logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakaz używania ołowiu jako stopu lutowniczego.

LUCOM 02 Wrz 2002 18:46 59338 61
  • Z dniem 1 Stycznia 2006 roku na terenie Unii Europejskiej wejdzie w życie zakaz używania szkodliwego dla zdrowia i dla środowiska ołowiu (stopy lutownicze) w urządzeniach elektronicznych.

Będą stosowane stopy lutownicze bezołowiowe.

Plytki wykonane tą technologią bedą oznaczone nadrukiem LF (lead free).

A już teraz tą technologię w najnowszych monitorach stosuje EIZO!

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    LUCOM
    VIP Zasłużony dla elektroda
    LUCOM napisał 1861 postów o ocenie 72, pomógł 13 razy. Jest z nami od 2002 roku.
  • #2 37753
    Darekkk
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    Popieram to. Wiem, że niektórzy mogą się ze mną nie zgodzić - ale co z tego, że ołów podwyższa temperaturę topnienia, jeżeli jest szkodliwym metalem ciężkim.
  • #3 37785
    packetm
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Skoro mowa o lutowaniu, to znalazłem w sieci pod adresem : http://www.easy-soft.tsnet.pl/lutowanie.html
    ciekawy artykuł który powinien zainteresować młodszych kolegów, zaczynających dopiero przygodę z lutownica. Być może i staży wyjadacze znajdą w nim jakieś wskazówki. Wiedzy nigdy za wiele!
    POZDRAWIAM.packetm
  • #4 37793
    TOMI
    Serwisant RTV
    Ocena: 261
    No tak w 2006 zabronią używać ołowiu a w 2010 zabronią naprawiać samochody i elektronikę przez nieautoryzowane serwisy? Ciekawe z czego będą robić akumulatory do samochodów.
  • #5 38212
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 38674
    bol
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    A może baterie paliwowe będą żródłem energii dla samochodów
    z silnikiem elektrycznym!?
    Pozdrawiam. bol
  • #7 38688
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    Anonymous napisał:
    ...może akumulatory srebrowe? W łodziach podwodnych się sprawdziły :) .Ponadto przeglądając katalog Sony zauważyłem, że oni też tam przechwalają się stosowaniem lutów bezołowiowych.
    Pozdrawiam - Tomek.

Pewnie dlatego tak czesto trafiaja sie w sprzecie sony zimne luty :).
    Ciekawe czy ktos zbadal wlasciwosci lutu bezolowiowego w funkcji czasu .
  • #8 43229
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 44953
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 46500
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 49557
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 49579
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 52453
    DWAserwis
    Poziom 29  
    Ocena: 51
    Ekologiczne luty używała w latach 40 jako pierwsza firma Loeve zamiast cyny to elementy były zgrzewane , nawet mieli pierwsze układy scalone - od 4 do 12 lamp w jednej bańce :), potem w latach 50kilka zachodnich firm spawało elementy, nawet sowieci w 60/70 latech tyż spawali (podstawki lamp i elementy do nich :) :)
  • #14 52925
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Z tym spawanie to nie glupia sprawa pod warunkiem ze wszysto bedzie chodzic na podstawkach a i wtedy lutownica bedzie nie potrzebna, ale to troche byloby szkoda ja sie do mojej przyzwyczailem no i jest czescia mojego zycia a poziej co bedzie bez niej :lol: ???
  • #15 53822
    Lukalago
    Poziom 26  
    Ocena: 72
    Trzeba juz leciec do sklepów i kupić ze 50kg cyny bo będzie kiedyś drogo!!!...paranoja. A czy ktoś zna elektronika, który umarł zbyt wcześnie bo za dużo lutował? Hehe
    Pozdrawiam.
  • #16 57828
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 59043
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 61751
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 61772
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 61773
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 64036
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    Cała ta sprawa śmierdzi tak samo jak przechodzenie na CCIR.
    Wszystko ma swoje wady i zalety tyle tylko, że teraz jakoś odzwyczaiłem się od słuchania radia na UKF-wolę to internetowe bo w tym pierwszym "audycje" są tak durne, że nie da się tego słuchać....
    Ciekawe co jeszcze w tej unii wymyslą???
  • #22 169143
    w_d
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    O ile pamietam to do lutowania na fali uzywa sie ciagle stopow cyny z olowiem. 100% cyny chyba sie nie uzywa obecnie - nie dosc ze drogie to jeszcze krystalizuje gdy temperatura nie jest odpowiednio kontrolowana.
    Spawanie / zgrzewanie jest ciagle stosowane w elektronice specjalnej. Niestety nie nadaje sie do 'normalnych' obudow elementow - wydziela sie duzo ciepla, element nie moze przy zgrzewie placowac, konieczne sa odpowiednie stopy na pokrycia (nikiel i zloto).
  • #23 758499
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 790946
    Tomasz22
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Ha to jeszcze nic - bo własnie weszła nowa dyrektywa UE zakazująca stosowania cyny do lutowania :? .
  • #25 791074
    jaco777
    Poziom 24  
    Ocena: 29
    Tomasz22 ty chyba coś kręcisz, to czym my teraz będziemy lutować, to już nawet lutowanie nie będzie, mamy kleić a może spawać, albo stosować jakieś laserowe cuda za tysiące złotych... aha, już wiem, chodzi po prostu o to żeby znajomy jakiegoś urzędasa z unii mógł zarobić na laserowych bezołowiowych, bezcynowych, bezkalafoniowych, bez.... , bez.... lutownicach. :-)
  • #26 842257
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #27 843955
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1699
    Wiecie co ja mam ich w d**** nakupie cyny z ołowiem i będę nią lutował gdze popadnie :).

Kiedyś sie lutowało ( nie za moich czasów co prawda) za pomoca kwasu i też ludzie zyli, pozatym nie znam nikogo kto się przekręcił od lutowania cyną z ołowiem.

Wiem za to ze jak robilem badania do szkoły to kazali mi pić dużo mleka, bo ono oczyszcza organizm.

Moze Ci politycy unijni też niech zaczną pic mleko (pij mleko będziesz wielki), moze im troche mózgi oczyści i przestaną wymyślac bzdury.

pozdrawiam wszystkich normalnych.
  • #28 1021502
    Kapusta
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Wygląda na to, że Unia postanowiła się odciąć od swoich korzeni. Jak wiadomo, jednym z fundamentów Unii jest kultura rzymska, w którą niemały wkład wnieśli Kaligula i Neron oraz inni kretyni i szajbusy, których mózgi padły ofiarą uzależnienia od wody z ołowianych akweduktów. :D :idea: :o :)
  • #29 1229538
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    Ocena: 66
    Cytat:
    Wygląda na to, że Unia postanowiła się odciąć od swoich korzeni. Jak wiadomo, jednym z fundamentów Unii jest kultura rzymska, w którą niemały wkład wnieśli Kaligula i Neron oraz inni kretyni i szajbusy, których mózgi padły ofiarą uzależnienia od wody z ołowianych akweduktów.

Szajbusy z brukseli mają mózgi zeżarte przez marychę i amfę .

Z pewnością ołów rzucił się niektórym eurokomisarzom na mózgi. Z jednej strony blokują używanie ołowiu w układach, w których jest go niewiele i jest dość dobrze zabezpieczony przed ucieczką (pokrycia-lakiery), z drugiej zaś strony bez problemu miliony ton ołowiu dopuszczane są do bezkarnego przewożenia w środkach komunikacji (akumulatory samochodowe).

Tego typu układy na odległość śmierdzą protekcjonizmem na rzecz dużych koncernów i niszczeniem drobnych. Spoiwa bezołowiowe nie tylko pogorszą jakość wyrobów elektronicznych (wyższa temperatura lutowania=osłabienie laminatu oraz wyższe prawdopodobieństwo uszkodzenia elementów). Spowodują również podwyższenie kosztów produkcji i serwisu. To bije przede wszystkich w drobnych producentów i firmy serwisowe.

Wprowadzanie dyrektyw zmniejszających niezawodność produktów, od których często zależy ludzkie życie, to jawny kryminał i za to powinni wieszać.

Skoro towarzysze eurokomuniści są tak święci, to może odpowiedzą na pytanie kto pozwala na stosowanie znacznie niebezpieczniejszej od ołowiu rtęci w świetlówkach, czy kadmu i niklu w bateriach.

Leninowskie pozdrowienia dla partyjnych towarzyszy eurosojuza

ps. dla wszystkich niezorientowanych spoiwa lutownicze bezołowiowe to nie czysta cyna, lecz mieszanka (zawiesina, stop) składająca się głównie z cyny, srebra i niewielkiej ilości miedzi. Głónym problemem obok samej technologii lutowania jest podwyższona temperatura lutowania, która spowoduje zmniejszenia niezawodności produktu.
  • #30 1232182
    DAREK2004
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    rozumiem , że samochód zanieczyszcza środowisko spalinami, ale ile tego ołowiu jest w telewizorze, już miałem kontakt z płytami LF, wygląda to strasznie, nie mówiąc o skuteczności połączeń. A w ogóle lutuje się tak jakby g... widłami rozkładał po polu, poza tym dużo droższa cyna, beznadzieja. Cóż płyta ma zimne luty nie wiadomo gdzie, trzeba ryć, może to i lepiej dla nas naprawiaczy? Ja i tak nie mam zamiaru używać tej cyny , dopuki normalna będzie w sklepach.

Podsumowanie tematu

✨ Od 1 stycznia 2006 roku w Unii Europejskiej obowiązuje zakaz stosowania ołowiu w stopach lutowniczych w urządzeniach elektronicznych, co wymusiło przejście na stopy bezołowiowe oznaczane symbolem LF (lead free). Dyskusja poruszała techniczne i praktyczne aspekty tej zmiany, w tym wyższe temperatury topnienia stopów bezołowiowych (np. Sn-Ag-Cu), co komplikuje proces lutowania i może prowadzić do problemów z jakością połączeń, takich jak zimne luty i obniżona niezawodność. Wskazywano na wyższe koszty produkcji i serwisu oraz trudności w demontażu elementów SMD i PLCC. Poruszono także kwestie ekologiczne – eliminacja ołowiu ma chronić środowisko przed toksycznym metalem ciężkim, choć pojawiły się wątpliwości co do rzeczywistego wpływu na środowisko i efektywności recyklingu. Wskazano wyjątki w przepisach RoHS dla sprzętu wojskowego, medycznego i przemysłowego, gdzie stosowanie ołowiu jest nadal dozwolone ze względu na wymaganą niezawodność. W dyskusji pojawiły się opinie krytyczne wobec unijnych regulacji, obawy o pogorszenie jakości sprzętu (np. w monitorach EIZO i urządzeniach Sony) oraz o wzrost kosztów napraw i serwisu. Wspomniano także o historycznych metodach lutowania i alternatywnych technologiach, takich jak spawanie czy zgrzewanie. Dyskutowano o wpływie stopów lutowniczych na trwałość i niezawodność połączeń oraz o problemach technicznych, takich jak powstawanie cynowych wąsów (tin whiskers) w elektronice samochodowej. Poruszono też kwestie praktyczne dla hobbystów i serwisantów, w tym dostępność i jakość stopów bezołowiowych oraz ich wpływ na codzienną pracę lutowniczą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA