logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosty moduł termomertu cyfrowego z dwoma czujnikami

Logi 31 Lip 2007 13:57 6555 23
  • Prosty moduł termometru z wyświetlaczem LCD i dwoma czujnikami DS18B20. Pomiar temp z dokładnością do 0.1C Mam jeszcze jedną kompletną płytkę z zaprogramowanym procesorem bez LCD. Szczegółowy opis na www.republika.pl/digital_home/dallas
    Prosty moduł termomertu cyfrowego z dwoma czujnikami

Moderowany przez crazy_phisic:

Temat zamykam. Wszystko co autor chciał przekazać już zostało powiedziane. Listing dla znających się na rzeczy to 20 minut pracy lub opcja "Szukaj" dla pozostałych.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Logi
    Poziom 19  
    Logi napisał 315 postów o ocenie 67, pomógł 25 razy. Jest z nami od 2007 roku.
  • #2 4132152
    Mariuszek15
    Poziom 24  
    Ocena: 49
    Witam:) Możesz opublikować na forum schemat ideowy, wsad do uC, wzór scieżek drukowanych??
  • #3 4132173
    ciapciok
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    Mnie nie ładuje tej strony, wyskakuje błąd: "błędny znak w nazwie hosta; podkreślenia (underscores) są niedozwolone".

Edit:
    A jednak działa, zrobiłem, to co napisali poniżej, adres był błędnie podany :]

Pozdrawiam
  • #4 4132297
    Logi
    Poziom 19  
    Ocena: 67
    U mnie link do strony działa. Być może trzeba zamienić podkreślacz na myślnik.
    Pzdr
  • #5 4132367
    Mariuszek15
    Poziom 24  
    Ocena: 49
    Link jest dobry!!:) Logi jak wykonywałeś płytkę drukowaną??
  • #6 4132513
    dulin7
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Witam bardzo ciekawy projekt. Kompletuje wlasnie liste rzeczy potrzebnych do wzmaka i ustalem na zagadnieniu wlasnie wlaczanie wylaczanie wentylatora oraz wzmaka.
    Mysle ze moglby do tego wykorzystac ten modul ma on nawet regulacje temperaatury przy ktorej mozna by bylo wylaczac wzmaka a wiec mozna by ustawic do lekkiej pracy np codzienne granie w domu temperature wentylatora na wyzsza co by sie za czesto nie zalaczal a hjak przyszloby zorganizowac jakac imprezke to ustawilo by sie na nizej co by wzmaka nie katowac.
    Problem jest taki tylko ze nie za bardzo ,znam sie na programowaniu i mikrokontrolerach ale jak bym jmuz mial kontroler z wgranym programem to reszta to juz pikus. Bo oczywiscie programatora tez nie mam:(
    Pozdrawiam!!!
  • #7 4133651
    harnasx
    Poziom 22  
    Ocena: 264
    Pomimo że układ jest fajny to uważam że ten post to zwykła reklama tego "produktu" - uwierzę że tak nie jest jesli autor zamiesci schemat, wzór płytki, wsad do proc. Dobrze że linku do allegro nie podano :)
  • #8 4133919
    dulin7
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    A niech sobie reklamuje ile wlezie nawet polece go innym jezeli tylko autor zamiesci wszystko co potrzebne do budowy tego cuda.
    Przeciez i tak nic nie straci bo insnieje wielu ktorzy chcieliby cos takiego miec a nie budowac nie tylko elektodowicze a wiec czekam na dokumentacje!!!
    Pozdrawiam!!!
  • #9 4134204
    michau86
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Kiedyś w EDW w kursie bascoma był temat czujników firmy dallas. Muszę wykopać u siebie ten numer i ruszyć w ten temat
  • #10 4134618
    Awdeg
    Poziom 26  
    Ocena: 43
    Koleś ,to nie ten dział.Swoje cudo umieść w dziale sprzedam i w tedy będzie O.K.
  • #11 4134891
    panmechanik
    Poziom 23  
    Ocena: 116
    Dlaczego tak jęczycie o schemat i PCB?? Jest to standardowa aplikacja DS1820 i wyświetlaczem z sterownikiem HD44780.A jak chcecie schemat układu i płytki to zapraszam do działu mikrokontrolery następnie wpiszcie w wyszukiwarce DS18b20/ds1820 i macie mnóstwo informacji wraz z gotowymi programami!....każdy myślacy zaprojektuje taki układ w ciągu 30min
  • #12 4134997
    krzycho123
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    bardzo ładne wykonanie , mogłby sie tylko przyczepic do tych przewlekanych tranzystorów ,mozna by je zastąpić czyms SMD
  • #13 4135164
    Logi
    Poziom 19  
    Ocena: 67
    Witam
    Zgodnie z prośbami kolegów zamieszczam schemat i wzór PCB.
    Nie zrobiłem tego wcześniej bo schemat jest na tyle prosty że nie sądziłem że to się komuś przyda.
    W układzie jest przewidziane miejsce na buzzerek jeśli termometr miałby posiadać funkcję sygnalizatora oraz przekaźnik w wersji termostatu.
    Są też cztery pady do podłączenia małej, zewnętrznej klawiatury.
    Pozdrawiam
    Prosty moduł termomertu cyfrowego z dwoma czujnikamiProsty moduł termomertu cyfrowego z dwoma czujnikami

Moderowany przez TONI_2003:

Proszę.
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• #14 4135452
    medicb
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    Chcialem tylko dodać, że układ pracuje wg noty katalogowej chyba z dokładnością 0,5'C a nie 0,1'C Miałeś pewnie na myśli wskazania na wyświetlaczu z dokładnością 0,1'C
  • #15 4135497
    panmechanik
    Poziom 23  
    Ocena: 116
    Cytat:
    Chcialem tylko dodać, że układ pracuje wg noty katalogowej chyba z dokładnością 0,5'C a nie 0,1'C Miałeś pewnie na myśli wskazania na wyświetlaczu z dokładnością 0,1'C

ja bym tego raczej nie nazwał dokładnością ale rozdzielczością....
  • #16 4135627
    krzycho123
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    dokładnie to rozdzielczość jest ,ale d1820 jest chyba dokładniejsze niz 0,5c
  • #17 4135960
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    A teraz będzie z dziesięć postów z prośbą o wsad.

Kolego napisz na samej górze, ze jest to projekt, w którym nie udostępniasz wsadu lub źródeł (albo napisz o kosztach zaprogramowanego mikrokontrolera) a chcesz się pochwalić konstrukcją.

Bo widzę, że jest to zamierzone działanie nabijania postów
  • #18 4140195
    hts
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Dokładnie jak napisał poprzednik. Albo umieszczasz wsad do procka albo piszesz wyrażnie że "nie dam :!: chciałem się tylko pochwalić " :| A Ty tu robisz podchody i zaostrzasz ludziom apetyt, najpierw opis, później płytka i schemat, brakuje jeszcze jednego posta z rozpiską elementów. Napisz wyraźnie w pierwszym poście czy dasz wsad czy nie :!: . Pisałem do Ciebie ale oczywiście bez odzewu :|
  • #19 4140400
    Duch__
    Poziom 31  
    Ocena: 1598
    hts napisał:
    Dokładnie jak napisał poprzednik. Albo umieszczasz wsad do procka albo piszesz wyrażnie że "nie dam :!: chciałem się tylko pochwalić " :| A Ty tu robisz podchody i zaostrzasz ludziom apetyt, najpierw opis, później płytka i schemat, brakuje jeszcze jednego posta z rozpiską elementów. Napisz wyraźnie w pierwszym poście czy dasz wsad czy nie :!: . Pisałem do Ciebie ale oczywiście bez odzewu :|

Też już pisałem meila w sprawie wsadu... narazie cisza
  • #20 4147605
    Muerte
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Nie chce być złośliwy ale dokładność pomiaru DS18B20 wynosi 0,5C w zakresie -10C do 85C a nie 0,1C z takim rastrem jedynie możemy odczytywać temperaturę...
  • #21 4157535
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Wyświetlacz wypadałoby przykręcić do płytki. Po co zastosowałeś hellitrim?
  • #22 4161937
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    - Czemu czujniki nie pracują na wspólnej magistrali?
    - Czemu nie użyłeś 2-przewodowej magistrali i zasilania typu "parasite"?
    Od strony programowej jest to przecież proste do implementacji.
  • #23 4162132
    hts
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Chyba niczego więcej się nie dowiemy. Autor nie odpowiada na maile dotyczące tego projektu, poprostu zwykła reklama. Za to bardzo szybko odpowiada na maile z ofertami kupna :!: poprostu zareklamował się tu i tyle :|
  • #24 4162562
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Czyli wątek nadaje się do kosza...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy prostego modułu termometru cyfrowego z wyświetlaczem LCD i dwoma czujnikami temperatury DS18B20, umożliwiającego pomiar z rozdzielczością 0,1°C. Autor udostępnił schemat ideowy oraz wzór płytki PCB, przewidując miejsce na buzzer, przekaźnik oraz zewnętrzną klawiaturę. Wątpliwości pojawiły się co do rzeczywistej dokładności pomiaru DS18B20, która według not katalogowych wynosi około 0,5°C, a 0,1°C to raczej rozdzielczość wskazań na wyświetlaczu. W dyskusji poruszono kwestie standardowej aplikacji DS18B20 z wyświetlaczem sterowanym przez HD44780 oraz możliwości implementacji magistrali 1-wire z zasilaniem typu parasite. Część uczestników wyraziła oczekiwanie na udostępnienie wsadu do mikrokontrolera, co nie zostało spełnione, co wywołało podejrzenia o reklamowy charakter wątku. Projekt może być wykorzystany do sterowania wentylatorem lub wzmacniaczem na podstawie temperatury. Wskazano również na możliwość zastąpienia elementów przewlekanych komponentami SMD oraz na potrzebę mocowania wyświetlacza do płytki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA