logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

gitara basowa przydźwięk + podłączenie do wzmacniacza

alfam17 11 Mar 2007 13:44 5600 23
REKLAMA
  • #1 3666670
    alfam17
    Poziom 19  
    Ocena: 48
    Witam dorwałem ostatnio gitarę basowa, model raczej jakiś strasznie tandetny i już mocno wyeksploatowany (kupiłem za 200zł), no ale nie o to chodzi. Problem jest taki że podłączam ją do powermixera LDM no i moje pytanie czy wogule moge tak bezpośrednio ją podłączyć oraz jak poustawiać potencjometry od basu sopranu na tym kanale. Drugi problem jest taki że gdy podłączę tą gitarę występuje przydźwięk jak dotkne strun ręką to się zmniejsza jak puszę to słychać takie syczenie/buczenie co to może być i jak to wyeliminować, jest to chyba spowodowane gitarą a nie wzmacniaczem ponieważ jak przyciszę potencjometr na gitarze to buczenie ustaje
  • REKLAMA
  • #2 3669473
    Dziub-Dziub
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    eeeee... powinieneś grać na piecu!!!! piecu basowym. Kumpel jak kiedyś do miksera wsadził kabel od basu to spalił kanał :/ nie wiem czemu ale tak było :(. Ale jak już musisz to na pewno nie przesadzaj z przekręcaniem basu ale ujmij sopranu :D:D:D
  • #3 3669485
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 746
    na basie na powermikserze można grać bez problemu. Oczywiście wszystko zalezy od mocy przystawek i czułosci powermiksera. Druga sprawa to przydźwięk. W zwykłej gitarze eliminuje się to impregnując przystawki. W basie może się okazać to niemożliwe ze względu na konstrukcję przystawek, ale kto wie może się da.
  • #4 3669646
    Dziub-Dziub
    Poziom 28  
    a możesz dokładnie opisać co to ten przydźwięk?? :D:D:D
  • #5 3669935
    alfam17
    Poziom 19  
    Mój powermixer to ldm, niestety nie stać mnie narazie na piec do basu więc podłączam tak jak widać, no przydźwięka jak przydźwięk jak podłączę gitarę to słychać takie syczenie/buczenie, ciężko to opisać słowami no niewiem taki efekt jak by nie było masy. Jak dotkniesz strun efekt cichnie. Może poprzedni właściciel coś tam w niej popsuł albo coś. Podłączam ją do wzmacniacza kablem swojej roboty jack-jack kablem to napewno nie jest ponieważ sprawdzałem na klawiszach i cd i wszystko chodziło bez żadnego ale.
  • #6 3670092
    Dziub-Dziub
    Poziom 28  
    hm raczej to bas napisałeś, że jakiś tani. Choć zależy to tez od pieca (w tym wypadku powermixera) Może ale ni musi pomóc nasmarowanie potencjonometrów :D:D:D
  • #7 3670136
    alfam17
    Poziom 19  
    Tu raczej nie chodzi o potencjometry, bo nie potencjometry tutaj trzeszczą, po drugie to nie wina powermixera ponieważ gdy ściszysz gitarę to buczenia nie słychac więc albo cos z przetwornikami albo pomylono i źle przylutowano gniazdo jacka w gitarze bo wydaje mi się że coś tam ktoś kombinował, spróbuję zamienić kabelki w gnieździe gitary zobaczymy czy to pomoże
  • REKLAMA
  • #8 3670191
    Dziub-Dziub
    Poziom 28  
    po pierwsze to jest gitara za 200zł podaj wogóle jej markę :D:D:D. Mamy w szkole stary bas firmy JustIn i na piecu LDM źle chodziły potencjonometry a na piecu Ashdowna nie było problemu :)
  • #9 3670297
    alfam17
    Poziom 19  
    Markę? no nie żartuj, to bas za 200zł pozatym co ona ma tutaj za znaczenie:):):) pozatym powiedz mi co to znaczy że źle chodziły potencjometry? a po drugie to co one niby mają za związek z tym buczeniem, bo obawiam się że za bardzo nie wiesz o czym piszesz.
  • #10 3670369
    Dziub-Dziub
    Poziom 28  
    Pisze o tym co się działo z basem moim. Na piecu LDMa potencjonometry działały albo minimalna głośność albo maxymalna. Tak samo z tonem... I jak były po środku to wydawały buczenie... Jak podłączyliśmy pod nowiutki piec ASHDOWN to dźwięk był czysty :D:D:D... I nie była to na pewno wina kabli bo grał na kablach PROEL Die Hard :D:D:D... Ale wiesz co tak na 99% wina basu... Wywal go :P

A tak serio to go przesmaruj i sprawdź czy są jakieś elementy które nie powinny ale stykają się... Jeszcze kiedyś mi mój kumpel - zapalony basista i gitarzysta powiedział że pomaga podłożenie gdzieś w basie pod elektronikę folii aluminiowej ale nie pamiętam gdzie. Także tym sie za bardzo nie sugeruj...
  • #11 3670406
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 98
    potencjometry też czasem mogą być źródłem buczenia, ale to co opisujesz to najpewniej typowy przydźwięk wynikający z niewyekranowania (skoro zmniejsza się przy dotknięciu strun).

Występuje praktycznie w każdej gitarze, tylko w tych lepszych jest po prostu mniejszy ;) i obawiam się że u ciebie nie będzie można go zlikwidować do poziomu minimalnego gdyż gitara jest jak mówisz za 200 zł=pewnie ma tanie przystawki które same w sobie dają zaniekłócenia.

Ale myślę że można poprawić co nieco aby szum był mniej dokuczliwy-sprawdź to:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic160352.html

https://www.elektroda.pl/rtvforum/kb.php?mode=article&k=3686

-----
    jeśli chodzi o podłączanie do powermiksera, to raczej do wejścia liniowego niż mikrofonowego, bo basik ma dość mocny sygnał i będzie przesterowywał wejście (pierdział). Niestety i liniowe wejście nie jest przystosowane do basu, więc będzie brzmieć matowo (można ratować przez zabawę potencjometrami low/mid/hi), Zawsze piecyk zabrzmi jednak lepiej (nawet dość tani). No pomijając może piece eltrona :D
  • REKLAMA
  • #12 3670425
    Dziub-Dziub
    Poziom 28  
    SzokalML napisał:

jeśli chodzi o podłączanie do powermiksera, to raczej do wejścia liniowego niż mikrofonowego, bo basik ma dość mocny sygnał i będzie przesterowywał wejście (pierdział). Niestety i liniowe wejście nie jest przystosowane do basu, więc będzie brzmieć matowo (można ratować przez zabawę potencjometrami low/mid/hi), Zawsze piecyk zabrzmi jednak lepiej (nawet dość tani). No pomijając może piece eltrona :D

NO właśnie nie ma to jak porządny piecyk :D:D:D
  • REKLAMA
  • #13 3670539
    alfam17
    Poziom 19  
    no narazie muszę pobawić się przy tym ldm'ie bo na piecyk muszę dopiero uskładać kasę, oczywiście podłączam go do wejścia line
  • #14 3744182
    kamilen
    Poziom 12  
    Moim zdaniem na 65% to jest brak masy strun.
    Można to zniwelować łącząc mostek gitary nowym przewodem z masą (obudową) gniazda Jack od przewodu gitarowego.
    Na 25% pomoże wymiana wszystkich przewodów łączących przystawki i potencjometry wewnątrz gitary. Miałem kiedyś stary bas firmy Jolana z podobnym problemem i te dwie czynności znacznie pomogły.
    Jak Tobie nie pomoże to pozostaje tylko nowa elektronika do gitary.
  • #15 3772298
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    lepiej sobie sprawdzić miernikiem czy sa dojścia do przystawek niż rozwalać wszystko i wymieniac na nowo.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 3777556
    kazek_wynalazek_8558
    Poziom 11  
    ok to ja sie podepne do tematu bo tez mam cholerne problemy z przydzwiekiem. juz sam nie wiem co mam o tym sadzic bo pytalem sie juz wielu osob (muzykow, naglosnieniowcow, itp) i kazdy mowi co innego wiec chcialem sie was, drodzy forumowicze, poradzic. z poczatku wina obarczalem kabel, wiec wymienilem na jakis lepszy, niby podwojnie ekranowany. przydzwiek troszke sie zmniejszyl ale tylko troszke. mialem wtedy sredniej klasy bas yamhe rbx250 z ukladem pasywnym. obecnie dorobilem sie konkretnego basu z ukladem aktywnym (spector rebop 5) i juz myslalem, ze ten problem mam calkiem za soba. niestety mylilem sie. ze wzmacniacza przydzwieku nie ma bo jak odlacze kabel od basu to jest cisza. aha generalnie to ten przydzwiek prawie calkowicie znika jak dotkne strun albo mostka (czegos co ma polaczenie z masa). niby mam w domu gniazda uziemione ale nic to nie daje. na jednym z koncertow niedawno jak sie podlaczylem to strasznie brumilo i okazalo sie ze oswietlenie strasznie sialo bo brum byl jak sie swiatla wlaczaly. no to mnie goscie przepieli na inna faze i bylo elegancko - zero przydzwieku. na innym znowu koncercie tez strasznie cos sialo to sie znowu spece od naglosnienia pytaja czy mam ground lift'a we wzmaku ze to niby pomoze. no ale ja takowego nie mam (glowa hartke 2000) wiec mnie zbierali z diboxa co mi sie nie specjalnie podobalo. i co tu kurde zrobic z tym fantem???
  • #17 3777726
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 614
    Masz ten powermikser podłączony do dobrej instalacji z uziemieniem (nie zerowaniem) ? Wyłącz wtyczkę z sieci (wzmacniacz pogra jeszcze sekundę, dwie) i zobacz czy brum momentalnie znika.
  • #18 3785821
    Tremolo
    Poziom 43  
    Czy używasz efektów do gitary basowej? Np Behringerow z uziemieniem? ja po prostu wypiąłem nadmiarowe uziemienie z efektu. Miałem wzmacniacz ADS a przed nim Behringera, gdy obie firmy miały dwa uziemienia to strasznie buczało. Gdy wypiąłem problem zniknął na wyjściu zero wszystkiego. Jak wygląda cała Twoja instalacja, w którą się włączasz? Wraz z rozdzielaczami, efektami itp. Czy nei ma tam na wzmacniaczu z tyłu jakichś przełączników uziemienia: linked, grounded? Czy coś pisze z tyłu o uziemieniu?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 3786108
    peter130
    Poziom 12  
    [quote="painlust"]na basie na powermikserze można grać bez problemu. Oczywiście wszystko zalezy od mocy przystawek i czułosci powermiksera. Druga sprawa to przydźwięk. W zwykłej gitarze eliminuje się to impregnując przystawki. W basie może się okazać to niemożliwe ze względu na konstrukcję przystawek, ale kto wie może się da.[/
    Możesz przybliżyc wyrażenie impregnować? tzn przybliż temat bo mnie to interesuje
  • #20 3786311
    gekonbass
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    musisz mase połączyć z mostkiem ;) buczenie ustąpi.
  • #21 3822401
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Na problemy z brumieniem nie ma jednoznacznej odpowiedzi.

Zanim zacznie się grzebanie w sprzęcie sugeruję:

Sprawdzić uziemnienie wzmacniaczniacza. odciąć lub podłączyć jak nie ma. (przełącznik lift ground jak jest)
    Odwrócić wtyczkę w gniazdku o 180 stopni. Czasami pomaga.

Inwestycja w dobry kabel na tym etapie nie nie powinna mić większego znaczenia.
  • #22 4113061
    highlogic
    Poziom 2  
    Może to wina masy dodaj lub ją usuń na gnieździe także polecam Di-Box'a
  • #23 4114122
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 614
    SzokalML napisał:
    Niestety i liniowe wejście nie jest przystosowane do basu, więc będzie brzmieć matowo

Słuszna uwaga, wejście liniowe ma z reguły 2x10kom impedancji i to troszkę za mało nawet do basu. Ponieważ jednak prawie każdy basista używa jakiegoś efektu np. kompresora to problem się rozwiązuje bo "kostki" mają imp. wejściową >1Mom a wyjściową małą i dobrze wysterują mikser.
  • #24 4114777
    Tremolo
    Poziom 43  
    Za 200 złotych kupiłem Efekt gitarowy Zoom G1 - ma wewnętrzny preamp i kilka bajerów jak kompresor odszumiacz itp...

polecałbym coś w stylu Zoom B1 - czyli basowy odpowiednik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu przydźwięku i sposobu podłączenia taniej, używanej gitary basowej do powermixera LDM. Użytkownik pyta, czy można bezpośrednio podłączyć gitarę basową do powermixera oraz jak ustawić potencjometry basu i sopranu. Przydźwięk objawia się syczeniem i buczeniem, które zmniejsza się po dotknięciu strun, co wskazuje na problem z uziemieniem lub ekranowaniem. Wskazano, że bezpośrednie podłączenie basu do powermixera jest możliwe, ale lepiej używać wejścia liniowego niż mikrofonowego, aby uniknąć przesterowania. Przydźwięk najczęściej wynika z braku masy strun lub złego połączenia masy w gitarze, np. niewłaściwego lutowania gniazda jack lub uszkodzonych przewodów wewnątrz instrumentu. Zalecane jest połączenie mostka gitary z masą gniazda jack, sprawdzenie i ewentualna wymiana przewodów oraz przesmarowanie potencjometrów. Wskazano także na możliwość zastosowania folii aluminiowej pod elektroniką w gitarze dla poprawy ekranowania. Problemy z potencjometrami mogą powodować buczenie, ale w tym przypadku główną przyczyną jest prawdopodobnie konstrukcja i jakość przystawek w tanim basie. Poruszono też kwestie uziemienia instalacji elektrycznej, wpływu efektów gitarowych z podwójnym uziemieniem oraz użycia DI-boxa jako rozwiązania eliminującego szumy. Wskazano, że lepszy efekt uzyska się stosując piec basowy zamiast powermixera, jednak przy ograniczonym budżecie można próbować optymalizacji ustawień i poprawy masy w gitarze. Polecono także rozważenie efektów z preampem (np. Zoom B1) dla poprawy sygnału i redukcji szumów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA