logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kenwood KAC-PS621 - włącza się protection przy podkręceniu basów, co robić?

pawell22 18 Maj 2007 02:34 1158 6
REKLAMA
  • #1 3896150
    pawell22
    Poziom 11  
    Witam. Mam pytanie dotyczace wzmacniacza Kenwood KAC-PS621. Chodzi o to ze gdy podkreca sie basy w radiu przy glosnym graniu wlacza sie protection. Nie jest to raczej wina radia ani spadku napiecia bo mam kondensator 2F oraz dwa akumulatory zelowe oraz zmienilem alternator. Wzmacniacz obsluguje Jbl P-1222. Czy ktos moglby cos mi poradzic?
  • REKLAMA
  • #2 3896889
    marcin342
    Poziom 12  
    Kable masz dobre?
  • REKLAMA
  • #3 3896989
    powalla
    Moderator CarAudio
    Ocena: 737
    marcin342 napisał:
    Kable masz dobre?

Dokładnie "kabelkologia " .
    Masz + i - bezpośrednio z aku ,jakiej grubości kabelki .
  • REKLAMA
  • #4 3897070
    tony_tr
    Poziom 22  
    Ocena: 14
    Tak kolega tez miał kiedys podobny przypadek... Musiał kupić nowy wzmacniacz możliwe zę jest uszkodzony filtr albo cos,,,, jakas wada fabryczna. Pzdr
  • #5 3897304
    qstosz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 249
    u mnie kiedyś było tak że jak szedł duży strzał bassu to potrafiły się zewrzeć kabelki przy subie:!:
  • #6 3897664
    łowieca
    Poziom 30  
    Ocena: 39
    A istnieje przecież tez zabezpieczenie przeciążeniowe co nie ??
    Może ten wzmak je ma i dlatego sie wyłącza przy dużym impulsie.
    Np. ja u siebie w Spectronie SPA4000L tak miałem i raczej nie były to kable (50mm^2)
  • REKLAMA
  • #7 3899372
    pawell22
    Poziom 11  
    nie no kable raczej sa odpowiednie mam o przekroju 18 one sa juz zamontowane z mysla o zakupie lepszego wzmaka i podobno takie kable maja juz nawet wystarczyc na moc okolo 1500W RMS.A jest jakas opcja obejscia tego zabezpieczenia lub wylaczenia?Jeszcze takie pytanie czy np moze to byc wina kabla sygnalowego ja kupilem na allegro kabel uzywany vibea ponoc dobrej jakosci niby zazwyczaj gral ale moze juz z nim cos nie tak?

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Kenwood KAC-PS621 przechodzi w tryb ochrony (protection) podczas podkręcania basów przy głośnym odtwarzaniu, mimo zastosowania kondensatora 2F, dwóch akumulatorów żelowych oraz wymiany alternatora, co wyklucza spadek napięcia. Problem może wynikać z niewłaściwego okablowania – sugerowane jest sprawdzenie jakości i przekroju kabli zasilających (+ i -) bezpośrednio od akumulatora, gdzie zalecane są kable o odpowiedniej grubości (np. 18 mm² lub większe). Możliwe jest również zwarcie kabli przy subwooferze podczas dużych impulsów basowych. Wzmacniacz może posiadać zabezpieczenie przeciążeniowe, które wyłącza go przy dużych impulsach mocy. Pojawiła się też sugestia, że uszkodzony filtr lub wada fabryczna wzmacniacza mogą powodować problem. Dodatkowo, warto zweryfikować jakość kabla sygnałowego, zwłaszcza jeśli jest używany i pochodzi z niepewnego źródła, co może wpływać na działanie wzmacniacza. Pytano również o możliwość obejścia lub wyłączenia zabezpieczenia przeciążeniowego, jednak nie udzielono jednoznacznej odpowiedzi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA