logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić urządzenie USB 5V z 4 akumulatorków AA 1,2V? Schemat i elementy

artec 11 Mar 2007 12:28 2253 25
REKLAMA
  • #1 3666384
    artec
    Poziom 11  
    Zaznaczam, ze estem całkowitym lajkonikiem ;) elektronicznym.

Potrzebuję prosty układ do zasilania urządzebia przez USB z 4 akumulatorkow AA.
    Akumulatorki dadzą na wyjściu 4x1,2 V, a na USB muszę dostać 5V.
    Dobrze by było, aby napięcie było w jakis sposob zabezpieczone i stabilizowane, aby nie uszkodzic urządzenia.
    Być może wystarczy tylko jakas dioda, może inny prosty element lub układ elementów - ale ja nie wiem jakich .

Czy ktos moglby mi narysowac schemat i wypisac elementy potrzebne do tego ukadu ?

Z gory dziekuje za pomoc. Artur
  • REKLAMA
  • #2 3666538
    Decado
    Poziom 21  
    Ocena: 97
    hmmm oki ja sie mogę tego podjąć ale powiedz jakie to urządzenie będzie zasilane

Pozdrawiam Decado
  • REKLAMA
  • #3 3667254
    _TERMINATOR_
    Uczeń
    Ocena: 3
    Jaki jest pobor tego urządzenia
  • #4 3667283
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1692
    Witam

A co tu rysować ?, poszukaj opisu gniazda USB kup wtyczkę, podłącz odpowiednio akumulatory i po sprawie.

Napięcia nie trzeba stabilizować.

Co to za urządzenie ?

Pozdrawiam
  • #5 3670429
    artec
    Poziom 11  
    chce zasilic palmtopa. Nie wiem ile pobiera pradu, ale na wbudowanym akumulatorku dziala max 1 dziem, a ja potrzebuje w podroz zabrac.

Myslalem o tym, aby polaczyc akumulatorki " na wprost" pod gniazdo USB, ale moze warto dodac jakis prosty ukladzik, ktory to zabezpieczy i wystabilizuje ?

artur
  • #6 3670472
    Artur k.
    Napięcia z akumulatorów się nie stabilizuje, ponieważ ono nie ma tętnień, ani żadnych innych śmieci.
    Stabilizator będzie tylko niepotrzebnie zużywał prąd.

Jaką pojemność ma oryginalny akumulator od palmtopa ?

Zamiast kombinować może warto kupić drugi akumulator, najlepiej o większej pojemności.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3670530
    artec
    Poziom 11  
    Nie pamietam ile pojemnosci ma oryginalny akumulator, ale niewiele. Nawet jesli dokupilbym drugi, to i tak bedzie za malo. Pomijajac kwestie ceny.

Akumulatorki AA sa bardzo tanie, wiec moglbym zabrac ze soba kilka kompletow. Zrobilbym sobie na nie pojemniczek z gniazdem USB i wszystko hula !
    Sprawe juz przemyslalem, potrzeba mi tylko elektroniki do tego pojemniczka, zeby nie uszkodzic palmtopa.
    Moze jakas dioda zabezpieczajaca wystarczy ? albo inny prosty ukladzik ?

Artur

Dodano po 4 [minuty]:

Czyli co ? Wystarczy podpiac 4 akumulatorki pod gniazdo USB i wystarczy ?

Bedzie 4,8V a powinno byc 5V. Moze jakis scalaczek potzrebny zeby podbic te 0,2V ?

Moze sie nie wyrazilem precyzyjnie z tą stabilizacją, chodzilo mi raczej o zabezpieczenie przed uszkodzeniem i ustalenie napiecia na wymaganym przez palmtopa poziomie.

Artur
  • #8 3673914
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4199
    Akumulatorki NiCd, czy NiMH po naładowaniu dają 1.38-1.40V, więc nawet trochę za dużo.

Natomiast jeśli chodzi zasilanie laptopa, to wątpię, żeby można go było zasilać poprzez USB -
    najlepiej przeczytaj, co w jego instrukcji pisze o zasilaniu, i dostosuj się do tego. Pewnie ma
    jakieś gniazdo, raczej na inne (wyższe) napięcie. Poza tym ile prądu pobiera, na ile czasu
    wystarczą te AA? Oryginalny akumulator to prawdopodobnie Li-ion, dużo wydajniejszy.
  • #9 3673926
    Artur k.
    _jta_ napisał:
    Akumulatorki NiCd, czy NiMH po naładowaniu dają 1.38-1.40V, więc nawet trochę za dużo.

Natomiast jeśli chodzi zasilanie laptopa, to wątpię, żeby można go było zasilać poprzez USB

Chodzi o Palmtopa, a nie Laptopa :)

:arrow: artec

Sprawdź jaką pojemność ma oryginalny akumulator, jesteś pewny że palmtop może być zasilany przez USB ?, może lepiej dobudować mu coś zamiast oryginalnego akumulatora ?

Pozdrawiam
  • #10 3674717
    dawid-ptaszyk
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Czym jedziesz w tą podróż?

Może wystarczy ładowarka do auta lub coś w tym rodzaju?

Jeśli chodzi o baterię to wydaje mi się że stabilizator nie jest konieczny, napięcie wyższe o 10% nie powinno nic popsuć. Możesz użyć układu który odłączy urządzenie po obniżeniu się napięcia poniżej jakiegoś poziomu, tyle że w czasie pracy będzie też pobierał prąd.
  • #11 3674765
    Beetle
    Poziom 12  
    [quote="dawid-ptaszyk" napięcie wyższe o 10% nie powinno nic popsuć. [/quote]

Ja bym uważał, USB to mimo wszystko dość pewne źródło napięcia, z błędem powyżej 10% bym nie ryzykował.
  • #12 3674820
    dawid-ptaszyk
    Poziom 18  
    Tak pewne jak zasilacz do kompa :)

Dodano po 54 [sekundy]:

Ale faktycznie raczej jest wtedy niższe niż wyższe.
  • #13 3675142
    BurnIt
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Jezeli chcesz miec pewne 5v to dokup jeszcze 2 albo 3 baterie i daj to przez stabilizator 5v i powinno byc dobrze.
  • #14 3675265
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Są jeszcze stabilizatory low-drop - mogą dawać spadek napięcia nawet rzędu paru miliwoltów.
    Ale zasadnicza sprawa, to gdzie i jakie napięcie zasilania należy podłączyć -> instrukcja obsługi.
  • #15 3675982
    artec
    Poziom 11  
    Sprawe mam juz naprawde przemyslaną.
    Palmtop ma akumulator 1400 mAh. Tak wiec niewielki.
    Mozna go zasilic przez USB. Wystarczy podpiac do gniazda np w kompie, i bierze zasilanie z USB.
    Inne rozwiazania takie jak drugi akumulator lub zasilacz z gniazda samochodowego rozwazalem - i odpada.

Tak wiec pomysl z podlaczeniem 4 akumulatorkow pod port USB jest naprawde dobry i sie sprawdzi.
    Kwestia tylko tego - jak wczesniej bylo napisane - stabilizatora lub low-drop (?). Albo innego układu który zapewni "dobre i równe" 5V

Ja po prostu nie wiem co to jest stabilizator i jak sie podlacza. Jak by ktos mi narysowal schemat i podal oznaczenia elementow do kupienia, to bym sobie poradzil.
    Licze na Wasza pomoc.
  • #16 3676548
    Shanleaf
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    a moze po prostu zastosowac zwykla diode zenera na 5V?
  • #17 3676756
    artec
    Poziom 11  
    LUDZIE !!!!! Bo juz nie wytrzymam !!! :)

Kazdy tylko mowi - a moze by to - a moze by tamto.

Teraz pojawila sie propozycja z dioda zenera !
    Ale mi nic to nie mówi !!!
    Wez napisz symbol tej diody i parametry, zebym wiedzial co mam kupic.
    I do tego daj schemat albo opis, gdzie którą nóżkę podłaczyć , może trzeba będzie płytkę jakąś wykonać, żeby w niej zamocować gniazdo USB i tą diodę (lub stabilizator lub co tam jeszcze).

Czy naprawdę nikt z Was nie bedzie na tyle bezinteresowny, żeby mi narysować taki schemacik i opisać jakie elementy są potrzebne?

Tyle postów w tym wątku i wszystkie rozważania teoretyczne, a żadnego praktycznego rozwiązania !!!

Prosze Was, niech ktoś mi pomoże ! Przecież to musi być banalne do zaprojektowania dla elektronika !

Liczę na Waszą pomoc !!!

Artur
  • #18 3676935
    dawid-ptaszyk
    Poziom 18  
    Podaje dwa schematy:

Pierwszy z diodą Zenera, niestety nie potrafię określić parametru rezystora (może nawet powinien być zwarty) oraz mocy diody. Nie znam wzorów :(

Diodę kupujesz normalnie, mówisz: Dioda Zenera 5V (chyba nie ma 5V tylko 5,1 - jak na schemacie) o mocy jakiejś tam :)

Drugi to zwykły stabilizator scalony, wartości elektrolitów można zmienić. Należy tylko pamiętać o wymaganym spadku napięcia, bodajże 2V, czyli na wejściu musi być nie mniej niż 7V.
    Załączniki:
    • Jak zasilić urządzenie USB 5V z 4 akumulatorków AA 1,2V? Schemat i elementy stab.gif (25.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 3676966
    tzok
    Ocena: 6453
    4,8V-5,2V jest bezpiecznym napięciem, palmtop i tak ma wbudowaną przetwornicę, więc wartość tego napięcia pobieranego z USB nie jest krytyczna. Można podłączyć 4 ogniwa NiMH bez żadnej elektroniki. Przy zasilaniu bateryjnym nie stosuje się żadnych stabilizatorów liniowych a tym bardziej układu z diodą zenera - ten szeregowy rezystor to czyste marnotrawstwo prądu. Żeby optymalnie wykorzystać pojemność baterii należało by zastosować przetwornicę impulsową, np. MC34063A (w karcie katalogowej jest schemat i wzór płytki) w konfiguracji step-down i 6-8 baterii połączonych szeregowo lub w konfiguracji mieszanej (3)+(3) i przetwornicę step-up.
  • REKLAMA
  • #20 3677325
    artec
    Poziom 11  
    BARDZO DZIEKUJE DAWIDOWI za pomoc !!!

Drugi układ ze stabilizatorem scalonym odrzucam, jako zbyt skomplikowany jak na moje mozliwosci, oraz ze względu na duzy spadek napiecia, musiałbym nosić dodatkowo dwa paluszki AA zeby go zrekompensować.
    Podobnie pomysł z tą przetwornicą MC34063A - odpada z tych samych powodów.

Tak więc wykorzystam schemat z diodą, i tutaj
    DZIEKUJE KOLEDZE TZOK za uwagi, bo tez mi sie wydaje ze ten rezystor nie jest potrzebny, spowoduje tylko dodatkowe obnizenie napięcia, które z paluszków i tak nie jest za wysokie.

Tak więc wlutuję tylko diodę zenera na wyjściu, ale mam jeszcze jedno pytanie:
    Czy na schemacie oznaczenie Con1 i Con2 oznacza " + " na akumulatorkach i katoda diody zenera jest dołączona do tego "plusa" ?

Wiem , ze pytanie jest z poziomu szkoły podstawowej, ale przyznaje sie jeszcze raz ze zaden ze mnie elektronik ;)

Czyli zostaje pojedyncza dioda wlutowana na wyjsciu - i bedzie OK ?
    Czy to wystarczy? Czy nie uwalę palmtopa przez takie podłaczenie ?

Artur
  • Pomocny post
    #21 3677329
    dawid-ptaszyk
    Poziom 18  
    Plus jest do góry (ciemniejsze kółko), a minus na dole. Dioda jest umieszczana zaporowo, "kreską" do plusa.
  • #22 3677351
    artec
    Poziom 11  
    O ! I teraz rozumiem, gdzie plus i jak dioda idzie.
    Schemat gniazdka USB znajde se w sieci, i już mogę lutować !

DZIEKI !!!
  • #23 3677798
    BurnIt
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Dioda zenera nie bedzie za słaba do zasilania tego palmtopa???
  • #24 3677936
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Myślę, że jak nie potrafisz doczytać w dokumentacji, która nóżka jest która, to składanie czegokolwiek odpada.
    Pozostaje podłączenie akumulatorków wprost do gniazda USB i liczenie, że to będzie dobrze działać.
    Tylko nie pomyl biegunowości, bo tego palmtop prawie na pewno (na 99.9%) nie "przeżyje".
    Jakbyś chciał jednak robić stabilizator low-drop, to proponuję kliknąć "Szukaj" i wpisać tę nazwę.
  • #25 3678073
    tzok
    Ocena: 6453
    Diodę zenera bez rezystora spalisz, lub uszkodzisz ogniwa - to tak nie działa :!: W układzie z diodą zenera, "nadmiar" napięcia odkłada się właśnie na tym szeregowym rezystorze (podgrzewając go).
  • #26 3701823
    dekRe
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    W zalaczniku jest projekt, schemat i schemat plytki ukladu ktorego zadaniem jest zasymulowanie stabilizowanego zasilania z portu USB dowolnego urzadzenia ktore moze byc ladowane czy zasilane z USB - przy uzyciu zwyklych akumulatorkow AA.
    Do wykonania ukladu potrzebna jest obudowa na akumulatorki,
    laminat do wykonania plytki, kilka elementow biernych oraz uklad MAX756, gniazdko portu USB.
    Uklad jest dosyc prosty do wykonania, wymaga 2V co najmniej do wytworzenia napiecia 5V na gniezdzie USB.
    Niestety - opis jest w jezyku angielskim, ale z bardzo dobrymi zdjeciami - wiec...
    :D
    Załączniki:
    • zasilacz_USB_z_akumulatorkow_AA.pdf (968.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prostego układu zasilania urządzenia USB 5V (palmtopa) z 4 akumulatorków AA NiMH o napięciu nominalnym 1,2 V każdy (łącznie około 4,8 V). Autor poszukuje schematu i listy elementów do stabilizacji i zabezpieczenia napięcia, aby nie uszkodzić urządzenia. Uczestnicy wskazują, że napięcie z akumulatorków NiMH po naładowaniu może wynosić około 1,38-1,4 V na ogniwo, co daje napięcie wyjściowe 5,5-5,6 V, więc stabilizator liniowy nie jest konieczny, a stosowanie stabilizatora 5 V wymagałoby większej liczby ogniw ze względu na spadek napięcia. Proponowane rozwiązania to: bezpośrednie podłączenie 4 akumulatorków do gniazda USB (z zachowaniem prawidłowej polaryzacji), zastosowanie diody Zenera 5,1 V jako prostego zabezpieczenia napięcia (z zastrzeżeniem konieczności doboru rezystora szeregowego, choć niektórzy sugerują jego pominięcie ze względu na spadek napięcia i stratę energii), lub użycie przetwornicy impulsowej MC34063A dla stabilizacji napięcia, co jednak jest bardziej skomplikowane. Wskazano, że palmtop ma wbudowaną przetwornicę, więc niewielkie odchylenia napięcia zasilania są tolerowane. Autor ostatecznie decyduje się na prosty układ z diodą Zenera, prosząc o schemat i opis podłączenia, który został mu wyjaśniony (katoda diody do plusa, dioda włączona zaporowo). W załączniku pojawiła się także propozycja układu z przetwornicą MAX756, który wymaga minimum 2 V różnicy do stabilizacji 5 V na wyjściu USB, jednak jest to rozwiązanie bardziej zaawansowane. Podsumowując, najprostsze i praktyczne rozwiązanie to bezpośrednie podłączenie 4 akumulatorków NiMH do portu USB z zachowaniem polaryzacji, ewentualnie z diodą Zenera 5,1 V jako zabezpieczeniem, choć wymaga to uwzględnienia rezystora szeregowego dla ochrony diody i ogniw.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA