logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Subwoofer na Tonsil 20/80,8 + TDA7294

AMD Wojtek 31 Paź 2006 09:04 10778 11
REKLAMA
  • Jest to moja druga konstrukcja
    CEL:
    Sub ktory dopelni dolne pasmo kolumnom tonsila ZG30C201 czyli GDWK 9/40 i GDN 20/40/14 z membrana bierna
    GŁOŚNIK:
    Tonsil 20/80,8 w 30dm³ @45Hz krojony na 80Hzcena sklepowa 141 zł
    NAPĘD:
    TDA 7294 z filtrem dolnoprzepustowym od irka Trafo 2x30V
    ODSŁUCH:
    W porządku.
    KOSZTY:
    Deski - 20 zł
    wkręty, śruby, nakretki, kable - 10 zł
    Wikol - 12 zł
    Szpachla - 15 zł
    Okleina - 13 zł
    Kolce - 12 zł
    Głośnik - 50 zł

Wzmak - 70 zł
    Trafo - 30 zł
    wentylator - 10 zł
    Czarny Spray - 10 zł
    Klej uniwersalny - 5 zł
    Kondensatory 10 zł
    -------------------------
    Razem 267 zł
    [GVideo]http://video.google.pl/videoplay?docid=-5994364010217825906[/GVideo]

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    AMD Wojtek
    Poziom 12  
    AMD Wojtek napisał 65 postów o ocenie 24, pomógł 2 razy. Mieszka w mieście Bielsko-Biała. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3171783
    oleczek1988
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Wypowiem sie jako pierwszy.

Na pierwszy rzut oka widac ze konstrukcja niedopracowana. Widac sporawe niedociagniecia jesli chodzi o odudowe z zewntrz.

Po drugie bass reflex! czemu az dwa mogles zastosowac jeden wiekszy. I czemu one sa z kartonu a nie plastikowe??

- Ladniej by wygladalo jakbys dal je dwa na dole obok siebie badz jeen z tylu subnwoofera.

Głośnik- po linku który wklepales slychacz ze subwoofer jest zbyt wysoko strojony.

Szczególne minusy to:

- bass reflex
    - brak pierścienia na głósnik
    - nieprzemyslana konstrukcja

Podsumowanie:
    Jak to powiada moj ojciec, jak chcesz zrobic dobrze to sie postaraj a jesli nie potrafisz to nie zabieraj sie za takie rzeczy ;)

Trzeba by bylo sporo poprawic zeby to mialo rece i nogi ! :|
    2/10
    Załączniki:
    • Subwoofer na Tonsil 20/80,8 + TDA7294 585073_1.gif (42.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 3172247
    15jacek15
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    na pierwszy rzut oka to myslalem ze cos z tego bedzie

a tu bass reflex niedopracowany ( podwojny i kartownowy )

dla mnie to jest konstukcja 2+/6

a jak uzupełnia dolne pasmo ??

w ogole na ile Hz striles obudowe ??

Pozdrawiam Jacek
  • REKLAMA
  • #4 3172365
    Gibon007er
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    AMD Wojtek napisał:

ODSŁUCH:
    W porządku.

W Pelni Wyczerpujaca wypowiedz :D

Czy aby tylko :?:

Slyszalem te ten Tonsilek potrafi narobic zamieszania :lol:
  • REKLAMA
  • #5 3172483
    AMD Wojtek
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    prosze mi wytłumaczyć co jest błędnego w dwoch BRach ? i to że nie jest z plastiku ? Strojenie 45 Hz dlatego że Częstotliwość Rezonansowa to 44 Hz i jak można ocenic że jest za wysoko strojony po mikrofonie z aparatu cyfrowego za 120 zł :D :D
    btw pierścien mam ale bez mi sie bardziej podoba
  • #6 3172902
    blade13
    Poziom 14  
    Ocena: 162
    Moze kup sobie jakies plastikowe BR z ladnym wykonczeniem i kolniezem i wloz je zamiasty tych kartonowych... Napewno poprawi to jakosc wykonczenia...
  • #7 3173008
    AMD Wojtek
    Poziom 12  
    a co w tych "kartonowych" jest złego ?
  • REKLAMA
  • #8 3173532
    Zdzinek
    Poziom 2  
    Wedlug mnie wszystko jest dobrze zrobione. To, że zamontował podwójny Bass Reflex nie wpływa negatywnie na dźwięk. Tylko ładniej wygląda. Jeśli chodzi o (niby kartonowy) Bass Reflex, jest bardziej oryginalny. Chłopak sie namęczył, spędził dużo czasu, a wy go już tak jedziecie.

Ocena : 5/6
  • #9 3174393
    Armosus
    Poziom 26  
    Ocena: 12
    Co do 2x b-r to dajcie sobie spokoj, kazdy robi jak mu sie podoba. Chcial 2 to sa 2 a jak ktos bedzie chcial sobie wstawic jeden np. fi=10cm to czemu nie?

Plastikowe tunele maja ta zalete ze niektore maja profilowane kolnierze, i niweluja one swisty powietrza, ale jesli u ciebie takowych nie ma to wszystko ok.
  • #10 3175088
    Miki_13
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Najbardziej nie podoba mi się wykończenie tego suba, ta okleina pozostawia wiele do życzenia... A co do br jak nie mam świstów to może być ;-) ocena 3/6
  • #11 3175101
    AMD Wojtek
    Poziom 12  
    Świstów nie ma.
    Krawędzie i wewnętrzne powierzchnie dobrze wygładziłem papierem sciernym oraz pokryłem lakierem.
  • #12 3178367
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Co lepiej tłumi rezonanse kawałek plastiku czy gruby karton po za tym papier tez jest polimerem - tyle że pochodzenia naturalnego - tworzywem sztucznym bedąc bardziej bliskim prawdy?

Lepszy bylby 20/80/2 w 10 litrach więcej szczeólnie do tych wielkich kolumn, gdzie membrana ma rezonans 37Hz. (troche nieoszczędna konstrukcja, bo jak widzisz rożnicy w cenie dużej nie ma, a 20/80/2 ma ciekawsze parametry.

Same BR tu niczego nie szpecą ale faktura wynaga dopracowania, sam mam z tym problemy. No i nie ma przejścia graficznego miedzy powierzchnia BR a płaszczyzną przodu. Tonsil ładował tam pierścienie. Można pomyślec o jakims odlewie albo wytoczeniu.

Po za tym subwoofer 20cm do kolumn o powierzchni membran 3xwiekszej?

po za tym to gdzie dał BRy to jest kwestia dowolna moim zdaniem.

Fajnie by wyglądał tunel BR zintegrowany z obudową, tylko że to by wymagało wiercenia frezem albo wiertłem stożkowym i to sporym najlepiej na torakce. i wtedy te przedlużki papierowę zaczęlyby się wewnątrz kolumny.

Ogólnie duzo bardziej mi się podoba stan surowy.

------------------------------------------------
    Co do oceny strojenia subwoofera na podstawie filmiku nagranego z aparatu cyfrowego czy kamerki to nie ma co oceniać. Mój mikrofon ma silny spadek już od 100Hz w dół... nic nie ma. Przez to nie ma co oceniać strojenia. w dodatku tracimy jakość. Co innego jesli chodzi o wychył membrany.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konstrukcji subwoofera opartego na głośniku Tonsil 20/80,8 w obudowie 30 dm³, strojonej na 45 Hz, z filtrem dolnoprzepustowym i wzmacniaczem TDA7294 zasilanym z transformatora 2x30V. Głównym celem było uzupełnienie dolnego pasma kolumn Tonsil ZG30C201 (GDWK 9/40 i GDN 20/40/14 z membraną bierną). Wątpliwości i krytyka skupiały się na zastosowaniu podwójnego bass reflex wykonanego z kartonu zamiast plastiku, co budziło zastrzeżenia dotyczące estetyki i potencjalnych szumów powietrza. Autor wyjaśnił, że strojenie na 45 Hz wynika z częstotliwości rezonansowej głośnika (44 Hz) i posiada pierścień, choć preferuje jego brak ze względów estetycznych. Wskazano, że plastikowe tunele bass reflex mogą lepiej niwelować świsty dzięki profilowanym kołnierzom, ale kartonowe rozwiązanie jest dopuszczalne, jeśli nie generuje zakłóceń. Krytykowano również wykończenie obudowy, zwłaszcza okleinę, oraz brak przejścia graficznego między bass reflex a frontem obudowy. Zasugerowano rozważenie głośnika Tonsil 20/80/2 w większej objętości obudowy dla lepszych parametrów. Dyskusja podkreśliła, że rozmieszczenie bass reflex jest kwestią indywidualną, a integracja tuneli z obudową wymagałaby specjalistycznych narzędzi. Ogólnie konstrukcja została oceniona jako niedopracowana pod względem estetyki i detali, choć technicznie funkcjonalna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA