logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt mostkowej przetwornicy impulsowej 30-80V, 300W - układ sterowania tranzystorami

Daniel.Zaremba 20 Cze 2007 10:41 2016 7
REKLAMA
  • #1 4002142
    Daniel.Zaremba
    Poziom 2  
    Cześć wszystkim!!
    Dopiero co zaczynam zabawę z elektroniką. Mam za zadanie zrobić projekt mostkowej przetwornicy impulsowej ze stabilizacją napięcia. Us regulowane od 30V do 80V oraz moc wyjściowa większa od 300W.
    Przede wszystkim zależy mi na układzie sterowania tranzystorami. Próbował coś znaleźć w necie ale mi się nie udało. Z tego powodu zwracam się o pomoc na forum.
    Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 4002498
    krzyjak
    Poziom 29  
    Ocena: 137
    Uważasz, że jest to zadanie dla kogoś początkującego ?
  • REKLAMA
  • #3 4002640
    Daniel.Zaremba
    Poziom 2  
    Więc to jest tak.
    Dostałem do wykonania taki projekt i chciałbym go zrobić.
    Nie musi być to jakieś skomplikowane rozwiązanie, najprościej jak się da. Najważniejsze żeby działało.
    Przede wszystkim najważniejsze jest, aby symulacja była udana. Narazie muszę oddać tylko projekt podstawowy, czyli wyliczony na papierze, a dopiero za jakiś czas zająć się realizacją.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 4003725
    krzyjak
    Poziom 29  
    Ocena: 137
    To jest jakiś projekt na studia ? Napisz na jakim poziomie jesteś bo początkujący to pojęcie względne.
  • REKLAMA
  • #5 4004073
    Daniel.Zaremba
    Poziom 2  
    Tak jest to projekt na studia. A co do elektroniki to mam jakieś pojęcie.
    Ten projekt nie musi być specjalistyczny. Wystarczą proste rozwiązania.
    Jeżeli chodzi o układ to znalazłem już podstawowy schemat przetwornicy mostkowej, ale mam mały problem ze znalezieniem układu sterującego.
    Pozdrawiam.
  • #6 4009622
    Dykus
    Poziom 27  
    Ocena: 42
    Z łatwo dostępnych: SG3525 (SG3524), TL494 ?
  • #7 4011444
    Daniel.Zaremba
    Poziom 2  
    A więc tak.
    Zatosowałem SG1524. Mam pytanie w jaki sposób regulować napięcie wyjściowe?
  • #8 4011975
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 394
    Napięcie wyjściowe reguluje się przez regulację współczynnika wypełnienia.

Zajrzyj do noty katalogowej tego układu scalonego.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Tematem dyskusji jest projekt mostkowej przetwornicy impulsowej o regulowanym napięciu wyjściowym w zakresie 30-80V oraz mocy powyżej 300W, realizowany w ramach projektu studenckiego. Autor poszukuje prostego układu sterowania tranzystorami do takiej przetwornicy. Wskazano popularne układy scalone do sterowania przetwornic impulsowych, takie jak SG3525 (SG3524) oraz TL494. Autor zastosował układ SG1524 i pyta o metodę regulacji napięcia wyjściowego. Odpowiedź wskazuje, że regulacja napięcia odbywa się poprzez zmianę współczynnika wypełnienia sygnału PWM, co jest standardową metodą sterowania w takich układach. Zalecane jest zapoznanie się z notą katalogową zastosowanego układu scalonego w celu prawidłowego zaprojektowania sterowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA