logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 170 S6 - gaśnie podświetlenie po 5 minutach, migotanie i pisk z zasilacza

sumik2 08 Kwi 2007 17:41 4933 20
REKLAMA
  • #1 3766627
    sumik2
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Problem polega na tym ,że po pierwszym załączeniu monitora (to znaczy np. po paru godzinach przerwy) wszystko jest ok po upływie około 5 minut gaśnie podświetlanie i już sie nie włącza dopiero jak wył. i zał. monitor przyciskiem to pojawia sie podświetlanie ale tylko na około 5 sek i tak cały czas . Podczas pracy widać jakby migotanie lampy podświetlającej i cichy jakby pisk lub syk w okolicy zasilacza lampy . Przelutowałem zasilacz i żadnej poprawy. Proszę o podpowiedzi gdzie szukać przyczyny , a może któryś z kolegów ma schemat tego monitora .
  • REKLAMA
  • #2 3769299
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2597
    ja bym szukal przyczyny w inwerterze a nie w zasilaczu
  • REKLAMA
  • #4 3772541
    sumik2
    Poziom 12  
    Tak monitor jest na gwaranci ale pan w serwisie dopiero po rozebraniu i stwierdzeniu ze nie da rady go naprawić powiedział że nie ma podpisanej umowy z Philipsem na naprawy gwarancyjne . Co do tego zasilacza z allegro? to czy będzie pasowała do tego monitora na 100% jeśli tak to chyba ja zakupie dzięki za informacje gdzie można kupić ten zasilacz.
  • REKLAMA
  • #5 3772869
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Na tej aukcji możesz kupić oryginalny zasilacz do 170S6, więc musi pasować.
  • #6 3772909
    Bogdanor
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    Sumik2, masz go jak sam piszesz na gwarancji . ze "pan nie ma czegos tam .." co cie to obchodzi wogle ? Oddaj go do sklepu gdzie go kupowales i niech oni sie martwia, to wogle nie twoj problem, jesli nie naruszeles w razacy sposob postanowien gwarancji np. poprzez samowolne naprawy...
  • #7 3772963
    KROKUS
    Poziom 2  
    Wymień kondensatory elektrolityczne blokujące zasilanie w inwerterze. Opisany problem występuje dość często. Po dłuższej pracy nagrzane kondensatory tracą swoją pojemność. Jest to skutek pracy kondensatorów elektrolitycznych w przetwornicach napięcia dlatego muszą być dobrej firmy i na 105°C
  • #8 3773251
    CMS
    Bogdanor napisał:
    Sumik2, masz go jak sam piszesz na gwarancji . ze "pan nie ma czegos tam .." co cie to obchodzi wogle ? Oddaj go do sklepu gdzie go kupowales i niech oni sie martwia, to wogle nie twoj problem, jesli nie naruszeles w razacy sposob postanowien gwarancji np. poprzez samowolne naprawy...

Cytat:
    Tak monitor jest na gwaranci ale pan w serwisie dopiero po rozebraniu i stwierdzeniu ze nie da rady go naprawić powiedział że nie ma podpisanej umowy z Philipsem na naprawy gwarancyjne . Co do tego zasilacza z allegro? to czy będzie pasowała do tego monitora na 100% jeśli tak to chyba ja zakupie dzięki za informacje gdzie można kupić ten zasilacz.

czytaj uwaznie

mysle ze faktycznie mozna zaczac od wymiany kondensatorow, wydatek nie wspolmierny do calego psu
  • #9 3773315
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    KROKUS napisał:
    Wymień kondensatory elektrolityczne blokujące zasilanie w inwerterze. Opisany problem występuje dość często.

Chyba pomyliłeś pojęcia: elko nie blokuje zasilania.
    Z pewnością pracujesz w autoryzowanym serwisie Philipsa, bo te monitory nie wyszły jeszcze z gwarancji i inną drogą nie mogłeś poznać ich budowy.

:arrow: Bogdanor
    Powiedz co obchodzi autoryzowany serwis philipsa, że klient oddał sprzęt do naprawy nie temu co trzeba?
    Napisze w karcie gwarancyjnej:" utrata gwarancji z powodu ingerencji osób trzecich". Wyśle klienta "na drzewo" i obciąży kosztami transportu i ekspertyzy.
    Te monitory ciężko sie otwiera i ktoś kto nie robił tego wcześniej z pewnością zostawił ślady na obudowie. W środku są folie aluminiowe, trzeba je usunąć by dostać się do płytek. Nie da się zatrzeć tych śladów .
  • #10 3773356
    CMS
    radoslaw13 napisał:
    KROKUS napisał:
    Wymień kondensatory elektrolityczne blokujące zasilanie w inwerterze. Opisany problem występuje dość często.

Chyba pomyliłeś pojęcia: elko nie blokuje zasilania.

pojecia faktycznie pomylil ale ten zabieg naprawde moze pomoc, nie wiem ktory masz zasilacz ale zaznaczylem ci ktore wg mnie powinienes wymienic
    Załączniki:
    • Philips 170 S6 - gaśnie podświetlenie po 5 minutach, migotanie i pisk z zasilacza 181435591.jpg (38.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 3773483
    Bogdanor
    Poziom 27  
    sorry chlopaki nie kumam "ale pan w serwisie dopiero po rozebraniu i stwierdzeniu ze nie da rady go naprawić powiedział że nie ma podpisanej umowy z Philipsem" to pana teraz obarcz problemem, bo rozumiem ze oddawales panu ktory twierdzil na poczatku ze takowa umowe ma ? (bo przeciez nie oddawal bys do serwisu ktory nie naprawia na gwarancji ?) Chcialem tylko wykazac ze w moim rozumowaniu nie ma bledu i teraz "pan" ktory cie oszukal twierdzac ze ma umowe z w/w firma - nie posiada jej faktycznie..
  • #12 3773514
    CMS
    Bogdanor napisał:
    sorry chlopaki nie kumam "ale pan w serwisie dopiero po rozebraniu i stwierdzeniu ze nie da rady go naprawić powiedział że nie ma podpisanej umowy z Philipsem" to pana teraz obarcz problemem, bo rozumiem ze oddawales panu ktory twierdzil na poczatku ze takowa umowe ma ? (bo przeciez nie oddawal bys do serwisu ktory nie naprawia na gwarancji ?) Chcialem tylko wykazac ze w moim rozumowaniu nie ma bledu i teraz "pan" ktory cie oszukal twierdzac ze ma umowe z w/w firma - nie posiada jej faktycznie..

dla czego od razu zakladasz ze ktos kogos oszukal ?
    do mnie czesto klienci przynosza sprzet na gwarancji (a dokladnie drukarki panasonic) liczac sie z jej utrata ale wiedza ze na drugi-trzeci dzien dostana sprzet spowrotem na co w panasonicu liczyc nie mozna (nieszczesliwie mialem kiedys ich autoryzacje i wierzcie mi ze ciezko z nimi cokolwiek zaltwic a na koniec i tak "winny" bedzie serwis)

przepraszam za OT ale nie lubie jak ktos pochopnie wyciaga wnioski i kogos obwinia
  • #13 3773543
    Bogdanor
    Poziom 27  
    Nie rozumiem jak ktos moze sie liczyc z utrata gwarancji (dodatkowo przeciesz placi za naprawe nie-gwarancyjna u ciebie ?) czyli powolutku dochodzimy do wniosku ze gwarancja to rzecz zbedna?. Bez obrazy moje zdanie brzmi- glupota ludzka nie zna granic...
  • #14 3773587
    CMS
    wiesz jak ktos mial do czynienia z serwisem gwarancyjnym panasonica to woli mi zaplacic zeby sprzet mogl na drugi dzien zaczac zarabiac niz czekac miesiacami (tak bywaly takie przypadki) bo panasonic akurat nie ma danej czesci i trzeba z japoni sciagac ale jednej to nie warto bo minimum logistyczne itd itp a ksiegowa narzeka ze musi faktury recznie pisac
  • #15 3774057
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    CMS ma rację, zwłaszcza teraz gdy w kartach gwarancyjnych pojawił się magiczny zapis: "serwis dokona naprawy w czasie najkrótszym możliwym".
    Ładnie to brzmi, ale w praktyce oznacza np rok, jeśli oczywiście jest to czas najkrótszy możliwy. Zobowiązujące kiedyś 14 dni przeminęło z wiatrem. Nowy kodeks cywilny jasno to precyzuje.
    Wracając do sprawy: w tym przypadku mogło dojść do nieporozumienia.
    Klient nie powiedział, bo myślał że jest oczywiste. Serwis nie wnikał w szczegóły, dostał sprzęt to naprawiał.

:arrow: CMS
    Płytka, która zaznaczyłeś jest od 170S4.
    170S6 może mieć ok 2 lata. Nie sądzę aby były to elektrolity, ale podmienić można, koszt niewielki.
  • REKLAMA
  • #17 3776036
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6857
    problem przerobki zasilacza dotyczyl tylko modelu S4
    *taki jest na foto

170S6 to nowy model ...nie znam go (nie naprawialem)
    -napisz jaki scalak w srodku zasilacza/inwertora

sprobuj wyjác tasiemke z matrycy ( 30pin) i odpal monitor jako sam
    jesli masz procek -kontroler Novatek NT68F633LG powinien "odpalic"
    *bedzie bialy ekran..... ale bez wylaczen
    -wtedy masz uszkodz. w matrycy ( cos z +5V)

moze w cz. wysokonap. masz DAP02ALSZ
    w normalnej BIT3193G
    -wymien elektrolity w pierw.cz.zasilacza
  • #18 3778088
    sumik2
    Poziom 12  
    Witam po wyjęciu tasiemki od matrycy monitor uruchamia się na chwilkę i dalej gaśnie podświetlenie . Jeśli chodzi o wymianę kondensatorów to są one już podmienione przez pana z serwisu. Po podłączeniu do kompa na monitorze jest obraz bez podświetlenia ,monitor przechodzi w stan czuwania gdy wył. kompa ,a jak zał. kompa to monitor sie zał. lecz teraz już tylko na ok 2-3 sek. Układy to BIT3193G DAP02ALSZ DAS001
    Załączniki:
    • DSC00202.JPG (357.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 3778108
    sumik2
    Poziom 12  
    Zapomniałem napisać ze w załączniku jest zdjecie tego zasilacza/inwertera
  • Pomocny post
    #20 3785700
    misiupan
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    Witam , podstawiłbym jeszcze świetlówkę , na przemian raz do jednego złącza , a potem do drugiego , miałem przypadki ,że od temperatury świetlówki w matrycy upalały się kable i efekt był jak opisany wcześniej , zapalał się na sekundę i gasł, a jeszcze miałem przypadek ,że wadliwe były tranzystorki sterujące trafkiem , niby mierzyły się ok , ale dopiero po wymianie inwerter przestał się wyłączać po kilku sekundach. Pozdrawiam i mam nadzieję ,że coś pomogłem.
  • #21 3792744
    sumik2
    Poziom 12  
    Witam z tymi kabelkami to strzał w dziesiątkę po dokładnych oględzinach znalazłem miejsce gdzie kabelek dostawał przejścia do metalowej obudowy,zaizolowałem i na razie monitor pracuje już godzinę dziękuję za pomoc :D

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Philips 170S6 po uruchomieniu działa poprawnie przez około 5 minut, następnie gaśnie podświetlenie i pojawia się migotanie oraz cichy pisk w okolicy zasilacza. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu monitora podświetlenie działa tylko przez kilka sekund. Wymiana zasilacza nie przyniosła poprawy. Wskazano, że problem może leżeć w inwerterze, który jest trudny do naprawy w tym modelu. Sugerowano sprawdzenie kondensatorów elektrolitycznych w inwerterze, które mogą tracić pojemność pod wpływem temperatury, co jest częstą przyczyną takich usterek. Autor potwierdził, że kondensatory zostały już wymienione przez serwis. Zalecano także sprawdzenie i ewentualną wymianę świetlówek oraz tranzystorów sterujących inwerterem. Po dokładnej inspekcji okazało się, że uszkodzony był kabel podłączony do matrycy, który powodował zwarcie do metalowej obudowy. Po izolacji tego miejsca monitor działał poprawnie przez ponad godzinę. W dyskusji poruszono również kwestie gwarancji i trudności z serwisem Philipsa. Podano link do aukcji z oryginalnymi płytkami zasilacza/inwertera do modelu 170S6 oraz opisano metody diagnostyczne, takie jak odłączenie tasiemki matrycy i obserwacja zachowania monitora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA