Witam! Za jakiś czas zabieram się do budowy SP5WW w wersji pierwotnej i chciałbym się dowiedzieć czy ten odbiornik jest łatwy w strojeniu, przyjemny w pracy, czy można na nim bez problemu słuchać telegrafistów, amatorów itd. Wybrałem wersję lampową bo większość moich konstrukcji opiera sie na lampach tak więc na tym poprzestanę. Schemat był w jakimś starym Radioelektroniku, mam te materiały, mogę zamieścić w razie potrzeby.
Dziękuję za wszelkie wskazówki dotyczące tego odbiornika.
I jeszcze jedno pytanie dotyczące toru m.cz. Pracuje tam lampa ECC82 w końcówce. Czy mogę zrobić końcówkę na EL84 (ponieważ mam problem ze zdobyciem trafa głośnikowego od Szarotki)? Jeśli już ktoś zbudował ten odbiornik (a ktoś napewno go popełnił) to czy taka końcóweczka triodowa jest wystarczająca?
Pozdrawiam, Marcin.
Dziękuję za wszelkie wskazówki dotyczące tego odbiornika.
I jeszcze jedno pytanie dotyczące toru m.cz. Pracuje tam lampa ECC82 w końcówce. Czy mogę zrobić końcówkę na EL84 (ponieważ mam problem ze zdobyciem trafa głośnikowego od Szarotki)? Jeśli już ktoś zbudował ten odbiornik (a ktoś napewno go popełnił) to czy taka końcóweczka triodowa jest wystarczająca?
Pozdrawiam, Marcin.