logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KX-FC238PD – brak wysyłania i odbioru faksów, komunikat błąd komunikacji

Mariusz_N 27 Lip 2007 07:44 1381 7
REKLAMA
  • #1 4118690
    Mariusz_N
    Poziom 18  
    Ocena: 55
    Witam wszystkich
    Czy miał może ktoś taki dziwny przypadek z KX-FC238PD ??
    Urządzenie nie wysyła nie odbiera dokumentów, przy próbie połączenie się z drugim telefaksem wypuszcza tylko pierwszy ok 2 sekundowy sygnał pilotujący w linię i po chwili głucha cisza. Kończy się to zawsze komunikatem "błąd komunikacji" a po drugiej stronie "2 telefaks nie odpowiada" po za tym drobnym problemem urządzenie jest sprawne. Nie ukrywam, że siedzę już nad tym problemem kilka dni i wnioski są mierne.

Jeśli ktoś spotkał się z takim przypadkiem to proszę o jakieś sugestię.
    Pozdrawiam Mariusz N.

Dodano po 5 [godziny] 19 [minuty]:

Czyżby nikt nie spotkał się z podobnym przypadkiem ??
  • REKLAMA
  • #2 4121474
    Mariusz_N
    Poziom 18  
    halo, halo czy już nikt nie naprawia panasonic'a? może jednak znajdzie się ktoś kto może miał podobny przypadek, jest fachowcem i zechce naprowadzić na jakieś rozwiązania tego problemu?
  • REKLAMA
  • #3 4140846
    3804
    Poziom 14  
    Wygląda jakby modem nie odbierał sygnału zwrotnego. Masz schemat i oscyloskop to badaj przebiegi. Problem jest akademicki.
  • #4 4143445
    Mariusz_N
    Poziom 18  
    Dzięki za zainteresowanie ale powiem tak mam do tego faksu dokumentację siedziałem już sporo czasu z sondą w ręku i niestety ale efekty są zerowe. Może i to jest problem akademicki ale w jakim tego słowa znaczeniu? póki co podmieniłem modem jak zarówno główny procesor i efekt jest żaden nie licząc mniejszej kasy w kieszeni. Ciekawe jest to, że modem w trybie serwisowym testy przechodzi i poszczególne częstotliwości bardzo ładnie wypuszcza w linię! natomiast jak dojdzie do połączenia dwóch urządzeń w trybie automatycznym lub ręcznym w linię wypuszczany jest tylko pilot. Konsultowałem to już z kilkoma serwisantami ale niestety nie mieli takiego przypadku.
  • #5 4146880
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1212
    Czy próby robiłeś na centralce (połączenie wewnętrzne), czy przez "miasto"?
  • REKLAMA
  • #6 4148401
    Mariusz_N
    Poziom 18  
    Próby były i tak i tak zresztą klient przyniósł urządzenie na tą właśnie usterkę. W przeszłości przy takich objawach jeśli wszystko było ok to naprawa kończyła się na wymianie modemu i po problemie niestety w tym przypadku nie pomogło. Do wymiany kości podchodzę w ostateczności, bo raczej rzadko padają a i nie są tanie.
  • REKLAMA
  • #7 4162310
    3804
    Poziom 14  
    A jesteś pewien, że winny jest modem? z przyległościami. Taki efekt może powodować uszkodzenie w obrębie wzmacniaczy na płycie analogowej. Może nawet samo wejście linii. Gdzieś robi się filterek (zapora) tylko dla wyższych częstotliwości. Specyficzne uszkodzenie np. po piorunie zmieniające jedynie wartość jakiegoś R lub C w takich granicach, że nie powoduje całkowitej "głuchoty" toru rozmównego.
  • #8 4163188
    Mariusz_N
    Poziom 18  
    Na obecną chwilę jestem pewien, że nie jest to wina modemu ponieważ wymieniłem go. Sprawa jest już rozwiązana niestety tyle to trwało ponieważ podczas diagnozy postawiłem na uszkodzenie sprzętowe a powinienem zacząć od wymiany softu. Urządzenie wysypało się na poziomie oprogramowania niestety program jest w kości flash SMD i z czystego lenistwa nie chciało mi się go przeprogramowywać. Wszyscy uczymy się na błędach więc jeśli ktoś będzie miał taki problem powinien zacząć od fleszowania.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył urządzenia Panasonic KX-FC238PD, które nie wysyłało ani nie odbierało faksów, generując komunikat "błąd komunikacji" oraz sygnał pilotujący trwający około 2 sekund, po czym następowała cisza i brak odpowiedzi z drugiego urządzenia. Diagnostyka obejmowała testy modemu, wymianę modemu i głównego procesora oraz analizę sygnałów oscyloskopem, jednak problem nie ustępował. Próby połączeń wykonywano zarówno przez centralę, jak i linię miejską. Podejrzewano uszkodzenia wzmacniaczy lub filtrów na płycie analogowej, które mogły wpływać na sygnał zwrotny. Ostatecznie przyczyną awarii okazał się błąd oprogramowania w pamięci flash SMD, który został rozwiązany przez ponowne wgranie firmware'u (fleszowanie). Wskazano, że w podobnych przypadkach należy najpierw rozważyć aktualizację oprogramowania, zanim podejmie się kosztowne wymiany komponentów sprzętowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA