logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka jest zasada działania amplitunera? Jak dobierac kolumny

kukix 09 Mar 2007 23:32 3167 6
REKLAMA
  • #1 3662032
    kukix
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam.
    Mam takie pytanie, na które nie potrafie znaleźć odpowiedzi.

Chce kupic amplituner Yamaha 7x140W...
    Mam zamiar podłączyć do tego 2x ALTUS 300W (150W sinus) oraz 4xinne glośniki (głównie do filmów)...

Co sie stanie w momencie, kiedy ustawie głośnośc w amplitunerze na max...? Teoretyczni każdym kanałem poleci 140W(przy pelnym obciążeniu dajmy, że amplituner wyrobi 110-120W)...

Altusy wytrzymają tamoc, ale co z tymi czterema glośniczkami (np 80W)...

Chce skomponowac kino domowe na 2xAltus 300... do tego 4 inne glośniczki... dodam, że bardziej zależy mi na stereo niż sorund.. no ale jednak...

Prosze mi wytlumaczyc, na jakiej zasadzie dobiera sie moc głosniczków do kina domowego...
  • REKLAMA
  • #2 3662078
    mariansq
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Witam

Normalnie to zestaw głosnikowy dobrany jest moca do wzmacniacza(albo koncówka mocy jest dobrana albo zwrotnice w poszczególnych kolumnach),ale to normalnie:) Można do kolumn w szereg zapodac rezystorek mocy i tym samym ograniczyć moc zestawu-bardziej złożone zwrotnice też posiadaja rezystory ograniczajace na poszczególne głośniki w kolumnie. Abo to samo tyle ze jako dzielnik napiecia-głosnik dostanie mniejsze napiecie a tym samym mniejszy prad przez jego impedancje. pokukaj gdzies na konstrukcje zwrotnic-bo ja dokładnie juz nie pamietam (dawno sie w to nie bawiłem),ale szedłbym w tym kierunku. Oczywiście do tego odpowiednio włączone kondensatory jako filtry dolno zaporowe np w kolumnach robiacycch jako satelity -nie musza naparzać bassem nie wiadomo jak-zwłaszcza,że masz Altusy:) Mowie polukaj na zwrotnice i zastanow się, która kolumna co ma robic-sygnay da sie ograniczyc i pofiltrowac filtrami pasywnymi (Rezystor ,kond,cewka) No bo wzmaka raczej nie bedziesz demolował;) Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3662533
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Cytat:

Chce kupic amplituner Yamaha 7x140W...

A co to za amplituner?

Generalnie to że producent pisze 7x140W wcale nie musi oznaczać że wzmacniacz tyle ma.
    Moja yamaha (RX-V457) ma teoretycznie bodajże 6x120W. Ale bierze 360W z sieci - więc żeby uzyskać 6x120W - kolejne 360 (przy sprawności 100%) musiałaby brać chyba z powietrza :)

Moim zdaniem ma po 30-50W na kanał (oczywiście mocy ciągłej) - co w zupełności wystarcza żeby zrobić naprawdę niezły łomot.

Jeśli składać kino domowe - ważne są elementy składowe. Kolumny nie powinny być "byle jakie", a dobrane jakoś do siebie.
    Żeby wyobrazić sobie o co mi chodzi spróbuj podłączyć w zestawie stereo dwie skrajnie różne kolumny. Na pewno nie będzie to dobrze grało - bo każda z nich ma inne parametry, inną charaktrerystykę itp.

Kolumny oprócz mocy cechują jeszcze dwa niezwykle ważne parametry.
    1) skuteczność (czyli mówiąc kolokwialnie głośność - skuteczność przetwarzania watów z wzmacniacza na waty słyszalne przez ucho) - jeśli podłączysz do wzmacniacza 100W dwie kolumny - jedną kiepską - zrobioną na głośnikach noname, a drugą dobrej firmy - to uwierz mi że nie będą grały z taką samą głośnością.
    2) impedancja - zwróć uwagę z jakimi konfiguracjami kolumn może współpracować wzmacniacz.

Jeśli chodzi o wstawianie rezystorów - myśle - nie obrażając nikogo - że to poroniony pomysł. Wzmacniacz ma grać a nie grzać rezystory.
    Kolumny najbardziej "w kość" dostają przy niskich częstotliwościach. W konfiguracji wzmacniacza możesz wybrać jakie kolumny masz podłączone (małe/średnie/duże). Do tego można ustawiać poziom sygnału poszczególnych kolumn (w zakresie +/-10dB w stosunku do poziomu źródła ustawianego "gałką").

Myśle że Yamahy z serii RX-V są bardzo do siebie podobne - więc to co napisałem wyżej będzie (na 90%) działało u Ciebie.

Moim zdaniem - najpierw przejrzyj manuala wzmacniacza, a później kupuj kolumny do niego.
  • REKLAMA
  • #4 3670005
    Kamil_153
    Poziom 22  
    Ocena: 25
    Po pierwsze zapomnij o wstawianiu rezystorów w szereg z kolumną,to obniżanie sprawnosci układu,takie rezystory(układy rezystorów) stosuje sie w kolumnach w celu wyrównania efektywnośći głośnika średniotonowego i wysokotonowego w stosunku do efektywności niskotonowca,
    Po drugie to tak jak kolega wyzej wspomniał poziom sygnałów na poszczególne głośniki można płynnie rególować (taką możliwość ma większość amp. k.d) a po za tym ta moc (w Twoim przypadku 140W) przeważnie podawana jest przy wysterowaniu tylko jednego kanału i to przy sporych zniekształceniach,więć przy wysterowaniu wszystkich kanałów moc ciągła jest o wiele niższa (żeby osiągnąć tą moc (7x 140) wzmacniacz musiał by pobierać 1000W z sieci i mieć sprawność 100% :-),chodzi o wszystkie kanały wysterowane)
  • #5 3670448
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 99
    Moc podawana przez producentów tych kin domowych jest najczęściej mocą całego wzmacniacza, czyli należy sobie podzielić przez 5 lub 7....

bo jakbyś sobie pomnożył...
    7x140 = 980 watt... takich mocy to używa się na koncertach :D to raczej nierealne...
  • #6 3670506
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    PRzeważnie dzieląc moc pobieraną z sieci (moc trafa) p rzez iloczyn liczby kanałów i liczby 2:

$$P_{1}=\frac{P_{trafa}}{2*K_{kanalow}}$$

Otrzymujemy w przybliżeniu moc na kanał wzmacniacza.
  • REKLAMA
  • #7 3676197
    mockba
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    przy podziale mocy z sieci przez 4 otrzymujesz moc przy 4ohm (na dwa kanały) dzielac przez 6 masz przy 8ohm

Podsumowanie tematu

✨ Amplituner podaje moc nominalną na kanał, jednak rzeczywista moc ciągła jest zwykle niższa niż deklarowana przez producenta, zwłaszcza przy jednoczesnym wysterowaniu wszystkich kanałów. Moc podawana (np. 7x140W) często odnosi się do maksymalnej mocy szczytowej jednego kanału, a nie mocy ciągłej na wszystkich kanałach. Przy doborze kolumn do amplitunera ważne jest, aby ich moc nominalna i impedancja były dopasowane do możliwości wzmacniacza, a także aby kolumny miały zbliżoną skuteczność i charakterystykę, co zapewnia spójne brzmienie. Stosowanie rezystorów szeregowych w kolumnach w celu ograniczenia mocy jest niezalecane, gdyż obniża efektywność systemu. Zamiast tego można regulować poziomy sygnału na poszczególnych kanałach amplitunera lub stosować zwrotnice pasywne z odpowiednimi filtrami (rezystory, kondensatory, cewki) do kontroli pasma i mocy dostarczanej do satelitów i subwooferów. Przy podłączaniu kolumn o różnej mocy (np. 2x ALTUS 300W i 4 kolumny 80W) należy zwrócić uwagę na ich dopasowanie do mocy wzmacniacza i charakterystykę, aby uniknąć uszkodzeń i zapewnić optymalną jakość dźwięku. Moc pobierana z sieci i sprawność wzmacniacza wpływają na realną moc wyjściową na kanał.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA