logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wytrawiarka do płytek drukowanych by Hacker

hacker 20 Kwi 2007 17:52 31325 49
  • Wytrawiarka do płytek drukowanych by Hacker
    Witam !
    chciałbym przedstawić moja trawiarkę do płytek pcb. Praktycznie wszystko widać na zdjęciach lecz coś o niej napisze.
    Więc zaczynając od akwarium, było robione na zamówienie przez szklarza. Jego wymiary wewnetrzne to 30x30x2cm czyli 1,8L. Mam do niego również szklaną przykrywke. W bocznych ściankach są wcięcia na kable oraz wężyk od pompki.
    W środku na spodzie są 2 grzałki po 100W każda, a nad nimi kamień do napowietrzania. Grzałkami steruje termostat, jest to kit z AVT.
    Jest tutaj równiez pompka napowietrzająca akwariowa oraz termometr elektroniczny, równiez akwariowy.
    Podstawka zrobiona jest z płyty wiórowej laminowanej obłożonej listwami po bokach, żeby ładnie wyglądało ;-) a nóżki z drewnianych, okrągłych klocków.
    Kosztorys:
    akwarium 50zł
    termostat 50zł
    grzałki 2szt. 15zł
    pompka 25zł
    zawór zwrotny 3,3zł
    wężyk gumowy 1m 1,2zł
    kamień 5,40zł
    termometr 20zł
    podstawka 15zł
    Razem wyszło ok. 185zł .... troche dużo ale myślę, że się opłacało ;D
    Załączniki:
    • Wytrawiarka do płytek drukowanych by Hacker trawiarka 5.JPG (38.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wytrawiarka do płytek drukowanych by Hacker trawiarka 4.JPG (54.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wytrawiarka do płytek drukowanych by Hacker trawiarka 3.JPG (61.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wytrawiarka do płytek drukowanych by Hacker trawiarka 2.JPG (57.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wytrawiarka do płytek drukowanych by Hacker trawiarka 1.JPG (58.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    hacker
    Poziom 26  
    Specjalizuje się w: akustyka, doradztwo techniczne
    hacker napisał 1172 postów o ocenie 29, pomógł 21 razy. Jest z nami od 2003 roku.
  • #2 3805744
    Ficu
    Poziom 31  
    Ocena: 48
    Witam.

Wykonana bardzo ładnie 5,9/6

Zrób zdjęcie z wodą w środku.
  • #3 3805955
    kmx4
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Do jakiej temperatury nagrzewasz roztwór?
    Ile czasu zajmuje wytrawianie?
    Do wytrawiania urzywasz nadsiarczanu sodowego czy trójchlorku żelaza?
  • #4 3806074
    kamiljus
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Ładnie wygląda, profesjonalnie zrobione, ale trochę za drogo. Akwarium można sememu sobie skleić z odpadów szyb i wychodzi za jakieś 10zł. Specjalne ogrzewanie też nie jest potrzebne, przy trawieniu chlorkiem żelazowym, przy temperaturze chlorku około 25*C, trawię płytkę ok 10-15min (powierzchnia powyżej 1dm^3). Wiadomo, może nie jest to tak profesjonalne wtedy, ale cena jest dużo niższa.
  • #5 3806318
    Sosna1000
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Ładne profesjonalne wykonanie...

Moja ocena 5\5 :)

Też musze sobie wreszcie zrobić taką wytrawiare :)
    Pozdrawiam! :)
  • #6 3806372
    ZonX
    Poziom 22  
    Ocena: 26
    szklarz niezle zdarl z Ciebie - takie akwarium mozna zrobic za 30zł

Ja np mam je po 18zł :)
  • #7 3806742
    _milcek_
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Witam
    Konstrukcja piękna daję 5,5/6 za to że to nie jest w jednej budzie(termometr pompka i termostat)
    mam tez pytanie czym kleicie te akwaria
  • #8 3807123
    c++
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    _milcek_ napisał:
    Witam
    Konstrukcja piękna daję 5,5/6 za to że to nie jest w jednej budzie(termometr pompka i termostat)
    mam tez pytanie czym kleicie te akwaria

klei sie sylikonem albo specjalnym klejem do szkla.
    Bardzo ladna wytrawiarka, tylko chole...nie droga.
    PZDR
  • #9 3807155
    luxus19
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam ocena 5/5 ale czemu tak drogo moja trawairka jest zasilana przez jedną grzałkę 100w bo po co więcej?? i agregat ze starej lodówki. Roztwór nagrzewam do 50*C i trawienie około 5min. pozdrawiam
  • #10 3807187
    _milcek_
    Poziom 19  
    a nadsiarczan sodu ani trójchlorek żelaza nic z silikonem nie zrobią(czyt. zeżrą) bo mam masę starych szyb z okien drewnianych więc akwarium to dla mnie cena tylko silikonu do tego termostat, grzałka 100 lub 200w pompka i zawór zwrotny
  • #11 3807314
    hacker
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    Witam !
    dzięki wielkie za tak wyskie noty :D
    u mnie roztwór podgrzewa max do 38 stopni, a do trawienia używam B327. Jeżeli chodzi o akwarium to dlatego tak drogo, że dolna podstawa jest szersza, ma 9cm i sa w niej otwory żeby możnabyło przykręcić je do podstawy z płyty. A za wywiercenie tych otworów też sobie niezle liczą no i do teg była jeszcze robiona przykrywka też ze szkła czyli w sumie wyszło 50zł. Gdyby to było zwykłe akwarium, tzn. prostopadłościan bez otworów, wcięć i przykrywki to kosztowałoby 20zł, ale ja tam kasy nie żałuję :P
    Niedługo postaram się zrobić filmik gdzie będzie woda i włączona trawiarka, zamiesczze go tutaj w poście.
    P.S.
    mam juz filmik na kompie, ale w jaki sposób go tutaj umieścić. Jaki jest najlepszy sposób :?:
    Pozdrawiam..
  • #12 3807556
    rusekwronki
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam umiesc na youtube i podaj linka. Pozdro, niezla ta trawiarka ocenka 10/10
  • #13 3807629
    morph13
    Poziom 25  
    Ocena: 32
    Trawiarka wykonana bardzo estetycznie.
    Zastanawia mnie tylko zastosowanie 2 grzałek po 100W dla 1,8l płynu trawiącego. Czy aby nie za dużo ???. Może sie okazać, że regulator cały czas będzie dział z 10% wydajnością dla 2 grzałek (zawężenie regulacji). Czy nie lepiej zastosować 1 grzałki 100W lub mniej i mieś "pełniejszy zakres regulacyjny" ??.
  • #14 3807728
    _milcek_
    Poziom 19  
    zawsze można jedną odłączyć a włączać ją tylko na starcie po podgrzania płynu
  • #15 3807867
    redart
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Świetne wykonanie, jak z laboratorium Dexter'a :wink: .
    Koszty to indywidualna sprawa - jak kogoś stać to może sobie zrobić akwarium z poliwęglanu. Co do dwóch grzałek po 100W to trochę przegiąłeś... no chyba że cherbatę będziasz w tym parzył :D.
    Bardzo mi się podoba. 6/6.
  • #16 3807979
    hacker
    Poziom 26  
    Projekt zaciągnołem ze stronki edw gdzie też jest przedstawiona trawiarka. A nawet na tym forum była już dyskusja na temat grzałek, że im więcej mocy tym szybciej roztwór się nagrzewa. Niech już będą 2szt po 100W w końcu to są tanie te grzałki, a w razie co jedna bedzie zapasowa bo słyszałem że przestają już produkować szklane :-(
    P.S.
    co do filmika probowalem wrzcic na youtube ale trza sie zarejestrowac, moze jakas inna stronka :?:

Dodano po 26 [minuty]:

Na razie dodaje kolejne fotki :D
    Załączniki:
    • Wytrawiarka do płytek drukowanych by Hacker trawiarka 10.JPG (106.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wytrawiarka do płytek drukowanych by Hacker trawiarka 9.JPG (74.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wytrawiarka do płytek drukowanych by Hacker trawiarka 8.JPG (74.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wytrawiarka do płytek drukowanych by Hacker trawiarka 7.JPG (58.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wytrawiarka do płytek drukowanych by Hacker trawiarka 6.JPG (58.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 3808499
    hacker
    Poziom 26  
    nie da rady, niby ładuje plik, ale potem i tak go nie ma :-( Może jest za duży, ma jakieś 27mb
  • #19 3808641
    synbmx
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    nie wiem czy już ktoś wspomniał o tym, mogłem gdzieś przeoczyć, ale lepiej by było jkaby kamień od brzęczyka był pod grzałkami wtedy ciepło byłoby lepiej rozprowadzane, fakt że taka zmiana nieznacznie wpłynie na to czy woda będzie się szybciej nagrzewac czy wolniej ale pompka jest właśnie po to żeby ta woda była w ciągłym ruchu bo wtedy płytka szybciej się trawi, wykonanie bardzo staranne i ładne, tylko że naprawde moznaby to zrobić troche taniej ;) 5/6
  • #20 3809074
    hacker
    Poziom 26  
    Myślałem o tym żeby kamień był na samym spodzie, ale przy tak wąskim akwarium tych bąbelków praktycznie by nie było....
  • #21 3809093
    pawelcb33
    Poziom 24  
    Ocena: 124
    bardzo fajnie ci to wyszlo, mam tez pytanie czy warto umiescic akwarium z ciecza w wiekszym akwarium tak dla zabezpieczenia i jeszcze jedno, jak wyciagacie plytke z akwarium bo jest dosyc waskie, mozna przywiazac jakis sznurek do plytki ale czy jest jakis inny sposob
  • #22 3809132
    hacker
    Poziom 26  
    hmm, jeżeli chodzi o to 1 to raczej nie ma sensu, bo podczas trawienia roztwór aż tak nie chlapie, zalezy też ile tego jest czy pełne akwarium czy połowa. A 2 pytanie też się zastanawiam jakie są jeszcze sposoby oprócz sznurka, możnaby wymyślić jakieś uchwyty z plastiku czo coś takiego...
  • #23 3809573
    _milcek_
    Poziom 19  
    a może przykleić kilka drucików by podtrzymywały płytkę tak z 6-8 b starczyło i by nie blokowało bąbelków co???????
  • #24 3809728
    pawelcb33
    Poziom 24  
    Ocena: 124
    druciki raczej odpadaja, przeciez to trawi miedz a stal jezeli bedzie czesto w kwasie(ja mam B327) to rdzewieje mocno, wiem bo wyciagam plytki starym niepotrzebnym srobokretem i caly juz jest zardzewialy.
  • #25 3809764
    olinek2
    Poziom 23  
    Ocena: 53
    Nie opowiadajcie głupot, że w wąskim akwarium nie będzie bąbelków jak grzałka będzie nad kamieniem. Ja mam koło 2cm i bąbli jest aż nad to.
    Ciekawi mnie również fakt, ile wytrzyma ten kamyk w roztworze, jak i również to, że nie zastosowałeś dziury na grzałkę z boku.
  • #26 3810323
    hacker
    Poziom 26  
    A czemu miałbym robić z boku dziury na grzałki :?:
    wolałem je całe zanurzyć bo niechby mi tam klej puścił i mam pozamiatane, a za dodatkowy otwór w akwarium też bym zapłacił
  • #27 3811419
    nelik1987
    Poziom 31  
    Ocena: 428
    powiem tak wszystko jest ładnie wykonane tylko te kabelki wyglądające jak pajęczyna troszkę straszą ale ogólnie jest ok. po kilku trawieniach nie będzie już tak wspaniale ponieważ jak Ci się rozleje troszkę roztworu to się cała podstawy zabrudzi (tak jest w mojej trawiarce https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic492751-0.html), ale zawsze można wyczyścić :P

Ogólnie drogo Ci to wyszło no ale jak ktoś ma kasę :D
    Szklarz zdar z Ciebie dużo kasy ja zapłaciłem 20 zł ale to w małym zakładzie bo w duzym zakładzie chceli około 45-50 zł :D FANTAŚCI a uważam że to moje akwarum jest bardzo dobrze wykonane)

Jak korzystam z termometry w moim multimetrze jest wystarczająco dokładny, nie korzystam z termostatu bo jak woda osiągnie 45-50°C to ją wyłączam po prostu i jest OK
  • #28 3815739
    shazzy
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    powiem tak wszystko fajnie ale ten kamyk rozpuszcza sie w wodzie po 2 miesiacach te kamyki to niezbyt udana rzecz jelsi chcez wydluzyc jego zywotnosc to nei tryzmaj go w wodzie tylko susz lepszym pomyslem bylby waz z pianki do napowietrzania (w zologach tzw kurtyna powietrzna ok 12zl) ale ja bym wzial po prostu grubszy waz przezroczysty zasklepil koniec i porobil dziurki tak fajnie wychodzi tanio a i waz bys rowno dopasowal na dno ew wez zrob pokrywke z poliuretanu z dziurkami z rurka na wezyk i umocuj 2cm od spodu wewnatrz i wuala i fakt grzalki koniecznie nad
  • #29 3817199
    nelik1987
    Poziom 31  
    Ocena: 428
    dokładnie sprawdzałem te kamyki i nie bardzo nadają się one do trawiarek, ja zrobiłem rurkę plastykową i podziurawiłem ją, wiele osób błędnie sądzi ze trzeba jak najlepiej napowietrzyć ten roztwór a to nie prawda te bąbelki są tylko po to by poruszać ciecz więc w sumie to większe bąbelki będą bardziej efektywne i lepiej wymieszają kwas do trawienia
  • #30 3823160
    olinek2
    Poziom 23  
    Ocena: 53
    To nie jest kwas, jak sama nazwa wskazuje to jest nadsiarczan sodu ;P
    Z bąbelkami to prawda, w akwarystyce potrzebne są jak najmniejsze, żeby woda miała jak największą powierzchnię kontaktu z tlenem.

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono konstrukcję wytrawiarki do płytek drukowanych o pojemności 1,8L, wykonaną na bazie akwarium szklanego o wymiarach 30x30x2 cm, z dodatkową szklaną pokrywką i otworami na kable oraz wężyk od pompki napowietrzającej. Wewnątrz znajdują się dwie grzałki po 100W sterowane termostatem z zestawu AVT, kamień napowietrzający oraz elektroniczny termometr akwariowy. Całość umieszczona jest na podstawce z płyty wiórowej laminowanej. Koszt wykonania wyniósł około 185 zł, głównie z powodu indywidualnego wykonania akwarium z otworami i pokrywką. Dyskusja poruszała kwestie optymalizacji kosztów, alternatywne metody wykonania akwarium (samodzielne klejenie szyb), zastosowanie jednej grzałki zamiast dwóch, oraz różne metody napowietrzania roztworu (kamień napowietrzający, rurki z dziurkami, mechaniczne mieszadła). Użytkownicy zwracali uwagę na trwałość kamienia napowietrzającego w roztworze B327 (nadsiarczan sodu), możliwość korozji metalowych elementów używanych do podtrzymywania płytek, oraz na optymalną temperaturę trawienia (około 25-50°C). Poruszono także temat czyszczenia wytrawiarki po użyciu trójchlorku żelaza oraz alternatywne metody napowietrzania (elektroliza). Wskazano, że wytrawiarka domowa jest przeznaczona głównie do płytek PCB, a trawienie grubych miedzianych blaszek może powodować podtrawienia. Wskazano również na problemy z zamawianiem akwarium na wymiar oraz sugestie dotyczące publikacji filmów z pracy urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA