logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz w CD-ROMie

viperlodz2 05 Kwi 2007 20:50 2904 13
REKLAMA
  • Mam dwie kolumienki z wyjściem RCA, korzystam z nich jak biorę muzykę na salę, ognisko (no ogólnie w plener). Jako wzmacniacz wykorzystywałem 2xtda2030, który musiałem odłączać od innych głośników i korzystać z przejściówki, bo w nim wyjście głośnikowe jest na terminalu. Aby ułatwić sobie życie zrobiłem ten wzmacniacz mono, który można zasilać z akumulatora (tak jak ja to często robie zabierając go ze sobą). Chyba nic więcej nie trzeba dodawać, bo wszystko widać na zdjęciach. Myślałem żeby wykorzystać potencjometr wbudowany w cd-rom, ale nie jest on praktyczny więc wolałem dać inny, który jest większy i wygodniejszy. Zapewne będzie trochę krytyki, ale jestem dopiero początkujący, więc to raczej normalne.
    Załączniki:
    • Wzmacniacz w CD-ROMie wzmak.jpg (31.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz w CD-ROMie wzmak2.jpg (52.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz w CD-ROMie wzmak3.jpg (26.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz w CD-ROMie wzmak4.jpg (52.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    viperlodz2
    Poziom 12  
    viperlodz2 napisał 81 postów o ocenie 3. Mieszka w mieście Łódź. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3756858
    m-Q
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Ciekawy pomysł i całkiem ładnie wykonane - pogratulować!
    Jedyne do czego mogę się przyczepić to te odstające pokrętło regulacji głośności. Estetyczniej by wyglądało gdybyś zrobił większy otwór we froncie i schował sam potencjometr a zostawił na wierzchu jedynie gałkę.
    (Opis nieco skomplikowany ale generalnie chodzi o to aby schować bardziej ten potencjometr :) ).
  • #3 3756956
    viperlodz2
    Poziom 12  
    No właśnie nad tym się zastanawiam żeby to poprawić, ale jest problem w środku, więc na razie będzie tak. Planuję także pomalować obudowę na czarno całą.
  • REKLAMA
  • #4 3757625
    kivlov
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    hehe naprawdę interesujące kurde jakby nie było opisu to można by powiedzieć, że ten potencjometr steruję prędkością odczytu płyty ( obroty/min)
  • REKLAMA
  • #5 3758189
    viperlodz2
    Poziom 12  
    Poprawiłem jednak ten potencjometr i jest teraz ładnie:)
    Załączniki:
    • Wzmacniacz w CD-ROMie wzmak5.jpg (52.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 3758253
    Stanley121
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Całkiem ładnie, pomyslowo i estetycznie zrobione:D

Mozna prosic jakis schemiacik i parametry tego cuda?

Pozdrawiam
  • #8 3758353
    małpski666
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    no nawet ladne, ale... nie podoba mi sie jedynie te napisy na CD romie(naklejka);p;p;p
  • #9 3758431
    viperlodz2
    Poziom 12  
    Jak mówiłem będzie jeszcze malowany. Naklejkę zlikwiduję jak znajdę trochę czasu.
  • #10 3758522
    15jacek15
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    witam

a ja sie przyczepie do niepoizolowanych przewodzikow w srodku. moim zdaniem lepiej by juz wygladalo jak by glosnosc podkrecalo sie standardowym potencjometrem w CD-romie ;)

jakie kolumny zasilasz tym wzmakime ??
  • #11 3758665
    viperlodz2
    Poziom 12  
    Mam kolumienki od wieży sony o małej mocy. Niestety nie umiem dokładnie określić jakiej.
    Jeśli chodzi o potencjometr to mam wzmaka z takim potencjometrem i nie podoba mnie się. Nie wygodnie się pod głośnia, więc tu postanowiłem zrobić inaczej.
  • #12 3759092
    _Gothic_
    Poziom 13  
    jak na ognisko czy plener to fajne, ale nie lepiej bylo to zrobic np. na "samochodowym" scalaku TDA1554? potrzeba mniej elementow i od razu jest stereo, poza tym ze 1554 jest pewnie pare zlotych drozszy od 2030 to nie widze sensu stosowania tego drugiego
  • #13 3759362
    kivlov
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    no teraz ten potencjometr znacznie, ale to znacznie lepiej wygląda
  • REKLAMA
  • #14 3759887
    viperlodz2
    Poziom 12  
    Myślałem nad samochodowym, ale miałem płytkę do 2030, więc zrobiłem ten, a że sprawdzał się wcześniej stereo to zostałem przy nim. Chociaż wydaje mnie się, że bas przy tda 1554 byłby lepszy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy przenośnego wzmacniacza audio mono zasilanego z akumulatora, wykonanego na bazie układu TDA2030, umieszczonego w obudowie od napędu CD-ROM. Autor wykorzystuje kolumienki z wyjściem RCA, głównie do odtwarzania muzyki na zewnątrz (ognisko, sala). Wzmacniacz pierwotnie był stereo, ale został przerobiony na mono dla wygody i zasilania bateryjnego. Zrezygnowano z wbudowanego potencjometru CD-ROM na rzecz większego, wygodniejszego pokrętła regulacji głośności, które po poprawkach estetycznych zostało lepiej zamontowane. Wzmacniacz oparty jest na schemacie dostępnym online, a jego moc zależy od zastosowanego zasilacza. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące estetyki (ukrycie potencjometru, malowanie obudowy) oraz uwagi o niezaizolowanych przewodach wewnątrz. Porównano układ TDA2030 z alternatywnym rozwiązaniem na układzie TDA1554, który oferuje stereo i mniejszą liczbę elementów, choć autor pozostał przy TDA2030 ze względu na posiadaną płytkę i wcześniejsze doświadczenia. Kolumny używane do wzmacniacza pochodzą z wieży Sony o nieznanej mocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA