Niestety jesli chodzi o lampy to mam do wyboru na razie do wyboru LPC513 i LPC516, czyli efekt wizualny bedzie slabszy - bo nie ma filtru czerwonego. Szukam czegoś ładniejszego jeszcze.... ale sam nie wiem, może być ciężko. Jutro a w sumie dzisiaj wybieram się na giełde Wrocławską, może znajdę coś ciekawego, a jeśli nie to pozostaje allegro.
Wracając do pytania czy 8-6 lamp, chciałbym uniknąć zmiany daty i czasu na jednych lampach, sądze że efekt wizualny byłby lepszy, obejrzałem trochę projektów polskich i nietylko i sądze że taki mały przesyt ucieszył by oko, nawet jakby datan miała być zapisana w formacie (DD-MM-RRRR)
Jeśli chodzi o projekt to sam chcę zaprojektować i oprogramować zegar (mam na koncie kilka projektów - lecz z lampami nie miałem jeszcze do czynienia)
Do zegara chciałem użyć ATMEGI16 w sumie 32 nogi wystarczyły by w zupełności na obsłużenie lamp. bez dodatkowych transkoderów... które mogą wyołać rózne psikusy (czasy opoznien reakcji itd) A co do sterowani (6+6, to można zrobić taki myk jak mówisz, albo zapalać 3 z 12 i przesuwać je - rozwiązań jest dużo)
Kwestia taka jak moge sterować lampami? Nie mam w tym praktyki i chciałbym się dowiedzieć czy przy takim naprzemiennym zapalaniu lamp efekt jest podobny jak przy zapalaniu statycznym?
Ponieważ w zależności od liczby lamp podajemy impuls na o wspolczyniku wypelnienia : 1/liczba lamp, tak jak napisałem to wcześniej.
A jeśli chodzi o efekt "ducha" rozumiem że to jest prznoszenie się cyfr na sasiednie segmenty albo lampy.
W sumie wszystko wskazuje na to że jest to przesuniecie sygnału 0-9 z wczesniejszej lampy, czyli sygnal zmiany tej wartosci(0-9) nastepuje na kolejnym wlaczonej lampie , a podczas przejscia powinno "byc wygaszone". Ale nie wiem czy to jest blad w oprogramowaniu czy wynik danej konstrukcji czy tez wlasciwosc tych lamp.. narazie moge tylko przypuszczać.
Tak więc wracając do meritum sprawy jeden zasilacz impulsowy wystarczy do zasilenia 6-8 lamp, Gdybym chicał więcej mam dołożyć drugi czy nie jest potrzeny (w koncu w trybie statycznym moze uciągnąć 4 lampy bez problemu)
I jak wygląda sprawa z odświeżaniem a mianowicie z współczynnikiem wypełnienia? Jesli zrobie 8 lamp sterowanych tak że tylko jedna będzie się świecić, i ustawie szybkie odswierzanie np. 100hz (wtedy czas zapalenia jednej lampy bedzie wynosil 1,25ms a czas jej wygaszenia 8,75... to czy wszystko bedzie okey? Jak sadzicie??
Czy przy wiekszej ilosci lamp będzie tak samo...??
Z wyswietlaczami segmentowymi LED mozna zrobic taki numer, ale diody to nie lampy... ich bezwladnosc jest minimalna :/ Co o tym sadzisz??
Na tym zasilaczu z "555" zadziałą mi wiekszość lamp nixie??
Pozdrawiam.
Tomek
Dodano po 4 [minuty]:
P.s. Jak wykonam projekt, to chętnie go poddam waszej ocenie
Dodano po 26 [minuty]:
Hmmm.. przeliczyłem wszystko na spokojnie, żeby nie robić tak szybkiego odswierzaniajak podałęm (co np 1,25ms) należało by użyć 20 nóżek procesora i 4-5 transkoderów, mamy wtedy Taki sam efekt świetlny co dla 4 lampek, czasy załącznia moga być długie. Jeśli to generuje efekt "ducha to go wyeliminujemy)
Przy takiej konfiguracji na 12(14) lamp, naraz beda się palily 3(4) Co jest lepszym efektem niż co 6 przy normalnym zegarze.
Ide spać .
Narazie.