trafo WN???
*ogólnie masz nowe trafo czy ze starego TV ???
* Po włączeniu układu z włączonym trafem trafo WN "gwiżdże"
Jeśli masz napięcie na wyjściu (do trafa WN) to sprawdź czy dobrze oskrobałeś drut i czy dobrze jest przylutowany. Jeśli nie masz napięcia na
trafo WN to znaczy że najprawdopodobniej wysiadł IRF
Zmierz wszystko co ci napisałem + jeśli masz możliwość dodaj zdjęcia
Jak narazie nie mam możliwości zrobić jakiegokolwiek zdjęcia, ponieważ układ zostawiłem w szkole i będzie tam aż do środy:/
"*czyli w miejscu gdzie podłączasz trafo WN???"
nie wiem o co dokładnie Ci chodzi ale sprubuję odpowiedzieć... mam układ elektroniczny i na samym jego końcu znajduje się IRF840 a następnie 2 przewody prowadzące do trafo WN. Ostatnio jeszcze pomiędzy płytką a trafo WN zamontowałem diodę dampera(tak polecił mi mój p. profesor gdyż uznał że ona napewno nie zaszkodzi a tylko może pomóc)
"*ogólnie masz nowe trafo czy ze starego TV ???"
trafo ze starego TV kupione na bazarku lecz w 100% sprawne jak już powiedziałem wcześniej
"* Po włączeniu układu z włączonym trafem trafo WN "gwiżdże"
za pierwszym razem gdy go włączyłem to gwizdało, wtedy właśnie niesamowicie nagrzał mi się IRF840 wraz z radiatorem, że aż się poparzyłem. potem już nic
Drut nie był skrobany ani nic w tym stylu, ale przejście napewno jest- sprawdzałem miernikiem