logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 5L - czarne strony po naprawie modułu lasera, ustawienie lustra?

diga 19 Maj 2007 23:18 1739 3
REKLAMA
  • #1 3902092
    diga
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    Mam nastepujace zagadnienie:
    Drukarka HP5L zaczela drukowac full czarne strony z duzym halasem.
    Szybko doszedlem ze jest to wina wirujacego lustra w module lasera.
    Niestety po przeczyszczeniu i nasmarowaniu halas zniknal ale strony czarne pozostaly.
    Wymienilem caly modul z innej drukarki i bylo ok zatem jestem pewny ze to wina modulu lasera (calej tej puszki).
    Teraz pytanie: czy ten wirujacy "kwadrat" luster ma byc jakos szczegolnie ustawiony ? Widze ze jest tam sprzezenie zwrotne zatem elektronika powinna sobie radzic z dowolnym polozeniem lustra..a moze sie myle ?
    A moze ktos ma pomysl co jeszcze moze tam byc ?
    Zanzaczam ze chodzi mi o szybkie uruchomienie tej drukarki chociazby na 100 stron.
  • REKLAMA
  • #2 3904873
    horse667
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 96
    Witam, w module jest układ synchronizacji, tak, że położenie początkowe lustra obrotowego nie ma znaczenia. Sprawdź, czy lustro ręcznie wprowadzone w ruch, swobodnie sie obraca. Sprawdź, czy na drodze między dioda laserową, a lustrem, nie ma przeszkód. Sprawdż, czy działa przesłona diody (zwalniana przez domknięcie obudowy).
    Pozdrawiam horse
  • REKLAMA
  • #3 3907889
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1225
    Zgodnie z zasadą działania toner przywiera do powierzchni bębna światłoczułego w miejscu rozładowanym właśnie przez promień lasera.
    Wynika z tego, że dioda laserowa świeci ciągle, bez względu na położenie luster.

Spróbuj zasłonić część soczewki i obejrzyj wydruk.
  • #4 3907972
    diga
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    Dziekuje za rade. Problem rozwiazany.
    Drugi raz przeczyscilem cala optyke a przede wszystkim wymylem i nasmarowalem ponownie os silnika, ktory moim zdaniem krecil sie wczesniej calkiem swobodnie.
    I co dziwne pomoglo (mam nadzieje ze nie dlatego ze po drodze jakis zimny lut ruszylem).
    Inna sprawa ze ciekawi mnie dlaczego drukowala sie ciemna kartka.
    Skoro slinik sie zle krecil to uklad sprzezenia zwrotnego powinien to wykryc i zapalic 3 diody, ewentualnie wydruk powinien byc zdeformowany. Przeciez jak laser jest zasloniety (brudna optyka czy dzwignia przeslony urwana) to "drukuje" sie biala a nie czarna kartka.
REKLAMA