logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

wzmacniacz w CDromie na TDA2030

trzygrosze 01 Maj 2006 12:01 7765 19
REKLAMA
  • Witam.

Ostatnio z nudów postanowilem sobie zrobic cos takiego, czyli wzmacniacz w CDromie.

Zrobienie całości zajeło mi kilka godzin. Całość jest z elementów z demontarzu, moj koszt to 0zł :]

wzmacniacz jest na końcówkach TDA2030 czyli jakies.. no nie wiem 2x12W w porywach moze wiecej , ale musimy pamietać ze w PMPO wyjdzie jakieś 2x 5000W :D
    Przedwzmacniacza nie ma jest tylko potencjometr siły głosu, włącznik sieciowy i mała czerwona diodka. Na tylnim panelu wejście jest na dużym Dżaku a wyjścia na dwóch mały Dżakach. wzmak mi jest totalnie niepotrzebny i pewnie niedługo wyladuje na Allegro :]

Jak to brzmi ? jak kostka TDA2030 :p podbicie basu jest troche za duze, wzmacniacz rzuca mięsem, niektórym by to przypadło do gustu, wkurzajacy jest jeszcze trzask czy brzęk przy odpalaniu wzmacniacza, pozatym wszysko jest ok. Problemy miałem z odprowadzeniem ciepła, po przykreniu dodatkowych blach i mniejszych radiatorów wszystko już jest dobrze.

Zasilanie :
    Transformator, pierwszy lepszy jaki pasował gabarytami i napięciem, moc około 30-40W. Napiecie po wyprostowaniu : 2x13,9V ; kondensatory 2x1000uF -takie akurat miałem i uwazam ze wystarczą, jak bede miał ochote to dołoże może jeszcze 2x1000 może 2x2000uF.
    Załączniki:
    • wzmacniacz w CDromie na TDA2030 3.jpg (56.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • wzmacniacz w CDromie na TDA2030 2.jpg (67.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • wzmacniacz w CDromie na TDA2030 1.jpg (59.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    trzygrosze
    Poziom 21  
    trzygrosze napisał 597 postów o ocenie 17, pomógł 11 razy. Mieszka w mieście Szczecin. Jest z nami od 2003 roku.
  • REKLAMA
  • #2 2580213
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 844
    Witam
    Brardzo ładna konstrukcja
    Ale nie ma przypadkiem żadnego brumu?? bo wejscie jest bardzo blisko transformatora
  • #3 2580275
    trzygrosze
    Poziom 21  
    Ocena: 17
    lekki brum jest, ale dopiero po mocnym rozkręceniu gałki, ale to nie przeszkadza w uzytkowaniu.
  • #4 2581122
    kaka22
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Witam. Bardzo ładna konstrukcja. Sam się przymierzam do zrobienia wzmacniacza na TDA 2030,
    a konkretnie na kicie NE019. Czy tym wzmacniaczem
    można dać trochę "czadu"?
  • #5 2581319
    trzygrosze
    Poziom 21  
    niebardzo mozna dać czadu, ale warto kupic układ TDA2030A, niby 4 waty dzielą te kostki a słychac dość dużą róznicę. Zdażało mi sie nawet naprawiać piecyki gitarowe oparte na kostce TDA2030A. Za "literkę A" zapłacisz tylko 1zł wiecej.

W sumie na małych komputerowych głośniczkach to ten wzmacniacz dość głośno "krzyczy" :] Po podłączeniu do "normalnych " kolumn niestety wzmak wymięka. TDA2030A grał na tych samych lepiej :]
  • REKLAMA
  • #6 2581351
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 545
    Te radiatory w śwodku zamkniętej puszki to pomyłka, wystarczyło przykręcić końcówki do bocznych ścianek (przez podkładki i tulejki izolujące oczywiście), a stamtąd ciepło ładnie będzie odprowadzane przez metalowy stelaż obudowy komputera.
    Na fotkach widać też, że kolega używa "fachowej" taśmy izolującej na przewodach sieciowych, woła to o pomstę do nieba...
  • REKLAMA
  • #7 2581606
    trzygrosze
    Poziom 21  
    Radiatory są przymocowane do spodu obudowy która tez tworzy część radiatora

Co do izolacji : to bez przesady z tą pomsta do nieba, urządzenie pobiera bardzo mały prąd, styk jest solidnie zawiniety kilka razy, trafo owinołem bo oryginalna folia sie z niego odwijała, a nie po to by odizolowac połączenia.

PS
    :arrow: lechoo

ciężko byłoby przekręcić układy do boków obudowy, wystajacę śrubki blokowałyby wsadzanie wzmaka do kompa, ze szlifem tez niebardzo, musiałbym zjechać cały łepek a wiadomo jak to sie przykreca :/
  • #8 2581910
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    Witam.
    Jeśli wzmacniacz chcesz włożyć do kompa to ten kabel zasilający jest pomyłką. Skoro urządzenie miało pracować w komputerze to trzeba było wykorzystać zasilanie tam dostępne 12V i zrobić coś na TDA1554. Co do tej taśmy również mi się to nie podoba. Nieważne jaki tam płynie prąd. Przewody sieciowe powinny być dobrze odizolowane. A trafa też bym nie owijał bo jak się nagrzeje to ta taśma może się stopić.
    Pozdrawiam
  • #9 2582043
    piotrek_west
    Poziom 12  
    Jako radiator w takiej obudowie użyłbym kawałek miedzianego płaskownika i paste silikonową lub podkładki silikonowe lub mikowe.

Pozdrawiam
  • #10 2583078
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 361
    Konstrukcja fajnie wykonana, wzmacniacz - mógł być jednak TDA2050. Z TDA2030 też nie jest zły, lecz mało które kolumny nie powodują przesteru TDA2030 na średniej mocy :( .
    PS. Mam TDA2030A + kolumny No Name (ok. 25W) i wiem, że jest nawet fajny, do 12m^2 wystarczający.
  • REKLAMA
  • #11 2583439
    trzygrosze
    Poziom 21  
    :arrow: Wojtek.zse
    Zastosowanie układu TDA1554Q wiąże sie z wydaniem ładnych paru złotych a ja wzmacniacz zrobilem z tego co miałem pod ręką. Wtyczka nie jest pomyłką ! spójz na to z innej strony, ja chciałem by urządzenie było uniwersalne i mialo niezalezne zasilanie. Wtyczka bez problemu przejdzie przez otwór po śledziu w kompie. ( troche kombinowne , ale nie wygląda niestetycznie i jest praktyczne z mojego punktu widzenia )

:arrow:piotrek_west
    Jak pisałem wczesniej, robiłem z tego co akurat mialem i wsadziłem takie radiatory jakie mialem pod ręką !!!

:arrow:PZ IX
    Zgadzam się że TDA2050 sa bardzo dobre, maja skuteczniejsze zabezpieczenia, bardzo ładnie graja i sa mocniejse, najchętniej wstawiłbym tam własnie TDA2030A ale takowych nie miałem.
    PS. 8 Ohmowe nie powoduja przesteru tzn takie 8 ohmowe w bardzo szerokim pasnie.

Nie piszciemi co byście tam wsadzili itp, jak mialbym kase to wsadziłbym do tego CDROMa jakis wzmacniacz smd 2x5kW chłodzony ciekłym azotem a zasilanie zrobilbym z mini reaktora jadrowego :/

Słuszna jednak uwaga co do "fochowej" taśmy. Poprawię.
  • #12 2583477
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 361
    :arrow: trzygrosze TDA2030A kosztuje w www.aprovi.com.pl 2,63 a w innym internetowym sklepie za 1,50. Za tę cenę masz kilka watów więcej i ogólnie lepszą jakość :D .
  • #13 2584091
    trzygrosze
    Poziom 21  
    W Aprovi nie mam TDA2030A !!!! maja tylko TDA2030 !! jak chciałem zamówic to mi wciskali ze miedzy TDA2030 a TDA2030A nie ma żadnej róznicy ! :] Akurat ostatnio zamawiałem w tym sklepie inne części a nie chciało mi sie płacic podwójnych kosztów przesyłki. Z tego co miałem to zrobiłem wzmaka, jeszcze wspomne ze jestem z bardzo małej miejscowości i sklep elektroniczny mam łooohooo... daleko

tak więc... :P

na Aprowi w liście produktów jest TDA2030A ale ich nie maja przynajmniej jakis tydzień temu nie mieli. Wiem bo sie pytałem, maja troche bałagan w spisie.
  • #14 2584151
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    Ocena: 190
    Ja do TDA2030 nie jestem prekonany i to w ogóle! Kupiłem kiedyś dziadostwo do samodzielnego montażu na tym układzie aby je wmontować w miejsce wzmacniacza or. Amator 2 którego oryginalna końcówka uległa spaleniu (GML026). Wymieniałem układy chuba ze 2 razy! Nie wiem czemu sie to badziewie tak paliło, dawałęm stabilizatory ale i tak sie grzało i paliło.
    Co do Twojego układu: pomysłowe, nie powiem, tylko zlikwiduj te radiatory. przykręć układy do pudła, będziesz miał miejsce np. na regulację barwy tonu. Ja ostatnio założyłem CD-ROM w moim kaszlu...
  • #15 2584992
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 2586720
    trzygrosze
    Poziom 21  
    :arrow: Veehraz

Jasne że TDA2030A to kultowy układ, one sa dosłownie wszędzie :D największym dla mnie zaskoczeniem było ze na tym układzie był zrobiony piecyk do gitary basowej i to byl chyba jakis PEAVAY :D

Czy gdy wyrzucę radiatory i przykręcę układy do obudowy to nie będzie za mało, boję się trochę że spale kostke, one sa wrażliwe na wszystko :/ POzbycie się tego zelastwa by mi odpowiadało, wtedy wnętrze bym uporządkował, odsunol trafo od gniazd, wsadził więcej kondów...
  • #18 2587744
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 844
    Proponuje tego wzmaka przykrecic do obudowy poprzez kawałek grubej miedzi to powinno poprawic chłodzenie
  • #19 2588476
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 2751587
    pan_membran
    Poziom 13  
    trzygrosze mam pytanie jak podłączyłeś ten sam potencjonometr bo mnie to bardzo interesuje!!

Podsumowanie tematu

✨ Tematem dyskusji jest samodzielne wykonanie wzmacniacza audio w obudowie napędu CD-ROM, wykorzystującego końcówki mocy TDA2030. Wzmacniacz zbudowano z elementów z demontażu, bez przedwzmacniacza, z prostą regulacją głośności i zasilaniem z zewnętrznego transformatora. Użytkownik zauważa charakterystyczne brzmienie typowe dla TDA2030, z nadmiernym podbiciem basów oraz trzaskiem przy włączaniu. Problemy techniczne obejmowały odprowadzanie ciepła, które rozwiązano przez zastosowanie radiatorów i wykorzystanie obudowy jako elementu chłodzącego. W dyskusji poruszono kwestie poprawnego chłodzenia układów, izolacji przewodów zasilających oraz alternatywne układy wzmacniaczy, takie jak TDA2030A, TDA2050 i TDA1554Q. Zwrócono uwagę na różnice w mocy i jakości dźwięku między TDA2030 a TDA2030A, a także na praktyczne aspekty montażu i zasilania wzmacniacza w komputerze. Pojawiły się sugestie dotyczące lepszego odprowadzania ciepła przez przykręcenie układów do obudowy lub zastosowanie miedzianych płaskowników z pastą silikonową. Dyskutowano również o bezpieczeństwie izolacji przewodów sieciowych i praktyczności zastosowania zasilania zewnętrznego zamiast komputerowego 12V. Wzmacniacz na TDA2030 jest oceniany jako wystarczający do małych głośników komputerowych, ale słabszy przy podłączeniu do większych kolumn, gdzie lepiej sprawdza się TDA2030A lub TDA2050.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA